perjantai 16. heinäkuuta 2021

Eläväistä luontoelämää puutarhassa

Puutarha on tällä hetkellä eläväinen paikka vaikka kasvit helteessä lurpottavatkin. Suurten sudenkorentojen lentokausi lammella on alkanut, heinäsirkat poukkoilevat jaloissa niityllä ja kimalaisia pörisee kukissa ja kärpäsiä joka puolella. Perhosia saisi mieluusti olla enemmänkin. Erityisesti ihailen niitä, jotka vaivautuvat pysähtymään kuvattaviksi - muutamia perhosia on kuvissa, sudenkorentoja en tällä kertaa edes yrittänyt tallentaa. Kuvista lajeja on sitten hauska yrittää tunnistaa, kerron käyttämäni apuneuvot. Löysin myös yllättäen käyttöä kasvimaan huonoksi menneelle salaatille! Ja kärhöt ihanat kukkivat!


Ahdekaunokki kukkii ja tuo paljon iloa pölyttäjille. Se ei halua kasvaa niityllä vaan leviää niityn vieressä, paviljongin ympärillä. Käytin pitkän aikaa näiden kuvien siivekkäiden tunnistamiseen. Välineinä olivat etenkin iNaturalist sivusto ja Ötökät lähiluonnossa -kirja. Luonnonvaraisiin kasveihin apua tuo Luontoportti. 

Kaaliperhonen tai joku sellainen (Pieris)

Mantukimalainen (tjsp) ahdekaunokissa

Sovellusta voi käyttää nettisivulta tai kännykän appilla. Kerroin siitä enemmän viime kesänä, täällä. Silloin mainitsin myös hyödyllisen Ötökkätieto -sivuston. Tänä vuonna hankkimani ötökkäkirja on samojen tekijöiden tekemä kuin tuo sivusto, Leena ja Heikki Luoto. INaturalistan hyönteistuntijat selvästi viettävät perjantai-iltaa muuten kuin netissä hyönteisiä tunnistamalla ja suotakoon se heille. Eilen sain hyvin nopeasti vastauksen laittamiini kuviin, mutta tänään on hiljaisempaa. 
Tässä näkee ahdekaunokin kasvutyylin, se on tuo hillitön puska paviljongin perennapenkin oikeassa päässä (penkin ulkopuolella) sekä taustalla. Kun oikein tarkkaan katsoo, niin jokin jopa aloittelee kukintaa perennapenkissäkin, vasemmalla kuvassa. Lähempää:
Kaunopunahatut (Echinacea purpurea) ovat hengissä, ehkä ne vielä komistuvat, ovat juuri auenneet. 

Paviljongin takana olevalla niityllä on heilunut trimmeri. Ei sentään koko niityllä, mutta seuraavan kuvan laji sai turpaansa. Ei tuo söpö perhonen vaan apila. Se oli aikeissa vallata koko niityn itselleen ja jouduin kurittamaan sitä. Minulla on apilaongelma myös ihan toisessa päässä puutarhaa olevilla istutusalueilla. Harmillisen elinvoimainen kasvi... 
Perhonen on varmaankin lauhahiipijä ja kasvi metsäapila


Korkealle kurottaa keltamatara


Meillä ei edelleenkään ole juuri satanut. Yhtenä yönä tuli 7 mm, mutta se olikin ainoa kerta. Ei yhtään ukkoskuuroa. Kuivaa siis on. Kukinta ei ole kummoista. Ehdotin asioille lähtevälle miehelle, että pörriäisten ja minun iloksi voisi tuoda vaikka syyssyrikän. Niitä ei kyseisessä rauta-sisustus-puutarhakauppahässäkässä ollut, mutta sain uusia syysleimuja. Ainakin kukkakärpäset, jäärä ja sitruunaperhonen tykkäsivät. Nämä ovat toistaiseksi puolivarjossa ruukuissa. Aika tylsät myyntinimet näillä lajikkeilla, mutta kauniita ovat. 

Rusokukkajäärä sopii nimensä puolesta hienosti 'Flame pro soft pink' syysleimuun

Sitruunaperhonen ja 'Famous light pink' syysleimu

Mittariperhonen sopii tyylikkäästi kuunliljoihin

Vielä yksi ötökkätarina joka kertoo aika paljon minusta ja puutarhastani. Kiskoin pari päivää sitten suurempia rikkaruohoja kasvimaalla. Meinasin poistaa surkeat salaatit maasta, ne alkoivat kukkia ennen kuin ehdin syödä lehteäkään. Jostain syystä en kuitenkaan tehnyt sitä. Vähän ajan päästä löysin kymmensenttisen komean toukan nököttämässä mangoldien luota - se ei syönyt, oli vain. Ankaran googlauksen ja iNaturalistan avulla selvitin sen olevan savukaapuyökkösen toukka - joka syö salaattia. No minähän ilahduin, että viimein on salaatille käyttöä ja siirsin toukan sinne. Se ainakin kohteliaasti kiinnostui ja kiipesi maistelemaan:
En tiedä mitä toukalle tapahtui, seuraavana päivänä en sitä enää nähnyt. Ehkä se jo koteloitui? Säästän vielä salaatit, jos niille on jollakulla tarvetta. Tämä "tapaaminen" toi joka tapauksessa hymyn huulille.

