perjantai 3. heinäkuuta 2020

Mietiskelypaikka lammelle

Kerron tällä kertaa omasta lammestamme sekä sen lähelle kalliolle syntyneestä mietiskelypaikasta. Poikani korjasi vanhan puutarhapenkin ja sitä kautta syntyi ajatus penkin uudesta sijainnista. Viime vuosina korkealla kalliolla oleva rauhallinen kolo on saanut uutta käyttöä. Kuvassa se pilkottaa vedestä nousevien tikkaiden yläpäässä, suuren männyn luona.


Meillä on isokokoinen puutarhalampi, pyöreähkö muodoltaan. Lampi on syvä, ainakin kolme metriä, joten siinä voi hyvin uida - ihmiset ja eläimet. Siellä asustelee vesimittareita ja muita selkärangattomia, tähän aikaan kesästä alkavat kuoriutua sudenkorennot. Keväinen ohjelmanumero on bongailla manterien, eli vanhalta nimeltään vesiliskojen, kuhertelua veden alla. Alkukesäiselle perheeni piknikille harkitsi osallistumista uiva rantakäärme, joka kuitenkin onneksi katosi kaislikkoon. Se ilmeisesti mieluummin ui lammen yli kuin lähti kiertämään sitä. Ehkä sille maistuvat manterit?
Muutaman vedon mahtuu kumiveneellä ottamaan

Manterit (Lissotriton vulgaris) veden alla. Koirailla on keväällä liehuva harja, kuin pieniä lohikäärmeitä.
Selvemmän kuvan ja tietoja näkee täältä.

Lampi on käsitykseni mukaan kaivettu joitakin vuosikymmeniä sitten laajentamaan lähteen aluetta, jotta laiduntavat lehmät ovat voineet käydä siellä juomassa. Tonttimme lukuisat isokokoiset männyt ovat hauskan haaraisia ehkä siksi, että lehmät ovat kyhnytelleet niihin itseään, kun puut olivat nuoria. Vanhan maatila on yhä lähistöllä, mutta lehmiä täällä ei ole nähty vuosikymmeniin. Alueen maaperä on tiukkaa savea, joten mitään keinotekoisia materiaaleja ei ole lammen tekoon tarvittu. Savimaalle lammen voi nykyäänkin perustaa ilman muoveja, vaikka ei lähdettä olisikaan.
"Vuori" vastarannalla. Puutarhan puoleisella rannalla on penkki pienellä hiekkarannalla, jonka tein muutama vuosi sitten

Talon ja lammen välissä on pieni "vuori", suuri pyöreä kallio. Fengshuita tunteville tiedoksi, että se on suunnilleen siellä, missä vuoren kuuluu ollakin. Sieltä on hienot näkymät lammelle (ja naapurin roska-astialle). Lasten kasvaessa alueen käyttö on lisääntynyt, sillä pieniä lapsia ei sinne voinut itsekseen päästää. Nykyään vuorelle voi vetäytyä omiin oloihin tai pitää piknikin. Hurjemmat kuin minä ovat myös hyppineet sieltä uimaan.
Oven edustan kukkien takana häämöttää "vuori"

Pieni polku kulkee mustikkarinteessä, porttirakennelma on viimeinen pala vanhaa lampea ympäröivää aitaa. Sen oikealla puolella olleen aidan pätkän poistin nyt.. Se oli hyvin huonokuntoinen

Mietiskelynurkkaus syntyi pienin järjestelyin: Poikani laittoi uudet laudat vanhaan metallijalkaiseen puutarhapenkkiin (Kiitos hänelle ja myös isälleen, joka vähän auttoi ja neuvoi!). Revin pois osan viimeisestä pätkästä edellisten asukkaiden rakentamaa lammen ympäröivää aitaa. Kannoimme penkin ylös. Parilla vanhalla betonilaatalla penkki nousi sen verran ylöspäin, että lampea näkee istuessa. Karsin vielä joitakin oksia ja siirsin yhden katajan. 

Tilan rajaaminen on tärkeää, jotta oleskelupaikasta tulee viihtyisä. Penkin taakse kokosin pudonneista isoista männyn oksista tilanrajaajan/ näkösuojan. Tänne en tee lattiaa. Aluetta ei käytetä päivittäin, joten toivon sammaleen kestävän. Luonnonkasvillisuuden joukkoon voisi vielä istuttaa jotakin mukavaa kukkivaa. Mutta muuten on hyvä näin!
Penkiltä näkyy valkoinen kasvihuone (naapurin talo on kuvassa peitetty)

Uusi mietiskelypaikka

Bloggaaja testaa penkkiä ;) Takana näkyy männynoksia, joita kokosin penkin taakse "huoneen seinäksi"

Penkiltä näkymä ylöspäin

Jatkan joku toinen kerta lammesta vähän lisää. Voit ehdottaa, mitä istuttaisin mietiskelypaikalle!
Ihanaa kun on tällä viikolla tullut sadetta! Mukavaa viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Onpa huippuhieno lampi, vuori ja mietiskelypaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja heh, kutsun sitä tosiaan tästä lähtien vuoreksi. Kyllä kannatti lukea fengshuita. Paljon komeampaa kuin kallionyppylä.

