sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Huonekasvikuulumisia


Auringonsäteet alkavat vähitellen löytää tiensä viherhuoneeseen. Katsotaanpa miten kasvit ovat selviytyneet talvesta. Viherhuoneen lämpötila on nyt noin 16 astetta, mikä on monille kasveille parempi kuin perushuoneenlämpö. En ole pitkään aikaan kirjoittanut viherhuoneen asukeista, joten otan tällä kertaa yleiskatsauksen huonekasvieni pariin. 
Katon amppeleissa ovat ruoholilja (Chlorophytum, kokovihreä luonnonlaji) ja juoru (Tradescantia sp.)



Suhtaudun huonekasveihin arvostavasti mutta huolettomasti. Mieleenikään ei tulisi heittää jotakin kasvia pois, jos se esimerkiksi kukkii huonosti. Kukat ovat vain mukava lisä kasveillani. Useimmat kasvit pysyvät elinvoimaisina vuodesta toiseen, kun niille vain tarjoaa säännöllisesti vettä ja toisinaan lannoitetta, uutta multaa, isomman ruukun tai jakaa kasvin pienempiin osiin.

Lisävaloa en käytä  merkittävissä määrin. Katossa on kaksi kasvivaloa, jotka valaisevat todella pienen alan eikä niihin saa ajastinta kiinni. Esimerkiksi kiinanruusulle tarjoan toisinaan "valohoitoa". En tiedä, onko satunnaisella valolla merkitystä, mutta se on hyvinvoivan näköinen. Kiinanruususta tein postauksen pari vuotta sitten, täällä.
Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) on kuvassa se, jonka yläpuolella on lamppu.

Sain syksyllä joitakin pistokkaita. Kasvu on ollut hidasta vähässä valossa. Pikkupeikonlehti on pärjännyt ihan hyvin. Alkuperäinen ainokainen lehti voi hyvin ja sen lisäksi on kasvanut toinen pienempi lehti (isomman alle, jossa se saa vielä vähemmän valoa). Vaikka peikonlehti tunnetaan liuskoittuneista lehdistään niin on ihan tavallista, että nuoret lehdet ovat ehjiä, kuten tälläkin.
Pikkupeikonlehti (Monstera deliciosa 'Borsigiana'), taustalla mm. perhosorkidea. Tämä sama kukki jo joulun aikaan.




Limoviikuna (Ficus benjamina) näkyy kauempaa ekan kuvan vasemmassa reunassa
Limoviikuna oli joskus aiemmin varsinainen riesa talvisin, kun se pudotteli niin paljon lehtiä. Nyt limoviikunani on voinut hyvin koko talven. Luulen yhden syyn olevan se, että en anna sen kuivua välillä. Limoviikunalle periaatteessa on hyvä, että se hieman kuivuu kasteluiden välillä, mutta silloin se helposti pudottelee lehtiään. Kastelen sen kerran viikossa ja sillä on kestokasteluruukku. Lisäksi luin, että limoviikuna voi vähitellen tottua varjoisaan kasvupaikkaan. Oma limoni on harjoitellut pimeitä talvia jo tosi monta vuotta, joten ehkäpä talvehtiminen on siksi alkanut sujua.   
  

Huonekuusi eli norfolkinaraukaria  on todella hyvävoimaisen näköinen. Näin siitä huolimatta, että paras paikka olisi valoisa ja alle 10 astetta. Tämä on huonekuuseni numero kaksi. Edellinen oli pari kesää sitten liian lähellä ikkunaa ja kuivahti auringossa.  
Huonekuusi ( Araucaria heterophylla)

Enkelinsiipi kiemurtaa katossa. Tuo lehdetön on kultaköynnös, joka on monen metrin matkalta kalju ja sitten on taas lehtiä.

Enkelinsiipi, kuivan virallisesti korallibegonia,  on pudottanut suuren osan lehdistään. Onneksi se pitäisi joka tapauksessa leikata, koska se kiemurtaa katossa asti. Sen kun napsauttaa keväällä matalaksi, niin loppukesästä se on taas katossa. Hullun elinvoimainen kasvi.


Enkelinsiiven vieressä seinille kiipii kultaköynnös. Kultsista olenkin kirjoittanut jo aiemmin, kun menin leikkelemään sitä vähän liikaa. En ole edelleenkään selvittänyt minkä osan katkaisin, hyvin näyttää yhä pärjäävän. Tarina ja hoito-ohjeita täällä. Terraarioamppelissa kiikkuu edelleen herttalyhty eli herttaköynnös. Amppelien tekemisestä ja ripustamisesta kerroin täällä. Seuraavassa kuvassa näkyy toinenkin lasipallo, sen sisällä (vaikkei kuvassa näy) kiikkuu ilmakasvi. 
Pikkupöydällä joulukaktus ja enkelinsiipi, amppelista valuu herttaköynnös. Oikealla kultaköynnös.
Näissä amppeleissa... hmm, vasemmalla juoru, oikealla... Mikäs tämä onkaan... kovalehtinen?

