lauantai 20. maaliskuuta 2021

Lisää taimia

Hei, se on kevätpäiväntasaus! Kyllähän tämä on merkkipaalu puutarhurin vuodessa, kesäpäivät voittavat talven pimeyden! Sen kunniaksi jopa toinen postaus samalla viikolla. Jatkan viikko sitten aloittamaani kurkistusta viherhuoneeseen. Missä täällä mennään taimikasvatuksessa? No ei kovin pitkällä, mutta vauhdissa kuitenkin kohti kesää. Muutamiin muihinkin kasveihin pieni silmäys.

Salkoruusu

Ekassa kuvassa on salkoruusu. Enpä muistanutkaan että sillä on näin valtavan söpöt taimet! Salkoruusuista kirjoitin viikko sitten kommentteihin ihan puuta heinää. Minun salkoruusuni ovat perinteistä toisena vuonna kukkivaa sorttia. Ekana vuonna saa yleensä vain lehtiruusukkeen ja vasta toisena vuonna se kukkii. 

Kelloköynnös

Minulla oli kaksi komeaa kelloköynnöksen taimea samassa ruukussa. Erotin ne - ja isoon ruukkuun hyvää multaan päässyt kasvoi välittömästi pari senttiä joka suuntaan. Pitäisi pian siirtää ne muutkin isompiin ruukkuihin. Sitten on joka vuosi noita toisen kuvan jurottajia. Noista ei yleensä myöhemminkään tule kovin hyviä. Nämä ovat siis omista viime vuonna kypsyneistä siemenistä kaikki. 

Jättiverbena

Morsiusharso

Jättiverbena juuri erottuu ylemmässä kuvassa. Minulla on kahteenkin ruukkuun itänyt vain yksi taimi, niin onhan nuo nyt surkean näköisiä. Alemmassa kuvassa morsiusharso on paljon vakuuttavampi. Keijunmekon kylvin 28.2., taimet ovat tosi pieniä (ei kuvaa). Perennoja on erilaisia viileässä eteisessä, mutta siellä ei ole itänyt mitään. 

Tomaatin taimia kylvin vanhoista siemenistä niitä mitä sattui olemaan 27.2. eli Heinz, Tiny Tim ja keltainen päärynätomaatti. Viimeisen kävi huonosti. Se iti ensin huonosti ja sitten lähellä ollut patteri kuumeni yllättävästi ja taimet (taimi?) kärähti. Tuo oli aina huono itämään ja nyt siemenet ovat loppu. Heinzit ovat parhaassa kasvussa (kuva alla). Myöhemmin kylvin vielä Voyage, jota minulla ei ole ennen ollut. Se iti ihan hyvin (kuvassa ne pienemmät). Sen pitäisi olla varsin erikoisen näköinen, odotan kiinnostuneena. Haen vielä yleensä myöhemmin lähimmästä puutarhamyymälästä pari pulskaa taimea jotain eri lajikkeita, siellä on hyvät taimet. 

Hiukan olen jotain tehnyt viherkasvienkin hyväksi. Limoviikuna on kasvanut yli ikkunan. Se pitäisi saada isompaan ruukkuun, nykyisessä sen on vaikea edes pystyssä pysyä. Ilmeni, että ainoa sopivan kokoinen kestokasteluruukku on tällä hetkellä ananaskirsikan talvehtimispaikka (kuva viime viikon postauksessa). Limo joutuu siis odottelemaan vielä. Limo viihtyy nykyään niin hyvin. Ennen se heitti talvella viherhuoneen täyteen kuivia lehtiä, mutta nykyään se on keväälläkin tuuhea! 


Pelargonipistokkaat ovat saaneet olohuoneeseen kaveriksi vanhoja pelargoneja. Aika surkeita ovat vielä, mutta kai ne siitä (no tuo yksi ehkä ei). Pelargonit on kyllä hauska erilaisia. Kaikki pistokkaat on otettu samalla logiikalla, vaikka ovat tosi erikokoisia. Kertasin pistokasohjeet täältä. 

