lauantai 20. helmikuuta 2021

Puutarhan eläinvieraita ja kompostin sulattelua

Täällä lounaisnurkassakin on talvea riittänyt - ihan hämmästyttävää! Lumella näkee myös mukavasti puutarhan vierailijoiden jälkiä. Monia tassuttelijoita on näkynyt myös ihan ilmielävinä, niitäkin kuvissa. Maisematkin on olleet kauniita, värit vain tuntuvat puuttuvan. Kunnon talven varjopuolena komposti jäätyi, joten sitäkin pääsin sulattelemaan. 

Kuten kuvasta näkyy, puutarhassa menee paljon jälkiä. Isompia vakiovieraita ovat ainakin rusakot, ketut ja oravat sekä naapurien elikot (nää sais pysyä pois). Lisäksi on pieniä asukkaita. Seuraavat kaksi kuvaa on saman otuksen reitiltä, mutkia ja ylämäkeen tiheneviä askeleita:Jäljet johtavat terassin alle. Tämän takia toivoisin, että kissamme vaivautuisi välillä ulos ja pitäisi pikkuotukset hiukan varpaillaan. Nöpö kuitenkin käy yleensä vain laittamassa nenän oven rakoon, toteaa ettei kevät ole tullut ja kääntyy takaisin sisälle. Joten hiirellä oli leppoisa tuokio yhtenä päivänä myös lintujen ruokintapaikalla:Yleensä me ei laiteta tuonne kauraa, kun tintit ei sitä syö vaan levittävät ympäriinsä. Hiiri oli kaurasta onnellinen. Mutta jatkossa en laita kauraa, yritän ruokkia vain lintuja!

Oravia täällä on monta, yksi päivä näin neljä yhtaikaa. Seuraavan kuvan orava on parhaansa mukaan maastoutunut rungolle ja pysyi paikallaan tosi pitkään. 


Syynä oli varpushaukka, joka lensi yli ja tavoitteli pikkulintuja. En tiedä, saiko se saalista. No ei ainakaan napannut tätä oravaa. Oravan jälkiä meni tänään vasta sataneessa lumessa pitkin loikin ylös portaita ja puuhun:Potkukelkka on tosi kiva, kun pihassamme on kunnon alamäki postilaatikolle

Kompostin sulattelua


Komposti veti jäähän. Oma moka, sinne pitäisi viedä usein tavaraa talvella. Itsellä tuppaa välit venymään. Kansi jäätyi kovilla pakkasilla kiinni, joten säännöllinen täyttö ei todellakaan onnistunut. Itse olen valinnut sen laiskan-talvikompostoijan-taktiikan, että laitan tosi vähän kuiviketta, jotta kompostiin mahtuisi koko talven kamat, vaikka se jäätyisi. Sulaahan se keväällä joka tapauksessa. Noh, joko en ole tyhjentänyt kompostia riittävästi syksyllä tai jätettä on tullut paljon, kun komposti tuli täyteen.

Tänään ulkolämpötila nousi nollaan, joten menin hakkaamaan melko jäistä valmista tavaraa pois kompostin alaosasta. Pistin sinne tilalle kanisterin täynnä kuumaa vettä:

Vesipullo meni siis kuvan oton jälkeen kompostiin sisälle, ei se tuossa kannella taida lämmittää ;)


Sitten luukku paikalleen ja paljon lunta ympärille eristeeksi. Hautaisin kuuman vesipullon myös kompostin yläosaan. Pitää seuraavaksi mennä katsomaan, saanko kasan laskeutumaan alaspäin, että yläosaan mahtuisi taas uutta jätettä. Yläosa ei ole jäässä, mutta keskiosassa voi olla ongelma...  

Mitäs keinoja on kompostin virkistämiseen? 

