lauantai 30. toukokuuta 2020

Tulppaani-iloa 2: Runsas sipulikukkapläjäys

Tällä kertaa esittelyssä tulppaaneille omistettu uusi alue. Tyyli on villi sekoitus! Alue on tosi pieni, mutta ei se koko vaan sipulitiheys ratkaisee näyttävyyden! Mukana vinkit, miten toteutin tämän. Paikka on puolivarjoinen. Vähän mietin, riittääkö valo kunnon kukintaan. Kyllä riittää ja puolivarjon ansiosta se kestää pitkään.  Ensin aloittivat narsissit, kuva 22.5. Iso narsissi todennäköisesti 'Sweet Desire'. Pieni...hmmm…. Voiko olla runoilijanarsissi (valkonarsissi), kun kukan halkaisija vain n. 3cm? Vai mikä tämä on?

Vaaleanlila tulppaani 'Alibi' ja tumma 'Purple Prince', korkeat pääosin 'Mystic van Eijk', oikeassa reunassa yksi korkea keltainen-pinkki 'Blushing Lady'

Ihana pitkävartinen persikkaisen pinkki tulppaani 'Mystic van Eijk'

Valkoiset tulppaanit raikastavat ryhmää, lajike on 'Pax'. Niitä olisi saanut olla enemmänkin. 

Hauska raitatulppaani ei ole vieläkään kunnolla avautunut, kuvattu 29.5.
 Miten ryhmä on toteutettu?
 • Kuorin nurmikon pois, tilalle ravinteikasta puutarhamultaa (kohopenkki on hyvä juttu)
 • Istutin kaikki sipulit viime syksynä. Yhden neliön alalle voi mahduttaa noin 60 tulppaania. En laittanut kiinni toisiinsa, mutta lähekkäin (suositusväli 10cm, yhtään harvempaan ei kannata laittaa jos haluaa näin tiiviin ryhmän)
 • Lisäksi samalle läntille voisi laittaa vielä valtavasti narsisseja ja pienempiä sipuleita useaan kerrokseen. Linkki ideapostaukseeni, jossa on kaavakuva aiheesta, löytyy täältä. Minä laitoin kuitenkin kaikki sipulit yhteen kerrokseen.
 • Käytin sekä valmista sipulisekoitusta että ostin lisäksi eri sortteja. Ladoin melko huolettomasti ensin sipulit sikin sokin maanpintaan ja sitten vasta istutin ne. Kannattaa katsoa, että korkeudet sopivat yhteen. Minulla on matalat helmililjat reunoilla. 
 • Suojasin ryhmän jyrsijäverkolla ja havuilla (laitoin siis verkon maan pintaan, oikein viitseliäs voisi istuttaa sipulit verkon sisään suojaan myyriltä). Verkkoa piti nostaa keväällä ajoissa ylemmäs (tai siirtää se alueen ympärille), kun kasvu alkoi. Verkko kannattaa pitää suojana mahdollisimman pitkään, koska rusakot ja peurat voivat syödä uudet lehdet.  
 •  Olen lannoittanut kastelulannoitteella 
 •  Kun kukka kuihtuu, katkaisen kukinnon. Lehtien pitää antaa kuihtua rauhassa, jos haluaa sipulien kukkivan ensi vuonna. Nostan osan sipuleista ylös ja laitan muualle, koska tähän on tulossa uusi pensas. 
Oikeanpuoleinen pitkä tulppaani Darwinhybridi Silverstream. Matalat nupulla olevat 'Carnaval de Rio' ja/tai 'Playgirl'
Istutin tähän ison pussin valmista tulppaanisekoitusta, jossa on mukana kahta kaksiväristä puna-valkoista tulppaania: Carnaval de Rio sekä Playgirl. Ne ovat olleet kaikki tähän asti nupussa. Liloja kukkia on runsaasti, koska sekoituksessa oli ’Purple Prince’ ja lisäksi laitoin tähän ’Alibi’. Sekoituksessa piti olla myös orkideanarsissi 'Thaliaa' ja lisäksi laitoin myös laukkoja. Kummastakaan ei ole näkynyt merkkiäkään. Keltareunapikarililja oli huono idea, otin sitä, kun en löytänyt haluamaani. Ne ovat matalina hukkuneet tuonne, yhden olen nähnyt kukkivan. 
Keltareunapikarililja (Fritillaria michailovskyi) Jos istutin nämä epähuomiossa yhtä syvälle kuin tulppaanit, niin ei ihme, että osa ei ole noussut. Oikea istutussyvyys 5 cm?

