sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Siemenkodat talteen

Kiertelin tänään puutarhassa keräämässä talteen lisää perennojen ja kesäkukkien siemeniä. Keräilin siemenkotia sisälle kuivumaan eriparisiin asetteihin, joita käytän myös kukkaruukkujen alustana. Myöhemmin erottelen niistä siemenet ja laitan ne paperipusseihin säilöön. Sää oli aurinkoinen ja syksyisen kirpeä, meillä ei ole vielä ollut sellaisia pakkasöitä, että kukinta olisi loppunut. Toki monet siemenet olisi kannattanut kerätä ajat sitten kuivempaan aikaan, mutta ei nyt vieläkään ihan myöhäistä ole. 

Varjoliljan ja unikon siemenkotia

Kelloköynnökset olivat tehneet todella vähän siemenkotia, etsin niitä jo aiemmin ja otin talteen mitä löysin. Löysin netistä selitykseksi, että ne tarvitsisivat isompia pölyttäjiä, lepakoita tai kolibreja! Suomalaiset lepakot eivät välitä kukista. Ilmeisesti isot kiitäjät käyvät myös pölyttäjiksi, mutta ehkä meillä ei ole ollut niitäkään. Kukka ei pölytä itse itseään vaan siitepölyä olisi voinut siirtää vaikka siveltimellä kukasta toiseen. Ehkä sitten ensi vuonna! 

Jätän kelloköynnöksen siemenkodat kokonaisina kuivumaan ja avaan ne vasta myöhemmin. 


Palkoja tekevillä kasveilla taas neuvotaan, että palkojen kannattaa antaa ensin hiukan ruskettua ennen kuin ne kerää. Tämä siksi, että siemenet ehtisivät kypsyä. Tutkailin tuoksuherneiden palkoja. Iso osa oli edelleen ihan vihreitä. Sama juttu pavuilla. Koitin valita vähän ruskistuneita palkoja. Tänä keväänä kylvin tuoksuherneitä vain ostetuista siemenistä niin en ole ihan selvillä, miten tarkkaa puuhaa omien siemenien keruu on. 
Tuoksuherneitä palkoineen


Vaaleanpunaisilla unikoilla on pienet siemenkodat

Akileijat ovat varistaneet suurimman osan siemenistään jo ajat sitten. Niitä sitten putkahtelee taas uuden näköisiä kukkapenkeistä, kun eri lajikkeet risteytyvät. Samoin sormustinkukat levittävät siemeniään kaikkialle, niitä en vaivaudu keräämään. Sormustinkukan ruusuketaimia siirtelen välillä parempiin paikkoihin. Unikoissa oli hyvin vielä siemenkodat kiinni. Keräsin vaaleanpunaisten unikoiden siemenkotia tänään vielä lisää.  

Akileijoissakin oli vielä hiukan siemeniä tallessa

Kehäkukka


Kehäkukan siemenet ovat isoja ja kivoja kerätä ja itävät hyvin. Ne ovat klassikko, jota olen kerännyt "aina". Siksi niitä myös kasvaa puutarhassa joka vuosi. Keräsin myös samettikukan siemeniä. 

Ryhmäsamettikukka Tagetes 'Alumia Vanilla Cream'

Vanhat asetit sopivat hyvin siementen lajitteluun (samettikukka)


Tosi hauskan näköiset siemenkodat on tarhaneidolla. Tarhaneito on vanhanajan kesäkukka. Siemenkodat sopivat myös kuivakukiksi. Niiden sisällä on kauniisti kiiltävät pienet mustat siemenet. Kosmoskukka ja isomaksaruoho kukkivat rinnakkain. Näistä otin vain kuvan, en siemeniä. 
 
Tarhaneidon (Nigella damascena) siemenkotia, siemenet näkyvät kuvassa kupin pohjalla.

Kosmoskukka ja isomaksaruoho

Mukavaa uutta viikkoa ja lokakuun jatkoa! Oletko keräillyt siemeniä?  Olisin erityisen kiinnostunut kuulemaan, millaisia kokemuksia muilla on tuoksuherneiden siementen keruusta ja kylvöstä. Onko ihan helppoa vai onko jotakin niksejä? Onko tullut hauskoja risteytyksiä vai tutun näköisiä kukkia? Yritin etsiä aiheeseen liittyviä blogipostauksia, mutta ei ollut ihan helppoa. 