 • Jätteiden säännöllisen lisäys olisi siis ykkösasia
 • Talvella voisi käyttää valmiina myytävää teho-/ talvikompostikuiviketta. Olen huomannut, että se oikeasti on parempaa (ja hintavaa). Tänä vuonna olen käyttänyt vain itse tehtyä kuiviketta. 
 • Kuiviketta kannattaisi säilyttää lämpimässä. Vien nyt pienen ämpärillisen eteiseen, niin se ei sitten kylmennä kompostia. Myös biohiilen säännöllinen käyttö voisi kuulemma olla hyvä. 
 • Jos autotallissa olisi paremmin tilaa, niin yksi hyvä ratkaisu olisi pitää komposti autotallissa talvella. Jotkut virittävät sulatusjohtoja kompostiin, itse en siihen ryhtyisi.
 • Kalanperkeet, kompostiin pissaaminen, mitäs näitä olisi hyviä herätteleviä aineita..?

Lumienkeleitä

Terassin lumiportaat

Puutarhan pergola toisesta suunnasta kuin postauksen ekassa kuvassa. Etualalla kasvimaan portti
Jopa kallion päällä on jonkun kulkureitti


Talvisen kaunista on ollut. Usein vaan tuntuu, että talvesta puuttuu värit kokonaan. Välillä sentään näkyy sinistä taivasta, mutta ei tänään. Aurinkoiset kuvat siis vanhempia, harmaammat otettu tänään 20.2.2021.

Mukavaa viikonloppua ja talvilomaa niille, joilla se alkaa!

20 kommenttia:

 1. Lunta näyttää siellä teilläkin tosiaan riittävän.
  Harmi, kun en omista enää potkukelkkaa sillä olisi tosi kiva päästä potkuttelemaan.
  Toivottavasti saat kompostin sulamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potkukelkka on vähän hankala säilytettävä eikä voi joka talvi käyttää, meillä ainakaan. Tälle talvelle saatiin aikaiseksi tehdä yksi retki jäälle potkukelkka mukana. Siellä oli hauska potkutella! Muuten on vaan laskettu pihatietä hyvää vauhtia :)

   Poista
 2. Oli mukava lukea ja katsella talvipostaustasi <3 Meilläkin on komposti jäässä. Se on niin paksun lumipeitteen takana, että pitäisi ensin polku kompostin luokse kaivaa :D Auringonpaisteiset päivät ovat olleet niiiiin ihania! Hyvää viikonlopun jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tunnen oman laiskuuteni, niin kompostorini on roskiksen ja autotallin vieressä. Siinä onneksi on meillä hyvin tilaa. Ylimääräisten polkujen kaivelu on ihan no-no. No mutta pian onneksi kevätaurinko sulattaa kaiken!

   Poista
 3. Pelkään pahoin, että minunkin molemmat lämpökompostorini jämähtivät näillä viimeisillä superpakkasilla. Tähän asti ovat pöhisseet. Tänään pitäisi käydä kurkistamassa tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta haaveilin tänään, että jos olisi toinen vieressä niin eipä täyttyisi - vaikka pitäähän ne silti tyhjentää...

   Poista
 4. Talvikuvat ovat kyllä niin kauniita mutta samalla sitä toivoo että olisi jo kevät!❤️

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Kiva talvipostaus. Hyviä vinkkejä talvikompostin hoitamiseen, et ole varmaankaan ainoa jolla komposti jäätyy. Mutta on teillä paljon lunta! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sunnuntaina oli lämmin päivä ja lumi lähti sulamaan - tuloksena jäinen piha. Mutta on lunta yhä reilusti.

   Poista
 6. Minäkin olen vähän laiska noita kuivikkeita kompostiin lisäämään. Kippasin viime viikolla puoli ämpärillistä kuumaa vettä ja sain kompostin sekoitettua. En tiedä, oliko siinä järkeä, mutta pallon mallisessa kompostorissa on pikku reikiä pohjassa ja uskon, että siitä vedet aikanaan valuvat pois. Nyt näyttäisi aurinko ja lämpöasteet lähestyvän, joten pääsevät kompostitkin taas hyrisemään:) Hiirien pelossa (kun ei ole kissaa) en syöttele lintujakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ihan toimiva keino tuo kuuma vesi, jos kompostin sisältö ei ole muuten märkää eikä laita liikaa. Mutta mikä on liikaa..? En ole itse kokeillut.

