lauantai 8. elokuuta 2020

Vaaleanpunaista vispipuuroa ja sointuvia kukkia

Sadonkorjuun ja säilönnän parissa on meillä ahkeroitu viimeisen viikon aikana. Punaherukkasadon äärellä halusin ihanaa puhaherukkavispipuuroa, joka on kuin vaaleanpunainen pilvi. En ole tehnyt sitä sitten viime satokauden (miksi ihmeessä en?!), joten ensin piti etsiä resepti. Ohjeissa oli järjestään yksi paha vika, joten kirjoitan tähän nyt oman ohjeen, miten herkku minun mielestäni kuuluu tehdä. Näin saat myös vitamiinit hyödyksesi! Kuvissa puutarhassa nyt kukkivat puuroon sointuvat kukat!


Useimmissa vispipuuroresepteissä jotka löysin, marjat keitetään ensin. Silloinhan tuhotaan vitamiinit! Puuron rakenteesta tulee ihana samettinen vaaleanpunainen pilvi, vaikka tekeekin toisin päin:


VIINIMARJAVISPIPUURO, toimii myös perinteisellä puolukalla

1 litra vettä

1,5 dl mannasuurimoita

ripaus suolaa

1-1,5 dl sokeria

3 dl punaherukoita/ -viinimarjoja tai mustia tai puolukoita tai omenoita tai…

 

Lisää mannasuurimot suolalla maustettuun veteen koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 min. Tarkista pakkauksesta käyttämiesi suurimoiden tarvitsema aika.

Survo marjat sauvasekoittimella tms mössöksi. Siivilöi seoksesta siemenet pois. Lisää puuroon marjat ja sokeri. Laita ensin sokeria vähemmän, maista ja lisää jos tarpeen.

Jäähdytä puuro (ensin esim vesihauteessa ja sitten jääkaapissa) ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoa kylmän maidon kanssa.

 

Sokeria laitoin tuon desin, oli oikein riittävä makeus. Tämä resepti oli siis itseltäni hukassa, mutta toivon, että ensi vuonna löydän sen sitten täältä.  Ettei käy niin kuin tänä vuonna, kun en huomannut siivilöidä siemeniä pois. Ne vähän haittaavat pilvimäistä ulkomuotoa, joten kannattaa mielestäni edes suuripiirteisesti siivilöidä, jos sopiva siivilä löytyy. Itse siivilöin osan siemenistä puuron joukosta pois ennen vatkausta - mokani huomattuani - onnistui niinkin… 

Kaunopunahatut ovat avautuneet tällä viikolla

Muuten täällä on perinteisesti keitelty mehua, aina varmaa puna-mustaherukkamehua. Nojoo, ei mehumaijassa kuumennus tee kovin hyvää marjojen vitamiineille. Mutta meillä on mainio mehukellari, jossa pullotettu mehu säilyy hienosti vuosia, joten mehumaijailu ja kumikorkit pulloihin on ylivoimaisen kätevä yhdistelmä. Kuumennan mehun vain kerran, en lisää sokeria erikseen jälkeen päin. Ajattelen että jokunen vitamiini säilyy paremmin. 

Kaadan mehumaijaan sokerit marjojen joukkoon. Helpoin tapa ja hyvin toimiva!

Tein myös punaherukkahilloja. Vanha suosikkini on punaherukkahillon maustaminen tähtianiksella. Marjapiirakoita on syntynyt useita, erityisesti mustikoista. 

Puutarhassa unikot ovat viimein täydessä kukinnassa uuden pergolan kyljessä. Hyvää onneksi kannattaa odottaa. Ja ovat niin puuroon sointuvia! Mikäs sen tärkeämpää elämässä kuin että puuro ja kukat sointuu! En mennyt näiden viereen syömään kuitenkaan, olisi ehkä pitänyt ;)

Uskoakseni silkkiunikko Papaver 'Mother of Pearl' 

Vihdoin kukkii myös punakärsämö, jota olen tänä keväänä kylvänyt ensimmäistä kertaa. Tykkään ihan perus siankärsämöistä, joita meillä villinä kasvaa, mutta nyt on tämä hienostuneempi versio myös. 

Punakärsämö Achillea 'Flowerburst Lilac Shades'

Blogger siirtyi nyt viimein minullakin uuteen versioon. Kuvien lataaminen tuntuu olevan to-del-la hidasta. Niinpä laitan tämän nyt näillä kuvilla julki. 

