lauantai 10. huhtikuuta 2021

Niittylaikkuja kylvämässä

Olen aloittanut kevään kylvöt ulkona niittysiemenillä. Puutarhan peränurkassa olevan alueen hoitoon minä en halua käyttää paljon aikaa tai vaivaa. Niittynä alue tuo enemmän mahdollisuuksia puutarhan monimuotoisuudelle kuin lyhyenä nurmikkona. Millaisin pienin keinoin aluetta voi muuttaa kohti niittyä? Heti kun lumi sulaa on sopiva hetki toimia!

Monivuotisten niittykasvien kylvöön syksy olisi erinomaista aikaa, koska monet niistä tarvitsevat kylmän ajan ennen kuin ne itävät. Syksyllä usein puutarhainto on laskusuunnassa ja kylvö saattaa jäädä, ainakin minulta jäi. Monivuotisia niittykukkia voi kuitenkin kylvää koska vaan. Jos tekee kylvön mahdollisimman aikaisin keväällä, vaihtelevat lämpötilat voivat riittää siihen, että siemenet lähtevät itämään. Niitylle on myös paljon sopivia yksivuotisia lajeja ja niille kevät on se paras kylvöaika. Monet monivuotiset kasvit kasvattavat ekana kesänä vasta lehtiruusukkeen eivätkä kuki, joten siksikin kannattaa sekoittaa yksivuotisia mukaan, että saisi heti kukkia!

Eka laikku on lammen takana, sitä ympäröivän aidan vieressä. Seuraava kuva sama alue kokonaan.
Kaunein kuva, mikä takanurkasta on otettu. Heinät parhaimmillaan, kukkia hyvin vähän. Keskellä vanha luumupuu, jonka luota vasemmalle on ylemmän kuvan aita ja lampi. (20.7.2019)

Nurmikon tai heinikon joukkoon on ihan turha kukkien siemeniä kylvää, nurmikolla on niin tiheä juuristo. Kun alue on isompi kuin muutaman neliön, niin sen kääntäminen kokonaan olisi turhaa ja työlästä (- siis tässä, riippuu toki tilanteesta!). Minä en tavoittele tähän kukkaräjähdystä! Kukkivat maisemapellot ovat tietysti ihania, jos sattuisi esimerkiksi omistamaan pellon. Vanhalle nurmikolle tai vastaavalle sopiva pienimuotoinen tapa uudistaa on kylvää niittykasveja alueelle laikkuina:

 • Nurmikko tai heinikko pois ainakin neliömetrin alalta, jotta heinät eivät heti valloita laikkua takaisin. 
 • Kuoppaan ei siemeniä kannata laittaa, joten pintamaan poiston jälkeen toin kylvöalustaksi hiekkaa tai hiekansekaista multaa ja painelin sen tiiviiksi.
 • Niittykukille ei lannoitteita, mutta kalkkia voi laittaa.
 • Kylvö pintaan

Toinen laikku lammen toisella puolen, takana poistettu pintamaa kasassa. Oikeaan reunaan ripotin siemeniä viime vuonna, kun poistin siitä pensaan taimia ja siinä jo näkyykin lehtiruusukkeita, 


Paras paikka niitylle on kesällä kuivaksi kulottuva nurmi tai paahderinne, jota ei ole lannoitettu viime aikoina. Siitä saattaa tulla mukava niitty tai keto hyvin pienelläkin vaivalla. Oma länttini puutarhan perällä on tiukkaa savimaata, joten se ei ole mitenkään kätevin paikka niittyprojektille. Palataan niityn myöhempään hoitoon joskus toiste. Paremmalla niittypaikallani on jo niitty! Se on seuraavassa kuvassa:

Hiekkainen rinne (10.4.2021) , jossa on pieni niitty ollut ehkä jo vuosikymmeniä. Takavasemmalla lampi jonka ympärillä on savimaata. Tähän niitylle en kylvä mitään vaan...

...katselen mitä luonto tarjoaa. Sama paikka heinäkuun alussa 2020.
Sama lähempää. Ketoneilikka viihtyy kuivalla kedolla. 


