perjantai 31. toukokuuta 2019

Risun uusi elämä - lahopuuaita puutarhaan

Vihdoinkin sain tehtyä ensimmäisen lahopuuaitani. Projekti oli kohtuullisen helppo, nopea (päivässä valmistuu) ja siisti pihaa merkittävästi. Suosittelen lämpimästi ainakin jos sinulla on joitakin näistä:
 • Pihassasi muodostuu risuja: puista putoilee oksia ja pensaita pitää karsia
 • Hakettaminen ei ole lempipuuhaasi vaan risut kasaantuvat. 
 • Joudut kuskaamaan risuja jäteasemalle, mutta pihallasi olisi tilaa uudelle aidalle
 • Haluat auttaa pölyttäjiä ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä
Harkitsen vielä aidan korkeuden kasvattamista, joten en ole sahannut tukitolppia lyhyiksi


Minulla on seissyt isoja risukasoja pihassa ties miten kauan. Yllättävästi ne upposivat aitaan, vaikka se on vain tuollainen ihan lyhyt pätkä. Minun aitani on vajaan metrin leveä. Siitä voisi tehdä paljon leveämmänkin, maksimia ei ole. Ihan kapeaa ei kannata tehdä, jos haluaa auttaa ötököitä. Niiden pitää pystyä kaivautumaan syvälle. Oikein leveässä aidassa voisi vaikka siili talvehtia!
Sammalleimu kukkii parhaillaan
Aidasta voi tehdä tuulensuojan, ihan vain tilanrajaajan tai vaikka istuttaa sen päälle kasveja. Minun aitani on näkösuoja. Aita on lähellä autotallia ja sen ohi kuljetaan päivittäin. Sen taakse saan piiloon asioita, joita en halua aina katsella.

Teko-ohjeet ovat yksinkertaiset:
 • Suunnittele aidan paikka ja leveys. Käytä esim. sopivaa oksaa mittana, jotta  pysyt linjassa.
 • Pystytolpiksi sopivat melko suorat ja kapeat puunrungot. Ne teroitetaan päästä ja lyödään tukevasti maahan noin puolen metrin välein (ei ainakaan harvempaan) koko aidan matkalle.  
 • Aidan pohjalle kannattaa laittaa jotakin maatuvaa estämään rikkaruohojen kasvua, jos niitä on maassa paljon. Käytin pahvisia pizzalaatikoita! 
 • Risua kootaan tolppien väliin haluttuun korkeuteen. Täytön voi tehdä myös vähitellen, kun risua kertyy. Kannattaa laittaa vähän isompia riukuja reunoille niin aita pysyy siististi kasassa. Päälle voi laittaa jotain isompaa painamaan kakkua kasaan.
Pohdin, että tuoreista pajun pätkistä saisi hauskasti elävät tolpat. Ehkä lisään niitä myöhemmin aitaan. Vähitellen aita lahoaa ja painuu kasaan, joten sitä on joka tapauksessa uudistettava. Kesto riippuu hyvin paljon esim. käytetyistä puulajeista. 

Etualalla jättipoimulehti, kukassa mm. valkotäpläimikkä ja tulppaanit

Katteista

Aidan edustalla on katteena havunneulasia. Niitä sataa loputon varasto männyistä. Lisäksi seuraavassa kuvassa näkyy, että aidan viereisessä rinteessä on käytetty kivien lisäksi soraa katteena. Kohta on hyvin rikkaruohoinen. siitä on kaadettu suuret kuuset (kannon yläosa näkyy). Soran ja kivien alla on sen takia maisemointikangas. Neulasten alle en sitä laittanut vaan katson, miten käy. 
Minusta lahopuuaidan rujo kauneus sopii tähän kohtaan erityisen hyvin, sillä taustalla näkyvä kuusi on myös niin ruma, että se on hieno. Se on kasvanut suureksi jättikuusen takana, joka kaadettiin. Sen kaikki pikkuoksat roikkuvat rentoina kuin riippakoivulla ja katselusuunnasta oksat puuttuvat alhaalta pitkältä pätkältä. Yritän kasvattaa paljaaseen kohtaan kärhöä, katsotaan miten se jaksaa tänä vuonna kiivetä. Harkitsen myös lahopuuaidan seuraksi köynnöstä. 

