sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Puutarhavuosi 2020

Sain Rikkaruohoelämää -blogista Puutarhavuosi 2020 haasteen. Kiitos Between! Haaste on lähtöisin Minnalta Hiidenkiven puutarhassa -blogista. Pyörittelin tätä pitkään, kun kelailin viime vuotta, mutta vastailen lyhyesti. Ja kuvia vuodesta tietysti on mukana, osa ennen julkaisemattomia. 1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
Suunnittelin ja rakensin miehen kanssa pergolan. Se oli todellakin uutta!

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

Se pergola toteutui - vihdoin!

Viiva on pergolan paikka! Toukokuun alku. Takana näkyy myös lammelle menevä polku kivikasoina, sitäkin tuli kunnostettua ja istutin ympäristöä. 

Valmis! Pergola päädystä, kuvattu kasvimaan portilta

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun... 

Noh kasvirekka kävi pihassa…  Kaikki olisi mahtunut pienempäänkin autoon, mutta näyttihän se komealta. Tuli pari puuntaimea ja muutama pensas ja joku köynnös. Ja toki omallakin autolla jotakin tuli vuoden mittaan. 

4. Menetitkö kasveja?

No varmasti, mutta en kovin montaa eikä jäänyt ahdistamaan. Yhden erityisemmän orvokin söi metsäetana (löysin pulskan syyllisen) ja saa nähdä nouseeko kasvi enää, epäilen. Eräästä liikkeestä tilasin talvella kasapäin siemeniä siitä innostuneena, että siellä oli sillkitassun siemeniä. Pussissa oli reilusti alle 10 siementä. Yksikään ei kasvanut. Taas sieltä tuli siemenluettelo, en ole avannut. Sattuuhan sitä, mutta ajattelin tällä kertaa tilata jotain muuta, jostain muualta. 

Uusia kasveja: tervaleppä

 
5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Olen kiinnostunut vähän kaikesta ja ottaisin ihan vaikka mitä. Metsäpuutarhaa olisi ihana kehittää, alppiruusuja ja saniaisia… Harvat saniaisyritykseni ovat kuolleet, viime aikoina en ole niitä yrittänyt. Erilaisia pensas- ja köynnösruusuja voisin ottaa. Ja perennoista pidän laajasti.

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2020?
a. Sää
b. Kukkaloisto
c. Joku muu. Mikä?

 Toistan itseäni, mutta pergola on niin näkyvä elementti, että se ei unohdu.


7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Ekaa kertaa keväällä kukkivat oikein upeasti monilajiset sipulikukkaistutukset, lähinnä tulppaanit. Se oli ihanaa! Muistan kun muutin tänne ammoin loppusyksystä ja kaivelin maahan isot pussit sipuleja. Suunnilleen mitään ei noussut. Joten osaan tätä arvostaa. Enää en tosin tunge tulppaaneja kovaan saveen... Olen oppinut jotain. 8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Tykkään kovasti tervalepän taimesta, joka näyttää viihtyvän lammen rannalla.Se on tosi komea, koska kaverini hankki sen, sillä itse en olisi osannut ostaa niin suurta.  

”Vuorelle” lammen ylle rakensin yksinkertaisen mietiskelypaikan ja olen iloinen, että hankin sinne atsalean. Se ei vielä ollut mitenkään parhaimmillaan, mutta ehkä jatkossa. Niitä voisin ottaa lisääkin.

Perennoista mainitsen kivat eriväriset kärsämöt! Kylvin niitä siemenistä. Niiden pitäisi talvehtia.  

 

Kuvassa mietiskelypaikka näyttää oudon avaralta. Edessä vas. on vihreänä atsalea. Penkin taustan ruskea seinämä isoista pudonneista männyn oksista on uudelleenrakenteluvaiheessa.  Penkillä on Nöpö 

Näköala mietiskelypaikalta lammelle, pergola (vasen nurkka) ja kasvihuone näkyvät myös


9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

Aiemmin hankitun (”halvalla sain”) Pohjantähti köynnösruusun siirsin pergolaa vasten. Siitä on tullut blogissa sellaista palautetta, ettei ehkä olisi kannattanut vaan parempi olisi ollut laittaa se mahdollisimman syrjään. En sitäkään pidä virhehankintana, mutta paikka ei ehkä ole se paras.

Jos pergolaan hankittu sinisade heittää henkensä nyt talvella niin sitten se ei ollut kovin hyvä hankinta!  Mutta otin tietoisen riskin. 


10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Pergolaan istutettu uusi Zilga sai heti kypsäksi pienen tertun rypäleitä. Se oli mukavaa, etenkin kun mokailin istutusvaiheessa (kirjoitin siitä heinäkuussa).

Japaninvaahtera, jonka hankin syksyllä 2019 alesta, voi hyvin ja on nätti. Kuvat kevät ja syksy 2020:
11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Pergolan luokse istuttamani kesäkukat olivat pettymys, kun ne lähtivät niin hitaasti kasvuun. Odotin kukkaräjähdystä. Loppukesällä alue oli jo kiva. Postauksen ekan kuvan unikot ovat elokuulta.

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

Pergolaan meni lautaa, kiinnikkeitä, ostettiin penkin jalat ja keinu. Toiseen päähän pihaa portaiden luo hankittiin uusi valaisin, joka ei olekaan ehkä vielä näkynyt blogissa. Palataan sinne päähän pihaa toiste.  