16 kommenttia:

  1. Siemeniä on täälläkin kerätty talteen, kylläkin vähemmän kuin monena aiempana vuonna. Muutaman tuoksuherneenpalon poimin, mutta en ole niitä moneen vuoteen kasvattanut, niin ei ole kokemusta risteytymistä. Ilmankos ei noita kelloköynnöksen siemenkotia oikein synny, kun ei ole kolbreja näkynyt:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko vähissä on kolibrit ollut joo. Voiskohan niitä jotenkin houkutella ;) ;)

      Poista
  2. Minäkin tapaan napsia kesäkukan siemeniä talteen. Samettikukkien siemeniä tulee kuivattua ihan joka vuosi. Tänä syksynä keräily jäi sammareita lukuun ottamatta vähäiseksi. No, tuoksuherneen siemeniä sain sentään myös jonkin verran talteen.
    Tarhaneidon siemenkodat ovat kauniita ja ne sopivat hyvin myös kuivakukka-asetelmiin.
    Mukavaa illan jatkoa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhaneidon siemenkodat on kyllä tosi hienoja! Säilytän niitä varmaan jonkin aikaa ihan kokonaisina lautasella koristeena.

      Poista
  3. Tämä oli kiva lukea, minun pitää itsekin harjoitella siementen keräämistä, joten olen huono neuvomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä(kin) aiheesta on vielä paljon oppimista minullakin! Juuri olin kuuntelemassa muuten yhtä luentoa, jossa superharrastaja kertoi risteytyksistään rhodoilla, joten tähänkin on ihan mahdollista hurahtaa ;)

      Poista
  4. Vai että kolipria! Oon vaan luullu, että meirän kesä on liian lyhyt, jossei oo aijoos asialla. Otin ittekki ensimmäästä kertaa muutamia hajuhernehien palakoja. Noli kyllä jo ihan ruskeeta, nii kaippa noli jo tuleentunu. Oon tosi huano keräämähän siämeniä. Siinä kohtaa olis palio petrattavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen, miksei minulla ollut ruskeita tuoksuherneen palkoja. Onko joku voinut vaikka käydä syömässä ne. No, pitää kokeilla, itävätkö nuo keräämäni. Onneksi voi käyttää myös ostosiemeniä.

      Poista
  5. Muutaman kerran olen tuoksuherneiden siemeniä kerännyt, mutta en ole onnistunut saamaan niistä uusia risteymiä ;)

    VastaaPoista
  6. Siementen kerääminen ja oman siemenvalikoiman ylläpitäminen on viisasta. Ei joka vuosi tarvitse ostaa uusia kaupasta.

    Tarhaneidon siemenkodat ovat tosi kauniita. Meille ilmestyi viljelylaatikoille tänä kesänä ihan yhtäkkiä tarhaneito, varmaan joku viime vuonna kylvetty ja itämättä jäänyt, ja keräsimme sen siemenkodat lopulta talteen ensin leikkokukkakimppua koristamaan, sitten vielä siemenet varastoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, mukava ajatus olla tässä asiassa hiukan omavarainen. Paljon enemmänkin voisi kerätä, myös ravintokasvien siemeniä. Hauskaa että tarhaneito tuli vierailemaan viljelmälle ja saatte sen sitten ensi vuonnakin mukaan noilla siemenillä!

      Poista
  7. Kerään oikeastaan joka vuosi jotain siemeniä talteen. Nytkin tuolla kodinhoitohuoneen pöydällä on purkeissa yhtä sun toista odottamassa pussittamista. Keräsin viime vuonna kasvattamistani vaaleanpunaisista tuoksuherneistä siemeniä talteen muutaman palon, mutta ne taisivat saada vähän turhan ronskin pakkaskäsittelyn syksyllä, sillä vain puolet iti. Ne eivät kyllä olleet aivan täysin tuleentuneitakaan, joten syy voi olla myös siinä. Taimista tuli eri sävyisiä vaaleanpunaisia, yksi oli jopa ihan tumma pinkki. Tänä vuonna kerääminen lähti vähän lapasesta, sillä napsin aina ohi kulkiessani ruskettuneita palkoja talteen ja yhtäkkiä havahduin siihen, että minulla oli reippaasti yli sata siementä kerättynä. Erottelin niistä kaikki pienimmät ja epämuotoiset pois, mutta niitä on edelleen varmasti vähintään viisinkertaisesti yli oman tarpeen. Tai sitten tuikkaan niitä ensi kesänä vähän joka puolelle :D On se kyllä koukuttavaa puuhaa tuo siemenien kerääminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä pääsitkin hyvään vauhtiin! Voisihan niitä laittaa joka puolelle ja katsoa, mitä siitä syntyy :) Hauskalta kuulostaa tuo että sait paljon eri vaaleanpunaisen sävyjä!

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...