perjantai 16. maaliskuuta 2018

Kiinanruusu

Hibiscus rosa-sinensis asuu viherhuoneessani. Tällä hetkellä se ei kuki. Tämä kukinto kuvattu pari vuotta sitten.

Kiinanruusun mullanvaihtoa, hoitoa ja muuta

Kiinanruusulla on kiiltävät, suuret lehdet ja upeat kukat. Kiinanruusu on tullut Englannin kautta Eurooppaan ja Suomeen jo 1800-luvulla, ensin aatelisten saleihin. Minun luokseni komea kiinanruusu saapui kuusi vuotta sitten. Vaihdoin sen juuri suurempaan ruukkuun.

Kiinanruusu kasvaa vähitellen pensaaksi tai pieneksi tukevarunkoiseksi puuksi. Kokonsa takia se minulle päätyikin. Se ei mahtunut enää omistajansa kotiin vietettyään vuosia tämän työpaikalla. Julkisissa tiloissa näkee joskus upeasti kukkivia 2-3 metrisiä puita. Käyn usein Raision kirjastossa, jossa on komea rivi kiinanruusupuita. Niitä leikataan reippaasti. Etelä-Euroopassa kiinanruusuja voi nähdä vaikka pensasaitana. Latvan katkaisun jälkeen se ei enää kasva korkeutta vaan haaroittuu.
Raision kirjaston kiinanruusuja viime viikonloppuna


Kiinanruusu voi kukkia runsaasti ja näyttävästi. Sen kukat ovat silkkimäisen hauraita ja useimmiten noin 10 cm halkaisijaltaan. Yksi kukka kestää vain lyhyen aikaa (1-2 päivää).

Kukkien kielellä kiinanruusu tarkoittaakin katoavaa kauneutta. Toinen merkitys on hienotunteisuus. Kiinanruusua on jonkin verran saatavilla ruukkukasvina, jos haluat tällaisen viestin välittää. (Kukkien kielen ideasta kerroin hiukan aiemmassa päivityksessä, klik 
Kiinanruusu Hibiscus rosa-sinensis

Uudelleenistutus


Kiinanruusulle sopii ravinteikas multa. Uudelleenistutus kannattaa tehdä keväisin, kuten muillekin viherkasveille. Isoa kasvia ei ole mikään pakko joka vuosi istutella. Vaihdoin kiinanruusun isompaan ruukkuun edellisen kerran viisi vuotta sitten. Pientä mullanvaihtoa olen sen jälkeen tehnyt. Nyt en löytänyt kaupasta isompaa altakasteluruukkua, joten kokeilen vaihteeksi keramiikkaruukkua. Vesisäiliö olikin jo täynnä juuria!
Tässä vielä vanhassa ruukussa, uusi takana ja uutta multaa vadissa. Laitoin pohjalle kunnon kerroksen kevytsoraa salaojitukseksi ja sen päälle kankaan, josta vesi pääsee läpi. Näin multa ei tuki salaojitusta.


Kevytsoraa ruukun pohjalla

Kuvissa näkyy myös samassa ruukussa kasvava käenkaali (onnenapila). Se oli kiinanruusun seuralaisena jo kun sain sen. Sitä onkin perinteisesti käytetty esimerkiksi palmujen juurella peitekasvina.  Jännästi on sen mukuloita päätynyt syvällekin ruukkuun! Istutin näitä "käpyjä" nyt omiin purkkeihin, jos sopisivat kesällä ruukkuistutuksiin.

Käenkaali Oxalis tykästyi heti uuteen multaan ja alkoi kukkia.


Valoa ja raitista ilmaa!Kiinanruusu tarvitsee hyvin kukkiakseen tosi paljon valoa. Olen ratkaissut asian niin, että vien kiinanruusuni kesäksi ulos valohoitoon. Kiinanruusu on vähän samanlainen kuin talven jäljiltä kalpea ihminen: Sisältä tuodun kasvin lehdet voivat palaa auringonpaisteessa. Ei kasvi siihen kuole, mutta näyttää ikävältä… Totuttelun jälkeen se sietää hyvin aurinkoa. Sisälläkin se kannattaa suojata aivan pahimmalta eteläikkunan paahteelta vaikkapa siirtämällä se kesäksi vähän kauemmas ikkunasta.


Kiinanruusu ei pidä sateesta ja viileästä kelistä, joten pidän sitä ulkona säiden mukaan vain keskikesällä. Jos sinulla on tosi valoisaa sisällä, niin ulosvienti ei kannata, koska mukaan voi tarttua tuholaisia. Tuon kiinanruusun sisälle suihkun kautta, joten useimmat ötökät huuhtoutuvat pois.

Lajikkeita riittää     

Kiinanruususta on jalostettu tuhansia lajikkeita. Kukat voivat olla punaiset, oranssit, vaaleanpunaiset, keltaiset tai oikeastaan mitä vain paitsi siniset tai mustat. Alkuperäinen ja tavallisin kukan väri on kirkkaanpunainen. Kymmensenttiset kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrotut. Eniten kasvi kukkii keväällä ja kesällä. Hyvin viihtyessään se voi kukkia vuoden ympäri.
Kiinanruusua on melko usein saatavilla kaupoista, mutta uusia kasveja ei aina ole helppoa saada viihtymään. Vanhaa kantaa oleva pistokas on hyvä valinta vuosia kestävän kasvin hankintaan. Kiinanruusu voi elää noin 20 vuotta. Oma kiinanruusuni on kuulemma perinteistä suomalaista huonekasvikantaa ”Kainuun mummonmökistä”. Jossakin tosin luki, että nuoret kasvit kukkivat parhaiten. Pitäisikö minun siis kasvattaa aina uusia pistokkaita? Arvostan kuitenkin vanhan kasvin paksuja oksia.


