lauantai 23. toukokuuta 2020

Talitintista tulppaaniin - pihan linnut monimuotoisuuden viikolla

Monimuotoisuuden oma kansainvälinen päivä oli 22.5. ja nyt vietetään myös monimuotoisuuden viikkoa. Itselleni on tärkeää, että monimuotoisuus saa kukoistaa pihassani. Haluan mm. lintujen viihtyvän siellä.  Monimuotoisuuden suosiminen myös usein helpottaa pihan hoitoa! Tarkkailin monimuotoisuuden päivänä erityisesti lintuja. Monenlaista västäräkistä voikukkaan ja perhosista tulppaaneihin osui kuviin. Melkein kaikki kuvat on otettu kotipihalla 22.5.  
Neitoperhonen lemmikin kukissaVästäräkki pihlajassaPian puiden lehdet kasvavat suuriksi ja lintuja on entistäkin vaikeampi nähdä ja kuvata, joten nyt on hyvä hetki. Tämä kesäversio oli silti haastavampi kuvata kuin aiemmat talven lintulautakuvat. Meillä on täällä mukavasti ryteikköä, jonka suojista linnut löytävät ötököitä ravinnokseen ja suojapaikkoja myös minun katseeltani. Korkeat puut ovat suosiossa ja minulla niska kipeä ;) 

Turvassa linnut eivät ole puiden latvoissakaan. Aiemmin tällä viikolla näin, kuinka sepelkyyhkyt lensivät päin puuhun kiipeävää oravaa. Ilmeisesti niiden pesä on jonkun männyn latvuksessa. Säntäsin hakemaan kameran, mutta riitapukarit olivat kadonneet kun palasin. 
Talitintti pesäpöntöllä vanhassa kuusessa
 
Kirjosieppo ryteikössä

Talitintin pöntöstä kuului poikasten piipitys. Muissa pöntöissä on varmaan ainakin kirjosieppoja. Alueella asuu tällä hetkellä pikkulinnuista ainakin peippo, västäräkki, viherpeippo, tali- ja sinitiainen, punarinta ja tikli. Pääskysetkin ovat yleensä tänne tulleet, vielä en ole kotipihassa niitä nähnyt. 
Muitakin rastaita on näkynyt, mutta mustarastas on kunkku, joka laulaa mm. tv-antennissa. Sen pesä on katajassa. En tiedä, onko puukiipijälle suunnitellussa uudessa pöntössä ketään.
EDIT Piti vielä vaihtaa peippokuva, koska 24.5. peipot ruokkivat poikasia pihanurmella! 
Mustarastas rauduskoivussa

Peipot kiertelivät ensin ruoka suussa...

...ennen kuin veivät herkut nurmikolla piilottelevalle poikaselle

Luonnon monimuotoisuuden kannalta on hyvä, että pihasta löytyy myös ihan kotimaisia kasvilajeja. Niistä eläimet ovat tottuneet löytämään ravintonsa. Voikukkaa ai kannata kiirehtiä kitkemään liian nopeasti, se on hyvä ravintokasvi keväällä, kun muita kukkia ei ole vielä niin paljon. Minulla on sitä autotallilla melkein niitty ja tästä lähtien väitän, että se on siellä ihan monimuotoisuuden turvaamiseksi! 
Neitoperhonen voikukalla

Kimalainen pölyttää mustikan kukkaa, ihan kivasti onnistui samalla objektiivilla kuin lintukuvat, ei tarvinnut kumartua ;)


Tulppaanien värimaailma miellyttää silmääni enemmän kuin voikukat. Odotan erittäin innokkaasti tämän syksyllä istuttamani tulppaanipläjäyksen lopullista aukeamista. Nyt se alkaa näyttää jo oikein kivalta, mutta suurin osa on vielä nupussa:

Olen vihdoinkin saanut kunnollisen valokuvan lammella käyvästä linnusta. Se näyttäisi olevan telkkänaaras. Ehkä läheisen joen telkkäkoiras alkaa välillä käydä hermoille ja se tulee meille tuulettumaan. Se lähtee aina nopeasti tiehensä (ainakin jos olen lähistöllä). Lammen elämään on myös tarkoitus palata blogissa tässä jossain kohtaa. 
Telkkänaaras 17.5.2020


