sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Puutarhan muutos vuosien varrella osa 2

Jatkan retkiäni arkistojen uumeniin. Mitäs on löytynyt... Ainakin kuvia vaikuttavan kokoisesta kuusesta, joka näyttää ahdistelevan hevoskastanjaa. Mitä sen paikalla pääovelle vievien portaiden vieressä on nykyään?

Näkymä talolta päin 2015. Kuusen takana pilkottaa autotalli. Portaat nousee kuusen edestä.

Kuvan valtava kuusi kaatui loppukesällä 2015. Tai itse asiassa siinä oli kaksi kuusta ihan yhdessä. Kuusen takana näkyy mänty jonka yläosa oli keloutunut, se lähti samalla. Samoin toisesta paikasta uuden varaston tieltä toinen mänty (siihen nurkkaan voidaan mennä joku toinen kerta). 
Kuusen lähtö paransi näkymää olohuoneen ikkunoista ja päästi aamupäivän auringon paremmin pihaan. Myös sisääntulo autotallilta talolle muuttui kutsuvammaksi. 
Hevoskastanja, kuusi ja autotalli 2015

 Jos hevoskastanja näyttää nykyisissä kuvissani hiukan toispuoleiselta, niin tiedätte nyt mistä se johtuu. Kuusi oli valtavan leveä ja vaikka metsuri sitä hieman kevensi ennen kaatoa niin se vei pari oksaa hevoskastanjasta. Kuusen juurella ei istutuksia ollut. Vain vuonna 2014 synttärilahjaksi saamani kivikasa. Se oli muuten erinomainen yllätyslahja ja kaverini pääsi samalla eroon pihan turhista kivistä:


Kuusen tilalle tuli paljon tyhjää tilaa ihan pääovelle vievien portaiden viereen. Siihen piti tietysti istuttaa jotain. Kuusen kantojen viereen kokosin kivikasan. Ympärille kertyi erilaisia eri paikoista mukaan tarttuneita havuja. Pesäkuuset eivät viihtyneet, paikka on aika kuiva. Muut ovat kasvaneet. Kuvat vuodelta 2018:


Havulajit: Tuivio, sinikataja 'Blue carpet', pallotuija Tiny Tim ja tarhakataja 'Gold coast' sekä kääpiövuorimänty. Köynnöksistä tuossa on parhaiten viihtynyt loistokärhö 'Piilu'.
Etenkin ylemmässä kuvassa näkyy etualla erikoisempi katekokeilu. Levitin katoilta pois pestyt sammaleet maan katteeksi. Tuo kohta puski kovasti rikkaruohoja. Hyvin toimi pari vuotta. Havujen  alla ihan tavallista puusilppua. Katteesta vielä parempi kuva 2018:


Syksyllä 2019 istutin tuohon japaninhortensia 'Vanilla Fraise'. Se ei ole vielä kummoinen. Tammen taimia olen yrittänyt istuttaa pitkin pihaa. Ainoa joka viihtyy, on tässä perhoangervojen kainalossa. 
Tuo isoin puska on aronia. En ole ihan vakuuttunut onko se hyvässä paikassa. 
Seuraavat kuvat kevät - syksy 2019:


Perhoangervot kukkivat

Tammen ja perhoangervon syysväri

Hortensia Vanilla Fraise syysväri, taustalla kuparisara

Pallotuija Tiny Tim ja sen suojissa syksyllä viihtyvät leppäkertut

Viimeisin uudistus 2020 tällä alueella on uusi valaisin. Monia vuosia sitten laitettiin pylväsvalaisimet portaiden kohdalle (yksi näkyy kuvassa taaempana). Tähän ei sitten myöhemmin löytynyt samanlaista, niin asia viivästyi. Mutta laitettiin sitten riittävän erilainen. Kun muut ovat parimetrisiä niin tässä on noin metrin korkuinen. Samalla näkyy, että tämä on hiukan varjoinen kohta. Lunta on siinä vielä paljon, vaikka meillä on viime päivinä tullut monin paikoin paljas maakin näkyviin. Kuvat 28.2.2021:
Nykyinen näkymä autotallilta talolle - ei kuusta välissä

Takana näkyy lahopuuaidan pätkä josta kirjoitin blogissa 2019 (linkki).

 Mukavaa alkavaa maaliskuuta! Loppuun vielä keväinen kuva viime vuodelta tältä paikalta:
Takana aronia ja syreenitulpaaneja, edessä ahomansikka ja 'perustulppaaneja'. Oikealla kuusen kanto ja vasemmalla perhoangervot.


P.S. Kompostorin lämpötila on kohoamassa hitaasti mutta varmasti :) 


18 kommenttia:

 1. Mukavia tällaiset postaukset. Kiinnostavaa katseltavaa ja luettavaa. Minä en ole vielä kompostin luona käynyt katsomassa, kun on niin lumen ympäröimänä vielä. Pitää hiihtiksellä lapioida polku kompostin luokse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit :) Toivottavasti pääset kompostille!

   Poista
 2. Jälleen oli kiva seurata, miten puutarha elää ja muuttuu. Hyvä idea oli laittaa kattosammalet katteeksi havuille. Taas muistin miten kovasti pidänkään perhoangervosta, sitä pitäisi vielä lisätä - kukinnan lisäksi syysväri on tosi kaunis.
  Pidän kovasti valaisimestasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että valaisin miellyttää, minustakin se on onnistunut! Tuohon ei tarvita korkeaa valaisinta, pääasia että näkee mihin astuu. Autotallin seinässä on joka tapauksessa hyvät valaisimet. Perhoangervot ovat todella kauniita, niin ilmavat kukinnot! Ja syysväri on monena vuonna hohtavan hieno.

