sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Kevät etenee ja uusi komposti

 Kukkia plompsahtelee esiin ja pörriäisten sekä lintujen lajikirjo kasvaa. Tällä auringon helotuksella on jo lähes kesäfiilis, mutta vihreys vielä puuttuu. Puutarhaan on rakennettu myös uusi puutarhakomposti, joka on tänään esittelyssä. 


Vanha puutarhakompostimme on tullut tiensä päähän. Puusta ja verkosta rakennettu kompostikehikko ei nyt vaan kestä loputtomiin. Puutarhakompostin lisäksi meillä on tietenkin lämpöeristetty kompostori keittiön biojätteille, koska mullalle on aina käyttöä puutarhassa.

Uusi puutarhakomposti rakennettiin paloina sisällä ja koottiin paikallaan. Se sijoitettiin vanhan lähelle puutarhavajan taakse. Sijoittelu toi pientä päänvaivaa, koska alueella on melkoisesti kiviä ja kalliota, mutta pienimuotoisilla maansiirtotöillä ja vesakon kaadolla saatiin tasainen paikka aikaan. Tällainen tuli:


 
Rakennusvaihe

Kompostissa on kaksi lokeroa, toista voi täyttää, kun toinen vielä muhii. Sivuseinien pituus on noin 125 cm. Valmistusmateriaalina lautaa ja vanhoja trukkilavoja. Etureunassa on kolot, johon saa etuseinän hyvin kiinni, kun komposti alkaa täyttyä. Jalkojen alla on betonikivet (tai kalliota toisessa reunassa), etteivät jalat ole suoraan kosteassa maassa.

Edellinen komposti oli liiankin suuri, sitä ei saanut käänneltyä, kun oli innostuttu oikein täyttämään sitä. Toisaalta liian pieni ei lämpene riittävästi. Lämpenemistä auttaa, kun katoksi virittää muovin tai vaikka vanhan räsymaton.

Uuden pohjalle olen laittanut jo risuja, ne auttavat ilmaa kiertämään. Niiden päälle tulee myös vanhaa kompostia, jota aion ottaa lämpökompostorista. Se on nyt jo viikkoja ollut mittarin mukaan ainakin 40 asteessa, joten siellä on lähes valmista tavaraa.  Siinä tulee hyviä mikrobeja uuteen kompostiin. Ehkä haen myös hevonlantaa tallilta, sillä saisi ytyä tulevaan multaan. 

Yksi iso kivi piti totta kai siirtää pois tieltä, näitähän riittää. 

Lisää kompostointivinkkejä voi lukea vaikka marttojen sivulta, klik.
Otetaas muutama kukkakuva. Postauksen ekassa kuvassa näkyy värikimara takana, siellä on seuraavan kuvan krookuskattaus. Muutenkin krookuksia on puskenut todella ilahduttavasti joka puolelta.

Keijunkukan kaverinakin krookuksia (tai sahrami)

Lumikellot jatkavat yhä kukintaa

Mahtavia kevätfiiliksiä voi kokea myös meren rannoilla. Muuttolinnut ovat täällä! Vielä siistimpää olisi, jos linnut tunnistaisi. Vinkkiä saan katsomalla tiira.fi sivulta, mitä muut ovat paikalla nähneet. Suosittelen rekisteröitymään, jos lintujen tunnistaminen yhtään kiinnostaa. Esimerkiksi äskettäin saapuivat selkälokit, jotka ovat viettäneet talven jossain Intian valtameren suunnalla. On siinä matkaa! Selkälokkien hyvä tuntomerkki on musta selkä, mutta ovat söpömpiä kuin merilokit. 
Mietoistenlahden lintuvilinää

Sinivuokkomätäs kukkii terassin pielessä

Mukavaa tulevaa viikkoa!

16 kommenttia:

 1. Hyvät kompostit tuli. Räsymatto kompostin päällä on hyvä vinkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pitää koittaa aina miettiä muoville vaihtoehtoja, huonokuntoinen räsymatto voisi tässä tehdä viimeisen palveluksen.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Vielä näyttää niin siistiltä, kun on muutama risu vaan sisällä :D

   Poista
 3. Ihana kevättunnelma välittyy kuvissasi. Onnea kompostorille, luulisi olevan kaikki edellytykset hyvään toimivuuteen :).

  VastaaPoista
 4. Hyvä tuli. Ny on krookukset kukkinu komiasti.

  VastaaPoista
 5. Kompostista tuli hyvä lisä lämpökompostorille. Päivänpesän Katjan kommentti vanhasta räsymatosta kompostin päällä on oivallinen vinkki. Laitetaanpa korvan taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempia kyllä tarvitaan, ei mitenkään yksi lämpökompostori riitä, vaikka yritänkin vältellä lehtien haravoimista (niillähän saísi vaikka monta kompostia täyteen, jos oikein innostuisi)

   Poista
 6. Hyvä komposti tuli! Sinulla kukkii jo paljon krookuksia. Minäkin kävin viikonloppuna linturetkellä, mutta ei täällä ihan noin paljon lintuja ollut. Hirmuinen vilske! Ääntäkin oli varmasti ihan riittävästi :D Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietoistenlahti on huippupaikka vilskeen havainnointiin. Siellä on linnuille hyvä rauha, havainnoitsija kaipaa kyllä kovasti kaukoputkea... Pelkkä maisemakin on kyllä hieno muuttoajan ulkopuolellakin.

   Poista
 7. Hyvä puutarhajätteiden kierrätyspiste. Krookukset ovat ihania, meillä niitä veroittavat jotkut talttahampaat. Ärsyttää niiden katoaminen parempiin suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä todella ärsyttävää!!! Olen niin iloinen, että meidän rusakot jostain syystä syövät mieluummin jotain muuta ja peurat ovat vielä kiertäneet pihan.

   Poista
 8. Hieno puutarhan komposti. Meille on tulossa vihdoin nyt myös komposti. Toivottavasti valmistuu viikonsisällä koska tarvetta alkaa olemaan.
  Ihanaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa hyvä että teillekin tulee, kompostista on paljon iloa ja vain vähän vaivaa!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...