Lentoon!Seuraavan postauksen pitäisi tulla pian ja siinä ovat aiheena tulppaanit, jotka vihdoin alkavat kukkia, kun sää on lämmennyt! Autotallin suunnalla on mm. vaaleanpunainen ryhmä, tässä osa siitä: Pergola on työn alla, siihenkin palataan, kunhan se nousee (meillä tehdään perustukset viimeisen päälle niin siihenkin meni jo päiväkausia). 
Mukavaa toukokuun loppua!14 kommenttia:

 1. Ihania kuvia puutarhan asukeista. Monimuotoisuus on tärkeää. Meillä on lähes joka puussa linnunpönttö ja perhosbaari ja hyönteishotellikin löytyy.

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia monimuotoisuus-teemalla! Olet ollut silmät tarkkana ja korvat kuulolla! Olen oman pihamme perhosbaarimestari ja hyönteishotellin pitäjä :) Aurinkoisia toukokuun päiviä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen pihakyttääjä :) Oikeasti on ihan epäselvää missä pöntöissä esim on asukkaat, kun ei ehdi seisoskella kyttäämässä, meneekö sisään joku ja minkä näköinen. Mutta kirjosieppoja näkyy lennossa niin paljon, että niitä varmasti on pöntöissäkin.

   Poista
 3. Olen ollut tänä vuonna hämmästynyt, kuinka montaa erilaista lintua olen nähnyt pihalla käväisevän. Täällä joskus enemmän kuulee kuin näkee lintuja. Hyviä kuvia olet saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuuleminen on helpompaa, mutta itselleni äänistä tunnistaminen on vaikeaa. Kiva että teillä on vilkasta lentoelämää!

   Poista
 4. Meillä mökkipihassa nyt paljon pesiviä lintuja, mm telkkä rannan pöntössä. Hyönteishotelli meillä myös. Pidän pergoloista, odotellaan millainen sinulla on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäkin jännittää miltä tuo pergola lopulta näyttää. Se on hahmottumassa... Hienoa että telkkä on asettunut teillä pönttöön!

   Poista
 5. Hienoja kuvia puutarhanne eläinvieraista! Tuosta tulppaani-narsissipläjäyksestä on tulossa todella kaunis! Lupaavan värisiä nuppuja. Meillä ei olekaan neitoperhosia vielä näkynyt. Sitruuna- ja nokkosperhosia sen sijaan lentelee päivittäin useitakin. Kimalaisiakin pörräilee ahkerasti. Voikukat eivät vielä kuki, mutta hyvin näyttävät puutarhakasvitkin kelpaavan pörriäisille. Tintinpöntöstä ei kuulu ääniä, mutta kyllä siellä kuusitiainen vierailee. Aiemmin keväällä pöntöstä kuului mahdoton sirkutus ja arvelin, jos siellä olisi jo poikaset, mutta ehkä koiras toikin ruokaa muninta- tai haudontapuuhissa olevalle emolle? Seuranta siis jatkuu muiden puutarhapuuhien lomassa. Vielä kun ehtisi vain istua tarkkailemaan kameran kanssa puutarhan eläjiä :D Kesäisen lämmintä alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuusitiainen, hienoa! Minullakaan ei ole syvempää tietoa tiaisten elosta, mutta ehkä hyvinkin niillä oli vasta kosiopuuhat silloin keväällä. Joskus pitäisi vain ottaa aikaa ja tuoli ja jäädä rauhassa tarkkailemaan puutarhan elämään. No minulla oli tätä postausta tehdessä sen tyyppinen tuokio, mutta alas en malttanut istua, joten jäi useiden pönttöjen mahdolliset asukkaat epäselviksi.

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Perhosia on näkynyt viikonloppuna selvästi enemmän. Linnut ovat pesäpuuhissa tai hautomassa. Pörriäsetkin viihtyvät ja lentävät - hyvä niin, sillä kohta alkavat hedelmäpuut kukkia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hedelmäpuiden kukinta-aikaan oltaisiin pulassa ilman pörriäisiä!

   Poista
 7. Kivoja luontokuvia! Täälläkin on näkynyt useita kirjosieppoja. Tänään näin suruvaipan, nokkosperhosia olen nähnyt eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suruvaipat ovat tosi hienoja! Niitä näkee tosi harvoin täällä, mutta taisi sellainen sentään viime kesänä vierailla.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...