perjantai 5. maaliskuuta 2021

Puutarhan muutos osa 3 - Terassi

Puutarhan muutosten sarja jatkuu terassialueella. Sitä on rakennettu kolmessa vaiheessa! Suuret terassit ovat viime vuosina tulleet hyvin olennaiseksi osaksi omakotitalon pihaa. Muutos näkyy hyvin meidänkin pihan kuvissa vuodesta 2007 tähän päivään. Terassin ympäristön kasvillisuuden muutokset jatkuvat edelleen, sillä alue ei ole ihan helppo. Ensimmäinen kuvapari on vuosilta 2007 ja 2021. 

Talossa oli vain pienehkö terassi kuraeteisen sisääntulossa, kun muutimme tänne loppuvuodesta 2005. Viherhuoneen oven edessä oli vain huojuva porras (siitä en löytänyt kuvaa). Seuraavana vuonna meillä oli ilmeisesti muuta puuhaa - mm. vauva. Ensimmäinen terassi viherhuoneen edustalle rakennettiin kesällä 2007. Se oli pikkuruinen. Seuraavan kuvan pieni apulainen tulee muuten täysi-ikäiseksi 2021. 

Uusi terassi 2007. Viherhuoneesta näkee läpi – kasvit eivät ole vielä täyttäneet sitä. 

Terassin laajennus tekeillä 2011

Alkuvuodet jaksoimme kiikuttaa astiat ja ruoat usein puutarhan puolelle ja söimme ns. paviljongissa (jossa ei silloin vielä ollut paviljonkia, kts. ensimmäinen muutospostaus). Terassin laajentaminen oli tarpeen. Vuonna 2011 terassille mahtui ruokapöytä. Talo on mäenkumpareella, joten laajennus vaati myös portaiden rakentamisen. Mieheni on hoitanut rakennushommat, joskus harvoin saan vähän auttaa. 

Toukokuisilla syntymäpäivillä 2013 otettu kuva näyttää paitsi terassin, myös uudenkarhean näköisen betonikiveyksen, joka johtaa autotallilta talon viertä kuraeteisen puolelle. (Talon sijoittuminen tontille on kieltämättä hiukan erikoinen, mutta ei me sitä kääntämäänkään ole ruvettu.) Terassin suojaksi asennetut markiisit ovat jo paikallaan, ne toimivat yhä hyvin. Tuolloin koko uutta terassia reunusti köysiaita:

Toukokuu 2013

Sama paikka kuin edellinen, aamu 5.3.2021. Yöllä satoi hiukan uutta lunta


Etualalla peurankelloja ja erilaisia kuunliljoja. Oikealla syysleimut jotka eivät vielä kuki. 


Kokonaiskuva terasseista 2018. Kasveja mm. kärhöt, isotöyhtöangervot, keijunkukat, lyhtykoisot. Köyttä pitkin kasvaa laatikkoon istutettuja kesäköynnöksiä (ruusupapuja ym). 

Yllä valkoisen aidan takana on alkuperäinen eteisen edustan terassi. Siitä on lähes suora käynti saunaan, joten sitä käytetään myös vilvoitteluun. Pala valkoista aitaa poistettiin, joten terassien välillä pääsee kulkemaan sujuvasti. Kasveista, varoitukseksi, lyhtykoiso kasvaa tuossa pitkin soraa! Se on kamala leviämään, mutta sitten lyhdyt on kuitenkin niin hienoja...
Lyhtykoison tai lyhtykukan lyhdyt   (Physalis alkekengi)  lokakuu 2020

Metsään nousi naapuritalo ja tuli tarpeen saada terassille näkösuojaa. Niinpä kesällä 2018 rakennettiin säleikkö. Mies levensi samalla terassia, ettei säleikön takia tulisi ahdasta. Raja vanhaan näkyy toisessa kuvassa vaaleina lautoina. Tämän projektin aikaan blogi oli jo olemassa, joten lisää voi lukea täällä

Elokuu 2019, suurin puska on kolayrtti. Säleikössä kiipeilevät kelloköynnös, kärhö ja ruusupapu. 

Elokuu 2018, viimeinen laajennus on ihan uusi. Kalusto on vanha, huutokaupasta hankittu. Tosin tässä vain sohva ja pöytä, tuolit ovat jossain muualla.

Terassin alla oleva jyrkkä rinne on ollut aika hankala. Siihen päätettiin viimein saada jotain järkevää kasvillisuutta. Talon rakennusvaiheessa sinne oli upotettu ties mitä betonilohkaretta ja kiveä, joita kaivettiin esiin 2018:


Yllä on istutettua yrttipenkki ja ensimmäiset köynnökset, oikealla kiinanlaikkuköynnös. Viherhuoneen kautta keittiöstä on tähän lyhyt matka ja paikka on etelään ja melko aurinkoinen, joten yrtit sijoitettiin tähän. Koko rinteen yrttien alapuolella peitin kankaalla, jonka päällä on soraa ja kiviä, jotta rikkaruohot tukahtuisivat. Viime kesänä aloin avata sitä ja istutin maanpeitteeksi pari lamoherukkaa. Lamoherukka ei vaadi kasvupaikalta liikoja, mutta tulee lehteen varhain, peittää nopeasti ja sillä on varhain hieno syysväri. (Omia kuvia ei vielä ole, tässä linkki kuvaan.)

Syyskuu 2020. Köynnökset sikinsokin: Kärhö 'Jackmanii' kasvaa maassa säleikön ulkopuolella, mutta kääntää kukat kivasti terassille. Kelloköynnös kasvaa ruukuissa terassilla.

