sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Mun pelargonit ja daaliat

Yksi hauska haave on, että ehkä vielä jonakin päivänä hurahdan pelargoneihin ja muutun pelargoniladyksi! Ja tietysti hoivaan daalioita siinä ohessa. Toistaiseksi en ole kummoinen kasvattaja, mutta alkutilanne on hyvä kartoittaa, joten postauksen voi silti tehdä. Viime vuoden keväällä kuuntelin puutarhamessuilla mielenkiintoisen luennon vanhoista pelargonilajikkeista. Pari pelargonia ostin myös mukaani. Tarkoitus oli tänä keväänä hankkia monta lisää, mutta koronan takia en sitten kuitenkaan käynyt missään. 

Keväisin puutarhaliikkeissä on hurja meno, kun väki marssii hakemaan uudet pelargonit istutuslaatikoihin. Itse en oikein innostu tällaisesta kertakäyttökulttuurista vaan mielelläni haluan vaalia vanhoja lajikkeita, talvettaa pelargonit ja daaliat ja viedä ne samat kasvit pihalle seuraavana keväänä. Ja tietysti lisätä pelargoneja pistokkaista. 

Omissa talvetustaidoissani on kuitenkin vielä toivomisen varaa. Viime talven pelargonipöytä tukki pikkueteisen (meillä on onneksi 2 eteistä) ja siellä oli sekä jonkin verran valoa että normilämpötilaa viileämpi. Se oli onnistunein talvetuspaikkani tähän asti, mutta kevätpuolella sitten siirsin kasvit parempaan valoon. Aika hyvä ohjelinkki talvetukseen tässä.

Pelargonirivi kuvattu 12.9.2020

Tuossa yllä olevassa kuvassa näkyy myös jäteasemalöytöni, kukkapöytä. Pääosa pelargoneista on ollut siinä koko kesän. Viime viikon myrskyn lähestyessä nostin virityksen sisään. Tuossa on todella kapoiset jalat, ei mikään kaikkein tukevin, vaikka muuten kiva. Ja on se pystyssä pysynyt.

En ollut kiinnittänyt kovin paljon huomiota pelargoneihin aikoihin. Jossain kohtaa aloin ihmetellä, miksi tuo valkoinen on noin merkillisen muotoinen. Vähän aikaa ihmeteltyäni muistin, että aioin muokata siitä rungollisen version ja olin nostanut pitkän haaran pystyyn ja ottanut siitä sivuversot pois. Jossain kohtaa keppi oli kuitenkin irronnut ja nyt se kukki iloisesti luikerrellen. Katsotaan nyt sitten mitä siitä ensi kesäksi leikkaan. 

Tukevavartisesta Hillevistä piti tulla rungollinen pelargoni, vaan ei tullut

Tämä pelargoni ei koskaan avaa kukkiaan kokonaan

Yllä olevan pelargonin nimilappu on Linea. Onko se sitten sama asia kuin netistä helposti vastaan tuleva tulppaanipelargoni Princess Linea? Sitten on sellainen kuin Linnea Andrea. Ota näistä nyt selvää. Ostin silloin samaa aikaan Pink Pandoran ja tämä kyllä näyttää siltäkin... Väärä lappu?? Hmmm ja silmien pyörittelyä....

Osaisiko joku kertoa, mikä tämä seuraava pelargoni on, laita ihmeessä kommentteihin. Sillä on ihan hyvä nimilappukin, seuraavassa kuvassa. Minulla ei nyt kyllä välähdä, mitä tuossa lukee. Varmaan ihan selvä asia, jos tietää, mikä tuo lajike on....  EDIT Kiitos, sain vastauksen: Neon Pink!


Lisäksi tuossa isossa kuvassa näkyy tuoksupelargoni. Olen tykästynyt niihin ja se talvehtii ihan hyvin ikkunalla, joten pistokkaitakin on hengissä useita. Se levittää melkoiset tuoksut huoneeseen, jos siihen koskee. 

Jotain muitakin pelargoneja löytyy, mutta ne eivät nyt kuki, joten eipä kaiveta niitä esiin. Katsotaan vielä daaliat. Pelargonit nyt vielä saa usein ikkunalla talvehtimaan, mutta daaliat on hankalampia. Ne talvetetaan juurakoina, joka on haastavaa, kun ei ole ihan siihen sopivan viileää kellaria. Kuvasin tämän hyvin talvehtineen oranssin tänään kasvihuoneessa, jossa se pakoilee huonoja säitä. Ei tänään ollut huono sää, mutta ruukku on tosi painava, joten saa nyt olla tuolla. 


Nämä kaksi muuta ovat tänä keväänä hankittuja. Vaaleanpunainen pompondaalia ja valkoinen kaktusdaalia. Tai semi-cactus lukee pussissa, netissä luki suomeksi vain kaktusdaalia. Molemmat on kukkineet hienosti ja niissä on edelleen monta kukkaa. Tuon vaaleanpunaisen kukat on aika pieniä. Kaktusdaalia on näyttävämpi, kukat ovat melko suuret ja sädehtivän valkoiset. 


Pompon daalia 'Stolze von Berlin'
Kaktusdaalia 'My love'

Pari kuvaa bonuksena tältä päivältä. Nöpö viihtyy yhä paremmin terassilla, kun maa on kylmä ja kostea. Kyllä se kävi sentään tarkistamassa, näkyikö leikkimökin luona myyriä. Nöpön koristuksena kärhön 'Ville de Lyon' kukka, joka on päättänyt kääntää naamansa pohjoiseen, toisin kuin kaverinsa, jotka ovat toisella puolen aitaa. 


