tiistai 26. toukokuuta 2020

Tulppaani-iloa 1: Vaaleanpunainen pilvi sekä ripsut

Viime syksynä istutin jonkin verran tulppaaneja ja muita sipulikukkia (omasta mielestäni paljon, jonkun toisen mittapuulla aika vähän). Nyt niitä on plompsahdellut mukavasti esiin ja kukkaan asti. Ja ilo niitä on katsella. Aion tehdä useamman postauksen sipulikukistani. Ensimmäisenä katsotaan kellarin edustan istutus, jossa löytyy kaksi pääelementtiä: vaaleanpunaista ja ripsureunoja!

Kellarin edusta on hyvää läpäisevää multaa, koska kumpu on itse rakennettu. Siinä on kaksi "nippua" tulppaaneja. Takana (vasemmalla) näkyy kartiovalkokuusi, sitten marja-aronia ja etuvasemmalla nousee pioni. Taaempana on valkoinen ripsureunatulppaaniryhmä ja edessä vaaleanpunainen höttöunelma:


Vaaleanpunaisessa pläjäyksessä on pääosassa vaaleanpunainen Mystic van Eijk ja komea pitkävartinen kaksivärinen darwintulppaani 'Ollioules'. Mukana on lajitelma narsisseja, aika eksyneen näköinen tuo yksi keltainen... Tämän ryhmän edessä kukkii edelleen valkotäpläimikkä runsaana. Ympärillä näkyvä vihreys on kurjenpolvia, joita istutin viime kesänä rinteeseen paljon lisää. 
Etureunassa kukkivat valkotäpläimikät kahden värisin kukin

Edellisen kuvassa oikean yläkulman viimeinen nuppu aukesi 26.5. ja sieltä tuli yksinäiselle keltaiselle narsissille pariksi pitkä keltainen tulppaani! EDIT  Nyt tunnistin, se on pinkkikeltainen Blushing Lady, tämä yksilö on erityisen keltainen.
Ripsureunatulppaanien ryhmän oli tarkoitus olla kaksivärinen. Pitkään näytti siltä, että kaikki tulput ovat valkoisia, eri mittaisia vain: 
 
Viime viikonlopun lämpö toi vihdoin esiin oikeat värit. Valkoinen ripsureunainen tulppaani on Daytona, jonka korkeuden pitäisi olla 40 cm. Vaaleanpunainen on Dallas, jonka korkeudeksi luvattiin 30-45cm. Se on nyt sitten selvästi matalampi. Lisäksi on ympärillä reunuksena helmililjaa ('Peppermint', ehkä). On tosi suloisen näköisiä nämä ripsureunat!
Vaaleanpunainen sävy on tullut esiin 23.5.2020
Värit valmiina 25.5.2020
Viime keväänä Hollannissa ihailin jättimäisiä tulppaani-istutuksia ja ne tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Kotona suurissa kokonaisuuksissa olisi aina korjattavaa. Olenkin tottunut siihen, että pitää katsoa ja nauttia pienistä paloista kerrallaan. Siksi kotona toimii minusta hyvin tällaiset pienet istutukset. Postaus viime syksyn istutussuunnitelmista löytyy täältä(tai tämän postauksen alta).

Kuin kimppu tulppaaneja, mutta paljon jännittävämpää, kun saa seurata niiden puskemista maasta! Ja miten monimuotoisia kukkia mullasta ilmaantuu! Vinkkinä siis, että laita sipulit lähekkäin, niin saat yhtenäisen ryhmän. 


EDIT Tässä linkit seuraaviin tulppaanipostauksiin, jotka julkaisin tämän jälkeen:
    Tulppaani-iloa 2. Runsas sipulikukkapläjäys
    Tulppaani-iloa 3. Väriä siellä ja täällä

P.S. Edellisen postauksen kirjoittamisen jälkeen näin peippojen ruokkivan poikastaan nurmikolla. Olin tietysti aivan ihastunut, joten vaihdoin postaukseen pari uutta peippokuvaa. 

14 kommenttia:

 1. Kauniita. Itsellä kukkivat edellisvuosien jämät. Sipulit jäivät kokonaan istuttamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla Satu oli muistaakseni viime vuoden kuvissa niin upeat istutukset, että jämillä pärjää varmasti mainiosti välivuoden <3

   Poista
 2. Ripsureunatulppaanit ovat ihania! Istutin niitä muutama syksy taaksepäin, mutta toistaiseksi ei ole vielä yhtään näkynyt, voi olla, että ovat jo taantuneet. Valkotäpläimikkä näyttää viihtyvän upeasti ja aika aurinkoisessakin paikassa. Omani taitaakin olla liian varjossa, kun kovin hitaasti lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aika aurinkoinen paikka, mutta ei missään nimessä paahteinen. Minulla on myös enemmän puolivarjossa hyvin voiva valkotäpläimikkärehotus, mutta siinäkään ei ole puita suoraan päällä varjostamassa. Nyt olen siirtänyt myös vielä aurinkoisempaan paikkaan yhden kasan, se ainakin kukkii hyvin, en tiedä vielä leviääkö.
   Onneksi olen nyt todella nauttinut näistä ripsureunoista, jos eivät enää ensi vuonna nouse. Minullakin jää aina osa tulppaaneista kokonaan kukkimatta.

   Poista
 3. Hienoja, kiva, että laitoit kuvan sinun valkotäpläimikästä. Minulla ei ole (vielä) kukissa näkynyt sinistä - seurataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti mennä vielä erikseen ottamaan sellainen kuva, missä näkyy kunnolla imikät! Ovat alarinteessä niin jäävät helposti pois kuvista. Imiköiden kukat vaihtavat väriä, kuten varmasti tiedätkin, niin ovat aika hauskoja!

   Poista
 4. Ihania vaaleanpunaisen sävyjä noissa tulppaaneissa <3 Kauniisti sopivat myös yhteen valkotäpläimikän kanssa. Tuli tuosta viimeisen kuvan ripsureunatulppaaneista mieleen lasten hellepäivien välipala: pakastetut vesimelonipalat :D Niihin tulee samanlaisia jäähaituvia kuin nuo tulppaanin ohuet ripsut. Kesäistä viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska mielikuva vesimeloneihin tulppaaneista, kiitos tästä :)

   Poista
 5. Kauniit tulppaanit. Minulla on kotona myös muutamia pulppaaneja siellä täällä ja niitä en ole kyllä istuttanut. On myös muutama keltainen. Kimikkää on myös rinteessä mutta eivät kuki ollenkaan näin hyvin. Liian kuiva paikka varmaan. Sinulla kukkii se todella hyvin ja kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on muissa penkeissä paljon lisää keltaisia tulppaaneja, onhan se pirteä väri kevääseen. Imikkä tykkää tosiaan varmaan paremmin kosteammasta maasta.

   Poista
 6. Onpa erikoinen tuo ripsureuna, ja kaunis ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripsureuna näkyy hauskasti jo nuppuvaiheessa ja on tosi kaunis. Näitä hankin varmaan toistekin.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...