sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Liljan itusilmuja multaanPuutarhassa uhkaa iskeä joskus väsymys kaikkiin puolivalmiisiin projekteihin. Silloin on mukava tehdä jokin nopea pieni juttu heti valmiiksi. Kokeilen ensimmäistä kertaa tiikerililjan lisäämistä itusilmuista. Tosin nopeus on tässä kokeilussa vain ensiaskel, kukintaa on odotettavissa ehkä kolmen vuoden päästä!
Tiikerililjan lehtihankoihin kehittyy mustia itusilmuja. Sama menetelmä toimii myös ruskoliljoilla. Itusilmujen kasvua pitää odotella rauhassa ja valmiina ne myös irtoavat helposti. Itusilmut kannattaa istuttaa rikkaruohottomaan kylvömultaan. Käytin pussimullan ja hiekan seosta. Itusilmut tökätään parin sentin syvyyteen ja muutaman sentin välein. 
Tiikerililjan itusilmuja


Perennakylvöilleni on varattu pieni alue kasvimaan laidalta. Laitoin ruukun ympärille tueksi multaa ja päälle pienisilmäisen verkon, ettei mikään otus käy syömässä aarteitani. Kerään päälle vielä lehtiä ja havuja talvisuojaksi.

Ensi keväänä mullasta toivottavasti pilkistävät pikkutaimet. Vuoden kuluttua, loppukesällä, yritän muistaa siirrellä ne  tilavampaan kasvupaikkaan ja parin vuoden päästä voisi tulla kukkiakin! Vai mitenhän kauan siinä menee? Onko sinulla kokemusta?
Tiikerililja, kerrottu lajike.  Lilium lancifolium
Ja vielä tiikerililja takaa!

Minulla on tapana ostella tuliaisiksi itselleni tapahtumissa käydessäni yksittäisiä perennoja. Ei siis mitään perennaryhmiä, niin kuin järkevää olisi. Kerrottu tiikerililjani on juuri tällainen hankinta. Se on jo ainakin parina kesänä kukkinut kauniisti kukkapenkissäni.  

Loppuun terassia edelleen sulostuttava keijunmekko
Mukavaa uutta viikkoa sinulle! Kiva kun kävit täällä!

14 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä. Minäkin aion nyt kokeilla tätä. - Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Kiva kuulla, että tästä oli iloa!

   Poista
 2. Minä kylvin tiikerililjan siemeniä 2 vuotta sitten ulos. Mitään ei ole ilmestynyt. Nyt alkoi epäilyttämään, että voiko tiikerliljaa edes lisätä siemenistä vai olivatko jotain muuta??? Tämä itusilmu kuulostaa varmalta konstilta, toivottavasti onnistut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hm, ei ainakaan kuulosta hyvältä keinolta. Kiitos, toivotaan että näistä tulee tulosta!

   Poista
 3. Olen kokeillut ja pieniä on minullakin vielä alut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaavaa, että kuitenkin on jotakin :) Toivottavasti ensi vuonna komistuvat!

   Poista
 4. Tuota voisi kokeilla. Tähän saakka olen antanut itusilmujen pudota kukkapenkkiin ja muutama uusi tiikerinlilja niistä on vuosien mittaan kasvanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tullut uusia! Jos mun kukkapenkkissä on joku taimi kasvun aloittanut, niin varmasti olen myllännyt pois huomaamattani. Taitaa olla minulle ainoa keino tällainen rauhallinen kasvunaloituspaikka! :)

   Poista
 5. Juuripa luin noista itusilmuista opintoihini liittyen. Kaunis lilja.

  VastaaPoista
 6. Ostin keväällä kans kokonaasta yhyren kerratun tiikerililijan. Yritti kukkia, muttei siitä mitää tullu, itusilimuja kuitenki o. Tairan käyrä irroottanmas osan ja tuikata syvemmälle multihin, josko niistä sitte joskus jotaki tulis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, muistan ihan vastanneeni sinun ja Sadun viesteihin, vaan ei näy..? Mutta kiva jos sinäkin innostuit kokeilemaan!

   Poista
 7. Kiitos kylvövinkeistä,ihana keijunmekkokin päässyt kuvaan.hyvää syyskuun loppua sinulle.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...