16 kommenttia:

  1. Vispipuuro on herkkua! Tuo olikin hyvä vinkki, marjojen lisääminen tuoreena soseena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Ainakaan punaherukoita käyttäessä en keksi mitään syytä, miksi keittämällä tulisi parempaa.

      Poista
  2. Vispipuuro on kyllä todella hyvää. Sitä tulee vain tehtyä aivan liian harvoin. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Silloin harvoin kun teen niin aina päätän, että tätä pitää tehdä PALJON useammin. Ehkä nyt alan tehdä!

      Poista
  3. Vispipuurosi oli varmasti makoisaa! Punakärsämö on kivan näköinen kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punakärsämöt on just mun makuun, pieniä ja kauniita ja aika hauskoja, kun näyttää muuten niin perussiankärsämöiltä :)

      Poista
  4. Vispipuurosi on kaunista katseltavaakin, hyvän maun lisäksi. Ilman muuta on tärkeää, että puutarhan kukat sointuvat marjapuuron väreihin.
    Yleensä vispipuuro tulee tehtyä oman puutarhan marjoista keitetystä mehusta. Taatusti maistuu yhtä hyvältä ja terveellisemmältä marjasoseesta valmistettuna.
    Punakärsämösi on ihastuttava. Sen voisi nimetä lilakärsämöksi.
    Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehussa ei ainakaan ole siemeniä niin siitä saakin tosi hyvän koostumuksen. Olen minä joskus mehustakin tehnyt, mutta enpä nyt muistanutkaan. Siihen on ainakin paljon raaka-ainetta jatkossakin kun tein mehuja. Lilakärsämö on hyvä.

      Poista
  5. Ihanan herkullinen kuva vispipuurosta ja sointuvista kukista. Sadonkorjuun ja säilönnässä merkeissä on täälläkin eletty. Miksiköhän tosiaan nykyään tulee tehtyä liian harvoin tuota puuroa, ennen lasten ollessa pieniä ja kun oli syömässä iso porukka mm. työmiehiä, tein sitä lähes viikottain. Nyt teen kyllä huomenna, kiitos tämän muistutuksen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, minullakin aina unohtuu vanhat hyvät jutut, jollei joku muistuta :)

      Poista
  6. Kiitos reseptistä! Puolukkavispipuuroa olen tehnyt useinkin, mutta punaherukasta ei ole tullut edes mieleen tehdä. Pitääkin kokeilla, sillä herukoita on enemmän, mitä meillä tulisi mehuna käytettyä. Mehun teen samalla lailla mehumaijassa, mutta kellarissa säilönnän sijaan pakastan sen. Ei tarvitse tulikuumien lasipullojen kanssa leikkiä. Ja eipähän kellariin mitään mehuja mahtuisikaan, kun siellä majailee talvetettavia kasveja :D Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehuja ei kannata määräänsä enempää tehdä, joten pitää keksiä muuta. Meillä ei ole omia punaherukoita, mutta kun oli tilaisuus poimia, niin äkkiä niitä tulikin iso satsi. Me ollaan viritetty vanha kirjahylly kellarin nurkkaan mehuille. Talvetukseen perehtyminen on minulla vielä huonoa.

      Poista
  7. Kauniin väristä sekä puuro että unikot. Oletko kokeillut mustaherukoista, siinä puurö minun makuuni, eikä tarvitse edes paljoa marjoja, kun on sen verran vahva maku. Meillä vaan mustia tulee niin vähän, että menevät sellaisenaan syötäväksi. Mukavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole tainnut kokeilla. Olen lukkiutunut ajatukseen, että vispipuuro on punaista?! Hyvä vinkki, pitää koittaa. Tuli vaan huono sato muskaherukasta tänä vuonna.

      Poista
  8. Kiitos ohjeesta minä aion kokeilla tätä tämän ohjeen mukaan. Punaherukoista minäkin keitän mehua ja siitä sitten myös hyydykettä se on hyvää muunmuassa kanan kanssa. Mehu on hyvää ja raikasta jäiden kanssa kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, toivottavasti tulee yhtä onnistunutta kuin minulla! Herukkamehu on minusta ihanaa sekä kesäjuomana kylmänä että lämpimänä talvella, monikäyttöistä. Tuota hyydykettä en ole tainnut kokeilla, tai siis olen tehnyt mustaherukasta monenlaista, mutta en mehusta. Tulee varmaan hieno tasainen rakenne kun tekee mehusta.

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...