lauantai 21. syyskuuta 2019

Paviljonkipenkin esittely


Paviljongin ympäristö puutarhassani tuntuu olevan ainaisen muutoksen alla. Kiveykset, pensaat, perennat, katos, portti... Olen suunnitellut, että esittelisin sen blogissa valmiina. Sitä "valmis"-hetkeä ei taida tulla koskaan. Mutta ehkä hyvät jutut ovatkin aina muutoksessa, eivät paikalleen jämähtäneitä. Viimeisen vuoden aikana alueelle on asennettu myös tulipaikka, puutarhaportti sekä kiviä ja kasveja lisää, joten melko hyvältä näyttää jo. Katsotaanpa!


Lyhyesti paikan historiasta


Ensin oli nurmikon reunassa keväisin märkä kohta, lammen sulamisvesien takia. Sitten tuli salaojitus ja pyöreä betonikiveys ja oleskelupaikka vuosia sitten. Ympärille yritettiin syreeniaitaa, mutta toiselta pihalta tuodut taimet jurottivat vain. Korkea kohopenkki tehtiin tyttären haluamaa kirsikkapuuta varten. Puu tuotti satoa ja ympärille asettui perennoja ja pensaita. Oleskelualueen päälle tuli metallinen ”paviljonki". Kerroin blogissakin kirsikkapuun kohtalosta: Vesimyyrä ihastui komeaan multakumpuun ja popsi puun juuret. Nostin sen kuolleena maasta keväällä 2018 ilman lapiota.
Juroista pihasyreeneistä on jäljellä yksi, etualan lila. Takana myöhemmin istutettu 'Alba'

Vuoden takainen Suuri Mylläys

Suuren mylläyksen tein penkissä kesällä 2018. Madalsin multatilaa reilusti, ettei se enää olisi myyristä niin kiinnostava. Lisäsin kompostimultaa ja hevonpaskaa.  Perennoista maahumalaa en voi suositella juuri mihinkään. Se oli vallannut alaa niin, etteivät muut taimet tuntuneet kasvavan enää siitä läpi. Sen lisäksi karhunköynnöksen juurakkoa oli syvällä koko penkissä. Se on todella hankala poistettava. Kaivoin sitä pois tosissani, mutta enpä onnistunut löytämään kaikkea. Sitä onkin edelleen pieniä määriä, mutta pyrin katkaisemaan uudet alut nopeasti. Pieni mylläys ei kannata, koska silloin vain katkoo juuristoa ja kasvi leviää pahemmin.
Heinäkuu 2018 korkea kohopenkki rehottaa maahumalaa, heinää ym.  Kunnostus keskeytyi, kun lapio halkaisi ampiaisten hienosti piilotetun maapesän.

Mies hankki oleskelupaikalle tulisijan vuosi sitten. Se ei ole grilli, mutta sopii esimerkiksi makkaran paistoon. Grilli on toisaalla, terassilla. Toinen uusi asennus on puutarhaportti. Se on kasvimaan metalliportin pari. Olen tänä kesänä laajentanut alueen luonnonkiveystä sen edustalla. Tulipaikan perustukset kaipaisivat vielä pintakäsittelyä ulkonäkösyistä.
Vasemmalle lammelle jatkuvan kivipolun kunnostus on kesken. Sen reunalle on tulossa uusia istutuksia. Porttia vasten pitäisi nousta köynnöksiä, ne on istutettu tänä kesänä.

Puutarhaportin perustukset on valettu jesarilla vahvistettua pahvilaatikkoa muottina käyttäen. Vasemmalla valmis kivillä naamioitu kiinnitys. Polun reunassa on käytetty särmikkäämmät luonnonkivet ja litteät ja tasaiset on säästetty keskelle polkua. Porttia vasten kiipeää kärhö.

Istutukset


Tarkoituksena on luoda suojaava pensasryhmä istuskelualueen ympärille. Perennoja on tällä hetkellä melko paljon, mutta ne saavat osittain väistyä, kun pensaat kasvavat. (Tai sitten voi leventää penkkiä...) Pienemmät pensaat saattavat vielä siirtyä myöhemmin ihan muualle. Syreenit on tarkoitus pitää tässä pysyvästi. Lilan ja valkoisen pihasyreenin kaveriksi saapui tänä kesänä puistosyreeni ’Ainola’. Lisäksi lammelle menevän polun varressa on nyt unkarinsyreeni. Lisäksi tässä on jo kirsikan kaverina  ollut purppurahappomarja sekä pikkutaimesta kasvattamani japaninruusukvitteni.
Purppurahappomarja värittää kurjenmiekan taustan


Perennoja en ole hankkinut suunnitellusti tähän penkkiin vaan ne muodostavat hyvin kirjavan kokoelman oman pihan jakotaimia, ystäviltä saatuja kasveja tai siemenistä kasvatettuja sekä heräteostoksia. Ainakin:
Särkynyt sydän ilahduttaa aina alkukesää kukinnallaan. Myöhemmin se kuihtuu.
Betonikiviä, erikokoisia luonnonkiviä ja vuosi sitten jaetut kuunliljat varjon puolella, syreenien takana . Etualan aukkopaikassa on mm. särkynyt sydän

