keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Syksyisiä kukkijoitaKasvikierroksia pihallani ei ole blogissa tänä kesänä tehty, joten otetaanpa pieni katsaus edellisessä kirjoituksessa esiintyneen terassin ympärille.
Syyshortensia Wim's Red
Läheiden kukkapenkin taustalla kukkii ihanainen syyshortensia Wim's Red. Se aloitti kukinnan valkoisena ja nyt väri on liukunut punaiseksi. Kaunis ja ihana, ainakin kun läheltä katsoo. Sammaleista kalliota vasten se hukkuu lähes näkyvistä, joten tuossa paikassa erottuisi paremmin valkokukkaisena pysyvä pensas.
Tarkkaavaisuus palkitaan!? Syyshortensia on piiloutunut varjoihin. 

Syysleimuja minulla on ollut vain yhtä laatua. Autiotalon valtavasta kasvustosta pelastetut punaiset perusperennat, jotka ovat viihtyneet hyvin ja kasvaneet korkeiksi. Tämän syksyn harvoja kasvihankintoja ovat pari valkoista yksilöä, jotka ulottuvat näitä vanhoja kasveja enintään "polveen". Toivottavasti nekin saavat tulevina vuosina lisää pituutta!
Syysleimujen kukinta on loppusuoralla, mutta lyhtykoisot loistavat.
Hauska syksyn kasvi on lyhtykoiso. Olen usein laittanut lyhtyjä halloweenin aikaan koristeiksi ja ne säilyvät sisällä vaikka koko talven. Älä laita sitä kukkapenkkiin muiden joukkoon! Minä tein niin. Se leviää vääriin suuntiin ahnailla maarönsyillään. Jo useampana syksynä olen havahtunut siihen, että se pitäisi siirtää pois, mutta en viitsi tehdä sitä, kun lyhdyt ovat valmistumassa. Alkukesällä en muista koko kasvia, kun se on niin mitättömän näköinen silloin. Kukat muistuttavat lähinnä perunan kukkaa eli eivät näytä juuri miltään. Kun on näin lämmintä niin voisinkin nyt syksyllä yrittää keksiä sille ihan oman paikan, jossa se saisi levittää lonkeroitaan rauhassa… Kuten alakuvasta näkyy, se kasvaa myös soralla rehevänä!
Lyhtykoiso tai lyhtykukka (Physalis alkekengi)
Pidän erityisesti keijunkukista. En ole varsinaisesti niitä keräillyt, tai ehkä vähän... ’Silver Scrolls’ kukkii kauniisti edelleen.
Heuchera 'Silver Scrolls' 

Lopuksi murjottava daalia, joka kauniista säästä huolimatta panttaa kukan kunnollista avautumista. Alkaa jo ärsyttää! Mukavaa viikkoa!
Daalia Vancouver


EDIT Wim's Red kirjoitetaan W:llä, korjasin :)


8 kommenttia:

 1. Vim's Red kuuluu minun syyshortensiasuosikkeihini. Tai kaikkihan ne ovat aivan ihania. Tänä vuonna Vim's Redin kukinta on huomattavasti edellisvuotista pienikokoisempaa ja vaatimattomampaa. Varmasti sinunkin Vimsisi erottuu tulevina vuosina näyttävämmin taustasta, kun kukinnot saavat kokoa ja värittyvät tummemmiksi.
  Hauska daalia. On tainnut herätä väärällä jalalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kukinnot on tänä vuonna tosi pieniä! Ehkä pitää ensi vuonna kokeilla leikata pensasta vähän enemmän, kun leikkaustapa voi vaikuttaa kukintojen kokoon.

   Poista
 2. 'Vim's Red' on hieno hortensia. Upean näköinen keijunkukka, tuo pitää kyllä laittaa hankintalistalle. Jospa daaliasi vain ujostelee? Tai ei uskalla vaatimattomana persoonana varastaa huomiota selvästi upean värisellä juhla-asullaan? :D

  VastaaPoista
 3. Ihana hortensia. Minulla on mökillä niitä ainakin kolmea lajia. Samoin keijunkukkia. Ja kuule kirjoitusvirheitä tulee. Minä en jaksa enää niitä edes korjata . Maatiaisperennat on upeita omistaa. Minäkin olen ollut niin onnekas että omistan paljon sellaisia ja siksi nimet on hukassa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kiinnostunut kasvien nimistä ja haluaisin saada ne oikein, mutta omien kasvien nimet on usein hukassa. Blogin pitäminen on yksi tapa yrittää saada nimiin tolkkua, kun yritän laittaa nimet kuviin :) Maatiaisperennat on ihania, pitäisi etsiä niitä enemmän.

   Poista
 4. Tänä syksynä hankin Vim's Redin ja olen tänä vuonna yhteensä ostanut varmaankin 10 erilaista hortensiaa. Tykkään.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...