Niittysiemenet on hurjan pieniä! Isompiakin on joukossa. Kun sopiva määrä siemeniä kukkalaikussa on sellaiset 600 kpl/m2 niin ei kannata alkaa laskea… Siemenpusseissa yleensä lukee, minkä kokoiselle läntille ne on tarkoitettu, niin kannattaa arvioida, miten ison osan pussista ottaa. Ja ehdottomasti monta lajia kukkia sekaisin, valitse lajit kasvupaikan mukaan. Kannattaa laittaa kaikkia siemeniä samaan purkkiin ja sekoittaa joukkoon jotakin väliainetta, vaikka sahanpurua tai mannaryynejä.  Väliaine sitten erottuu paremmin ja näkee, onko jo ripotellut siemeniä joka paikkaan. Siemeniä ei saa peittää! Tai kannattaa toki tarkistaa siemenpusseista, jos joku laji pitää peittää, niin se täytyy kylvää ensin erikseen. 

Kuten yhdestä kuvasta näkyi, lunta tuli taas viime yönä. Kai tässä pitäisi iloita kun niittysiemenet sai kylmää ja kosteutta...Krookukset ei meinaa aueta, kun ne eivät ole erityisen aurinkoisilla paikoilla. Nuppuja on paljon. Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Onnea kylvöillesi. Täällä meillä on satanut tänään lunta ihan taivaan täydeltä, mutta nyt sade lakkasi ja hieman aurinkokin jo pilkahti taivaalla.
  Krookukset ovat meilläkin vetäneet kukkansa visusti suppuun ja odottavat suotuisampaa säätä. "Kevät keikkuen tulevi".
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tuli uusi annos lunta nyt päivällä, onneksi vain lyhyesti! Nyt aurinko jopa lämmittää! Toivotaan että jotain itäisi kylvöistäni :)

   Poista
 2. Ihana ajatus, toivottavasti niittykukkasi itävät hyvin ja saat nauttia niiden luonnollisesta kauneudesta yhdessä pölyttäjien kanssa. Tosi ihanat kuvat, ketoneilikka on kukkiessaan kerrassaan suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan parasta. Taisi jäädä mainitsematta, että tuonne lammen ympäristön laikkuihin en kylvä ketoneilikkaa. Se ei todennäköisesti tuolla pärjäisi muille kasveille. Mutta onneksi on tuo pieni hiekkainen alue niin siinä se on ihana!

   Poista
 3. Minä ajattelin tehdä pienen alan kukkaniittyä pihaamme. Tästä sain vinkit ja ohjeet, kuinka se tehdään. Täällä on lunta niin paljon, että ei toivoakaan puutarhatöihin pääsystä :) Nyt on siis aikaa suunnitella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa! Ajattelinkin, että vaikka itse jo hätäilin kylvöhommiin pääsyä, niin kaikilla ei ole vielä kiirettä :) Sinä ehdit vielä vaikka tilata sopivia niittysiemeniä. Itse käytin kaapista löytyneitä, vähemmän suunnitelmallisesti kertyneitä.

   Poista
 4. Oma kukkaniitty onkin ihana! Jos minulla olisi suurempi piha, sellainen meillä varmasti jo olisi, mutta nykiselle ei enää niittyä mahdu. Onnea kylvöksillesi, tee haaveista totta!

  VastaaPoista
 5. Sinulla on kauniit niityt ja niittyaihiot siellä tulossa. Tavoittelen omille niityilleni samanlaista näkymää mitä tuossa hiekkaisen rinteen niitylläsi. Ketoneilikat niissä ainakin tuntuvat viihtyvän hyvin. Saa nähdä, mitä muuta tänä kesänä sieltä nousee. Menee näemmä muutama vuosi ennen kuin lajit vakiintuvat. Onnea ja hyvää itämisprosenttia niittykylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niityn kanssa kärsivällisyys on valttia! Ei tosiaan millään tule heti valmista ja parasta vaan vuosien myötä niitty kypsyy :) Hienoa että ketoneilikka viihtyy, se on kyllä upea!

   Poista
 6. Erellises pihas oli niitty suunnitteella, mutta en keriinny toteutusvaiheesehen. Täälei oikee sellaasta kohtaa oo, vaikka toisin luulis.....vai olisko sittenki. Toivottavasti niitty tekeytyy toiveeren mukaaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli asia pohdintaan, jospa sieltäkin joku mahdollinen paikka löytyisi!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...