sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Uusi lasiterassi ja joulukuulumisia

Koko syksy meni blogitauon merkeissä. Näin joululomalla ehdin vihdoin päivityksen pariin. Esittelen suurimman uutiseni puutarharintamalla eli uuden lasiterassin! Lisäksi kuvissa joulukuun tunnelmia. Mekin saatiin lunta ja sitä ennen käytiin Turussa hakemassa joulufiilistä.


Talon päädyn pikkuterassi on laajentunut lasilaatikoksi. Laatikko on talon länsipäädyssä. Ovesta pääsee eteisen kautta saunaan, joten ajatuksena on istuskella tässä saunomisen välissä sekä muutenkin ilta-auringon puolella. Joulusaunasta tämä toki jo testattiin, mutta varsinainen kalustus tehdään keväällä. Meillä on ennestään rottinkituoleja, jotka siirtynevät tänne. 

Lasiterassin kulmalla kasvoi osumaa ottanut mänty, joka hiljaksiin lahosi pystyyn. Se kaadettiin ennen terassiasennusta. Kun metsuri kerran piti paikalle pyytää, kaadettiin samalla lähekkäin kasvaneista suurista koivuista etummainen polttopuuksi ja hieman lisää valoa pihaan toi yhden kuusen kaato. Toki valon takia kannattaisi kaataa useampikin suuri puu, mutta toisaalta niitä tarvitaan melu- ja näkösuojaksi. Juuri kun terassi valmistui,  bongasin naapurin alakouluikäisen lapsen pärisevän puutarhan reunaa eestaas mopolla. Olen aika meluherkkä, mutta pistän keväällä jazzin soimaan ja lasilaatikon ovet kiinni, niin saan rauhassa nauttia kevätauringosta. 

Kuvan etualalla terassin pohja vasta rakenteilla marraskuussa, kun metsuri kaataa puita "vuoren" rinteellä. 

Terassi valmiina. Kuva muutama päivä sittten ennen suurta lumisadetta. 

Lasiterassia varten piti ensin rakentaa puuterassin laajennus. Se tehtiin itse. Lasiterassin asennuksen hoitivat ammattilaiset. Keväällä on vielä iso projekti, kun tehdään istutukset terassin ympärille. Vanhojen istutusten kohdalle tulee portaat, joten ne pitää siirtää.  Muualla on ollut kiviä ja nurmikkoa. Melko iso homma siis. Mutta kiva kun on hyvä syy tehdä paljon uusia istutuksia! Pitää nyt talven aikana tehdä suunnitelma, mitä tuohon tulee. Jotain niin korkeaa, että terassin alusta peittyy. Eli taustalle pensaita ja eteen perennoja. Portaiden kohdalla kasvaa tällä hetkellä mm. isotöyhtöangervoa. Se sopii kooltaan hyvin tähän projektiin, joten siirrän sen uuteen kohtaan.   

Palaan siis terassiprojektiin keväällä. Laitan silloin postaukseen myös terassin mitat. 

Olkipukki ja possut muuttivat uudelle terassille. Valot heijastuvat kauniisti laseista. 

Juuri jouluksi tuli tänne lounaisrannikollekin kiva pieni lumikerros. Joulupäivänä sitten taivas aukeni ja lunta tuli lisää yli 20 senttiä. Tulipa joulupäivän liikunta kätevästi hoidettua lumikolan kanssa!

Humalaköynnös jouluaattona puutarhassa

Lumienkeli - teinin lumityöt

Pihatie joulupäivän lumisateessa.

Tapaninpäivän aamuaurinko autotallilla
Pergola joulupäivän lumisateessa 

Töiden merkeissä olen istunut tietokoneen äärellä paljon enemmän kuin olisi hyväksi. Blogipäivityksien teko vie minulta myös aina paljon aikaa, joten oli varmasti hyvä ratkaisu jättää niiden tekeminen kokonaan syksyltä. Kevään työkuviot ovat vielä epäselvät, joten nähtäväksi jää, millä tahdilla päivityksiä jatkossa syntyy. 

Loppuun vielä kollaasikuva Turusta, jossa Valon polku valotaidetapahtuma ilahdutti joulukuun alussa. Silloin ei ollut lunta, mutta pakkanen oli pureva!


Suunnitelmissa on, että teen tässä joululomalla vielä ainakin yhden päivityksen, johon kokoan syksyn kuvia.  Mukavia vuoden viimeisiä päiviä!


11 kommenttia:

 1. Kiva, että kerroit kuulumisistasi. Tuo lasiterassi on varmasti mukava juttu ja siitä on paljon iloa jatkossa. Odotan kiinnostuneena, mitä uusia istutuksia tästä projektista seuraa :).
  Hyvää joululomaa ja uuden vuoden alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin vähän jännittää, mitä uusia istutuksia tästä seuraa ;) Mahdollisia ideoita on enemmän kuin tilaa!

   Poista
 2. Mukava kuulla sinusta!
  Lasitetulle terassille on suomalaisessa säässä paljon käyttöä. Hieno juttu kerrassaan. Onhan tuossa terassin ympäristön laittamisessa keväällä vähän puuhaa, mutta aina on kiva saada jotain uutta.
  Joulunaika on ollut harvinaisen kaunista vasta sataneen lumen ja pakkasen vuoksi. Uutisista näin, että Turun seudulla lunta tuli kerralla ihan reippaasti. Meillä on vain muutama sentti, varmaan lisääkin vielä tulee.
  Mukavia välipäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelän puolen vanha terassi kutsuu yhä aurinkoisten päivien viettoon, mutta veikkaan tosiaan, että uudellekin terassille on käyttöä! Toivon teille sopivasti uutta lunta!

   Poista
 3. Hei ja mukavia välipäiviä! Siellähän on tapahtunut kovasti ja jatkuu keväällä istutuksilla! Olet varmasti tosi iloinen😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tätä projektia on kiva tässä kohtaakin jo ihailla :)

   Poista
 4. Lasiterassi tulee varmasti olemaan mukava ja rentouttava oleskelupaikka, josta on lisäksi suora yhteys puutarhaan ja luontoon.
  Mukavia loppuvuoden päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän yhteyden luominen lasiterassin ja puutarhan välille onkin se tärkeä juttu, jonka hyvää toteutusta pitääkin miettiä.

   Poista
 5. Hyvältä näyttää lasitettu terassinne! Se pidentää terassikautta selvästi sekä keväällä että syksyllä ja kyllähän Suomessa riittää niitä tuulisia tai muuten koleita kesäpäiviäkin, jolloin on kiva oleskella lasituksen suojissa. Jännä nähdä, millaiset istutukset saat aikaiseksi terassin ympärille.
  Teilläkin näyttää jo mukavan talviselta. Lumi tuo roimasti lisää joulun tunnelmaa ja saa näemmä teinitkin lumileikkeihin :)
  Mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin vielä oli onneksi kiva talvipäivä. Kissa ulkoili lumettomalla alueella lasiterassin alla ja me muut tykättiin hangesta :)

   Poista
 6. Ai miten ihana tuo lasiterassi! Ihana suunnitella varmasti sen ympäristöä ensi kesää ajatellen:)

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...