Helmililja reunuskasvina
Reunalla on kahta eri väristä helmililjaa
Seuraavasta kuvasta näkee, miten pieni alue on kyseessä. Tämä on tärkeä kohta, sillä sen näkee ensimmäisenä pihan puolelta ulos mennessä. Tulppaanipläjäyksen takaa pilkistelee syksyllä istutettu pensas, idänvirpiangervo. Kunhan tulppaanit lakastuvat, sen eteen tulee toinenkin pensas. Alueelle jää tilaa edelleen myös tulppaaneille.
Kuva otettu kodin ovelta jo 24.5. Tulppaanien takana pilkistää pensastaimi, jolle on tarkoitus istuttaa kavereita. Takana näkyvässä männyn rungossa kiipeää köynnöshortensia. Sen takana metsäsaarekkeen rajalla pilkistelevät valkovuokot ja mustikat. 

Runsas tulppaani-istutus
Ryhmä toisesta suunnasta 25.5. Oikein korkeat hauskan pitkulat nuput ovat 'Blushing Lady'
Bloggaaja on ihan fiiliksissä. Poikani kuvasi.
Minun piti äskettäin etsiä lehtijuttuun itsestäni puutarhahenkinen kuva ja mitään tuoretta ei meinannut löytyä. (Juttu julkaistaan vasta joskus myöhemmin.) Pitäisi yrittää välillä asettua myös kuvattavaksi, aloitin heti!
villi tulppaani-istutus
Edelleen on nuppuja, kuva 27.5.2020
Hei, hurjaa, kesä on täällä! Mukavaa koulun päätöstä kaikille koulunsa päättäville ja lomaa aloittaville (en kuulu heihin). Ja ihan kaikille kaunista alkavaa kesäkuuta!
'Blushing Lady' tulppaani

18 kommenttia:

 1. Olipa kerrassaan runsas ja ihana sipulikukkapläjäys.

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtava tulppaanikavalkadi! Ja kiitos, kävin katsomassa myös istutusideat. Jos mitenkään viitsin, nappaan tämän sinun ideasi ja yritän toteuttaa itsellekin ensi kevääksi vastaavan. On tämä vaan niin hurmaava. Ja tuo puutarhurin omakuva käy oikein hyvin mihin tahansa julkaisuun:) Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait ideasta kiinni! Jos vaan keksit sopivan maapläntin niin tämä on helppo toteuttaa, jos ei tarvitse väistellä muita kasveja.

   Poista
 3. Ihania. Thalia on melko matala ja myöhäinen narsissi. Minullakaan se ei vielä kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hyvä tieto! Jospa vielä sellainenkin ilmaantuisi.

   Poista
 4. Moikka Onko Carnaval de rio yksivuotinen vai monivuotinen? Lähteekö mikään tulppaaneista kasvamaan seuraavana keväänä suoraan maasta vai onko joka syksy istutettava uudet sipulit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, osa tulppaaneista kasvaa seuraavanakin vuonna. Minulla on monia tulppaaneja, jotka ovat kukkineet useita vuosia. Tämä ryhmä on kuitenkin kokonaan istutettu viime syksynä, joten en tiedä, miten hyvin ne ensi keväänä nousevat. Carnaval de Rioa minulla ei ole aiemmin ollut. Darwinhybriditulppaanit ja erityisesti Apeldoorn lajikkeet mainitaan usein kestävimmiksi isoista tulppaaneista. Pienemmät, vähemmän jalostetut tulppaanit ovat kestäviä (parvi-, metsätulppaanit yms). Jos siis viihtyvät siinä, mihin laitat ne, aina ei onnistu...
   Näin tiheä istutus on varmasti vielä erityisesti haaste, että eivät välttämättä jaksa kukkia uudelleen. Ainakin pitää muistaa hyvin lannoittaa!

   Poista
  2. Minulla 'Carnaval de Rio' kukkii tänä keväänä toista vuotta. Kukkia taitaa olla suunnilleen sama määrä tulossa kuin viime vuonnakin.

   Poista
 5. Upea kukkapaljous! Hyvä idea esimerkiksi juuri jollekin myöhemmin muuhun käyttöön suunnitellulle alueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Juuri tuossa katselin, että vaikka istutan tuohon syksymmällä pensaan tai pari niin iso osa sipuleista voi jäädä paikalleen, kun pensaat ovat vielä pieniä. Kiva sitten nähdä, mitä tulppaaneja ensi keväänä tuolta jaksaa nousta.

   Poista
 6. Nyt on väriä ja runsautta! Niin kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enemmän on enemmän, vaikka pienelläkin alalla :)

   Poista
 7. Upeaa kukintaa! Ensimmäisistä kuvista voisi luulla, että kukkia on valtava pelto, mutta kauempaa otetussa kuvassa todellisuus paljastuikin :D Ihana on tuo yksi raidallinen seitsemännessä kuvassa. Kukkaisaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ihan kukkapeltofiilis tästä, kun omia kuviani katson! Paljon iloa pienellä vaivalla kohtuuhintaan. En tiedä, mistä se raidallinen putkahti, söpö on :)

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...