Loppuun vielä muutama kärhökuva. Pergolaan istuttamani uusi kärhö on avannut ekat kukat!
Tarhalyhtykärhö (Clematis texensis) Princess Diana

Jackmannii kärhö terassin aidan ulkopuolella ja kelloköynnös terassilla ruukussa ovat taas yhdistäneet voimansa. Jackmannii tykkää kukkia poispäin auringosta terassille - erittäin hyvä juttu! Nuppuja on paljon!
Kelloköynnöksen vasemmalla puolella kaktusdaalia My Love, valkoiset kukat

Jackmannii kärhö kukkii kelloköynnöksen lehtien yllä

Kuva Madame Julia Correvon kärhöstä kasvimaan portilla ei suostu millään suurentumaan. Kuivuus on mielestäni pienentänyt kukkien kokoa, mutta hyvin kukkii kuitenkin. Toinen kuva lähempää. 
Portissa kukkii kärhö ja toisessa puoliskossa massiivinen humala

Tarhaviinikärhö Madame Julia Correvon

Mukavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Olipa mukava postaus! Ihanaa, että autoit toukkaa. Moni olisi vain tappanut sen oletettuna puutarhatuholaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se tuholainen olisikin, jos niitä olisi koko lauma salaattipenkissä. Mutta toukka oli niin suuri ja näkyvä, että oli helppo todeta, ettei niitä ole kuin se yksi, josta ei varmasti ole kasvimaalla paljon haittaa.

   Poista
 2. Ahdekaunokki on tosiaan valtavan hyvä perhoskasvi. Ihania kärhöjä!

  VastaaPoista
 3. Onpa hieno toukka. Nyt on näkynyt paljon perhosia, toukkia vähemmän, missä lie luuraavat. Minullakin salaatti on kasvanut huonosti.

  VastaaPoista
 4. Perhosia on ollu normaalia palio enemmä. Jopa ritarinki oon tänä kesänä nähäny. Erellistä on jo reilusti aikaa. Mitää uusia ei oo tullu vastahan. Toukkia enoo nähäny yhtäkää. Komiasti Julia taas kukkii.

  VastaaPoista
 5. Meillä on perhosia ja pörriäisiä ihan reilusti, niiden touhua on kiva seurata. En tiedä onko kyse lajien mieleisistä kukista ja muista kasvupaikoista vai sattumasta, mutta ilolla seuraan kuhinaa.
  Minulla keräsalaatit joutuivat pikkuetanoiden hyökkäyksen kohteeksi ja jouduin poistamaan ne kokonaan. Harmittaa, sillä rapeaa keräsalaattia odotin erityisesti.
  Hieno on Mme Julia Correvon!

  VastaaPoista
 6. Nyt on ollut oikea perhosten ja kimalaisten kesä ja niitä on ollut ilahduttavan runsaasti.
  Ihanan väriset syysleimut ja kauniisti kukkiva Julia Correvon.

  VastaaPoista
 7. Annoin viime vuonna salaatin kukkia ja niistä siemenistä alkoi salaatti kasvaa tänä vuonna itsekseen. Krassia en ole iatuttanut kahteen vuoteen, sekin on kukkinut siemenistään, joita jäänyt lavaan syksyllä.

  Kuivaa on. Kauniit kärhöt.

  VastaaPoista
 8. Kivalle näyttää! Nyt todellakin puutarha kuhisee elämää ;)

  VastaaPoista
 9. Tänä vuonna on ollut meilläkin valtavasti perhosia ja muitakin hyönteisiä. Komea toukka. Aikuinen perhonen onkin sitten vaatimattomamman näköinen.
  Ihanat nuo sinun kärhösi. Maniota, että 'Jackmanii' käänsi kukkansa terassille ihasteltavaksi. Sain muuten istutettua sen keväällä suutahtaneen 'Mme Julia Correvonin' joku aika sitten maahan ja se on nyt lähtenyt kasvamaan hirmuista vauhtia. Tuskin kovin kummoisesti vielä tänä vuonna kukkii, mutta ainakin on hyvin hengissä. Ja ehkä ensi vuonna pääsen näkemään sen kukassa.

  VastaaPoista
 10. It's great to observe nature up close!
  Beautiful photos!

  VastaaPoista
 11. Ihania kukkakuvia ja mikä parasta, pörriäisiä ja perhosia kirmailee siellä sun täällä. Olen iloinnut runsaasta määrästä erilaisia kimalaisia, perhosia ja muita öttiäisiä ja arvellut niiden lisääntyneet kovasti viime vuodesta. Sitten luin jonkun asiantuntijan arvion ja se palautti minut maan kamaralle! Tämä kuuma kesä on vaan saanut kaikki kuoriutumaan yhtäaikaa, joten kaikkia tuntuisi olevan paljon.

  VastaaPoista
 12. Millä otat kuvia? ❤️ Aurinkoisia kesäpäiviä sulle!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Canonin vanha järkkäri Canon EOS 500d. Ja välillä kännykälläkin, mutta se on aika onneton.

   Poista
 13. Täällä on ollut valtavasti perhosia mutta toukkia minäkään en ole nähnyt. Minulla salaatit kasvaa tosi hyvin ja olemme syöneet niitä jo pidemmän aikaa. Mangolia ei puolestaan ole juurikaan kasvanut ja alkujakin on vain kaksi itänyt. Kauniit leimut sait. Minulla leimut kasvaa ja kukkii nyt komeasti . Se on kyllä mukava syyskukkija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että teillä on paljon perhosia! Tänne kyllä mahtuisi enemmänkin. Kyllä, leimut ovat kauniita ja näyttäviä. Minulla ei onneksi ole ollut niissä pahemmin härmä tms ongelmia, jotka kai ovat niiden ainoa miinus.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...