Tänään sataa taas hiljaksiin lisää lunta. Taas piti viedä tiaisille ruokaa. Meillä on siemenet loppu eikä ostettu uusia, kun jossain kohtaa kuviteltiin kevään jo tulevan. Nyt olen sitten vienyt niille joka aamu annoksen pähkinöitä ja murskatun talipallon. Talipalloja on muutenkin pihalla saatavilla, mutta talitiaiset ei tykkää niistä. Telineitä on kokeiltu erilaisia, mikään ei oikein miellytä, pallot on siis niiden mielestä huonoa sorttia. Tiaiset ja rastaat syövät lautaselta ensin pähkinät ja lopuksi talipallon palat (tai sitten oravat hakevat ne). 
Aamun lumitilanne 20.3.2021 talitiainen ja pähkinän pala

Listaan tähän loppuun vielä muutamia, mitä olen kylvänyt, mutta jotka eivät vielä ole itäneet. Kaikkia on vain pieniä määriä (usein yhteen ruukkuun): hentohöyhenheinä Pony Tails, koristeporkkana Dara (kun kaikki muutkin!), tähkälaventeli, yrtti-iiso (tässä hiukan pilkistää jo jotain vihreää).

Mukavaa viikonloppua ja kevätfiiliksiä!

22 kommenttia:

  1. Kyllä tämä kevään eteneminen, auringonpaiste ja taimien ja pistokkaiden kasvun seuraaminen on todella voimaannuttavaa ja ihanaa varsinkin näin korona aikana.
    Mukavaa lauantaipäivän jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä koronaturvallista hupia ja kasvun ihme on kyllä muutenkin niin hieno juttu. Voimaannuttavaa, just niin kuin sanoit!

      Poista
  2. We invite you to pray with us this very special rosary. The Rosary of the Miraculous Medal of Nossa Senhora das Graças.

    VastaaPoista
  3. Ituloorien ja taimipöttien seuraaminen on tämän aijan parasta aijankulua. Äkkiää taimet vahavistuuvat ku alakuhun pääsöövät. No, ainahan joukos niitä hituriaki. Mun pitääs koulia 'Dara'. Ei montaa tainta oo, mutta oonpahan menos mukana :D

    VastaaPoista
  4. Jättiverbenan siementaimi on aina niin pieni. Ihan käsittämätöntä että siitä tulee niin kookas kasvi kesän mittaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä todella käsittämättömän surkea. Mulla on vielä paha epäusko niiden suhteen. Kasvatin hyvin pienen määrän taimia viime vuonna ja niiden kasvu hyytyi kesken kesän, ennen kukintaa. Iski joku rutto. Saas nähdä miten nyt käy.

      Poista
  5. Minulla kukkii esikasvatetut salkoruusut samana vuonna, tosin kukinta menee aina myöhäiseen loppukesään. Savimaassa ovat vain harvoin selvinneet talven yli seuraavaan vuoteen. Esikasvatus on kyllä mukavaa puuhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, voihan se hyvin olla noinkin että esikasvatetut kukkivat jo samana vuonna. No sepä olisi mukavaa! Voi hyvin olla, että en viimeksi esikasvattanut, kun kukkivat vasta toisena vuonna. (Ja mun pitäis todella perustaa joku excel taulukko joka olisi niin selkeä, että voisin sieltä nopsasti tarkistaa tällaiset jutut.)

      Poista
  6. Sinulla on selvästi jo kevätpirteys menossa, vaan niinhän nuo taimet ja pistokkaat saavat meidätkin kasvua seuraamalla innostumaan. Minun pitäisi nyt selättää tämä henkinen lumikuorma, aloitan siis teidän muiden postausten lukemisella:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postausten lukemisesta minäkin saan virtaa tehdä asioita. Kone on yskinyt täälläkin, mutta kyllä tässä jo kummasti jotakin tapahtuu!

