perjantai 6. maaliskuuta 2020

Puutarhaihminen Gdanskissa


Tautisinakin aikoina nojatuolimatkailu sujuu ilman käsidesiä. Tässä kuvamatka viime kesän reissuun Puolan Gdanskiin. Puutarhaihminen pohtii, kuinka paljon perhereissulla voi ihailla puistoja ja muuta vihreää ilman, että muu perhe protestoi? - Melko paljon, kun kohteet ovat niin erilaisia ja mielenkiintoisia! Yllättävin ja mieleenpainuvin kohde oli solidaarisuuskeskus, johon menimme vain kurkkaamaan ja löysimme sisältä puita sekä kattopuutarhan!Gdansk sopii kohteeksi hyvin monenlaisille kävijöille: Ostoskeskukset ovat komeita ja kohtuuhintaisia, ruoka edullista ja monipuolista, historia kiinnostavaa ja rannat upeita.  Gdanskilla on pitkä historia, mutta rakennuksilla ei, koska kaikki pommitettiin kasaan toisessa maailmansodassa. Keskusta rakennettiin uudelleen vanhaan malliin. Talot ovat todella söpöjä ja katseltavaa on paljon, mutta toisaalta kesällä alueella on turistiruuhka. Soma alue onkin siis Główne Miasto eli ydinkeskus ja vanha kaupunki on se laatikkoarkkitehtuurin alue siinä vieressä, joka rakennettiin sodan jälkeen sosialistityyliin.
Gdanskissa on useita kivoja vesiaiheita. Poikani uskalsi ekana ja sai kaikki paikalla olleet lapset säntäämään juoksuun.

Keskustan kujilla on paljon kivoja kahviloita. Seuraavan kuvan aamiaispaikka valikoitui kukkaistutusten perusteella (kuvat oikealla ja alhaalla). Lounaspaikassa halusin kokeilla paikallisia pierogeja, pelmenien tai raviolien tapaisia nyyttejä, joiden sisällä voi olla suunnilleen mitä vain. Ainoa kasvisvaihtoehto oli juustotäyte ja se taisikin olla jälkiruoka, kun mukana tuli kasa kermavaahtoa. Hyvää oli! Yleisesti ottaen kasvissyöjäkin löysi ihan hyvin ruokaa, sillä tarjonta on monipuolista.
Keskustan kujilla. Vasemmalla ylhäällä pierogit lounaspaikassa, muut kuvat aamiaispaikasta, joka oli panostanut kukkiin. Palvelu oli tässä paikassa hidasta, mutta ruoka hyvää.


Rautaesiripun murtumisessa Gdanskilla oli tärkeä rooli, sillä täällä perustettiin Solidaarisuus -liitto. Kävimme englanninkielisellä Walkative solidaarisuusaiheisella opastetulla kävelyllä. Se päättyi Gdanskin telakalle. Alueella on myös Euroopan solidaarisuuskeskus. Sen näyttelyitä en käynyt katsomassa, mutta se aula! Todella vaikuttava, suosittelen ehdottomasti kurkkaamaan! Siellä kasvoi isohkoja puita, paljon köynnöksiä ja muita kasveja. Rouhea rakennus sopii hyvin telakka-alueen henkeen. Kannattaa myös ajaa hissillä katolle, jossa on kattopuutarha ja hienot näkymät. Itse näyttely on varmaankin myös käymisen arvoinen, mutta me olimme jo tehneet yhden hyvin vaikuttavan museokierroksen, siitä seuraavaksi.

Solidaarisuuskeskuksen aulassa kasvavat puut ja kiipeävät köynnökset

Solidaarisuuskeskuksen kattopuutarha
Kattopuutarhan ruostetta ja kukkia yhdistelmä
Telakalla perustettiin Solidaarisuus-liike, nyt alue rehottaa vihreänä  Nykyään alueella on pienempiä firmoja, ei enää sosialistiaikojen jättitelakkaa. 

Toisen maailmansodan museota suosittelen ehdottomasti! Se on uudehko ja todella vaikuttava. Siellä kierretään ääniopasteen kanssa (englanniksi) ja näyttely on hyvin monipuolinen. Puolalaisilla on ollut kova historia ja suomalaisten talvisodallekin oli oma huone. Näyttelyt rakentuvat keskuskäytävän ympärille, joten käytävän penkeillä on hyvä levähtää, jos joku porukasta haluaa pitää tauon eikä jaksa kaikkea (täällä voi viettää tunteja!). Itse rakennus on komea (vai kolkko?) kolossi ja heinäistutukset todella selkeälinjaiset. 

Gdansk muodostaa kolmoiskaupungin yhdessä Sopotin ja Gdynian kanssa. Niiden välillä on helppo liikkua junalla. Sopot on kesällä lähes pakollinen kohde ja matkalla sinne kannattaa poiketa Oliwan alueella.* Oliwan puistossa on sekä muotopuutarhaa että hämyisiä puukujia. Kannattaa kierrellä! Sirossa Oliwan katedraalissa on upeat koristelut ja jännittävät urut. Niillä soitetaan ilmaisia minikonsertteja jopa useita kertoja päivässä. Suosittelen - ja katso enkelipatsaita, ne todellakin soittavat torvia! Seuraavat kuvat ovat kaikki Oliwasta.