Väreissä ja muodoissa löytyy!  Kuvat: CC BY-SA 3.0 ja Ks.mini (Own work) [CC BY-SA 3.0

Kiinanruusun leikkaus

Näin keväällä kiinanruusua voi leikata. Silloin se tuuheutuu ja haarautuu. Näin syntyy myös kukan paikkoja, ne tulevat nuoriin versoihin. Oma kiinanruusuni oli päästetty mielestäni vähän hankalan leveäksi jo ennen kuin se tuli minulle. Kiinanruusu kyllä sietää voimakasta leikkausta. Oksiin jätetään 2-3 lehteä tai lehtiarpea. Vanhoja oksiakin voi koittaa leikata, mutta ei ole takeita, että ne lähtisivät kasvuun. Uutta kasvua vanhoihin oksiin voi yrittää innostaa suihkuttamalla leikkauskohtia vedellä. Omassa kasvissani on lehdettömiä kohtia, joihin olisin toivonut uutta kasvua, mutta eipä ole tullut.  Lisäksi on ikävä leikata oksia, joissa on jo nuput… Mutta leikkelin nyt samantien hieman, toivottavasti tästä tuuheutuu. Itse asiassa jonkun oksan nappasin vielä kuvan oton jälkeenkin pois.  (EDIT muokkasin tätä kappaletta vielä 17.3.)
Uusi ruukku

Kiinanruusun lisäys pistokkaista

Leikkauksessa syntyy sopivia pistokkaita. Puutumaton, nuputon latvapistokas juurrutetaan kylvömullassa muovihupun alla tai vedessä. Omat pistokkaani tuppaavat olemaan puutuneita ja nupun joudun nyppäämään pois… Jos pistokkaan varsi on puutunut, juurruttamista kannattaa yrittää vedessä. Kasvuun lähtenyt taimi pitää latvoa, jotta se haaroittuu.
Suuri kiinanruusu on yksi lempiviherkasveistani. Onko sinulla kiinanruusua? Tai oliko?

 

Mini-info kiinanruusun perushoidosta:Valoisa paikka, mielellään aurinkoinen ikkuna. Ei siedä keskipäivän paahdetta kesällä. Talvella lepokausi +15 asteessa valoisassa paikassa olisi hyväksi, mutta tavallinen huonelämpökin käy.
Kastelu: Juo paljon kesällä, reilu kastelu kerralla. Vain pintamullan annetaan kuivahtaa. Talvella varovaisemmin. Lannoitus 1-2 viikon välein kesällä. Jos tekee nuppuja talvella niin silloinkin voi lannoittaa, mutta harvemmin/ miedommin kuin kesällä. Liika lannoitus innostaa kukkimisen sijaan kasvuun. Tykkää suihkutuksesta myös talvella.
Tuholaisista ainakin ripsiäiset, kirvat ja punkit tykkäävät kiinanruususta ja iskevät helpommin, jos kasvin olosuhteet ovat huonot.
Älä kääntele kasvia kun siinä on nuppuja äläkä anna mullan kuivua kokonaan. Nuput saattavat pudota.

Lähteenä mm. Ranta, Anu: Vanhanajan huonekasvit, ja erinäiset muut huonekasvikirjat

8 kommenttia:

 1. Mullon ollu joskus (30 vuatta sitte) huanekasvien kulta-aikana punaane kiinanruusu. Sain sen äiteeltä, aika suurena puskana. Muutaman vuaren soli hyväs voinnis, kunnes muutettihin uutehen tupahan. Ei oo tullu uutta hankittua. Nykyysin on nii huanot valo-olosuhteet.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen tuttavuus, voisi kokeilla. Kiitos kasvatusohjeista😊

  VastaaPoista
 3. Kiinanruusu on upea kasvi, mutta tunnen itseni huonoksi kasvattajaksi sen suhteen. Kevät on niin täynnä kaikkia ihanuuksia, että paljon on puuhaa ja tilaisuus oppia aina uutta.

  Kevät mielessä: LAITOIN SINULLE BLOGIINI KEVÄT-HAASTEEN. Käypä kurkkaamassa: http://oliaika.blogspot.fi/2018/03/mika-huhtikuussa-koskettaa-sielua.html
  Siinä on kiva pohtia...kerätä kuvia ja kirjoittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä onkin ensimmäinen haaste, jonka saan! Kiitos vaan ja hommiin...

   Poista
 4. Olen kasvattanut kiinanruusun puumaiseksi, mutta kukkinut se ei ole vuosiin. Mikäli oikein muistan, kukka olisi punainen ja kerrottu. Olen leikananut keväisin ja joskus jättänyt leikaamatta aatellen tulisko paremmin kukkia. Mikään ei ole auttanut, ei kukan kukkaa. Mielestäni saa valoakin, kasvaa eteläpuoleen ikkunasta vähän kauempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, vanhat on kai krantumpia kukkimaan, mutta kyllä nekin voivat kukkia. Kannattaa leikata, koska nuoriin versoihin tulee kukat. Jos valoa on, niin mites ravinteet? Kannattaa lannoittaa, mutta maltilla. Liiat ravinteet estää kukintaa. Jos on kestokasteluruukku, niin anna ravinteita vähemmän kuin pohjareiällisessä ruukussa oleville.

   Poista

Palautetta? Pieni ajatus? Kritiikkiä? Kyllä kiitos! Kiitos viestistä!

Lisää lukemista:

Unelmasieppari

Askartelin unelmasieppareita . Tuloksena oli kaunis koriste helposti ja nopeasti. Suosittelen! Voit käyttää juuri niitä materiaaleja ku...