perjantai 20. huhtikuuta 2018

Paljon naruamppeleita kasveille ikkunaan!


Askartelin useita naruamppeleita viherhuoneen ikkunaan. Myös kahden lasiastian malli onnistui hyvin! Halusin että kasvien sijoittelu on helposti muuteltavissa eikä minun tarvitse miettiä koukkujen paikkoja. Juuri nyt halusin saada ilmakasveja kauniisti esille lasiastioihin sekä pieniä viherkasveja pois taimien seasta pöydältä. Kiinnityksen juju on kattoon kierrätetty vanha vaijeri, johon amppelit voi sijoittaa mihin kohtaan tahansa.
Naruamppeleita koko rivi

Ilmakasveja amppeleissa ja lasipallossa

Ilmakasvin lasipalloon ei tarvinnut kuin kiinnittää naru.

Naruamppelin valmistus


Tein amppelini eri materiaaleista: juuttinarusta, ontelokuteesta ja villalangasta. Myös esimerkiksi trikookude sopii tarkoitukseen, ainakin jos astia ei ole kovin painava.

Tein erilaisia naruamppeleita tutkittuani lukuisia netin ohjeita. Perustapoja aloittaa on (ainakin) kaksi:

1. Amppeli tehdään hyvin pitkistä naruista, jotka taitetaan kaksinkerroin, jolloin ylös muodostuu lenkki. Lenkkiin voi halutessaan lisätä aloitusvaiheessa esimerkiksi renkaan kiinnitystä varten. Myöhemmin sitä ei enää tietenkään saa paikoilleen.

Tässä tapauksessa tarvitset neljä pitkää narua (esim. 3 metriä).

2. Toinen tapa on, että naruja ei taiteta. Amppelin tekeminen kannattaa aloittaa alhaalta. Narujen päät kiepautetaan ensin solmuun tai kiinnitetään erillisellä nauhanpätkällä. Ennen aloitusta pitää miettiä, haluaako alas jättää pitkä hapsut vai vain lyhyet päät.  

Tässä tapauksessa tarvitset kahdeksan narua, jotka ovat hiukan pidempiä (n. 10cm)  kuin haluamasi lopullinen amppelin korkeus.

Jos et tarvitse ylös lenkkiä, tapa 2 on mielestäni selkeämpi.
A. Aloitustapa 1. Aloitus ylälenkistä.   B. Aloitustapa 2. Narut kietaistu solmuun ja aloitus alhaalta. C. Tapa 2. Käytetty kolmea villalankaa yhden paksumman narun sijasta. D. Tapa 2 eteenpäin: Aloitussolmun jälkeen tehty kaksi kierrosta solmuja.

Villalankaversio valmiina, ilmakasvi kyydissä. Nöpökin päätyi kuvaan.


3. Kokeilin myös kahden astian mallia. Se onnistui hyvin. Tein ensin normaalisti yhden amppelin alhaalta aloittaen. Sen valmistuttua kiepautin kaikki langat solmuun ja tein toisen. Pitää vain ottaa tarpeeksi pitkät narut!

4. Kokeilin myös tehdä kaksinkertaisilla naruilla niin, että lenkki jäikin alas ruukun alle. Ihan hauskan näköinen sekin. 
Naruamppeliversiot 3 ja 4. Vasemmalla kaksi astiaa. Oikealla aloitus kaksinkerroin taitetuilla naruilla alhaalta. 
Perusohje tapaan 1 löytyy esimerkiksi tästä videosta, klik

Perusohje tapaan 2 on esimerkiksi Kati Jukaraisen blogissa, täällä.
Vaijeri kattoon

Amppelit on kiinnitetty vaijeriin, joka on kiinnitetty koukuilla kattoon. Vaijeri oli aiemmin olohuoneessamme ja siinä oli kiinni halogeenilamppuja. Aika menneen maailman systeemi, joten vaijeri jouti kierrätykseen. Tai itse asiassa vaijereita on kaksi, joten jatkossa amppeleita mahtuu vielä lisääkin.
Huomioithan katon, koukkujen ja vaijerin kestävyyden, jos ripustat mullalla täytettyjä painavia ruukkuja. Ilmakasvit ovat niin kevyitä, että voit ripustaa niitä vaijerin täydeltä!
Amppeli on vain kiepautettu solmuun vaijerin ympäri.Terraarioamppeli

