perjantai 1. tammikuuta 2021

Uudenvuoden lupauksia 2021

Vuodenvaihteen kunniaksi postaus uudenvuoden lupauksistani. Olen ollut jo vuosia bujoilija (bullet journal on se alkuperäinen termi). Käytän siis paljon paperikalenteria ja teen sen itse vuoden mittaan. Nyt kävi niin hyvin, että vanha bujoni täyttyi vuoden lopussa, joten uusi vuosi alkaa uudella bujolla. Ja tietysti sinne tehdyillä uusilla lupauksilla! Entä miten kävi edellisten massiivisten uudenvuodenlupausteni kanssa?


Vuosi sitten innostuin leikkimielisestä ideasta ”20 lupausta vuodelle 2020” ja niitähän sitten tosiaan riitti! Tein niistä aukeaman bujoon, jota muistin yllättävän hyvin vuoden mittaan täydentää. Olen tyytyväinen "saavutuksiini", vaikka ihan ei 20 kohtaa monessa täyttynyt. Mm. tein paljon smoothieita perheelle ja melkein 20 linturetkeä, vaikka en järjestetyille retkille osallistunut (korona…). Sen sijaan en edelleenkään kovin montaa kertaa pyöräillyt tai tanssinut ja museokäyntejä oli vain 14 (...).
Tytär teki uudenvuoden kunniaksi retrotäytekakun. Tämä on vegaaninen. 


Linnansaaren kansallispuistossa torpan ympärillä ihanat niitty- ja järvimaisemat 2020


Luin/ kuuntelin tavoitteeni 20 kirjaa, joista voin suositella mm. Au pair (tykkään kaksosista kertovista tarinoista, kirjailija Emma Rous), Ei kertonut katuvansa (tästä kaikki ovat jo kuulleet, Tommi Kinnunen), Yliaika (ei ihan yhtä hyvä kuin Piia Leinon edellinen dystopia Taivas, mutta hyvin kiinnostava kuitenkin) ja tietysti tosi hieno Finlandia-voittaja Anni Kytömäen Margarita. On muuten tosi kätevää, kun eri äänikirjapalvelut tyrkyttävät ilmaisia tai superhalpoja kokeiluja. Siinä ehtii aina yhden - kaksi uutuutta kuunnella. 

Tulevan vuoden lupaukset vuosi 2021 tai 202ONE

Tulevaksi vuodeksi teen vähemmän lupauksia, mutta aukeama on taas tehty ja poimin siihen muutaman viime vuodelta muokatun kohdan:

 • Pistä taas muistiin uusien kokeiltujen kasvisruokien nimiä. Usein reseptin poimii netistä ja se voi unohtua helposti, jos ei heti laita muistiin. Tulee sitten tehtyä toistekin.
 • Aion tehdä ainakin 12 linturetkeä ja jos hyvin lähtee keväällä, niin kenties tulisi 100 lintulajia haaste (klik) lopulta täyteen. Se ei ole tärkeiden harrastusteni listalla korkealla, joten ei stressiä siitä.

Uusi lintulista tehtynä ja kurkkasin jo lintulaudalle. Vieressä viime vuoden listaa. 

Tammikuussa 2020 tehtiin retki kauniiseen Helsingin Talvipuutarhaan

 • Tauon jälkeen aion osallistua Helmet lukuhaasteeseen (klik) . Luin viime vuonna tosi paljon sanomalehtiä (diginä), sitä pitää vähentää, jotta ehdin lukea enemmän kirjoja.   
 • Liikuntaa koitan edelleen lisätä ja tein bujoon hassunhauskan listan, että yritän liikkua monipuolisesti eri paikoissa. Listaan voi ruksia, kun olen käynyt liikkumassa kuntoportaissa, jäällä, hiekassa... yms. Pääosin jumppaan kotona nettituntien äärellä.
 • Kodin ylimääräisten roinakasojen raivaus oli jo edellisellä listalla mutta ei ihan hirveästi edennyt. Nyt uusi parempi yritys?
 • Kiva lista viime vuodelta tuli uusista/ harvoin käydyistä paikoista, siihen sain 20 kohtaa täyteen, näitä paikkoja on tämän postauksen kuvituksena. Tänä vuonna pistän samaan listaan vielä museot (viime vuonnakin minulle uudet museot pääsivät listalle).

