lauantai 13. kesäkuuta 2020

Aika nips-napsauttaa!

Puutarhassa kulkiessani on tällä viikolla kuulunut vähän väliä napsahduksia. Mistä on kyse?
Sekä tulppaanit että vuorimännyt ovat kaivanneet napsauttelua. Molempien kohdalla on jo korkea aika toimia! Lisääkin napsintaa on tulossa, sillä tämän hetkinen mieletön luonnonkukkien rehotus kaipaa pian suitsintaa. Siis sitten kun kukinta heikkenee. Kuvissa myös siellä välissä viihtyvää kukintaa ja muuta elämää...!?!

Vuorimäntyjen vuosikasvut ja tulppaanien varret

Vuorimäntyjen huono maine johtuu niiden holtittomasta kasvusta, jollei niitä suitsita. Niiltähän pitää katkoa vuosikasvut. Minulla on vain yksi kääpiövuorimänty. Niiden kohdalla napsauttelu ei ole pakollista, mutta haluan vuorimäntyni pysyvän pienenä ja sievänä. Valtavat vuosikasvut oli tulossa:
Kääpiövuorimänty ennen...
 Vuosikasvut kannattaa katkoa ihan sormin, niiden pitäisi katketa ihan helposti. Jos ei katkea helposti, on odottanut turhan kauan. Nyt kannattaa ehdottomasti ryhtyä jo toimeen. Kaikkea ei saa poistaa, pistin noin puolivälistä poikki:
Poistin noin puolet vuosikasvuista

...ja jälkeen
 Toinen mitä olen napsautellut, ovat tulppaanien kukkavarret. Lehtiähän ei saa poistaa, jos haluaa ensi vuonnakin kukintaa, mutta mahdollisimman pitkä pätkä kukkavartta kannattaa poistaa heti:
Olen katkonut nipuittain tulppaanien kukkavarsia

Upeat luonnonkukat

Tällä hetkellä puutarhassa on megalomaaninen luonnonkukkien rehotus. Paviljonkipenkin ympäristö on ihana kukkapilvi. Lemmikkejä on myös itse kukkapenkissä, mutta koiranputki kasvaa nurmikon puolella. Lemmikkien kukinta on jo heikkenemässä, joten nips-napsautan ne ulos kukkapenkistä ennen kuin ne levittävät siemenensä ihan kaikkialle. Nurmikolla olevat voivat jäädä vielä.
Valkoista ja sinistä lemmikkiä

Koiranputkea paviljonkipenkin reunalla
Tuossa puutarhaportissa kasvaa nuoria kärhöjä (viime vuonna hankittu), ne ovat kovin hitaita. Kunhan koiranputkien kukinta heikkenee, katkon ne ja sitten kärhöt toivottavasti ovat jo näyttävämpiä. Nyt maanrajassa on yksi kukka:
Alppikärhö - Clematis alpina
Koiranputket ovat tuoneet myös todella hauskan näköisen asukkaan puutarhaan. Pyjamaluteet viihtyvät niissä. Mikä nimi! Nämä ovat ihan harmittomia, saavat syödä koiranputkia vapaasti.
Pyjamalude  (Graphosoma lineatum)


Lemmikkien ja koiranputkien välissä on tulossa monenlaista kukintaa ja muutama ihanainen jo kukkiikin, ainakin nämä syreenien lisäksi:
Akileijat

Kanadanakileija - Aquilegia canadensis 'Little Lanterns'

Särkynytsydän on penkin ensimmäisiä asukkaita
Kun vaan ehtisi tehdä postaukset kaikesta, niin tulossa olisi ainakin toisaalla puutarhassa kukkivat ihanat kurjenpolvet! Ostin viime vuonna mm. yhden kappaleen Bill Wallista ja se on ihan mieletön kukkapilvi (kuva otettu jo tulppaanien kukkiessa, mutta Bill jatkaa edelleen):
Geranium pyrenaicum 'Bill Wallis'
Mukavaa viikonlopun jatkoa ja keskikesää!

16 kommenttia:

 1. Kivannäköinen tuo kurjenpolvi. Minulla on vähän samanlaisia ostin kerran muistaakseni maatiaiselta ja sen sienet oli kerätty jostain ojanpientareelta ei kuitenkaan Suomesta. Aika kova leviämään kuitenkin. Kanadan akileija on minusta myös kivan näköinen. Särkynytsydäntä minulla on valkoista ja vasta todella pieni alku. Nyt on todella kuumaa tulin hetkeksi sisälle vähän syömään. Hyvää viikonloppua ja minulla on perenna arvonta blogissani jos kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen särkynyt sydän on hieno. Saa nähdä leviääkö tämä kurjenpolvi innokkaasti, hankin sen vasta viime kesänä.

