perjantai 13. syyskuuta 2019

Kukkasipulisuunnitelmia Keukenhof-tyyliin

Kävin tänä keväänä Hollannin kevätkukkaparatiisissa Keukenhofissa. Alueen upeat tulppaanimeret silmissäni suunnittelen nyt omia syksyn sipuli-istutuksiani. Säästöbudjetilla ja kovalla savimaalla en taida päästä samoihin tuloksiin, mutta kauniita kevään kukkijat ovat pienempinäkin annoksina. Katsotaanpa ideoita Keukenhofista! Tässä 10 tyyliä ja sitten vaan istuttamaan!muscari superstar and tulip
Helmililja Superstar ja vaalea tulppaani ’Snow Crystal
Tyyli 1. Helmililjoja tulppaanien joukkoon
Helmililjat ja matalat tulppaanit ovat kaunis pari. 
Helmililjoja minulla onkin jo pitkin pihaa, ne nousevat hyvin aina uudestaan. Nyt ostin hauskasti sinivalkoisia helmililjoja muscari ’Peppermint'. Tässä puutarhamyymälän myyntikuvassa:


tulip

Tyyli 2. Ripsureunatulppaaneja
Nämä ovat vain NIIN söpöjä!
Ostin punaisia ja valkoisia (Dallas ja Daytona), saan tehtyä yhden sekoituksen niistä, reunalle esim. helmililjoja.


Tyyli 3. Hyasintteja ja vuokkoja
Hyasintti ’Hollyhock’ ja vuokko Anemone ’White Splendour’ yläpuolen kuvassa
Ostin tosi pienen pussin punaisia hyasintteja Lidlistä (Pink Pearl). Jos haluan tällaisen, pitääkö istuttaa ne siihen kohtaan, missä valkovuokot keväällä ilmestyvät... Onnistuisikohan? Tai sitten sinivuokkojen kanssa, kun seuraavaa kuvaa katsoo:
Tässä vaihtoehtoisesti punaiset hyasintit sinisin vuokoin 


Tyyli 4. Ihanasti Sekaisin MIX
Oma suosikkini! Ihania villejä sekoituksia vaikka mitä, sointuvin hempein värein. Tai villein värein. Tai keltaisin… Harmi kun en löytänyt lajilistaa kaikista. Alla lisää kuvia.
Tätä varten ostin eri värisiä tulppaaneja, narsisseja ja sinilaukkaa. Pitäisi vielä saada keisarinpikarililjaa.
Ostin Lidl: tulppaanit lila 'Alibi', pinkki 'Mystic van Eijk', väriä vaihtava Darwin hybrid 'Silverstream', raidallinen matala 'The First'.  Lisäksi laukka mix, narsissi 'Sweet Desire.  
Puutarhamyymälästä valkoinen tulppaani 'Pax', koska valkoista haluan ehdottomasti joukkoon raikastamaan, kuten näissäkin kuvissa. Muutakin voisin tähän laittaa, jos edullisia tulee vastaan.


Tässä etummaisena keisarinpikarililja (Fritillaria imperialis)Tyyli 5. Raitaa, ympyrää sekä helmililjareunus
Tulppaaneja ja muita on usein pitkinä raidallisina istutuksina. Yläpuolella olevassa kuvassa raita onkin kääntynyt ympyräksi. Helmililjan käyttö reunaraitana on mielestäni kiva idea.


Tyyli 6. Miten istuttaa Keukenhof-tyyliin
Seuraava kuva kertoo, miten tyyli saavutetaan istuttamalla sipulit kolmeen kerrokseen. Alueen sanotaan kukkivan 6,5 viikkoa. Sipuleita yhden neliömetrin alalle uppoaa yli 200!!! Päällimmäisenä on aikaisin kukkivia narsisseja, kevättähtiä ja krookuksia, keskikerroksessa tulppaaneja ja hyasintteja ja pohjakerroksessa  myöhään kukkivia tulppaaneja.


Oishan tää ihana, mutta... Itse jätän sipulit maahan perennojen joukkoon ja toivon niiden kukkivan useamman vuoden, ja niin ne usein kukkivatkin. Tällä tyylillä idea on kaivaa sipulit pois kukinnan jälkeen. Niinhän Keukenhofissa tehdään, joka vuosi laitetaan uudet sipulit. Vaikka voisihan tätä ihan pienellä alalla kokeilla, mutta sitten minun kyllä pitäisi ostaa LISÄÄ SIPULEITA! 


7. Perinteinen suomalainen nurmikkotyyli
Haluaisin ihania sinisenä kukkivia nurmikoita. Niistä hyötyisivät myös kevään ensimmäiset kimalaiset ja muut pölyttäjät, jotka tarvitsevat mettä keväällä.

