sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Kesällä Strömsössä

 Palataan kesän 2021 tunnelmiin Strömsössä. Vaasassa sijaitseva Strömsö on tuttu paikka ruotsinkielisestä nimikko-ohjelmastaan, mutta sinne pääsee myös käymään. Puutarhassa voi kävellä itsekseen, mutta oppaan johdolla pääsee sisälle taloon, josta löytyy valtavasti ohjelmasta tuttuja yksityiskohtia.

Olin varannut Strömsön opastuksen hyvissä ajoin. Sään suhteen ei käynyt tuuri, vettä satoi välillä täydellä voimalla. Onneksi sade taukosi välillä, koska Strömsön puutarhaprojektit tietysti kiinnostivat. Sisälläkin oli paljon kasveja, tai kasveista inspiroituneita asioita, kuten viidakkoverhot ja virkattuja kukkia. Opastuksia vetävät Vaasan oppaat ja kierros pitää ostaa ajoissa etukäteen Visit Vaasan nettisivuilta. Strömsö sijaitsee Vaasan Västervikissä. Kierroksella kerrotaan vanhan huvilan yli 100-vuotisesta historiasta ja sisällä sai myös kierrellä rauhassa ja ottaa kuvia. Verstas on erillinen moderni rakennus ja sinne ei päässyt. 


Puutarhaan on rakennettu tilanjakajiksi erilaisia portteja. Vihreässä portissa taisi olla alunperin myös ovi, joka ei johtanut oikeastaan mihinkään. Portin vieressä kasvoi upeita heiniä ja kostean paikan kasveja. Seuraavassa kuvassa vinkki niille, jotka ovat huolissaan siitä, näyttääkö leikkaamaton nurmi/niitty siltä, että piha on jätetty vain hoitamatta. Kyltti todistaa rehotuksen suunnitelluksi. Toimii ehkä myös, jos aluetta hoitaa joku muu, joka on liian innokas ruohonleikkaaja. Tarkistin sanakirjasta, humla on kimalainen, mutta humle on humala. Kyllähän tuossa ilmeisesti kasvaa niittyhumalaa, mutta se ei ole sukua humalalle ja on ruotsiksi ihan eri niminen. Aloin jo tosissaan ihmetellä, mutta ilmeisesti kasvia voidaan kutsua myös ruotsiksi humalaksi. Onko tämä suomenruotsalainen sanaleikki pörriäisbuffetille? Huh, ei ihme että päivitysten teko aina kestää, kun päädyn googlaamaan tällaista. Aloin myös pohtia tällä viikolla katsomaani Avara luonto ohjelmaa, jossa todistettiin, että kimalaiset osaavat laskea, mutta tuskin ne sentään lukevat kylttejä ;) 

Käydään vielä keittiössä, jossa joka puolella pursusi tavaraa ja myös kukkia...Talo oli täynnä viihtyisäksi sisutettuja nurkkauksia. Kattoon katsominen rikkoi tunnelman. Siellä oli kirkkaita rumia valaisimia ja loputtomasti johtoja. Erilaisia hyllyjä oli täynnä kaikenlaista mahdollisesti tarvittavaa pikkusälää sekä aiempia tuotoksia. Jos tv-ohjelman kulisseihin katsominen kiinnostaa ja olet edes joskus katsonut Strömsötä, suosittelen kierrosta sisätiloihin. Kaikille puutarhan ystäville Strömsön ulkoalueet ovat tietysti sopiva kesäkohde Vaasassa! Vieressä on myös uimaranta. Ja tv:stä tulee taas uusia jaksoja!


  Muista tänä viikonloppuna Pihabongaus! Sää ei kyllä nyt varsinaisesti suosi tapahtumaa. Minä tarkkailin piharuokinnan linnut lauantaina mukavasti ikkunan takaa jo ennen kuin räntäsade alkoi.  

12 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta kuvakierroksesta Strömsössä.

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva kiertää Strömsön maisemissa. Katson ohjelmaa aika usein.
  Nauratti humla/humle-pohdintasi. Itselläni käy usein samoin eli alan jotain yksityiskohtaa tutkia tarkemmin, jolloin postauksen tekoon menee paljon aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä etten ole ainoa :) Olisi pitänyt olla nukkumassa ja selvitin ruotsinkielisiä nimiä kasville...

   Poista
 3. Pari kertaa olen pihaa kierrellyt ja on todella kiinnostava paikka. Ehkä joskus pääsen vielä kurkistamaan sisätilojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä! Hauska bongailla kaikkea sarjassa tehtyä ja huomata, miten pienissä tiloissa ohjelmaa tehdään.

   Poista
 4. Kiitos esittelystä. Kohde näyttää oikein viehättävältä!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kierroksesta! Aika vähän olen ohjelmaa katsonut, mutta sen verran kuitenkin, että parin kuvan näkymät tunnistin. Pitääpä katsoa, löytyisikö areenasta jaksoja. Mukavaa alkavaa helmikuuta! Näin se vaan talvi etenee ja aivan pian teillä siellä etelässä alkaa hurja piippojahti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Areenassa on ainakin jotakin ja ohjelmalla on nettisivuilla ties mitä villapaitaohjeita (niistä pysyn kaukana, liian haastavaa)

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...