lauantai 6. kesäkuuta 2020

Tulppaani-iloa! Osa 3. Väriä siellä ja täällä

Vielä viimeinen osa tulppaanien iloihin! 
Ensinnäkin viimeksi esittelemäni sekalaisen penkin raitatulppaanit ovat viimein mukana kukinnassa. Aiemmin auenneet ovatkin hyvin pian kuihtumassa, joten oli korkea aika näiden tulla mukaan. 
tulppaani kukkii
Carnaval de Rio tulppaanit 5.6.2020

Tämä otettu jo muutama päivä sitten, vielä nupulla
Terassia vastapäätä olevassa muuripenkissä nousee runsaasti mm. aiemmin istutettua keltaista tulppaania. Viime syksynä istutin tähän mukavan rykelmän vaaleanpunaista. Nyt keltaiset ovat kukkineet, mutta vaaleanpunaiset jatkavat, sillä ne aloittivat myöhemmin. 
Kuvattu 27.5. jolloin etualan valkotäpläimikkä ja keltaiset tulppaanit hallitsivat. Takana oleva risu on Mustilanhortensia. 

Eilen 5.6. Matalat lilat 'Alibi', valkoiset 'Pax', korkeammat vaaleanpunaiset 'Mystic van Eijk' ja 'Ollioules' (ainakin) Valkotäpläimiköiden kukinta hiipuu vihdoin ja takana kallion kupeessa hortensia heräilee.

Minun on ollut vaikea saada kukkapenkkiin perennojen sekaan kunnollista tiheää tulppaaniryhmää, kun en halua ronkkia perennoja. Tässä kohtaa muuripenkissä on kuitenkin ollut tarha-alpia, joka on kärkkäästi leviävä perusperenna. Sitä uskalsin rusikoida kunnolla pois tulppaanien tieltä. Tarha-alpia en varmaan koskaan saa tuosta häviämään ja ihan hyvin se tuolla havujen kainalossa saa ollakin. Mutta jollei pidä varaansa, se peittää vähitellen kaiken alleen. 

Paviljonkipenkissä oli vain muutama tulppaani, kerrottuja keltaisia 'Sun Lover'. Ihan hauska pari purppurahappomarjapensaan kanssa. Istutin näitä tulppaaneja kymmenen syksyllä 2015, nyt taisi nousta 4. Aika hyvin, kun penkissä on kuitenkin tehty täydellinen myllerrys sen jälkeen, olisi voinut olla nollatuloskin. 
'Sun Lover' tulppaanit ja purppurahappomarja (Berberis thunbergii)

Terassin edustan penkki on vaiheessa. Lykkäsin saviseen maahan syksyllä rikkoutuneen saviruukun ja sinne muutaman jäljelle jääneen sipulin. Kyllä sieltä ruukullinen kukkia nousi:


Sitten on sisääntulon suunnalla villitulppaaneja, osa kukki ajat sitten. Näitä haluaisin vielä lisääkin, joten palaan näihin joskus omassa postauksessa, kunhan perehdyn paremmin. Onko sinulla jotakin "villitulppaaneja", jotakin pieniä? Esimerkiksi parvi- tai syreenitulppaaneja tai tähtitulppaaneja? Tämä syreenitulppaani kukkii vielä hetken:
Syreenitulppaani 'Lilac Wonder'  (Tulipa bakeri)

Takana syreenitulppaanit. Edessä muita tulppaaneja sekä maanpeitteenä kukkivaa mansikkaa. Oikealla kuusen kanto ja vasemmalla perhoangervo

Tätä kirjoittaessa lauantai-aamuna, sade on vihdoin saapunut meille! Tulppaanien kukat eivät sitä ehkä arvosta, mutta koko muu luonto kyllä. Sekä puutarhuri, jonka ei tarvitse tänään stressata kastelusta. Männyn siitepöly oli vallannut jo kaikki paikat, nyt se pestään pois. 

Puutarhassa kukkii jo niin paljon kaikkea, että seuraavassa postauksessa rehottaa ihan muuta kuin tulppaaneja. Mukavaa viikonloppua!

Tässä vielä linkki sipulikukkaistutuksien ideointipostaukseen, jossa on taas linkkejä eteenpäin (linkkilista on kesken). 