   Poista
 3. Mielenkiintoista seurata, kuinka jokin alue muuttuu. Yhden puun kaadolla voi olla valtava merkitys valo-olosuhteiden ja puutarhan yleisnäkymän osalta.
  P.S. ihan mahtavia nuo leppäkertut tuijan suojassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallotuijat nousivat mielessäni arvossa, kun huomasin, miten kovasti leppäkertut tuosta pitävät! Tässä yleisnäkymät paranivat huimasti kuusen kaatamisella. Tein postausta kiireellä (valokuvien etsimiseen meni paljon aikaa) ja tästä viestistäsi muistin, etten juuri kirjoittanut kaadon vaikutuksista. Lisäsin siis nyt pari lausetta, kiitos :)

   Poista
 4. Kiva kuulla, että kompostorisi on vihdoin heräämässä. Työ omani herättämisessä jatkuu...
  Viime aikoina kommenttini ovat haihtuneet bittiavaruuteen. Saapa nähdä, onnistuuko nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuli nyt perille, hienoa! Olen ehtinyt viime aikoina huonosti blogien pariin niin luin viestisi asiasta vasta äsken.

   Poista
 5. Isojen puiden kaato vaikuttaa paljon niin valo, kuin kasvuolosuhteisiinkin. Alueen ilme myös muuttuu uusien kasvien myötä oleellisesti.
  Tammi on upea puu puutarhassa. Paljon onnea sen kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on siitä mukava kohta, että se ei ole tönkkösavea, kuten iso osa puutarhasta. Joten kiva että siinä kasvaa muuta kuin vain jättipuu. Toivotaan tammelle parasta. Se on ainakin pysynyt monta vuotta elossa... Ja toisin kuin kuusen alle, niin tammen alle mahtuu muitakin kasveja.

   Poista
 6. Ihanaa, sielläkin on jo kevät ovella!
  Kuuset ovat kivoja lintujen kannalta, mutta kovin lähellä taloa vähän vaikeita. Minulla kasvaa kaksi isoa kuusta keskellä tonttia, tykkään kyllä niistä kovin. Mutta jos kuusi rysähtäisi talon päälle, se olisi talon menoa.
  Ison kuusen lähdettyä paljastuu laaja alue, jonka voi istuttaa, niin kuin kuvistasi näkyy! Kiinnostava tuo katekokeilu, hyvin hoksattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kevättä on ilmassa! Myös oravat saavat kuusesta ravintoa ja suojaa. En ole raaskinut kaataa tuohon taakse jäänyttä rumaa kuusta, kun ajattelen, että se voi olla eläimille tärkeä. Eipä se nyt niin haittaa, on mäntyjen joukossa. Samoin toisella puolella tonttia meillä on pari valtavaa kuusta. Onneksi ne on aika kaukana talosta. Kuusen alta paljastui kyllä iso alue!

   Poista
 7. Teillonki jo kevääset tunnelmat. Palio paikat muuttuu puiren kaaron jäläkihin. Sait kaverilta hianon lahajan. Hauska leppäkerttukasa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät tekee selvästi tuloaan täällä. Pidin synttärijuhlat ja taisin sanoa, etten tarvitse lahjoja, mutta kivet kyllä kelpaa. Vieraat toivat sitten hienoja yksittäisiä kiviä - ja kantoivat peräkärrystä tämän yhden kaverin pihalta tulleen ison kasan :)

   Poista
 8. Kivoja nämä muutospostaukset! Muutaman kerran piti selailla ja lukea uudelleen, ennen kuin sain hahmotettua paremmin, miten nuo uudet ja vanhat kuvat sijoittuvat keskenään. Tuon kokoinen kuusi kun kaadetaan, niin muuttaahan se maisemaa valtavasti. Tilalle voi sitten laittaa vaikka mitä kivaa, niin kuin olet tehnytkin. Hyvä synttärilahja! Kelpaisi minullekin :)
  Aurinkoista maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, jos oikein olisi äly välähtänyt niin olisin käynyt ottamassa samanlaisen kuvan kauempaa postauksen alkuun. Mutta pääpointti tietysti oli tuo minkä hyvin sanoit: Kuusen tilalle mahtuu vaikka mitä kivaa :) Kuuset on kyllä hienoja, mutta jos sellainen pitää kaataa, niin on se hyväkin juttu! Ehkä lisään tuonne vielä pari selventävää kuvatekstiä.

   Poista
 9. Kuuset ovat hyviä mutta ei ehkä liian keskisillä paikoilla, imevät valoa paljon joten niiden ympärillä pitää olla tilaa. Onpas paljon leppäkerttuja samassa paikassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja kun peruskuusi kasvaa niin valtavan suureksi! Usein on hienoja kuusia, mutta ihan toivottomissa paikoissa pienillä pihoilla. Kuusta pystyy kyllä trimmaamaan ja se olisikin hyvä juttu pihakuusella, mutta se pitää huomata aloittaa tarpeeksi ajoissa. Ja kuten sanoit niin isot kuuset on erinomaisia, mutta tontin laidalla suojaamassa pihaa, jos tilaa siis on. Nuo leppäkertut muuttivat syksyllä joukolla tuohon pallotuijaan :)

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...