Kesä 2019. Uudet ruukut, edessä terassihortensia.

Mitä seuraavaksi? Terassin edustalla kivet ja istutukset hakevat vielä lopullisia muotoja. Terassin vanhimman osan valkoiset aidat alkavat olla huonokuntoiset. Siihen varmaankin kehitellään jonkinlainen lasitus. Se talon pääty on ilta-auringon puolella, tosin puita on paljon edessä, mutta lasituksella siitä tulisi lämpimämpi. Terassin rakenne vaan on hiukan hankala, mutta eiköhän jotain keksitä.

Puutarhan muutosten sarjaan on lähiaikoina tulossa vielä 4. osa. Sinne onkin säästynyt mun suosikit vanhoista kuvista!
Osa 1. linkki tässä ja  osa 2. linkki tässä. 

Mukavaa viikonloppua!

19 kommenttia:

 1. Nämä puutarhan muutoskuvat vuosien varrelta ovat kyllä tosi kivoja. Ihana ja suojaisa tuo laajennettu terassi. Tuolla on varmasti kiva oleilla.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tuo on suosittu paikka. Keväällä kun aurinko alkaa lämmittää, sieltä usein löytyy joku vaikka säkkituolista lämpimältä seinustalta.

   Poista
 2. Kivan näköisiä ja käytännöllisiä ratkaisuja. Suomen kesästä nauttiminen saa uusia ulottuvuuksia, kun aikaa voi viettää myös terasseilla.
  Joo, lyhtykoiso on nätti, mutta siitä saa helposti myös rasitteen. Kurkkuyrtti on samanlainen. Edellisestä kurkkuyrttikesästä on jo vuosia ja yhä taimia putkahtelee mm. marjapensaiden väleissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen kesässä esim nurmikko on usein märkä niin markiisin suojaama terassi on hyvä olemassa ;) Pitää yrittää pysyä erossa kurkkuyrtistä! Minttua olen samasta syystä istuttanut ämpäriin...

   Poista
 3. Jälleen kiinnostava postaus. Tuo terassin laajennusoperaatio on varmasti ollut käytön kannalta ihan ehdoton ja näöltään kokonaisuus sopii taloon hyvin. Tässä meidän vanhassa talossa suurin puute on juuri oleskeluterassin puute sopivalta etäisyydeltä keittiöstä. Sellainen ei kuulunut niihin vuosiin kuin talomme on rakennettu. Tiedän, miltä tuntuu kantaa koria ymv. aina huvimajan luo ja takaisin kahvittelujen jälkeen.
  Kiipeilevä köynnös säleikössä näyttää hauskalta.
  Minulla on polte hankkia lamoherukkaa jonnekin juuri tuon kauniin syysvärin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ennen ei ollut tapana laittaa terassia keittiön viereen. onhan se huvimajasäätö hiukan työlästä.... Lamoherukka on mukava, kun se sopii niin monenlaisiin paikkoihin. Kun haluat syysvärin niin pitää olla aurinkoinen paikka, että värit kehittyvät hienoiksi.

   Poista
 4. Nämä muutospostaukset ovat todella kiinnostavia ja innostavia! Tämänkin postquksen ääreen palaan vielä monta kertaa uudelleen tutkimaan ja inspiroitumaan :) Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin! Terassi on muotoutunut meidän tarpeisiin hyväksi, kiva että sinäkin saat siitä inspiraatiota :)

   Poista
 5. Terassista on muatoutunu mukavan kotoonen ja suajaasa oleskelualue. Ja tarpeheksi suuri, että sitä pystyy "sisustamahan" aina pikkuusen muunnellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinne mahtuu oleilemaan kukin haluamallaan tavalla.

   Poista
 6. Kiva terassialue. Kokoakin on sen verran paljon, ettei tule ahdasta, vaikka tarvitsikin joskus enemmän tuoleja ruokaryhmän ympärille tai haluaisi pari kukkaruukkua somisteeksi. 'Jackmanii' näyttää kivalle kelloköynnöksen kanssa säleikössä kiipeillessään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ollaan tykätty. Joo, tuonne kertyy jos vaikka millaista kukkaruukkua. Osa suunnitellummin ja sitten on mm. ulkoilevia viherkasveja.

   Poista
 7. Näitä on mukava katsoa. Reilusti tuli tilaa lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, aika hassulta näyttää nykyvinkkelistä tuo ensimmäinen pallogrillin mentävä terassi viherhuoneen ovella ;)

   Poista
 8. Kiva projekti ja ihanan iso terassi teillä! Meidänkin pitäisi saada muutamat remontit tänä keväänä pois alta, ainakin traktorihallin teollisuusmaalaukset sekä viherhuoneen uusiminen. Tuo betonikiveys on muuten siistin näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, iso terassi on hyvä kun ruokapöydän lisäksi mahtuu säkkituolia, ruukkuja ja mitä milloinkin. Betonikiveys laitettiin koko mäkeen, kun valuvat sadevedet kuljettivat niin paljon soraa aina mukanaan. Se on toiminut hyvin, mutta nykyään puskee kyllä kasvillisuutta kivien välistä. Teillä ei käy aika pitkäksi keväällä!

   Poista
 9. Meillä on edelleenkin vain pieni terassi, mutta olemme harkinneet myös sen laajentamista jossain vaiheessa. Seuraavaksi on kuitenkin vuorossa markiisien asennus ensi kesänä auringonsuojaksi. Myös rakentamanne säleikkö näyttää kivalta, koska mekin haluaisimme myös näkösuojaa terassille. https://www.kaihdinasennus.com/markiisit

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...