Pionien koti, Taivassalo (myös ylimmän kuvan pioninäyttelykuva on sieltä)

Viiaisten kartanomuseo, Taivassalo


Bujoni on aina noin A5 kokoa ja siinä on pisteelliset sivut. Teen aina tulevalle kuukaudelle kuukausisivun ja sitten aina tulevalle viikolle oman sivun tai aukeaman. Menojen lisäksi kirjaan muistiin vaihtelevasti liikuntaa, ilon ja kiitollisuuden aiheita ja pieniä muistiinpanoja päivän tapahtumista. Bujon uuden aukeaman tekeminen ei vie kuin minuutin, jos on kiire. Mielelläni käytän siihen enemmän aikaa ja mietin tulevaa viikkoa. Leikkaan aikakauslehdestä usein kuvitusta. Uusi bujo on merkkiä Dingbats, se näkyy postauksen ekassa kuvassa. 

Tulevien kuukausien menot merkitsen Future logiin. Tämä ei ehkä toimisi, jos merkittäviä asioita olisi valtavan paljon. Se näyttää tältä: 

Tarrat ei ole liimattuja, peitin niillä merkkaamani lasten menot

Kaveri kutsui mökille kesällä 2020, bonuksena upea auringonlasku


Minusta on mukavaa vuodenvaihteessa katsoa mennyttä ja suunnitella tulevaa. Bujon ja valokuvien selailu on siihen ihan parhaita tapoja. Tein myös pienen koosteen menneestä vuodesta bujoon. Suosittelen kaikille välillä katsomaan, missä mennään. Puutarha-asiat eivät tällä kertaa nousseet erityisesti esiin lupauksissa, mutta nehän nyt ovat aina tärkeitä!

Toivon terveyttä ja hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille! 

12 kommenttia:

 1. Varmasti monella tapaa hauska ja hyärylline harrastus tua bujoolu. Jää konkreettisia muistoja vuaresta. Mutta itteni tuntien, en jaksaasisi sitä täyttää tammikuuta pitemmälle. Ihime ku oon plokannu näinki kauvan. Hyvää vuatta 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin muinoin ahkera päiväkirjan kirjoittaja. Sitten se jäi. Bujoilun kautta on taas päässyt samaan fiilikseen, mutta tekstit ovat hyvin lyhyitä.

   Poista
 2. Sinä oletkin todella viitseliäs, kun jaksat tehdä itse kalenterin! Varmasti jää kivoja muistoja. Minä merkitsen kyllä paljon asioita puutarhasta muistiin omaan kalenteriini, mutta myöhemmin toteaa, että enemmänkin voisi kirjoitella.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on erikseen puutarhavihko (joka ei mene mitenkään kalenterin mukaan) ja kyllä, sinne kannattaisi kirjoittaa paljon enemmän!

   Poista
 3. Ihan hengästyttää, olet kekseliäs ja reipas. Hyvä sinä! Hieno kakku ja varmasti maistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ennemminkin wanna-bee-reipas ;) Kakku oli todella ilahduttava sekä katsella että syödä!

   Poista
 4. Olen joskus aloittanut bujoilua, mutta ei se sitten ollutkaan minun juttuni. Tavalliseen kalenteriin taas merkkailen vähän kaikkea ja jossain vaiheessa löysin noin 20-25 vuotta vanhoja kalentereitani, joissa oli vähän samankaltaisia merkintöjä kuin nykyään. Helposti vuoden mittaan tapahtuneet asiat vähän sekoittuvat toisiinsa, jollei niihin välillä keskity.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen välillä harkinnut tavallisen paperikalenterin ostoa, mutta minua bujoilu sitten kuitenkin viehättää. Bujoilussa on minusta ainakin tärkeää, että sen osaa ottaa rennosti eikä ala suorittaa. Mutta toki on sata muutakin asiaa, miksi se ei ole kaikille sopiva, jos nyt esimerkiksi vaan haluaa, että kalenteri on selkeä ja suoraviivainen.

   Poista
 5. Hauska tuo kirja! Itsellakin paperinen kalenteri. En oikein pidä noista puhelimissakin olevista kalentereista. Itse en ole koskaan tehnyt uuden vuoden lupauksia. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en voisi mitenkään kuvitella pärjääväni puhelimessa olevalla kalenterilla. Ja sitten taas toisille ihan paperinen peruskalenteri olisi kamala, bujoilusta puhumattakaan. Pääasia että kaikille löytyy hyvä. Minä tein aiemminkin uudenvuodenlupauksia, mutta enemmän olen palannut niihin nyt bujoilun myötä.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...