maanantai 24. helmikuuta 2020

Puutarhapuuhia ja pöntön putsausta

Oletko muistanut putsata linnunpöntöt? Puutarhassa on piipot jo pitkiä. Jouluruusu jaksaa aina vaan kukkia, vaikka välillä näytti jo tosi huonolta. Pyysin myös kuvausapua tähän postaukseen!

Jos et putsannut linnunpönttöjä jo syksyllä - minä en - niin viimeistään nyt olisi hyvä toimia. Jotain pientä pakkasen tynkää on luvattu tulevalle viikolle, joten ajattelin tarttua toimeen silloin. Pakkasella lintukirput ja muut pöntön pienet lymyilijät eivät ole liikkeellä. Kirppujen takia pesämateriaaleja ei kannata jättää puun juurelle lojumaan, koska kirput loikkivat sieltä sekä ihmisten että lintujen riesaksi. Pyrin putsaamaan pöntöt joka vuosi. Olisiko kuitenkin seuraavan kuvan tapauksessa unohtunut putsaus edellisenä vuonna, kun on näin komea kerros. Meillä on niin monta pönttöä, että kaikkia ei ehkä aina huomaa... Kuva on todellakin vuoden takaa (en silloin niitä julkaissut), nyt meillä ei ole lunta!
Katkoin nyt viikonloppuna paljon talventörröttäjiä. Silppusin perennojen varsia kukkapenkkiin. Minusta huurteiset talventörröttäjät ovat tosi kauniita, mutta on jäänyt huurteet vähiin täällä tänä "talvena". Piippoja sen sijaan nousee jo oikein komeasti ja vihreitä lehtiäkin löytyy.
Nips-naps vanhat pois ja uutta nousee.

Sipulikukat ovat jo vahvasti tulossa


Nöpön taustalla syksyllä kukkasipuleille tehty väliaikainen penkki. Sieltä ei onneksi vielä nouse kuin joku yksittäinen piippo.
Kaipasin uusia näkökulmia puutarhaan ja pyysin poikaani ottamaan muutaman kuvan. Niitä on seuraavina: vesipumppu, näkösuojaa tarjoava havu, jouluruusut sekä kuvaajan selfie (tämä on tietysti minusta paras). Jouluruusut ovat todella kestäviä, niistä on alempana vielä toinen vertailukuva!

Jouluruusut ovat todella sitkeitä sissejä! Seuraavassa kuvassa ovat samat kukat 4. helmikuuta pakkasella. Ne makasivat maassa ja ajattelin niiden kuihtuneen. Mutta sieltä ne vaan nousivat, kun taas lämpeni. Ei ihme, että vähän näyttävät jo kuluneilta.


Pajunkissojakin voi jo silitellä.
Mukavaa uutta viikkoa!26 kommenttia:

 1. Jouluruusu on tosiaan sitkeä ja ilahduttaa kukinnallaan aikaisin. Onpa mukava kun sinulla on poikasi kanssa yhteinen harrastus. Kuvaamalla nuoret oppivat näkemään luonnon ihmeitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vähän poikaa tsempata, kun on kiinnostunut, mutta ei kuitenkaan paljoa kuvaa oma-aloitteisesti :)

   Poista
 2. Kaunis jouluruusu. Hieno idea pojallasi ottaa lähikuvia puutarhasta. Todella aivan erilainen ja mielenkiintoinen näkökulma puutarhan kuvaamiseen! Minä en putsaa linnunpönttöjä joka vuosi. Asiantuntijoillakin tuntuu olevan erilaisia mielipiteitä sen suhteen, tulisiko pöntöt putsata vai ei. Tiedä sitten, mikä olisi paras ratkaisu. Minun kohdalla putsauksen väliinjättäminen tosin johtuu pääosin unohtamisesta tai laiskuudesta. :D Mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi minusta on parasta yrittää putsata pöntöt joka vuosi, että ne tulisi putsattua vähintään joka toinen vuosi...

   Poista
 3. Mukavaa kun nuoret on kiinnostunut puutarhasta ainakin kuvaamisen merkeissä. Me emme myöskään putsaa joka vuosi pönttöjä. Tästä ollaan monta mieltä mutta me olemme ottaneet tavaksi joka toinen vuosi tehdä tämä putsaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut että kirput olisi hyvä saada joka vuosi pois, mutta muistan kyllä kuulleeni perustelut harvemmallekin välille. Pääasia että välillä putsaa, muuten pesä on katonrajassa ja pedot nappaa helposti poikaset.

