lauantai 27. tammikuuta 2018

Bujoilu mukana puutarhan hoidossa


Bujoilu, alkuperäiseltä nimeltään bullet journal, oli yksi vuoden 2017 uusi ilmiö. Omaan käyttööni se tuli jäädäkseen kesällä. Bujon yksiin kansiin yhdistyvät ainakin kalenteri, päiväkirja ja kaikenlaiset lippulappuset. Sillä voi järjestää päätään, muistiinpanojaan ja elämäänsä - ja vaikkapa puutarhaansa. Tänään etsin bujoilun ja puutarhan suhdetta toisiinsa, sillä molemmat ovat minulle tärkeitä!
Olen luopunut tavallisesta paperikalenterista. Sähköisistä kalentereista en ole koskaan oikein innostunut. Päiväkirjakin minulla on, mutta kirjoitus on ollut jo monta vuotta todella vähäistä. Lisäksi käytössäni on ollut kaikenlaista lippua, lappua, listaa ja muistilehtiötä. Mutta ei ole enää - niin montaa. Puutarhan muistiinpanokirjastani en kuitenkaan voi luopua.
Kuvassa vasemmalla jo vuosia palvellut Garden Journal ja oikealla viime kesänä aloitettu bujo Moleskine-muistikirjassa


Bujo arjessa

Bujo kulkee arjessa mukanani. Milloin ja missä tahansa, kun tarvitsee tehdä muistiinpanoja, otan bujosta esiin seuraavan tyhjän sivun ja teen ne sinne. Esimerkiksi kun luen kiinnostavaa kirjaston kirjaa odottaessani lasta treeneistä, kirjoitan muutaman ajatuksen kirjasta muistiin bujoon. (Joo, voisin ottaa sivusta kännykällä kuvan, mutta en enää koskaan löytäisi sitä, enkä edes muistaisi etsiä.) 


Esimerkkinä bujon perusviikkoaukeama, jota käytän. Tässä päivät on jaettu kuun vaihtumisen mukaan.




Tänään töissä kesken palaverin huomasin ikkunasta kaksi harakkaa lentelemässä sinne tänne ja hymyilin. Tuntui kivalta ilahtua yllättäen pikkuasiasta! Ne olivat vuoden ensimmäiset harakkani ja palaverin jälkeen sain lisätä harakan bujoni listaan. Olen aloittanut muutamia haasteita osittain ehkä siksi, että bujoon on kiva tehdä listoja! Olen tämän vuoden alusta mukana 100 lintulajia haasteessa. Tarkoitus on bongata ja opetella tunnistamaan vuoden aikana 100 lintulajia. Enkä todellakaan ole mikään lintubongari vaan kamalan laiska ulkoilija. Harakka on numero 21.

Onko bujo sinulle uusi asia? Kiinnostuitko? Palataan bujon perusideaan vielä myöhemmin.


En zoomaillut kesken kokouksen :) Kuvan ottaja Bengt Nyman.



Miksi puutarhalle tarvitaan oma suunnitteluvihko?



Tulossa on nyt ensimmäinen kevät ja puutarhakausi bujoillen. Jotenkin piha-asioiden pitäisi bujossakin näkyä. Minulla on erillinen puutarhan suunnitteluvihko, joka on ollut käytössä jo monta vuotta. Bujo ei voi korvata sitä, koska puutarhasuunnittelu on niin pitkäjänteistä hommaa.


Esimerkiksi:

  • Kasvimaalla kannattaa käyttää kiertoviljelyä. Eli ettei porkkanat ole joka vuosi samassa paikassa. Suunnitteluvihosta voi aina tarkistaa edellisen vuoden kylvösten paikat ja kirjata ylös uudet.
  • Piirrän kuvat kukkapenkeistä. Usein ensimmäinen kuva on tehty siinä vaiheessa, kun olen vasta suunnitellut penkkiä. Vuosien mittaan lisäilen lajeja. Vuosiluvuista on kiva katsoa, milloin kasvit ovat tulleet ja miten penkki on muotoutunut nykyisenlaiseksi. Myös kuolleista kasveista jätän maininnat. Onhan sekin tärkeä tieto, ettei laji menestynyt. 
  • Muistiinpanoja teen myös perennojen tarkemmista tiedoista ja ostopaikoista.
  • Joka vuosi kirjoitan muistiin kasvihuoneen tomaattien lajikkeet ja istutuspaikat. Suunnittelen myös kirjaavani ylös, mikä maistui parhaalta, kasvoi hyvin jne. Myönnän, että syksyä kohti innostus muistiinpanojen tekoon tuppaa katoamaan….
  • Sitten on listoja kaapista löytyvistä siemenistä ja mitä pitää ostaa…
  • Listoja huonekasveista, puuntaimista, Avoimet puutarhat-tapahtumasta jne jne.
  • Ja ennen kaikkea listoja siitä, mitä puutarhassa pitäisi tehdä…
Puutarhavihossani on sekä suunnittelussa käteviä ruutusivuja, tekstille viivoja että muovitaskuja lapuille


Puutarhanhoito bujossa

…Listat… Tämä on se kohta, jossa bujo voisi astua kuvaan.
Puutarhan suunnitteluvihon listassa voi olla asioita, jotka kannattaa toteuttaa vasta kahden vuoden päästä. Asiat, jotka pitää tehdä oikeasti tässä kuussa, kannattaa poimia sieltä joukosta omaksi listaksi bujoon. Bujo auttaa arjenhallinnassa. Asiat eivät kuormita mieltä, kun ne ovat oikeassa kohdassa bujoa tallessa.   