   Poista
 2. Napsuttelua on kuulunut täälläkin :). En muista koskaan nähneeni pyjamaludetta, onpa sillä korea pyjama.
  Nyt on sellainen vauhti kaikella kasvulla, että todellakaan ei meinaa perässä pysyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain kai luin, että pyjamaludetta on tullut enemmän vasta viime aikoina. Ei ole ehkä ehtinyt teille. Napsuttelemisiin!

   Poista
 3. Ai kun onkin nätti tuo kurjenpolvi! Ihan luonnonkukkamainen.
  En poista tulppaanien kukkavarsia, ehkä joskus pitäisi. Ne kukkivat melko hyvin uudestaan, mutta eivät aina, joten tuo voisi auttaa asiassa. Toisaalta villitulppaaneista toivon siementaimia, joten niitä en halua poistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tulppaanit pärjäävät ilmankin tätä toimenpidettä, mutta jospa se vähän auttaa. Ja hyvä lisäys, en minäkään kaikista villitulppaaneista napsutellut.

   Poista
 4. Minä juuri napsauttelin kotipihalla vuorimännyt. Teen niin joka vuosi. Viime vuonna jouduin tekemään kahdesti, kun kasvoivat vielä napsauttelun jälkeenkin niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpa siellä ahkeria vuorimäntyjä. Ei hyvä, jos niitä on paljon. (kännykkä ei ole suosiollinen blogger-tilille, siksi kommentit näin)

   Poista
 5. Bill Wallis on kaunis. Pitääpä laittaa vinkkivihkoon hankintalistalle.
  Joo, nyt on aktiivisen napsauttelun aika. Eilen kävin vuorimännyt läpi. Meillä on isoiksi kasvaneiden vuorimäntyjen ryhmä. Olisi pitänyt ajoissa ymmärtää vuosikasvujen typistäminen, siten olisivat kauniimpia. Vuorimäntyryhmä on niin iso, ettei napsauttelua enää millään voi tehdä käsin. Mahtaisiko viikko siinä hommassa riittää, kun saksillakin meni koko päivä.
  Ylipäätään kasvu puutarhassa on juuri nyt niin rehevää, että aikomus on kohta lähteä siistimispuuhiin. Sen rehevyyden joukossa kun on kaikkea luvatontakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, melkoinen homma sinulla. Mutta kyllähän se on vaivan arvoista.

   Poista
 6. Ihanan näköinen tuo Bill Wallis kurjenpolvi. Tuollaisen voisi laittaa korvan taakse, jos tulee joskus vastaan. Minäkin olen napsutellut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sielläkin napsuu! Bill Wallisilla on kaunis kukinta ja varsissa kivasti punaista.

   Poista
 7. Pyjamalude on kyllä hauskan näköinen ja hassusti nimetty ötökkä! Olkoonkin, että minusta luteet, etenkin värikkäät sellaiset, ovat myös jotenkin vähän pelottava-ällöttäviä otuksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, luteet on... Mutta tämän väritys on niin hullu, että minua tämä epäilyttää vähemmän kuin tavalliset luteet. Jos lude vaikka putoaa kädelle puutarhassa niin pelästyn nolosti😂

   Poista
 8. Pyjamalude :D Kuvaava nimi kieltämättä. Ei ole täällä vastaan tullut. Minä olen napsautellut tulppaaneista vain tuon kukan sisällä olleen kärkiosan pois. Se kun lähtee niin nätisti taittamalla. Sitten myöhemmin kun myös itse kukkavarsi alkaa kellertää, niin käyn saksilla nappaamassa lyhyemmäksi. Akileijat kaipaavat pian myös napsauttelua, samoin muut siemenillä reippaasti leviävät kasvit. Kaunis kurjenpolvi, pitääpä laittaa nimi muistiin. Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
 9. Jossain suositeltiin leikkaamaan koko tulppaanin kukkavarsi, mutta tuskin siinä kovin suurta eroa on mihinkään, minkä verran ottaa. Minulla ei oikein mikään leviä hyvin siemenillä, paitsi rikkaruohot, niin akileijat voivat siementää ihan vapaasti. Pianhan se on juhannus!

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...