sunnuntai 23. elokuuta 2020

Kukkia ja kimalaisia

 

Sain Kuvaa kimalainen – haasteen Kukkia & Haaveita -blogin Sirkulta. Tämä onkin kiva haaste, pörriäisten ja pölyttäjien hyvät elinolosuhteet ovat minulle tärkeä asia puutarhassa. Haasteen laittoi alulle Minna Hiidenkiven puutarhassa blogista. Olenkin ottanut tänä kesänä jonkin verran ötökkäkuvia, joten pääsen heti vastaamaan haasteeseen (kun nyt vasta huomasin sen). Ulkona olisi nyt aika turha kimalaisia etsiä, kun on niin synkeä sää.

Kivikkokimalainen, kun takamus on oranssi ja muuten musta... Mutta tällä on hikinauha otsalla... Pensaskimalainen? Työn alla nauhuksen kukka.

Minua on vasta tänä kesänä alkanut enemmän kiinnostaa puutarhan ötököiden tunnistaminen lajilleen. Kerroin jokin aika sitten iNaturalist sovelluksesta, jonka avulla voi tunnistaa ötököitä, kasveja ja mitä vaan luonnonvaraisia lajeja ja saada niille asiantuntijoiden tunnistuksia ja osallistua samalla tutkimushankkeisiin. Postaus löytyy täältä.

Tässä toinen oranssipeppu niityn ahdekaunokissa. Tässä kyseessä kivikkokimalaiskoiras. Sillä on "hikinauha" kuten pensaskimalaisellakin ja erityistuntomerkkinä keltaisia naamakarvoja. Ne näkyivät toisessa kuvassa jonka laitoin iNaturalistaan. 

Kimalainen ei tosiaankaan ole pelkkä kimalainen, vaan niitäkin on ihmeen paljon erilaisia - Suomessa on tavattu 37 lajia!  Kimalaiskuvani hautautuivat järkkärikameran kortille eivätkä ole siksi päätyneet iNaturalistaan tunnistukseen. Tänään sitten kokeilin ja kyllä sinne hyvin voi laittaa kuvia myös tietokoneella, kun tähän asti olin käyttänyt kännykkää. Saa nähdä, käykö kukaan asiantuntija katsomassa kuviani. Rohkeasti vaan ehdotuksia kehiin, jos sinä tunnistat jonkun lajin!


Punahatut kiinnostavat kimalaisia kovasti.
Kimalainen värillisessä kärsämössä

Yritin itsekin näitä tunnistaa. Se tuntui todella vaikealta. En ole ennen juuri yrittänyt, joten minulla ei ole silmää kimalaisten eroille. Katselin näitä myöhään lauantai-iltana ja pian raidat vaan vilisivät silmissä.

Ahdekaunokki on suursuosikki, siitä tykkäsi myös tämä (tarha??)kimalainen (tai ehkä tarhaloiskimalainen??)

Perusvalkoiset siankärsämöt miellyttävät kimalaisia vielä enemmän kuin värilliset

No mutta monenlaisia kimalaisia selvästi puutarhassani lentelee ja mikäs sen mukavampaa.  Kaikki kuvat ovat siis omasta pihasta. Toivottavasti näistä ei kovin moni ole loiskimalaisia, jotka loisivat kimalaisten pesissä. Sellaisiakin näköjään on. 

Iisopin kukalla voisi olla mantukimalainen?  Takamus on valkoinen.

Mme Julia Correvon kärhöllä vierailleen kimalaisen kuva oli jo aiemmassakin postauksessaTässä vielä reipas pörisijä!

Haasteen säännöt:

1. Kuvaa kimalaisia työn touhussa ja laita jokaisesta eri näköisestä pörrääjästä kuva haastepostaukseesi.

2. Kimalaisten lajeja tai roolia kimalaisyhteisössä (kuningatar, työläinen...) ei tarvitse tietää. Kunhan vain joka kuvassa on eri näköinen kimalainen. Halutessasi voit etsiä kimalaisille nimetkin.

3. Haasta vähintään kolme bloggaajaa mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen Hiidenkiven puutarhassa -blogiin kommentti, kun olet osallistunut haasteeseen, niin saat postauksesi alkuperäisen haasteen loppuun osallistuneiden listalle.

 

Unohdin miettiä, ketkä haastaisin mukaan. Mutta haasteeseen saa tietysti tarttua! 
Mukavaa sunnuntaita ja hyvää uutta viikkoa!

12 kommenttia:

 1. Kivoja - ja hyviä - kimalaiskuvia! Sinulla onkin paljon kasveja, jotka kiinnostavat pörriäisiä. Tunnistaminen on sen verran haastaavaa, että minä taidan jatkossakin keskittyä kasvien tunnistamiseen:) Kiva, kun otit haasteen vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kiva haaste - ja haastava kun yritin tunnistusta. Kasvit on kyllä siitäkin mukavia, että ne eivät pöristä hirmuista kyytiä karkuun, kun yrittää katsoa tai kuvata tuntomerkkejä!

   Poista
 2. Mainio sarja kimalaisia! Tuo viimeinen täydessä vauhdissa on osuva otos! Sinunkin kuvistasi näkyy mykavasti pörriäisten suosimia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo viimeinen tuo hyvin tunnelman esiin. Minulla on paljon itsekseen paikalle asettuneita luonnonkasveja, jotka miellyttävät pörriäisiä. Annan ahdekaunokkien kasvaa mihin keksivätkään ilmaantua.

   Poista
 3. Mullekki o yllätys erilaasten kimalaasten määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, ei olisi uskonut millainen määrä niitä on erilaisia!

   Poista
 4. Nyt kimalaisia onkin ollut todella ilahduttavan paljon samoin kuten perhosiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täälläkin on ollut niitä hyvin ja toisaalta ilahduttavan vähän ampiaisia, kun niistä en niin välitä...

   Poista
 5. Kivat kuvat!
  Niin, niitä on tosiaan niin hurjan monta lajia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, raitaa ja ruutua tai miten se nyt menis... ;)

   Poista
 6. Kiitos haasteeseen osallistumisesta! Paljon erilaisia kimalaisia löytyi teidänkin puutarhasta. Minäkin olen yrittänyt tunnistaa kimalaisia iltaisin ja kyllä siinä aika pian vilistävät vain raidat silmissä. Jotkut on helpompi nimetä kuin toiset, joiden tunnistamiseen tarvittaisiin vähintäänkin todella tarkkoja lähikuvia jaloista tms. Latasin inaturalistiin viikko-pari sitten pari kimalaiskuvaa, mutta ei niitä ole kukaan käynyt tunnistamassa. Ehkä vielä joskus saan niillekin nimet :) Iloista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma iNaturalistissakin varmaan, että pitäisi olla niitä tarkkoja lähikuvia. Minulle oli nyt mustan oranssipepun kuvaan tullut kommentti, että kyseessä on kivikkokimalainen, koska sillä on keltaisia naamakarvoja, joita pensaskimalaisella ei ole. Saa kyllä melkoinen näkijä, että näkee kimalaisen naaman huonoista kuvistani, mutta tämä olikin tosiammattilaisen kommentti.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...