lauantai 21. marraskuuta 2020

Kelloköynnöksen siivekkäät

Aiemmin tällä viikolla kirjoitin ruokintapaikkamme linnuista. Nyt postauksessa lentonäytös kelloköynnöksen ympärillä! Linnut löytävät ruokaa hyvin myös omatoimisesti - ilokseni myös aivan keittiön ikkunan kohdalta. Siinä kelloköynnökset ovat kasvaneet rehevinä ihan näihin päiviin asti. Talitintit ovat aina kukkoilem... eikun tintteilemässä. Postauksessa mukana myös uusi lumi ja... lentävät kävyt.

- Nam, hyvät ötökkäapajat

- Heeeeiiii, tää on mun herkkupaikka!

- Meetkös siitä! - Mee ite!

- No tintteile sä siellä, mä syön ny!      - ...

Aiemmin nähtyjen talipallojen ja -pötköjen lisäksi ruokintapaikalla on pöytä, jossa ei ole koko ajan tarjoilua. Laitan joskus sinne extraherkkuja. Silloin tulee tintteihin vipinää. Rohkeimmin paikalla ovat talitintit. Nopea kannattaakin olla, sillä jos orava tulee paikalle, mitään ei jää jäljelle. Herkut ovat jo viime talvelta tutuissa astioissa, jotka hankin kirppikseltä ihan tätä varten.  

Herkkutalipallot tuovat tintteihin vipinää

Välillä tintit sentään sen verran pysähtyvät, että kuva ehtii tarkentua
Pikkuvarpusilla on hyvä suojaväri, kuvassa on ainakin viisi varpusta. 

Perjantai-aamuna maailma olikin sitten ihan eri värinen, joten loppuun muutama lumikuva ja pieni tarina. Viimeisessä kuvassa näkyy vasemmassa alanurkassa sininen rengas. Keksitkö mitä varten se on?

Tintti ja luminen piilo angervopensaassa


Talitiainen ja kuusitiainen mietintäoksalla


Niin tuo sininen rengas vasemmassa alanurkassa. Se liittyy vahvasti kuvan tuuheaan häntään. Maassa voisi näkyä myös muutama käpy... Tänään pari kurrea tuntui olevan ihan jatkuvasti ruokintapaikalla enkä haluaisi niiden ahmivan koko talipötköä. Oven avaaminen sai ne perääntymään noin puoli metriä, joten olen koittanut heitellä niitä kävyillä. Olen kerännyt oven pieleen pienen kasan käpyjä, mutta ne lentävät kamalan huonosti. Kiviinkään en viitsi siirtyä, sillä joskus harvoin osuu sihti kohdilleen: Kerran heitin oravaa suoraan naamaan kävyllä. Ihan niin hyvin en haluaisi osua! Vaikka olihan se tehokasta, orava yllättyi ja kerrankin häipyi oikeasti kunnolla kauemmas! Sininen rengas löytyi terassilta, mutta ei lentänyt kovin paljon käpyä paremmin.

No on ne oravatkin ihan hauskoja. Kiva että on jotain aktiviteetteja - sekä minulla että oravilla. Jollet vielä katsonut ohjeita talipötkötelineen tekoon ja kuvia lintulaudan vieraista, niin katsopa edellinen postaus. 

18 kommenttia:

 1. Hih, no ainakin sinä saat siitä jumppaa kaikenlasta heitellessäsi! Tulipa teille paljon lunta. Kelloköynnöksessä on upea syysväri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne tuli tosiaan oikein kunnolla lunta, ei sulanut heti vaan tänäänkin oli vielä maassa. Nyt pimeän tultua kuuluu sellainen veden lotina ettei varmaan enää huomenna ole lunta.

   Poista
 2. Linnuuista on paljon iloa myös näin marraskuussa. Meilläkin käy orava lintulaudalla. Käyköön minun puolestani, onhan silläkin nälkä. Noita luonnon eläimiä niin kiva seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä oravankin pitää syödä ja hauska niitäkin on katsoa! Mutta toivon niiden hankkivan myös itse ruokaa eikä vain oleilevan tuntikausia tuossa ruokintapaikalla.

