lauantai 13. tammikuuta 2018

Kauniit kamelian kukat

Kaunis kamelia Camelia japonica

Kameliat ovat talvipuutarhojen talven iloja! Olen käynyt ihailemassa kukintaa eri paikoissa ja kiinnostuin kamelian historiasta ja merkityksestä ”kukkien kielellä”. Hieman perustietoja kukkien kielen ideasta on edellisessä päivityksessäni.
Kamelialla on ruusua muistuttavat kukat ja kauniit kiiltävät lehdet.

Kameliat ovat kotoisin Aasiasta. Niitä on kasvatettu ainakin Kiinassa jo satoja vuosia. Ne tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Alexander Dumas nuorempi kirjoitti 1800-luvun puolivälissä romaanin Kamelianainen (La Dame aux Camélias) ja sitten näytelmän, josta tuli valtavan suosittu. Siitä tehtiin pian myös ooppera (La Traviata), joka on muuten ohjelmistossa Helsingissä. Päähenkilön tunnuskukasta, kameliasta, tuli hyvin trendikäs Euroopassa. Niitä kiinnitettiin rintapieliin ja kampauksiin.

  Välillä suosio hiipui, mutta 1900-luvulla kamelioista tuli suosittuja Euroopan puutarhoissa. Suomessa se ei valitettavasti talvehdi ulkona. Se viihtyi hyvin entisajan talojen viileissä saleissa, koska lämpötilan pitäisi olla talvella noin 10 - 16 astetta. Salin sijaan porraskäytäväkin voisi toimia. Kesän kamelia tykkää ulkoilla puolivarjossa. Kameliaa ei juuri näe leikkokukkana, mutta ruukussa sen voi löytää. Viileässä viherhuoneessa siitä voisi saada upean puun…


Talvipuutarhan suuret kameliapuut eivät oikein sovi kuviin!

Helsingin talvipuutarha joulun jälkeen


Kukkien kielellä kameliaan on liitetty monenlaisia merkityksiä. Lähteisiin ei ole aina merkitty, minkä väristä kukkaa tarkoitetaan. On aika selvää, että voimakkaan punainen ja valkoinen kukka symboloivat eri asioita. Eräs kukkasanakirja sanoo kamelian tarkoittavan ”haurasta rakkautta”. Kuulostaa minusta valkoiselta kukalta. Valkoiseen kukkaan on liitetty myös merkitykset ”olet ihastuttava” ja ”olet suloisen täydellinen”.  Punainen viestii ”olet sydäntäni polttava liekki” tai hillitymmille viestijöille ”vaatimaton erinomaisuus”. Vaaleanpunaiset kukat kertovat kaipauksesta tai tarkoittavat tyynempää ihailua - tai kenties: ”kohtaloni on sinun käsissäsi”.

Turkulaisia kamelioita
 
Osa kuvista on Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Ruissalosta ja osa Helsingin kaupungin Talvipuutarhasta. Helsingin kameliapuut ovat nettisivujen mukaan yli 100-vuotiaita! Ei ihme, että muistan ne lapsuudestani vähän pienikokoisempina. Molemmat upeita paikkoja.
Helsingin talvipuutarha ulkoapäin


2 kommenttia:

  1. Kylpyhuone on valoisa ja viileä. Viikko sitten ostettu ja annettavaksi aiottu kamelia on pullistanut suuria nuppujaan, ylhäällä jo reilu punastus. Kuljetus syntymäpäivän sankarille autossa, ämpärissä 200 km. Ykso kerrottu ihana kukka on ollut auki ja sen väri tummenee laidasta keskustaanpäin. Pääsee viileään puutaloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten hieno lahja! Viileä puutalo kuulostaa hyvältä paikalta kamelialle.

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...