*Oliwan rautatieasemalta oli hieman kävelymatkaa. Puiston viereen pääsisi keskustasta esim. ratikalla.
muotopuutarha

Kesällä Sopot on erittäin suosittu rantalomakohde, täällä käyvät puolalaiset  ja ulkomaalaiset. Kohtuuhintaista ruokaa ja juomaa löytyy helposti, on rantakahviloita, markkinat ja mukavia ravintoloita. Jättimäisellä laiturilla on hieno kävellä, katsella Itämerta ja kilometrien pituista hiekkarantaa. Yksi perheenjäsen ihastui aalloissa hyppimiseen. Alueelta löytää myös menneen maailman lumoa. Aikanaan täällä kävivät vain varakkaat - tai kommunistieliitti.  Puutarhurisilmä kiinnitti huomiota rannan tuntumassa rehottaviin kurtturuusuihin - torjuntatoimille olisi tarvetta täälläkin. 
Grand Hotel, Sopot

Sopotin puulaituri on Euroopan pisin. Taustalla oikealla näkyy sama Grand Hotel kuin yläkuvassa.
Gdansk valikoitui kohteeksi, koska perhe hinkui reissuun, aikaa ei ollut paljon ja Gdanskiin pääsee lentäen Wizz Airilla Turusta erittäin edullisesti. Matka on myös lyhyt - päästöjä tulee vähemmän ja aikaakin säästyy. 

Muutama käytännön matkavinkki Gdanskiin: Halpalentoyhtiö Wizz Airin edullisen lipun matkustusehdot ovat hyvin tiukat - laukku saa olla vain pieni reppu (sitä vahditaan) ja paperit on printattava itse etukäteen. Ratkaisimme laukkuasian ottamalla yhdelle perheenjäsenelle ruumaan menevän laukun, jonne mahtuivat kaikkien tavarat. Lentoasemalta keskustaan pääsi puoli-ilmaisella bussilla (klik lisätietoa). Pääosin ostokset hoituivat kortein. Korttimaksuissa on kuulemma edullisempaa valita valuutaksi paikallinen zloty. Gdanskissa oli helppo löytää paikasta toiseen. Pieni haaste ja hupi oli puolan kieli, paikkojen nimet ovat pitkiä ja täynnä konsonantteja. 

Puistoja olisi varmasti löytynyt lisääkin, mutta tämän verran me ehdittiin. Kauppakeskuksissakin pyörittiin, mutta niistä ei tässä. Onko sinulla kokemuksia Puolasta? Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Gdanskia on kovasti kehuttu ja kerran olin sinne jo menossa, mutta matka peruuntui. Teininä kävin pääsiäismatkalla Varsovassa, joka sekin on kokenut sodassa kovia. Vaikutuin, miten hienosti vanha kaupunki on rakennettu/entisöity uudelleen, vaikka sekin pommitettiin maan tasalle. Vuosi sitten olimme viikon Krakovassa, joka on myös mielenkiintoinen ja historiallinen paikka. Talviaika ei ole paras mahdollinen ajankohta puutarhavierailuille, joten ne jäivät kokematta. Puolan kieli ei taipunut juuri laisinkaan suussani, mutta onneksi englannilla ja saksalla pärjäsi erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantia puhuttiin Gdanskissakin erittäin hyvin. Krakova olisi myös oikein kiinnostava, sinnekin taitaa olla lennot Turusta. Varsovasta en oikeastaan tiedä juuri mitään. Ota joskus uusi yritys Gdanskiin!

   Poista
 2. Sepä se, kompromisseja täytyy tehdä matkoilla. Jos olemme miehen kanssa kahdestaan, on helpompi kierrellä omia mielenkiinnon kohteita. Toissa syksyn Italian reissulla oli haastetta, kun meitä oli 11, välillä 10-80-vuotiaat! Mutta pääsin silti tutustumaan pariin kivaan puistoon.
  Tuo Gdansk kiinnostaa, ehkä sinne joskus pääsen. Menimme kerran laivalla sinne ja jatkoimme autolla etelään. Silloiin ei nähty juuri mitään Gdanskista. Kivan näköinen kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa teillä melkoinen reissuporukka, siinä tarvittiin hyvää keskustelua ja suunnittelua, että kaikki viihtyivät! Gdansk on ehdottomasti käynnin arvoinen ja sehän olisikin hienoa, jos menisi sinne laivalla. Eteenpäin voisi jatkaa vaikka junalla.

   Poista
  2. En tiedä, meneekö Puolaan enää laivoja? Me menimme Helsinki-Gdansk Pomeranialla ja se linja ainakin loppui. Olimme toiseksi viimeisellä matkalla ja sillä viimeisellä ryöstettiin matkustajat!

   Poista
  3. Googlasin ja eipä taida nyt mennä laivoja. Olipa hyvä ettette olleet viimeisellä matkalla, kuulostaa hurjalta!

   Poista
 3. Hieno reissu, kiitos virtuaalimatkasta! Tuo Oliwan puiston puukuja on ihan mieletön! Ihan kuin olisin nähnyt samantapaisen jossain fantasiaelokuvassa. Mitähän puita ne ovat? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukujan sisällä oli hieno, hämyisä tunnelma. Harmi, en muista tunnistinko lajin. Otan usein lehden näytteeksi vieraasta puusta ja sitten löydän ruttuisia lehtiä laukustani paljon myöhemmin...

   Poista
 4. Kiitos sinulle tästä matkakertomuksesta ja kuvista. Emme ole koskaan Puolassa käyneet.

  VastaaPoista
 5. Kivan näköisiä paikkoja! Pari vuotta sitten suunniteltiin reissua Puolaan, mutta jäi suunnitteluasteelle. Ehkä joskus tulevaisuudessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, Gdansk ja Sopot olisi varmasti kiva kohde teidän perheelle!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...