   Poista
 2. Oi että! Melko kateellinen tuollaisesta lammesta. Penkki sen äärelle on oivallinen. Tosin meillä mökki järven rannalla, mutta sen lisäksi lampi olisi soma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, mutta tuollainen isokokoinen vesiallas rajoittaa myös aika pahasti pihan suunnittelua. Vuoresta puhumattakaan.

   Poista
 3. Ihana lampi! Meillä oli lapsuudenkodin pihassa lampi, jossa oli myös mantereita. Ne ovat niin veikeitä. Sittemmin sinne ilmaantui myös rantakäärmeitä, oletimme myös että mantereita syömään. Hyvä niin, koska manteripopulaatio alkoi olla jo melko tiheä - ruuasta tapeltiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, meillä jostain syystä ei koskaan näytä olevan kovin paljon mantereita. En tiedä, mikä niiden populaatiota pitää kurissa. Käärmeitäkään en yleensä näe uimassa, tämä oli poikkeus. Ehkä manterit noudattavat perhesuunnittelua?

   Poista
 4. Ihana lampi Eevis. Taidan tulla joskus hyppäämään vuorelta sen syliin. Atsaleat, kenties ’Estelle’ vousi olla ihastuttava mietiskelijän ilona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atsaleat sopisivat tosi hyvin! Minna, sinä saat mennä vain rauhallisesti laiturilta, ettei vaan sattuis mitään!

   Poista
 5. Onpa hieno lampi. Ja mietiskelypaikka.

  VastaaPoista
 6. Hieno paikka todellakin! Penkki sopii uuteen paikkaansa hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkki on tuntunut tähän asti vähän eksyneeltä. Nyt se on selvästi oikeassa paikassa!

   Poista
 7. Johan on hieno paikka, niin lampi kuin vuorikin. Kuin minikokoinen kansallispuisto omassa pihapiirissä. Tekisin tuonne eväsretkiä vähintään kerran viikossa. Mielellään istuisin kalliollakin, mutta penkki lisää ilman muuta mukavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta otettuja kuvia usein luullaan metsäretkellä otetuiksi. Matkaa n. 10 metriä kotoa... Tuo kallio on piknikpaikkana ihana, mutta penkki sopii toisiin tilanteisiin paremmin.

   Poista
 8. Täydellinen mietiskelypaikka! Näköpiirissä on vesi ja vaihteleva luonnonmaisema - muuta ei kaipaa. Pimeitä elokuun iltoja varten voisi varata kynttilälyhdyn kauniin penkin viereen. Tunnelmallisia hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, ehkäpä jopa useampi kynttilälyhty... Näyttäisivät varmasti kivoilta!

   Poista
 9. Tätä postausta olenkin odotellut :) Lampi ja varsinkin vuori ovat todella kauniita. Ajattelin samaa kuin kaimani tuossa aiemmin, että muutama atsalea sopisi varmaan todella kauniisti mietiskelypaikalle. Ei kyllä liikaa mitään, ettei kallio ja varvikko peity. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, on "hieman" kestänyt tämän postauksen kanssa. Uusittu penkki sai nyt tarttumaan aiheeseen. Nyt tuli samalla katseltua enemmänkin lampikuviani, joten aiheeseen palataan hiukan nopeammin seuraavan kerran (tämän vuoden aikana). Kallio, varvikko ja sammaleet ovat tosiaan kauniita sellaisenaan, mutta eiköhän tänne muutama atsalea sovi hyvin. Ne ovatkin upeita eikä minulla ole yhtäkään.

   Poista
 10. Ompa ihana paikka. Meilläkin saisi lammen helposti alas notkoon ja muutama vuosi sitten suunniteltiin että josko tehtäisiin. Siellä on nytkin vettä vaikka kuinka, lähteitä taitaa olla monia ja on talvellakin jääkuoren alla märkä. Mutta kun oli niin paljon tehtävää ja on vieläkin niin emme taida jaksaa enää moiseen ryhtyä. Jos olisi jonkinverran nuorempi niin ehkä innostuisi vielä. Mutta nauti sinä tästä ihanasta paikasta ja minusta joku lyhty riittää varsin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se työlästä ryhtyä luomaan uutta lampea. Varmasti ihan viisasta antaa olla. Minä annan tämän olla melko luonnontilassa, manteritkin tykkää.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...