   Poista
 7. Hihi, hiirulainen! Meilläkin linturuokinnalla käy metsähiiriä, peräti kolmin kappalein. Ovat olleet parhaimmillaan tunteja ruokintatelineellä kaikki kolme mättämässä ruokaa. Ovat jo lihoneetkin aika paljon. Toivottavasti rasvaisesta linnunruuasta ei ole niille liikaa haittaa. Pelkään myös, että naapurit näkevät hiiret ja luulevat niitä rotiksi ja vaativat ruokinnan lopettamista.

  Kompostiin pissaaminen sai minut hihittelemään, vaikka kaipa se voisi olla ihan validi tapa herätellä jäätynyttä kompostia. :D

  VastaaPoista
 8. Minusta pissaaminen olisi hyvä tapa, mutta perheen miehet ovat kieltäytyneet avustamasta. Nojoo, kompostori on niin korkea, ettei se taitaisi onnistuakaan. Mutta purkki käyttööön jollei muuten ala lämmetä ;) Meillä ei näkynyt hiiriä kuin pari kertaa pari kertaa, onkohan haukka vienyt vai ovatko siirtyneet yöruokailuun. Tai itse asiassa isolepinkäinen vei yhden, mutta se näytti myyrältä. Teillä on siellä ollut turvalliset olot.

  VastaaPoista
 9. Lunta on riittäny. Meillä ku menöö takatarhalle, näkyy monensorttista jäläkiä. En hetikää kaikkia tunnista. Teillä taitaa olla kohta lämmöt plussalla ja kompostit rupiaa pöhisemähän vauhrilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon tosiaan et näin tapahtuu. Sain kompostiin jo tehtyä tilaa ja se on suunnilleen sula, mutta lämpö vielä nollan kieppeillä.

   Poista
 10. Meillä on myös lunta riittänyt ja mökkitietä ei meina erottaa hangesta on niin samaa ei mitään väriä. Onneksi on aurauskepit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi olette laittaneet aurauskepit! Minulla on aurauskepit menneet nurin aina sään muuttuessa, vaikka lumi ei olekaan sulanut. Laitoin ne vasta lumihankeen, en maahan. Viime talvena niitä ei tarvittu ollenkaan niin en tänäkään vuonna vaivautunut, mutta olisi pitänyt.

   Poista
 11. Paljon on jälkiä teidän pihalla. Hauskoja kuvia olet saanut oravasta ja hiirestä. Meillä on vain puhdas, valkoinen hanki ollut pitkän aikaa. Hiirenloukkuihinkaan ei ole jäänyt saalista varmaan kahteen kuukauteen, mikä on vain hyvä asia.
  Meillä kompostori jumahti jäähän tyhjennyksen jälkeen. Se alkoi jo jäähtyä sitä ennen, mutta arvelin sen taas lämpenevän, kun otan valmiimmat tavarat pois pohjalta. Väärin arveltu. Talvella kertyy biojätettä niin vähän, kun lapset syövät välillä päivän kummankin lämpimän aterian hoidossa ja aikuiset ovat töissä, ettei kompostiin vain ole mitään vietävää joka toinen päivä. Nyt tuli kyllä lämpimät kelit juuri sopivaan aikaan, niin jospa saisin kompostin taas käynnistymään. Ja vaikkei käynnistyisikään, niin mahtuu sinne ehkä lopputalven jätteet.
  Mukavia helmikuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen viime päivinä katsellut, että kompostorin neula hitaasti kohoaa ylöspäin, vaikka mitään erityistä herätettä en ole laittanut. Kevät tekee tehtävänsä, vaikka hoitotoimet ei talvella niin putkeen menisikään. Vaikea sitä on väkisin ruveta biojätettä tekemään!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...