   Poista
 4. Kivoja kevätpuuhia ja -kuvia! Mökillä on runsaasti linnunpönttöjä, mutta usein putsaaminen jää kevääseen ja aina ei ehdi ennen asukkaiden saapumista. Kelpuuttavat kyllä siivoamattomankin huushollin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Asukkaiden innokas saapuminen välillä yllättää ja eihän sinne sovi väliin mennä :)

   Poista
 5. Tämä on ollut ihanan leuto talvi, kun on saanut ihailla jouluruusuja joulukuulta tänne asti - ja nyt vuoroon siirtyvät lumikellot ja talventähdet, krookuksetkin! Täytyypä tarttua saksiin täälläkin, kuivat ruskeat varret eivät ole mikään silmänilo, tänään niitä hieman pätkin, mutta pitänee ottaa koko piha käsittelyyn mitä pikimmin. Ihana Nöpö ♥ Kiitos kun muistutit linnunpönttöjen siivouksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pätkittävää riittää vielä täälläkin, kaikki silpuksi vaan!

   Poista
 6. Hyvä, että muistutit linnunpöntöistä. Pyrin siivoamaan ne joka vuosi. Nyt on sopiva aika siihen. Voisin ripustaa pari uuttakin pönttöä.
  Jouluruusu on ihmeen sitkeä. Yksi omistani kukki jo tammikuussa. Osa sen nupuista on selvästi kärsinyt jatkuvista sateista, mutta osa on avautunut kiitettävästi.
  Sinulla on kivoja puutarhakavereita; poika kuva-assistenttina ja söpö Nöpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on erityisen mukavaa mennä pihalle, jos sinne saa kaverin :)

   Poista
 7. Linnunpönttötalkoot odottavat juuri! Tuo toisen kuvaajan erileinen näkökulma on kiinnostava - kuusenhavukuva on hienostuneen onnistunut!

  VastaaPoista
 8. Meillä putsataan pöntöt aina syksyisin, kun keväällä jotkut linnut alkavat niin aikaisin niihin pesiä.Hauska huomata, miten erilaisia pesänrakentajia löytyy: toiset ovat taidokkaita ja toiset ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on ihan hyvä aika putsaukseen. Ei ole lintumaailmassakaan kaikki luontaisia rakennusmestareita!

   Poista
 9. Meillä on vain yksi pölliin sorvattu tiaisen pönttö, jota ei edes saa putsattua, sillä katto on naulattu tiukasti kiinni. Jospa tiaiset huolehtivat siitä itse niin kuin tekevät lahopökkelöönkin tekemilleen koloille. Haluaisin kyllä lisää pönttöjä, joten ehkä talvilomalla pitää houkutella perhe rakennustalkoisiin. Lapsuudenkodissani putsattiin pöntöt juuri kevättalvella hankiaiskelillä, mieluiten juuri kovalla pakkasella lintukirppujen takia. Niiden puremat kutiavat järkyttävän paljon. Ihana lähikuva jouluruusun kukista! Mukavaa helmiuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi hienoa jos saat pönttötalkoot pystyyn! Kannattaa nähdä vähän vaivaa, että askartelee helposti avattavan pöntön. Puussa kiipeillessä ei ole kiva jos on vaikea systeemi. Lintukirput on ikäviä. Itseä ei ole purrut, mutta lähipiiristä on kokemusta.

   Poista
 10. Ihania jouluruusuja!! Mun jouluruusu on aika paljon huonomman näköinen... Kyllä pä sun poika ottaa kivoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käske jouluruususi ottaa mallia ;) Välitän kehut pojalle.

   Poista
 11. Aurinkoista kevään odotusta Sinulle <3

  VastaaPoista
 12. Minullakin jouluruusu kukkii parhaillaan. Linnunpönttöjen puhdistus pitäisikin ottaa työn alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sinunkin jouluruususi on innostunut kukintaan!

   Poista
 13. Pöntöt kannattaa tosiaan tyhjentää ennen kevättä - ja mieluiten pakkasilla. Syksyllä lämpimällä säällä tyhjentäessä voi saada kirppuja ja kärpäsiä riesakseen. Minulla ei nyt ole yhtään pönttöä hoidettavanani, kun en ole vaivautunut viemään tuonne kaupungin metsikköön, eikä omaa pihaa ole. Voisi sinne kyllä jonkun pöntön viedä. Tikkojen tekemiä koloja siellä kyllä on, muttei varmaan liiaksi asti kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, syksylläkin varmaan kannattaisi odottaa ekoja pakkasia ennen tyhjennystä. Tuskin kaupunki pöntöistä pahastuisi? Ne varmaan voisi laittaa niin alas, ettei tarvitse kuljeskella pitkien tikkaiden kanssa metsässä...

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...