Yritän vaihteeksi. Tosin en tökkää sipuleita saviseen nurmikkoon vaan viereiselle istutusalueelle, josta saa kaikin mokomin levitä minne mielii. En nyt tiedä, mihin olen tähän sopivat kuvat laittanut... Näitä ei näkynyt Keukenhofissa. Ostin idänsinililjaa Scilla siberica ja kirjokevättähteä Chionodoxa forbesii. Näissä on paljon mettä. Ostin näitä itse asiassa liian vähän…

Tulppaanien keskellä iso alue keltaisia narsisseja


8. Törkin pensaiden alle tyylittömästi
Pensaiden alustat ovat hyviä istutuspaikkoja!

Narsissit ovat menestyneet parissa heikkolaatuisessa kasvupaikassa. Myyrätkään ei niistä tykkää, joten laitan lisää. Kokeilen niiden kaveriksi makuuhuoneen ikkunasta näkyvän pensaan alle myös krookuksia (eli sahrami, Crocus). Ostin kultasahramia, Cream Beauty. Pitäisi ostaa vielä joku peruspussi..........


Lidlissä ei ollut enää mikään paras valikoima, kun muiden blogien hehkutuksen perusteella muistin sinne mennä. Puutarhamyymälässä taas oli ihan kohtuuhintaista ja loistava valikoima. Teen sinne vielä toisen kierroksen. En ehtinyt vielä katsoa kaikkea, esim. villejä, vaatimattomampia tulppaaneja, joita haluaisin. Siellä sipulit olivat irtomyynnissä, joten ostoksia sai tehdä kuin irtsarihyllyllä. Hitaampaa vain, kun pitää ottaa joka karkille eri pussi. Voisi tulla aika kiintoisia sekoituksia kun laittaisi kaikki vaan yhteen pussiin ja siitä maahan!

Keukenhofissa on oma alue tulppaanien alkuperäislajeille. Tässä pieni osa lajeista. Yläkuvassa jotain näistä...
Tyyli 9. Kuviot 
Suunnittele kuvio ja asettele sipulit ensin maan pinnalle oikeisiin kohtiin. Tähän tarvitaan korkealla oleva katselupaikka. 
Tytär ehdotti, että voisin tehdä tämän kukan. Ei nyt tänä vuonna taida syntyä.Vaihtoehtona myös perhonen: 


Tyyli 10. Kaksivärinen
Kahta toisiinsa sointuvaa tulppaania sekaisin. Helposti hyvää, kun se toinen väri on valkoinen. Tyylikäs ja kaunis.
Tämän värisiä sipuleja minulla onkin. Ne on kyllä suunniteltu mix istutukseen. Mut tääkin ois ihana:
Kun vielä olisi kirsikkapuu...

Ostokseni. Edessä Lidlistä, takana loput paperipusseissa. Ja nyt vien nämä viileään.

Voimia sipulien istutuksen parissa kaikille, jotka siihen ryhtyvät! Itse en vielä istuta, kun ainakin täällä lounaisrannikolla on vielä turhan lämmintä. Ei ois kiva, jos sipulit alkaisivat kasvaa jo syksyllä. Istutuspaikkoja pitää jo kunnostaa, kaivoin yhden palan nurmikkoa ylös ja istutin siihen pensaan. Myöhemmin siihen tulee useampia pensaita, mutta nyt ensin lisään siihen kunnon multaa sipuleille. 
Keväisen Keukenhof-postauksen löydät täältä, klik. Mukavaa viikonloppua!

EDIT. Seuraavan kevään tulokset saat klikattua esiin täältä:
Tässä (klik) näet millainen tuli  ihanasti sekaisin MIXistä  (kohta 4.), helmililjareunuksella (1.) tuohon, mistä kerroin kaivaneeni nurmikon ylös.
Täällä (klik) mm. ihanat ripsureunatulppaanit (2.) kaksivärisenä (10.)

24 kommenttia:

 1. Keukenhof tuttu paikka minullekin muutaman vuoden takaa! Hienoja esimerkkejä on kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti pääsemme jonain päivänä uudestaankin Keukenhofiin.

   Poista
 2. Upeat inspiraatiokuvat! Tuollaista kerrosistutusta olisi hauska kokeilla joskus jos vain olisi tyhjä alue siihen tarkoitukseen. Edellisenä vuonna kokeilin istuttaa sipulit kerroksiksi isoihin ruukkuihin, mutta en saanut sitä onnistumaan tasaisesti.
  Olisipa kiva päästä itsekin joskus tuonne keväiseen Keukenhofiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuja varten pitäisi sitten olla sopivan lämpöinen talvetuspaikka. Minulla on liian lämpimiä ja kylmiä. Yhden kerran kyllä vaan olen ruukkuja kokeillut, silloin mitään ei noussut.

   Poista
 3. Upeita kuvia Keukenhofista. Näin kerran dokumentin, jossa näytettiin, miten sipulimassat istutetaan koneen avulla. Muuten tuollaisen sipulimäärän istuttaminen vaatisi kokonaisen armeijan työväkeä.