Puutarhurille pölyttäjät ovat tärkeitä. Pölyttäjien lisääntymiselle lahopuu on tosi tärkeää. Puutarhassa pitäisi säästää suuria, lahoavia puita, etenkin lehtipuita. Esimerkiksi puita kaadettaessa jättää pystyyn pökkelö tai korkea kanto ja maahan pätkä runkoa. Lisää vinkkejä voi lukea esim. luonnonsuojeluliiton sivuilta (klik). Myös lahottajat ovat erittäin tarpeellisia, sillä ne kierrättävät ravinteet kasveille.
Ötököiden läsnäolon takia en laittaisi lahopuuaitaa rajaamaan istuskelualuetta, mutta muuten en usko sen aiheuttavan mitään haittaa kenellekään. Jos siellä sattuu joku haitallinen otus viihtymään, niin varmasti useampi hyödyllinen tai harmiton kuitenkin.

Marja-aronia

Syreeni

Kuvissa tämän hetken kukkijoita. Mukavaa viikonloppua ja onnea kaikille kouluista valmistuville! Ja mukavaa lomaa koululaisille!

14 kommenttia:

 1. Hyvä ja hyödyllinen idea tuo lahopuuaita. Täytyykin ruveta miettimään aidalle paikkaa kun risuja on taas kertynyt aika pino tontin reunalle.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne tontin reunaan risujen tilalle aita, niin ei tartte paljon siirrellä ;)

   Poista
 2. Kauniita kuvia! Nyt minäkin haluan tehä tuollaisen lahorfisuaidan, olenkin jo lahokantoprojektia aloittelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt älyttömän hienon lahokantopuutarhan! Aidan tehtyäni ja luonnonsuojeluliiton sivuja luettuani aloin haaveilla myös pökkelöistä ja maapuista... Tai jotain minulla onkin, mutta lisää...

   Poista
 3. Hieno aita! Olen tuollaista myös suunnitellut joskus toteuttavani. En ollut ajatellut, että sen olisi hyvä olla noin leveä. Mutta käy kyllä järkeen. Olen jättänyt noita pökkelöitä pystyyn kotona ja mökillä ja mökillä ne on jo melko reijitettyjä palokärjen toimesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli suunnitteluvaihe ensin tosi pitkä... Palokärki on varmaan melkoinen tehohakkaaja! Meidän pihalla asuu vain pienempi käpytikka, juuri tänään keikkui männyissä.

   Poista
 4. En muista olitko se sinä tai joku muu, joka esitteli tämän idean aikaisemmin. Ihastuin ajatukseen jo silloin, koska mökkipihassa on noita risukasoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ollut aika paljon esillä viime aikoina, mikä on hyvä juttu!

   Poista
 5. Tuallaasen toteutan viälä joku päivä.

  VastaaPoista
 6. Kiva risuaita! Ihastelin tuota portaikkoa, jonka reunalla sammalleimu kukkii kauniisti. Hienosti olette rajanneet portaikon pyöreillä kivillä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuon tekemisestä on jo kauan ja yhä tykkään! Itse asiassa siinä on kivikkokasveja ja enemmänkin kiviä, mutta vain reunakivet näkyvät. Muut ovat maksaruohojen joukossa liiankin piilossa.

   Poista
 7. Kaunis ja käytännöllinen tuo aitauksesi. Naamioituu muuten uskomattoman hyvin maisemaan. Hyvä idea!

  Aurinkoista viikkoa ja hyviä uusia ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, sopi mielestä tähän kohtaan loistavasti!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...