Blogini alkuajoilta löytyy postaus terraarioamppelista. Se on vastaava lasiamppeli, mutta huomattavasti suurempi ja tehty käyttäen makrameesolmuja (tasosolmut). Varsinaisia teko-ohjeita postauksesta ei löydy, mutta halutessasi voit tutustua tee-se-itse-paketista tehtyyn amppeliin tarkemmin täältä, klik.
Herttaköynnös terraarioamppelissa


Ei mennyt niin kuin Strömsössä

Pari juttua jotka projektin aikana mokasin. Kerron ne, niin ole sinä fiksumpi.

Amppeliin laitettava astia putoaa helposti, kun sitä ujuttaa paikoilleen. Tupla-amppelissa ylempi astia putosi alemman päälle ja sirpaleiksi meni. Noh, sentään vain toinen hajosi ja kuvat sain otettua!


Ota ihan suosiolla kahdeksan narua. Älä yritä tehdä kuudella. Ei siitä vaan tule hyvää. Parittomalla määrällä ei myöskään onnistu (tätä en edes yrittänyt).


Tämä puuhailu voi heittää sinut aika-avaruuden poimuun. Vielä pitää kokeilla yhtä… Sopisivatko nämä helmet tähän (ei ne sovi, helmet ovat pienireikäisiä ja kuteet leveitä)… Yhtäkkiä päivä onkin mennyt ja selkä on jumissa. Muista että varoitin…
Nöpö katsoo, että lopeta jo...
Rahaa tähän projektiin kului minimaalisesti. Amppelien lasiastioiksi sopivat tuikku- ja jälkiruokakipot, jotka on ostettu kirppikseltä noin 50 senttiä/ kpl. 

Mukavaa viikonloppua! Pihalla ovat avautuneet sinivuokot, ihanaa! Laitan niistä kuvan instagramiin viikonloppuna kun en nyt saa niitä tähän. 

12 kommenttia:

 1. Ihana amppelikokonaisuus! <3 Olen aina tykännyt amppeleista tosi paljon, mutten ole koskaan vielä väsännyt itse. Olisi kiva kokeilla - uhkakuvista huolimatta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uhista huolimatta suosittelen ;) Kävin juuri vielä lisäämässä yhden unohtuneen kivan kuvan...

   Poista
 2. Mulla olis erellisen amppelipuumin aikana teheryt amppelit kaapis. Taitaavat olla kyllä nii ruskonnehet, etten taira niitä sisälle laittaa, terassille vois kokeella. Toista son sun uuret raikkahat amppelit. Lasiset ruukut teköö niistä kivan ilimavan näkööset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vanhat vois käydä hyvin terassille. Kasvihuoneessa tänään siivotessa mietin, että sielläkin voisi joku amppeli olla. Mulla ei vaan ole vanhoja eli pitää ehkä tehdä lisää...

   Poista
 3. Hyvä idea kokonaisuutena. Olen ollut sen verran laiska että amppelit olen ostanut valmiina. Ne on käteviä myös silloin kun yrittää saada kukat turvaan kissoilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, amppeliruukkuihin ei kissa pääse makaamaan päälle tai ylety rouskuttamaan lehtiä! Paitsi ehkä tavallista pahempi akrobaattikissa...

   Poista
 4. Kiva idea etenkin tuo vaijeri . Appiukko aikoinaan teki minulle monta amppelia kunnon narusta. Vielä ovat tallella .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kuin vaatteissakin, asiat palaa muotiin, naruamppelitkin :)

   Poista
 5. Amppelit ovat noin isona ryhmänä tosi näytäviä. Tuo vaijeri on kätsä idea niin ei tarvitse porailla reikiä kattoon. Toimisi vaikka parvekkeella. Vink. samalla, blogissani arvonta, tule mukaan! ~Katja https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...