  Sinulla onkin kivoja sipulipussukoita. Lidliin on yleensä mentävä heti aamusta, kun sipulit ovat tulleet. Muuten näkee vain rippeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin sentään jotain sain Lidlistä vaikka olin päiviä myöhässä. Nuo kukka- ja perhoskuviot ja vastaavat on pakko istuttaa käsin, siinä oli kyllä melkoinen joukko työläisiä (Keukenhofissa oli video).

   Poista
 4. Huikeita ja vaikuttavia kukkamassoja! Kotinurkilla olisi kuitenkin tuo sekaisin-ihanasti-Mix tavoite, mutta sekään ei helposti onnistu. Sipuleita on kuitenkin odottamassa maahan pääsyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole helppoa saada ihanasti sekaisin näin vakuuttavan näköiseksi. Mutta kunhan jotain kukintaa saadaan maasta nousemaan niin iloitaan siitä mikä onnistuu!

   Poista
 5. Hollannin kevät olis nii ihana nähärä livenä. Kuvistaki saa aavistuksen sen upeuresta. Omat sipulisuunnitelmat on tälle syksylle aika vaatimattomia, erellissyksyyhi verraten. Hain tosin vasta varten Piatarsaaresta pikkuusen erikoosempia sipulia. Saksalaasesta hain jotaki perusjuttuja.

  VastaaPoista
 6. Erikoisuudet on kivoja :) Kävin tänään vielä ostoksilla, sain nyt ne kaipaamani keisarinpikarililjat ja muutamia sipuleja tulppaanien luonnonlajeja, ison kasan narsisseja ja... en edes muista, vein kellariin.

  VastaaPoista
 7. Upeat kuvat! Näistähän saa vaikka mitä inspiraatiota! Mietin tuota hyasintti-vuokkoyhdistelmää, että sattuisikohan valkovuokkojen ja hyasinttien kukinta samaan aikaan vai ehtivätkö valkovuokot kukkia ennen kuin hyasintit aloittavat? En ole hyasintteja puutarhassa vielä kasvattanut, mutta valkovuokot ovat meillä lopettaneet kukinnan toukokuun loppuun mennessä. Todella suloinen yhdistelmä se joka tapauksessa olisi. Mukavia istutushetkiä oman pikku-Keukenhofin parissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole koskaan ollut kevätkukkijoina hyasintteja, joten en tiedä. Valkovuokkoja ilmestyy melko pitkän ajan kuluessa, joten toivoa on...

   Poista
 8. Kauneudessaan vaikuttavan näköiset sipulikukkameret. Muotoilussa paljon samaa, kuin Madeiran keväisillä, upeilla kukkaisfestivaaleilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ajatellut, että Madeira olisi ihana, mutta en ole koskaan käynyt. Ja siellä on vielä kukkaisfestaritkin, oi!

   Poista
 9. Joka vuosi istutan lisää sipuleita. Vain osa on kertakäyttösipuleita. Silti joka kevät huomaan, kuinka paljon tyhjää tilaa jää. Minulla on omassa pihasssa aina mix-tyyli. En edes haaveile, että kykenisin tekemään säntillisiä kuvioita. Niitä kuvioita olisi hauska nähdä joskus livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säntillisiin kuvioihin tarvitsisi tyhjän kukkapenkin, jossa eivät perennat häiritsisi istutusta. Ja istutus tosi tiheään. Mix sopii paremmin kotipuutarhaan.

   Poista
 10. Keukenhofissa olen käynyt kerran vuosia sitten ja hurmasihan paikka minut täysin! Viherpeukaloilla kävin eilen ja korillinen sipuleita lähti mukaan. Yritän tehdä tiiviitä rykelmiä, mutta aukkoja on pakostakin, ei vaan raaski ostaa niin paljon sipuleita, että saisi penkit täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta pienet tiiviit rykelmät kuulostaa tosi hyvältä!

   Poista
 11. Hienoja nämä sinun kuviesi istutukset. Minulla aika vaatimattomat sipulihankinnat. Mukavan sipulipussi lajitelman olet ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se istutuskin vähän vaivalloista ja rahaa menee, joten monena vuonna hankintani ovat todella vaatimattomia. Nyt on itselläni Keukenhofin muistot niin pinnalla, että yritystä on vähän enemmän.

   Poista
 12. Todella kauniit, inspiroivat kuvat! Keukenhof on minulla vielä puutarhakohdelistalla, toivottavasti jonakin keväänä sinne pääsen. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvää kannattaa odottaa, suosittelen ehdottomasti joskus käymään.

   Poista
 13. Mykistyn kuvia katsellessa. Todella upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana on. Kun saisi omalle pihalle edes jotakin pientä tästä :)

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...