   Poista
 3. Tämä oli kiva lukea ja sait hienot kuvat myös! Minäkin olen seurannut keittiön ikkunasta kun pikkulinnut käyvät syömässä nauhusten siemenkodista jotain, en tiedä syövätkö siemeniä vai jotain ötököitä.
  Lintujen seuraaminen on kiinnostavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika hassuakin, että miksi se lintujen seuraaminen on niin kiinnostavaa. Mutta se ON! Itse ainakin inhimillistän lintuja ja kuvittelen, että niillä on suuremmatkin keskustelut tai suunnitelmat keskenään menossa.

   Poista
 4. Mikähän tuo sininen rengas on? Tuskin frisbeellä olet oravia nakkaillut. Taidan odottaa bloggarin juonipaljastusta.
  On teilläkin vilkas tinttiliikenne pihapiirissä. Niiden touhujen tarkkailu on hauskaa ja väkisinkin pää on taas keittiön pöydän ääressä vinossa, kun mukamas kaikki tintit pitää nähdä. Meillä ei ole oravia viime aikoina näkynyt, mutta kaikenlaisia tikkoja lukuisia. Niin käpytikkoja, pikkutikkoja kuin harmaapäätikkakin jo useamman kerran. Ja kerralla 7 harakkaa yritti vuorollaan napsia talipötköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen rengas on sellaisesta renkaanheittopelistä. Puukepin sijaan tähtään oravan kaulaan ;) No ei ole oravalla hätää, tuo on tosi kevyt ja lentää mihin sattuu! Oi, meillä on aina vain käpytikka, olisi kiva edes joskus nähdä muitakin. Siitä olen kyllä kiitollinen ettei täällä käy harakoita.

   Poista
 5. Olen aloittanut ruokinnan talipalloilla, jotka ovat verkkokehyksen sisällä (kaupasta ostettU), muuten orava söisi kaiken. Näin kun jokunen vuosi sitten orava vei koko talipallon. yksi puraisu terävillä hampailla kiinnitysnarusta ja pallo vietiin salamannopeasti. Sitten ostettiikin palloille verkosta tehty syöttösysteemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oraville pitää olla tukevammat systeemit. Meillä myös joskus aiemmin ohuessa verkossa olleet pallot katosivat oravien matkaan ja silloinhan verkko päätyi jonnekin metsään ja joku eläin voi siihen takertua.

   Poista
 6. Tintit tuntuuvat olevan aika ärhäköötä. Varpuusillon hyvä suajafäri, ei niitä helaposti puskien alta eroota. Meillon näkyny ny yks kurre, saa nähärä rupiaako käymähän vasiten. Sillon oikee oma ruakintapaikka, mutta lintularolle se vaan näyttää tulevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi oravaa, mitenhän sen saisi pysymään omalla puolella. Jos se katsoo, että muutkin (siis linnut) ovat lintulaudalla, niin siellä on varmaan parhaat bileet?!

   Poista
 7. Hyviä kuvia olet onnistunut saamaan linnuista. Kyllä lintuja on mukava seurata ruokintapaikalla - oravista puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin digiaikaan on kätevä, kun voi räiskiä menemään ja valita sitten rauhassa parhaat kuvat. Yleensä aina joku hyväkin kuva seasta löytyy.

   Poista
 8. Hauskat kuvat! Teillä riittää vipinää puutarhassa. Voin kuvitella oravan hämmästyneen ilmeen, kun käpy osuu sitä naamaan :D Kuinkahan toimisi peltipurkki, jossa olisi kiviä sisällä? Siihen kun kiinnittäisi sopivanmittaisen narun, että sen saisi hilattua aina takaisin ovelle uudelleen heitettäväksi... Luulisi hetken aikaa toimivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, orava oli kyllä aika hölmistynyt ;) Haa, sinullahan on oikein ase idea, mitä tässä vielä kehittelenkään...

   Poista
 9. Vastaukset
  1. No niinpä. Yleisesti ottaen marraskuinen luonto on NIIN hiljainen, mutta kiva kun lintulaudan ympärillä sentään tapahtuu. Vaikka ei meillä edes käy tuossa kovin paljon lintuja, mutta muutamassakin on riittävästi katsottavaa.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...