perjantai 8. joulukuuta 2017

Terraarioamppeli

Ite tein: Terraarioamppeli


Olen vihdoin kokeillut makramee-solmeilua. Hauska tekniikka, jolla tulee nopeasti nättiä, mutta haasteita ja vaihtelua on kuitenkin tarjolla. Tein ensimmäisenä työnäni amppelin kasveille valmispaketin avulla.

Valopilkku marraskuun synkeydessä oli Tampereella pidettävät Suomen Kädentaidot – messut. Sieltä pitää aina hankkia jotakin käsityömateriaalia ja tällä kertaa se oli Taito-osaston tee-se-itse-amppeli. Kiersin ystäväni kanssa kaikki hallit ja lisäksi mukaan tarttui muiden tekemiä kädentaitoja, mm. keramiikkaa ja kortteja. Ja sitten on tämä laatikko:

Laatikon sisältä löytyy materiaalit terraarioamppeliin. Siis kasviterraariolle. Yksinkertaisesti lasimalja ja punoskudetta, josta pitäisi punoa amppeli. 

Makramee (macramé) on luultavasti tuhansia vuosia vanha tekniikka (jo muinaiset mesopotamialaiset jne...), joka jälleen kerran on noussut suosituksi. Taitoliitto valitsi sen vuoden käsityötekniikaksi 2017 (olen siis juuri ja juuri ajan hermolla). Siinä tehdään nauhamaisesta materiaalista erilaisia solmuja, joista syntyy vaikka millaisia nauhoja tai pintoja. Tuloksena voi olla esim. komea moderni ryijy paksusta nauhasta tai ohuesta langasta herkkiä koruja. Niitä koruja aionkin kokeilla joskus myöhemmin, sen verran hauskaa puuhaa tämä oli.
Ohjeiden kanssa oli vähän ihmettelemistä, kun en ole koskaan ennen makrameeta tehnyt. Onneksi netti on pullollaan erilaisia tekniikkavideoita, niiden avulla ohjeiden sinänsä havainnolliset kuvat aukenivat paremmin. Miinusta tulee siitä, että ohjeissa ei ollut yhtään kuvaa, jossa amppelin yläosa olisi näkynyt. Ja ohjeiden viimeistä kohtaa en tajunnut edelleenkään, mutta luulen, etten haluakaan tehdä amppelini kiinnitysosaa sen mukaan. Siksi minunkaan kuvissani ei näy, miten amppeli on kattokoukkuun kiinnitetty (vastaus: epämääräisesti).  Netin ohjeissa yleisin tapa näytti olevan metalli- tai puurengas. Se olisi pitänyt laittaa heti alussa kuteiden läpi, jota sitä en ainakaan käytä. Ihan pelkkä solmu on myös yleinen aloitustapa ja se onnistuu aina!

Makramee tasosolmuista tulee kivaa "DNA-nauhaa"

Tällainen siitä tuli. Punokset on jaettu kolmeen ryhmään. Mitä maljassa sitten onkaan, se näkyy hyvin, kun solmuja on alaosaan tehty niin vähän. Työ onnistuisi vaikka yhdessä illassa (minulla meni monta). Kasvina kokeilussa peruspieni ilmakasvi, joka näin isossa amppelissa näyttää aika surkealta. Minulla on ennestään kirpparilta ostettuja pyöreitä kirkkaita lasisia tuikkukuppeja, niistä saisi ohuella kuteella tehtyä ilmakasveille sopivamman kokoisia amppeleita!
Ryhdyin ideoimaan viherhuoneessa, mitä tähän amppeliin voisi laittaa. Ja vaihtoehtojahan riittää! Tosi kaunis tuli mielestäni tästä herttalyhtyköynnöksestä.
Herttalyhtyköynnös terraarioamppelissa. 

Kissa joogaa omassa rauhassa terraariossa
Hiekka ja kivet näkyvät kauniisti lasin läpi. Niiden kanssa sopisivat hyvin esimerkiksi mehikasvit. Ne voisi istuttaa suoraankin, tässä ihan omassa ruukussaan ja ruukku hiekassa. 
Amppelissa mehikasvi eli  sukkulentti "delfiininnokka" (Pleiospilos sp)

Miten olisi jouluksi keittiöön appelsiineja amppeliin? Tai jouluasetelma? Yhdistin joulutontun sijaan hiekkaan joogakissan ja kynttilän. Hiekka on turvallinen valinta kynttilän kanssa, amppelin narut sen sijaan ovat syttyviä, joten harkintaa mukaan.Lasiastiaan sopii vesi hyvin. Pihalla kasvava suikeroalpi kuulemma viihtyy vedessäkin, joten sitä kukkapenkistä ja neilikoita kaveriksi.

Jos amppeliin laittaisi multaa niin pohjalle kannattaisi ensin laittaa kevytsoraa tai kiviä salaojitukseksi. Niiden päälle sitten suodatinkankaan palanen tms, jotta multa ei valuisi salaojitukseen. Siten kasvi viihtyy paremmin ja ruukku pysyy kauniimpana. Itse tykkäsin tuosta hiekkakerroksesta, joten laitan sen luultavasti myöhemmin takaisin ja jonkin sopivan kasvin.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...