Kesäpäivänhattu 'Sahara' ja lude

Etsin sen postauksen vanhoista pelargonilajikkeista tuohon alle, kohtaan 'lisää lukemista'. 

Mukavaa uutta viikkoa!  

12 kommenttia:

 1. Mullon ollu jo nii monta hurahrosta, että melekee toivoosisin, ettei lisää tulisi. Nii, pelargoonikki kuuluu jo niihin. Hyvä hurahroksen alaku jo sulla. Sopivan kukkapöyränki niille löytäny. Eikö tuas lapus lue 'Neon Pink'. Ainaki sellaane pelargooni on olemas. Ihanan färine tua oranssi daalia. Sattuu sopivasti Ville kurkkimahan airan raosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neon Pink, no niinpä, kiitos!!! Arvasinhan minä että oikeasti se on ihan selvä, mutta en osannut millään lukea tuota e kirjainta.

   Poista
 2. Löysitpä hienon pelaguupöydän.
  Olen tiukasti yrittänyt välttyä pelaguuhurahdukselta. Välillä se nostaa päätään, mutta toistaiseksi olen saanut sen nujerrettua muutamalla itse kasvatetulla ja pistokkaana ostetulla pelaguulla.
  Sinulla on kauniita pelaguita. Minusta niiden talvettaminen ei ole vaikeaa. Hankalinta on, jollei ole kunnollista paikkaa talvetukseen.
  Ehkä Ville yrittää kilpailla kauneudesta Nöpön kanssa. Nöpö kyllä voittaa sen kilvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aika huono hurahtelemaan. Minä luulen että Ville on niin hiton utelias, että haluaa kurkkia terassille ;)

   Poista
 3. Toinen pelakuihin ja daalioihin hurahtanut, terve! Pian on aika siirtää pelargoniat tupaan, vierashuoneen ikkunan ääreen. Kissasi on suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierashuone kuulostaakin hyvältä paikalta, eivät ole siellä niin tiellä ja varmaan voit pitää sen vähän viileämpänä, jos ei ole vieraita. Nöpö istui tänään taas pitkät tovit kaiteella :)

   Poista
 4. Ihania pelakuita sinulla. Minulla on niitä myös kuusi kappaletta. Mery, Emma, Ripple Raspberry, Star Fi, sitten on kaksi minkä nimeä en tiedä. Yksi niistä on " vanharouva "nimeltään koska on melkein kaksikymmentä vuotta vanha. Minulla on ne valtavan suuria joten en voi enää niitä talvettaa sisällä, taidan viedä kellariin. Kyllä ne koukuttaa. Daalioita en ole kasvattanut kuin kerran, minua harmittaa niiden uudelleen istuttaminen joka vuosi ja minulla on kellarissa nytkin ihan valtavasti kaikkea. Mutta ei sitä koskaan tiedä...... Kauniita on sinun yksilösi se täytyy sanoa 🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, minäkin haluaisin valtavia pelargoneja! Toistaiseksi olen tappanut pelargonini sen verran tiheään tahtiin, että vanhoja ja suuria ei vielä ole. Mutta ehkä nämä kasvavat... Joo, daaliat on kyllä vähän rasittavia. Etenkin kun talvetuksen onnistumisen kanssa on toistaiseksi arpapeliä. Mutta onhan ne ihquja <3

   Poista
 5. Kauniit pelakuut! Minulla on vain kahta eri näköistä nimetöntä valkoista pelakuuta, mutta jos talvetustilaa olisi yhtään enempää, voisin aivan hyvin hurahtaa pelakuihinkin. Viisi pitkää laatikkoa pelakuita on aikamoinen tila-ahmatti, mutta rivistö näyttää niin komealta kesällä talon julkisivulla, etten raski vähentääkään niitä. Sinulla ei tainnut olla kellaria talvetuspaikaksi? Erikoisemmat lajikkeet tuskin pärjäävät siellä, mutta jotkut tavallisemmat menevät aivan hyvin pilkkopimeässäkin talven yli. Paras tietenkin olisi, että ne voisi pitää ulkona mahdollisimman pitkään ja siirtää sitten valoisaan ja viileään tilaan. Talvetus kannattaa ehdottomasti, sillä pelakuu kukkii vuosi vuodelta komeammin. Minäkin mieluummin talvetan tai edes kasvatan itse kesäkukat kuin hankin joka kevät uusia. En osta syksyksikään yleensä kanervia tai muita kausikukkia. Hauska kuva Nöpöstä ja Villestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten koitin talvettaa komean pelargoniruukun kellarin ikkunan edustalla. Isosta ruukusta yksi jäi henkiin, joten ei mennyt ihan putkeen. Pimeässä en ole kokeillut.

   Poista
 6. Olen jonkin sortin pelakuuhullu, pelakuita on kertynyt lisää tasaseen tahtiin vähän niinkjuin huomaamatta :D Olen talvettanut omiani varastossa, jossa lämpö pysyy talvella nollan ylpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta niin kauan kuin varastoon mahtuu niin tuo kuulostaa oikein toimivalta taktiikalta. Itsekin olen ajatellut, että vähitellen lisäisin...

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...