19 kommenttia:

 1. Ihania tulppaaneja! Pienet villitulppaanit ovat kyllä ihanimpia. Syreenitulppaani todella suloinen, ja tähtitulppaanitkin, ehkä erityisesti, kun ne ovat niin aikaisia. Niissä on ihania jalokivivärejä. Little Beauty on risteymä, mutta villilajien tapainen, se on tehnyt todella kivasti kukkamättäitä vuosien saatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jostain syystä tuottanut vähän huonosti tulosta villitulppaanien ja niiden tapaisten istutukset, mutta ehkä seuraavaksi kokeilen niitä paraatipaikoille. Jalokivivärit kuulostaa lupaavilta!

   Poista
 2. Oi, punavalkoiset ovat niiin nättejä! Ovat kyllä kaikki muutkin, mutta noista tykkään erikoisesti. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kauniita! Olisivat saaneet kyllä minun mielestäni tulla vähän aiemmin, tosi myöhäisiä. Vai olisivatko ne kaivanneet aurinkoisemman paikan...

   Poista
 3. Ihania tulppaaneja kaikki. Tarha-alpi kuuluu niihin kasveihin, jota en tänä päivänä istuttaisi. Ilmeisesti siitä ei pääse ikinä eroon, joten paras vain sietää. Onhan se ihan nätti kukkiessaan.
  Nyt on saatu vettä, joka teki luonnolle tosi hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuripenkin tarha-alpeineen väkersin ihan ekana tänne muutettuani. Se on siis hyvin uskollinen kukkija. Onneksi en laittanut sitä mihinkään muualle. Tuossa se on ihan ok.

   Poista
 4. Oi, miten kauniit kuvat! Minulla ei ole villitulppaaneja, mutta aion tämän puutteen korjata ehdottomasti. Minä pääsin tarha-alpista eroon, mutta koville otti. Laitoin yhden alun typerästi pionipenkkiin ja sehän meinasi jyrätä kaiken lähellä kasvavan. Sopivassa paikassa on varma kukkija, mutta parempi katsoa paikka hyvin.
  Vesi on ollut todella taivaan lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että olet innostunut villitulppaaneista! Pionipenkki ja tarha-alpi ei tosiaan kuulosta hyvältä. Meillä saisi tulla lisää vettä. Tuulta ei tarvita enempää...

   Poista
 5. Kauniit kuvat ja tulppaanit! Minulla on siemenkylvöistä tulossa turkestanintulppaania. Kukkapenkissä on tuota Sailan mainitsemaa 'Little Beauty' -tulppaania. Pitäisi hankkia noita pieniä lisääkin, mutta niitä tulee niin harvoin vastaan täällä päin. Meillä vesisateet osuivat sopivasti to-pe sekä pe-la öiksi. Eilen satoi myöhään iltapäivällä ja alkuillasta vettä, mutta puutarhatyöt oli jo siihen mennessä saatu aika hyvään vaiheeseen. Vesi tuli tarpeeseen, vaikka maa ei täällä vielä pölisevän kuivaa ollutkaan. Sai kasteluvettä varastoon :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on tullut hyvin vettä! Täytyy pistää Little Beauty muistiin, jos tulisi vastaan.

   Poista
 6. Carneval de Rio on varsinainen Marianne-karkki ♥

  VastaaPoista
 7. Ihanasti väriä, kyllä tulppaanin sipulien istuttaminen kannattaa!

  VastaaPoista
 8. Sinulla on siellä tosi paljon kaunista kukintaa. Minulla ei ole mökillä kuin yksi tulppaani mätäs minkä istutin syksyllä. Ja kaunis kukintahan siitä tuli. Niin ja jotain matalampana kukkivaa on myös jonkinverran. Täällä on peuria niin paljon että ei ole toistaiseksi huvittanut istuttaa. Kotona minulla on parvitulppaaneja aika reilustikkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat on kyllä tylsiä, ei niille viitsi ruokaa kasvattaa. Olen iloinen etteivät ole vielä tulleet pihaan vaikka paljon niitä on täälläkin.

   Poista
 9. Niin ja minulla on perenna arvonta blogissani jos kiinnostaa ❤

  VastaaPoista
 10. Ihania! Syreenitulppaani on mulle uusi juttu.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...