Pelargonit talvehtivat tänä vuonna suurelta osin viileässä pikkueteisessä. Siellä on tosi huono valo. Niitä kävi sääli ja siirsin ne nyt viherhuoneeseen (ekassa kuvassa näkyy rivi). Kasveja on myös olohuoneessa. Viirivehka kukki loppuvuodesta hienosti, samoin paavalinkukka eli saintpaulia. Molemmat lopettivat jo. 
Etualan viirivehkalla (Spathiphyllum) on jo ikää. Sitä pitää keväisin karsia (tai vaihtaa isompaan ruukkuun) niin se on taas hyvännäköinen koko vuoden. Paavalinkukka ikkunalla oikealla.
Maaorkidea

Kevätkylvöt ovat alkaneet, siitä viimeinen kuva! Pian on tasot täynnä ruukkuja! Tässä postauksessa oli vain osa huonekasveistani. Kurkataan viherhuoneeseen toistekin, toiveitakin saa esittää.

Ensi viikonloppuna olen menossa tutustumaan ihan erityisiin huonekasveihin. Tarkoitus on tehdä vierailusta heti viikonloppuna postaus. Palataan siis aiheeseen!




17 kommenttia:

  1. Oi, sinulla on viherhuone ja täynnä kasveja. Meidän sähkölämmitteisessä talossa viherkasvit eivät helposti viihdy, kun valoisimpien paikkojen eli ikkunalautojen alla hohkaavat patterit kuumuutta.
    Minusta tuo juorun viereinen amppelikasvi näyttää kultaköynnökseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä muuten näyttääkin kultaköynnökseltä muodoltaan, mutta lehdet on paljon pienemmät ja tosi kovat ja paksut. Pitää selailla koko huonekasvikirja niin kai se löytyy...

      Poista
    2. Se toinen köynnös on herttaköynnösvehka :)

      Poista
  2. Sullonki viherhuanehes palio asukkahia. Mullon menos kompostihin taas ainaki kolome purkkia. Pian pitää ostaa paikkavärkkiä, jos niistä sattuus taas joku jäärä pikkuusen piremmäksi aikaa. Mulloli muutama vuasi sitte isoo limoviikuna ja hupaasaa oli, että kastelin sen pilalle, ku useen käy toisinpäi, että tapan kasvit kuivuutehen. Ottaa viäläki pattihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, kyllä minäkin tapan kasveja, kuivuuteen ja pimeyteen (ja sen edellisen huonekuusen aurinkoon). Tekstiä tuli niin paljon, etten ehtinyt siihen puoleen, pitää jatkaa toiste. Kannattaa kysellä tutuilta pistokkaita sellaisista kasveista, jotka ovat heilläkin hyvin pärjänneet.

      Poista
  3. Sinulla on paljon kukkia ja niille vielä oma huonekkin. Minulla oli aikoinaan paljon kasveja mutta tänne kun muutimme niin täällä ei ollut kukkalautoja. Yhden saimme keittiöön remontin myötä kun laitoimme matalamman patterin. Joten muutamilla kasveilla mennään. No mökillä kyllä on myös muutama sisäkukka. Kasvivaloa en myöskään omista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkalauta on kyllä tarpeellinen, onneksi sait yhden! Muutamakin kasvi tuo tosi kivasti vihreyttä. Yksi vaihtoehto on hankkia niin iso kasvi, että sen voi sijoittaa lattialle :)

      Poista
  4. Olispa tuollainen viherhuone! Innostus heräs näyttää niin taiteelliselta tuollainen valtava määrä viherkasveja. Mukavaa tammikuun viimeistä viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, ehkäpä viherhuoneen olotila on yleensä luova kaaos. Kasveja, lehtiä, multaa, ruukkuja ja ties mitä.Mukavaa tammikuun loppua sinullekin!

      Poista
  5. Olet onnekas, sillä sinulla on viherkasvihuone! Oi että, ollapa minullakin. Kasvisi voivat pulskasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, on se kiva! Ja perään valitan, että olisipa siellä lasikatto tai korkeammat ikkunat, niin olisi vielä valoakin. Tämä talvi näyttää kuitenkin menneen tähän asti aika hyvin.

      Poista
  6. Hyvinvoivat viherkasvit sinulla! Ollapa itselläkin viherhuone! Tai edes isommat ikkunat etelän suuntaan. Kesällä riittää valoa, mutta talvet ovat kasvien kauhistus. Nykyinen huonekasvivalikoima on onneksi pärjännyt (tai sopeutunut) vähään valoon, joten on pikkuisen talvivihreyttäkin. Mukavaa tammikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että niiden lajien pitää antaa mennä, jotka ei sopeudu (tai virittää lamppuarsenaali, mutta itse kannatan sopeuttamista). Itä- ja länsi-ikkunatkin on kyllä oikein hyviä, kunhan pimeimmästä talvesta pääsee.

      Poista
  7. Mihin olet menossa tutustumaan erityisiin huonekasveihin? Kiinnostaa.
    Itse olen hankkinut lisävaloa huonekasveille nyt talvella. Minunkin huonekuusi voi hyvin vaikka ei olekkaan niin viileässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minut kutsuttiin tutustumaan Fredrika Runebergin huonekasveihin. Tai siis niiden jälkeläisiin :) Hän oli oikea viherpeukalo! Niitä on yllättäen täällä päin oikein kokoelma, kiinnostuneena odotan...

      Poista
  8. Tykkään aina lukea huonekasveista. Nyt olen suorastaan kateellinen viherhuoneesi vehreydestä! :D Omia kasvejani riivaavat ripsiäiset (ja mysteerisieni), eikä täällä ole juuri nyt kovin nättiä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, vastasin kyllä jo kommenttiin, mutta nyt huomasin sen kadonneen matkalla... Talvella kun kasvit on heikoilla tuppaa ilmestymään noita ei-toivottuja vieraita. Toivottavasti pääset niistä pian eroon!

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...