Bujossa voisi olla myös


  •   Siemenpussilistaus – Mitä on, mitä puuttuu. Ei tule ostettua samaa lisää.
  •  Tarvikelistoja – Kumpi on loppu, kaktus- vai altakastelumulta
  •  Kesäkukkasuunnitelma – Kuinka monta taimea portaikon ruukkuun tarvitaankaan, entä terassille.
  • Lehden tai blogin parhaat uutuudet muistiin - Mikä oli kehuttu lajike
 Viikon kohdalle voisi varata tilaa kirjoittaa, mikä kukkii tällä viikolla puutarhassa, mitä eläimiä vierailee pihassa ja millainen on sää. Bujoiluun kuuluu, että nautitaan elämän pienistä sattumuksista… Näitä tietoja voi myös siirtää puutarhavihkoon, kun miettii vaikkapa sitä, millä lajeilla kukkapenkin saa kukkimaan mahdollisimman pitkään. On ihan eri asia katsoa kasvitiedoista kukkimisaika kuin tietää, mikä se on juuri omalla pihalla.


       

Muutama fakta jutun aiheista:



Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan poimittiin vuonna 2017 eri lähteistä yli kahdeksantuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Vielä ei voi tietää, mitkä sanoista jäävät kieleen ja löytävät ehkä tiensä sanakirjaankin, mitkä taas jäävät unohduksiin. Kyseessä ei siis ole ”virallisten suositusten” lista vaan katsaus kuluneeseen vuoteen sanaston näkökulmasta.


 bujoilu (< engl. bullet journal; bullet mm.'luettelomerkki') arjen hahmottaminen listojen, piirrosten, kalenterimerkintöjen yms. avulla yhdistämällä muistikirjaan luonnoslehtiön ja päiväkirjan käyttötapoja
Erittäin simppeli kuukausinäkymä, jossa myös pihahommien muistilista. Tästä voi tehdä myös koristeellisemman.

          Bujoilun ideaa voi opiskella vaikka tästä linkistä. Sitä kautta löytyy myös alkuperäisen Bullet journalin kehittäjän Ryder Carrollin video. Minusta olennaista on, että vihon alkuun varaa esimerkiksi puoli sivua jokaiselle kuukaudelle ainakin vuodeksi eteenpäin. Sinne sitten merkitään tulevaisuuden menot ja tärkeät jutut. Aina kuukauden alkaessa tehdään sille oma sivu, johon kirjataan päivät ja muistettavat jutut. Ja sitten vaan tarpeen mukaan kirjataan ylös mitä elämä eteen tuo. Jokainen saa tietysti tehdä miten tykkää, mutta muista
-        Bujoa saa koristella kun siihen on fiilis, mutta ei ole pakko. Saa kirjoittaa rumasti rumalla kynällä vaikka eilen kirjoittikin nätisti nätillä kynällä.
-        Jokaisen viikon ja kuukauden jälkeen pysähdytään ja kurkataan taakse päin. Mitä tein, mitä jäi tekemättä? Tekemättömät jutut (VAIN JOS ne edelleen ovat tärkeitä!) siirretään seuraavan viikkoon tai kuuhun tehtäviksi.
-        Bujo on eri asia kuin käsin kirjoitettu kalenteri. Ideaan kuuluu, ettei sitä tehdä pitkälle eteenpäin, vaan se muotoutuu elämäsi mukaan.





8 kommenttia:

  1. Olikin itselleni ihan uutta tämä bujoilu :) Mielenkiintoista kyllä! Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Ensi vierailulla blogissasi. Uutta oli minullekin. Tuollaista puutarhasuunnitelma/muistiinpanovihkoa olen itsekin pitänyt vaihtelevalle menestyksellä. Totta että muistiinpanojen teko hiipuu kesän mittaan. Pitäisi taas aktivoitua enemmän, etenkin kun nykyään on oma piha ja hurjasti kaikkea muistettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kun löysit tänne! Vaikka minunkaan puutarhavihkooni ei tule isoa sivumäärää vuodessa, niin vanhat muistiinpanot osoittautuvat välillä tosi hyödyllisiksi tai mielenkiintoisiksi. Joten kannattaa yrittää kirjata edes jotain!

      Poista
  3. Löysin blogisi Blogit.fi:n kautta. Kiva blogi sinulla. - Blogissani on neljän puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Kuullostaa hyvältä tämä bujoilu. Uskoisin itse hyötyväni tästä koska olen sellainen lippulappujen täyttäjä ja useimmiten ne ovat sitten hukassa kun niitä tarvin. Kännykässä kaikki hukkuu johonkin loppujen lopuksi niin nyt kaikki suunnitelmat ja listat olisi yksissä kansissa tässä. Pitääpä ottaa lisää selkoa tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua tuohon laittamaani perusbujoilulinkkiin! Hyviä ideoita on esim Pinterestissä ja keskusteluja yksityiskohdista käydään Facebook-ryhmässä Bullet journal suomi

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...