perjantai 10. toukokuuta 2019

Kaksisataa puutarhaa kolmessa tunnissa Hollannissa

En tiedä montako pientä puutarhaa näin, kun seurasin polkuja aina uusiin ja uusiin "puutarhahuoneisiin". De Tuinen van Appeltern eli The Gardens of Appeltern on kenties suurin pysyvä mallipuutarhojen alue Euroopassa. Tilaa on noin 23 hehtaaria ja vuosia takana 35. Mahtava paikka puutarhaideoiden hakuun! Kuvasin sinullekin muutaman kiinnostavan kohdan!
1. Viehättävä porrastus rinteessä. Ihana sinisade kukkii.

Toisin kuin Keukenhof (postaus täällä, klik), tätä aluetta ei räjäytetä joka vuosi. Osa puutarhoista kasveineen saa vanhentua, joten Appelternissa näkee, miltä kasvit näyttävät täysikasvuisina. Tietysti trendejä seurataan ja myös uutta rakennetaan vuosittain. Löysin mm. vuoden 2011 trendipuutarha, jossa ei ollut enää mitään trendikästä, mutta kivalta se näytti silti! Puutarha on avoinna alkukeväästä myöhäiseen syksyyn, joten lähempänä asuvat voivat myös tarkistaa kasvien ulkoasun eri vuodenaikoina.  
2. Kaunis kivimuuri ja portaat samaa kiveä


Appelternin puutarhoissa on paljon perennoja ja monet niistä eivät kevätretkeni aikaan olleet ehtineet vielä täysikasvuisiksi. Kukkarunsautta ei vielä siis ollut, mutta jotakin kuitenkin. 

3. Ensimmäisenä ei tullut mieleen, että kuvan puu on kanukkapensas (Cornus)! Lähikuva alla.Sitä paremmin näin puutarhojen rakenteet, jotka eivät vielä hukkuneet kukinnan alle. Käytetyn materiaalin kirjo alueella on valtava. Materiaalia myös kierrätetään paljon ja esimerkiksi luonnonkivet ovat aina uudelleen käyttökelpoisia! 
4. Polulla tuli mutka matkaan
5. Upeaa kiviladontaa polulla! Viiruhelpi tai vastaava tilanrajaajana.


Alankomaalaiset ovat taitavia veden käytössä ja puutarhoissa oli erilaisia lampiratkaisuja. Myös lintujen ja ötököiden elinmahdollisuuksia parantavia ratkaisuja esiteltiin, esimerkiksi risuista ja lahopuusta koottavat tilanjakajat ovat hyviä monimuotoisuuden kannalta sekä tietenkin pensaikot ja kukat.


6. Metallinen lampisuoja
Kuvan lampisuoja on minusta tosi hieno. Jälkeenpäin mietin, että se voi olla vaarallinen linnuille ja oraville, jotka yrittävät mennä juomaan. Siihen pitää varmaan liittää oravapelastusportaita nurkkiin? Ihan niin kuin hautausmailla laitetaan vesisäiliöihin oravien pelastuslauttoja. 

7. Kiveys rantaan asti


Onneksi pyysin ilmaisen Whisper tour -vempeleen, jolla sai kuunnella monien puutarhojen kohdalla selostuksen. Eihän niitä kaikkia mainospuheita jaksanut eikä ehtinyt kuunnella, mutta paljon tuli sitä kautta tietoa puutarhojen ideoista. 
8. Kaunis, omaan rauhaan eristetty puutarha
Tilojen rajaaminen on minusta tosi tärkeä asia puutarhasuunnittelussa ja täällä sitä todella oli tehty. Puulla ja puilla, betonilla, pajulla, pensailla, ruoilla, tiilimuurilla, maakummuilla, vedellä, erilaisilla laatoituksilla jne.
9. Erilaisia rajauksia. 

 
10. Erikoisempaa tilanrajausta puupölkyin

Miten päästä perille?

Appelternin puutarhaan ei ole ihan helppo päästä julkisilla. Appeltern on pienen pieni kylä. Autoilu on helpoin keino. Onneksi Hollannissa myös pyöräily on potentiaalinen vaihtoehto. Itse poljin paluumatkan viehättävän Megenin kylän kupeeseen myrskyn ja raekuuron iskiessä niskaan. Lähimmät kaupungit ovat Oss, Tiel ja Nijmegen. Ainakin Ossiin kulki jatkuvasti junia ja sain sieltä kyydin Megeniin leirintäalueelle, jossa yövyin teltassa (mutta sängyssä silti!). 
11. Kortteet järjestyksessä! Metallinen rajaus.


Kiireessä  ravasin halki puutarhojen, kun lento lähti illalla. Olisi näitä voinut tutkia vaikka pari päivää. Ja puutarhamyymälä siihen päälle. Yhden kurjenpolven (Geranium) nappasin mukaan ja se oli todella mukiloidun näköinen Suomeen päästyään, mutta yhä hengissä (esittelen sen joku kerta).

12. Pyöreitä muotoja. Oikealla valkoisen penkin takana pilkottaa pyöreä nuotiopaikka.

Tämä on todennäköisesti viimeinen postaukseni Hollannin reissultani.
Olisi hauska kuulla, mikä tämän jutun kuvista kiinnosti/ viehätti sinua eniten! Laitoin numerot niin voit halutessasi käyttää niitä. 
Appelternin puutarhojen nettisivu löytyy: appeltern.nl/en/


10 kommenttia:

 1. Numero 9 jäi mieleen , varmaan erikoinen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja se kuvan pyöreä pömpeli on soliseva vesiaihe/istutusallas, joten tuo vielä lisätunnelmaa.

   Poista
 2. 3. kukkapuiren ja erilaasten kasvityylien takia ja 9. ruakoseinän? takia. Vaikka joka kuvas oli jotaki kivaa jujua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmosen sammaleinen tunnelma oli muuten todella zen, paitsi että kukat saivat sydämen läpättämään :D

   Poista
 3. Olipas kivoja ideoita joka kuvassa. Eniten mieleeni olivat 1 ja 3, näyttävät kukinnat kiinnittävät aina huomioni. Loppupään kuvissa nuo puupölkyt ja niillä tehdyt rajaukset ovat myös hienoja. Kiitos näistä virtuaalimatkoista Hollantiin ja mukavaa äitienpäiväviikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kovasti ykkösen nousevista tasoista, tuohon sopisi asettua aurinkotuoliin kahvikupin kanssa nauttimaan puutarhasta:)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen puutarha ja hyvät kuvakulmat! Yhdyn Minnan mielipiteeseen suosikeista: 1 ja 3 ovat parhaita, etenkin kolmonen värikkään kukinnan ja maanpinnan kumpareiden ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli ilo ottaa kuvia! Ei tarvinnut väistellä turistilaumoja vaan sateisena päivänä tilaa oli yllinkyllin.

   Poista
 5. 1 ja 3 jäivät minunkin mieleeni. Kiitos inspiroivista kuvista! Ihanaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...