Kaikenvärisiä kärsämöitä pergolan luona elokuussa

Pergolan luona alkoi (vihdoin) elokuussa kukkia


13. Mitä opit?

Se ei ole uusi tieto, että en arvosta kasveja, jotka vaativat jatkuvaa palvelua, kuten kastelua. Ehkäpä opin, että tämän takia laajat kesäkukkaistutukset eivät todellakaan ole minun juttuni. Toki kastelin myös puun taimia ahkerasti ja aion silti jatkossakin hankkia puita. Puusta on pitkään iloa ja sitä tarvitsee kastella kuitenkin vain lähinnä ekana vuonna.  

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Suuria suunnitelmia ei vielä ole. Kunnianhimosta yritän pysyä kaukana. Kauhua ei sentään. Sormet tekee mielellään vielä muita asioita, mutta puutarha-aiheista lukeminen nostaa intoa.  Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.

Huh, tämä meni yöhön. En jaksa ainakaan nyt heti miettiä haastettavaa. Laitan tämän ilmestymään aamulla. Mielellään saat tarttua, jos haluat tulla haastetuksi! 

EDIT Haastan Annelin Pihakuiskaajan matkassa blogista!

15 kommenttia:

 1. Teillon kivan vaihteleva tontti! Sille saa luatua monellaasia tiloja ja tunnelmia. Oma lampiki! Perkoolasta tuli siksi komia ja näyttävä elementti, ettei varmasti pääse unohtumahan. Kesäkukkaistutukset tuppaavat mullekki olemahan vaikeeta, just kastelun takia. Ohan ne syksyllä hianoja, jos sattuuvat pysymähän sinne asti hengis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Niin ja sitten on vielä riski, että kesäkukkiin jää joku outo aukko, jos joku osa on kuollut... Mukava kuulla että sinullekin kesäkukat ovat hankala pala.

   Poista
 2. Kiva, että osallistuit haasteeseen. Lisäsin postauksesi jo listan jatkoksi.
  Kyllähän nuo puutarhan isot ja työläät rakenteet ovat sellaisia, ettei niiden rakennusvuosi heti unohdu. Pergolasta tuli kivan näköinen. Toivottavasti viinirypäle ja sinisade talvehtivat hyvin. Pidetään niille peukkuja. Nyt voi vielä nauttia hetken aikaa talvesta ja pian ajatukset ovat jo hyvinkin uudessa kasvukaudessa. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti köynnökset nousevat virkeinä kesään. Zilgan suhteen ei pitäisi olla huolta pakkasista, mutta sitä en tiedä, mitä myyrät siitä tykkää.

   Poista
 3. Ihania kuvia. Minustakin teillä on mielenkiintoinen tontti erilaisine muotoineen ja alueineen. Tuollainen lampi olisi hieno elementti. Sen rannalla saattaisin istua tovin jos toisenkin.
  Pergola kannattaa mainita useamman kerran, sillä sen valmistuminen on oma saavutuksensa ja siitä iloitsee vuosia eteenpäin. Japaninvaahteran selviytyminen on peukutuksen arvoinen asia. Uskaltaisikohan sellaista kokeilla, mieli tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä voisit hyvin kokeilla japaninvaahteraa. Miettii vain sopivan paikan. Laitoin tuon kivikkopuutarhan rinteeseen, jossa veden luulisi valuvan hyvin pois.

   Poista
 4. Kivoja kuvia ja mielenkiintoisia pohdintoja! Näitä on mukava lukea ja verrata omiin mietteisiin. En tiennytkään, että sinulla on oma lampi, vau! Ja ihana tuo mietiskelypaikka, sellaista tarvitaankin puutarhassa! Pergola on varmasti kauden huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lampi on aika luonnontilainen (vaikka ei luonnollinen), niin ei siitä kovin usein tule kirjoitettua. Viime heinäkuussa siitä oli mietiskelypaikan yhteydessä enempi juttua, mutta kuka sitä nyt heinäkuussa ehtii blogeja lukea ;)

   Poista
 5. Mielenkiintoista luettavaa oli taas ja eka kuvan unikot aivan ihanan väriset. Pergola oli myös todella ihana meillä on suunnitteilla myös jossain vaiheessa sellainen kesäkeittiön lisäksi ja yhteyteen. Lampi saa myös kiitoksen huokaisut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo unikot on minustakin niin ihania, että taas laitoin ne aloituskuvaksi. Löysin onneksi vähän eri kulmasta otetun kuvan kuin aiemmin käyttämäni :)

   Poista
 6. Kiva haaste ja kivoja vastauksia. Kiva miettiä omia kokemuksia, kun lukee tämän haasteen vastauksia. Ihan tulee kesää ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta minäpä haastan sinut, jos kukaan ei ole sitä vielä tehnyt! Olisi mukava, että vielä muistelet viimeistä kesää puutarhassasi.

   Poista
 7. Pergola on tosi kivan näköinen ja näkymä pergolan päästä on niin viehättävä. Minunkin tekisi kovasti mieli japaninvaahteraa, mutta todennäköisesti se ei talvehtisi täällä. Eikö olekin kiva jälkikäteen huomata, miten paljon on saanut kasvukaudessa aikaiseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä tuota pergolan linjaa ja sijaintia linjalla saikin miettiä, kun siinä oli niin monta tekijää, vesipumppua ja portteja. Mutta itsekin olen tyytyväinen :) Minusta on aina mukava miettiä mennyttä vuotta/ kautta. Siinä nousee hyvin esiin asiat, jotka on tehty eikä niinkään se kaikki, mikä jäi tekemättä!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...