Auringon puolella. Viime vuonna kylvämäni punahatut ovat kivoja, koska niiden kukinta jatkuu niin myöhään syksyllä ja pörriäiset ja perhoset rakastavat niitä.
Siemenestä kasvattamani keltakurjenmiekka kukkii

 • Valkoraitainen kuunlilja
 • Särkynyt sydän
 • Sormustinkukat sinkoavat siemenensä minne mielivät. 
 • Kertotiikerinlilja Lilium lancifolium ’Plena’ 
 • Kaunopunahattu
 • Illakko
 • Päivänliljoja
 • Tähtiputkia
 • Siperian- ja keltakurjenmiekkaa ym
 • Akileijoja
 • Kanadanakileija Aquilegia canadensis ’Little Lanterna’   (Lepaa 2019)
 • Tähkätädyke Veronica spicata f. nana Blauteppich’ (Lepaa 2019) Illakko leviää siemenistä sinne tänne

Päivänliljat ja sormustinkukat. Liljat eivät kuki kovin kauan, joten keltaisuus penkissä on lyhytaikaista


Osan nykyisistä perennoista voisi jossain vaiheessa siirtää tästä pois. Esimerkiksi kurjenmiekkojen pitäisi pärjätä ihan hyvin savimaassakin ja esimerkiksi lammen rannalla.  Tämän paikalle raahatun mullan voisi tarjota sitä enemmän tarvitseville. Haaveissani alue yhdistyy pergolan avulla kasvihuoneen suuntaan, mutta sen rakentaminen ei näytä alkavan tänä(kään) kesänä. 

Heinäkuussa postasin pienestä niitystäni. Se sijaitsee paviljongin vieressä. Sieltä leviää kauniita yllätyskasveja istutusalueen reunamille, kuten tämä:
Onkohan tämä ahdekaunokki...
Näkymä paviljongista kasvihuoneelle.
Viimeinen kuva on otettu tänään 21.9.2019. Paviljongissa kiipeilee kelloköynnös. Katoksen otan pois talveksi, kunhan kalusteet on siirretty.

Mukavaa viikonloppua! Tervetuloa uudet lukijat!


16 kommenttia:

 1. Mukava oleskelualue. Tuossa kukkien keskellä on ihana viettää kauniita kesäpäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin silloin kun toisen puolen niittykukat ovat parhaimmillaan niin olo on todella kukkaisa!

   Poista
 2. Ihanan näkönen alue ja olet löytäny monenlaista kasvia sinne. Toi taitais olla nurmikaunokki minkä nimee etsit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Googlasin nurmikaunokin ja Luontoportin mukaan ahdekaunokki on täällä lounaassa sitä tavallisempi laji. Veikkaan sitä!

   Poista
 3. Ei haittaa, vaikka esittelit projektin jo tässä vaiheessa - kiva oli tutustua tähän alueesseen. Harmittaa, että myyrä söi kirsikan. Meillä on myyriä paljon, saa nähdä, milloin tekevät pahoja tuhoja. Kivalta näyttää tuo portti alueelle ja hyvin sait kivet luontevasti portin ympärille. Varmastikin ihana paikka istuskella ja katsella puutarhaan.

  VastaaPoista
 4. Kiva, että esittelit paikan tässä vaiheessa. Muutosten myötä tilannetta voi päivittää ja julkaista ennen ja jälkeen -kuvia. Alue on kaunis ja varmasti myös tuulelta suojaisa. Harmi, että myyrä popsi syreenin. Tappioihin joutuu näissä puutarhahommissa aina varautumaan, vaikka ne ei kivoja olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on mukavan suojaisa piha kaikin puolin. Alhaalla peltojen välissä voi olla hirmuinen puhuri, mutta meillä yleensä ei. Syreenit kuolivat ilman apua, myyrä söi kirsikan :)

   Poista
 5. Viihtyisä oleskelualue! Sieltä on varmasti mukava katsella puutarhan näkymiä. Pergolasuunnitelma kuulostaa ihanalta. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy tehdä tarkat pergolapiirustukset talven aikana, niin jospa ensi kesänä se syntyisi!

   Poista
 6. Paviljongista on tulossa oikein kiva ja viihtyisä oleskelualue. Juuri tuollaisiin paikkoihin kannattaakin laittaa paljon kauniita kukkijoita ja suojaa tuovia pensaita. Harmi kirsikkaa, mutta eipä myyrillekään oiken mitään mahda, jos ovat päättäneet tulla tihutöihin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Oikein viehättävää!
  Tuollainen ulkotuli on tosi kiva myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli on tunnelmallinen ja lämmittääkin. Harmi kun unohdin ottaa kuvia siitä käytössä niin ei tullut tähän.

   Poista
 8. Mukava seurailla projektin vaiheita eteenpäin. Rautaportti on aivan ihana samoin paviljonki. Tuli on myös kiva erilainen lisä puutarhassa. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...