      Poista
  7. Minulla on neljä jättiverbenaa, joista kaksi kylmäkäsiteltyjä ja kaksi ei. Kaikki yhtä pikkuisia, mutta siitä ne taas kasvavat. Toivon mukaan. Myös salkoruusuja kylvin ja nekin ovat itäneet hyvin. Puutarhassani kasvaa entuudestaan siemenestä kasvatettua pinkkiä salkoruusua, joka kukki jo ensimmäisenä kesänä. Jostain luin, että esikasvatetut saattavat helpommin kukkia samana vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla myös osa jättiverbenoista oli lyhyessä kylmäkäsittelyssä, osa ei. Näinhän se on, että esikasvatetut ehtivät paremmin samana kesänä kukkaan. Se olisi kyllä oikein mukavaa!

      Poista
  8. Söpöjä pikkutaimia. Piti tulla ihan kertomaan, että olen saanut nyt katsottua kaikki siitä vinkkaamastasi Haluamme luonnon takaisin -sarjasta. Mielenkiintoinen oli, kiitos vinkistä!
    Ehkä minunkin pitäisi murskata tiaisille hankkimamme talipallot ja laittaa ne tarjolle vaikka johonkin vadille. Huonosti ovat tuntuneet kelpaavan, vaikka niiden piti olla jotain perustalipalloja parempia siemen-hedelmä-pähkinäsekoituksia. Hyvä, jos siellä satoi lunta vain hissuksiin. Täällä sitä tuli koko tämän päivän ihan kunnolla pyryttämällä. Lunta on taas varmasti yli 70cm ja lämpötilakin kääntyi pakkaselle, plääh... No, odotellaan. Pakko sen kevään on sieltä aikanaan tulla. Mukavaa pian alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei pyryä, täällä onneksi vain ohuesti lunta. Mutta 3 kk päästä on juhannus, ei silloin varmaan enää ole lunta... Kiva että tykkäsit sarjasta, mielenkiintoista oli katsoa tanskalaisten touhuja. Ehdottomasti kannattaa murskata pallot. On ollut puhetta eri foorumeilla, että monet pallot on liian kovia linnuille. Pelkäsin jo, että minulle jää niitä keväällä kauhea kasa, mutta hyvin ne nyt hupenevat.

      Poista
  9. Ei hitsi. Sulla on kevät jo pitkällä. Pikkutaimia "silmän kantamattomiin". Nyt alkaa oikein itsekin herätä...olenko jo myöhässä 🤔

    Tänään ostin popcornin siemeniä ja ajattelin nyt koklata, kasvaako siitä niin upea kuin hehkutetaan. Pääsiäisruohokin on unohtunut laittaa kasvamaan. Enää ei taida ehtiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan ole liian myöhäistä! Minäkin laitan vielä lisää, esimerkiksi tuoksuherneet puuttuu vielä. Ja aion vielä ehtiä sen pääsiäisruohonkin... Joo, katsoin kuvia popcorn kasvustoista, en ole kokeillut!

      Poista
    2. Mielenkiinnolla ajattelin tuota popcornia kokeilla sillä se voisi olla onnistuessaan kiva terassikasvi. Saapa nähdä 😊

      Poista
  10. Kelloköynnöksen taimet näyttävät olevan hyvässä kasvuvauhdissa!
    Minulla on takana pari epäonnistunutta jättiverbena-kylvökokeilua, joiden lopputuloksena taisi olla yksi heikosti kukkiva kasvi. Ei vaan kerta kaikkiaan onnistu!

    Linturuokinnasta: meilläkin on tänä talvena talipallojen menekki ollut aivan surkeaa. Nyt parina viimeisenä viikkona ovat alkaneet hieman kiinnostamaan siivekkäitä. En tiedä mikä on ollut syynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole aina helppoja nämä kylvöasiat. Minulla on nyt aika paljon terhakkaita pikkupikkujättiverbenoita, saas nähdä, tuleeko niistä mitään kummempaa. Minä kyllä veikkaan talipallojen huonoa laatua :( Itse aion ensi jättää talipallot ostamatta tai ostan vasta sitten kun löydän luotettavasti laadukkaita palloja.

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...