lauantai 11. tammikuuta 2020

Sadas blogiteksti! Pihalla! -pihakirja esittelyssä


Tämä on blogipostaukseni nro 100! Olen iloisesti yllättynyt, että näin pitkälle olen päässyt! Palaan tähän postauksen lopussa. Ensin käsittelyssä on pihakirja, jonka luin viime vuoden puolella. Postauksen kuvat eivät ole kirjasta (paitsi tietysti kansi) vaan itse ottamiani: Viime keväänä Hollannissa (näitä en julkaisuut vielä silloin) ja tällä viikolla kotipihalla.
Pihalla! - suomalainen pihakirja on ihan mukava tuttavuus, josta saa ideoita oman pihan suunnitteluun. Se sanoo keskittyvänsä kaupunkipihoihin, mutta ei ole väliä missä päin omakotitalo sijaitsee, jotta näitä ideoita voisi käyttää. Kerrostaloja en kirjassa huomannut muualla kuin alun kaupunkimaisemakuvissa. 



Kirjan alussa on yleisen johdannon joukossa tärkeää asiaa kaupunkivihreän merkityksestä, mutta kuvat ovat aika mitättömiä. Sininen lupiini somassa kuvassa ilman mitään selitystekstiä on vastuutonta. (Lupiinin haitallisuudesta voi lukea vieraslajiportaalista.) Toisessa kuvassa kurtturuusu tulee esiin sekä hyvänä että huonona asiana. Harmi, ettei mukaan ole saatu mainintaa, että sen ostaminen on nyt kielletty, vaikka kirja on painettu vuonna 2019.
Ruovikko
Lupiinit eivät huoju pihassani koskaan, mutta osmankäämit (Typha) ovat pystyssä lammen rannalla aina. Lammessa on hyvin ohut jääpeite. Kuva 10.1.2020.
Kirja olisi hyvä saada sellaisen ihmisen käteen, joka on aikeissa rakentaa uuden omakotitalon. Laajemminkin olisi voinut tuoda esiin sen, miten hyvä olisi, jos tonttia raivatessa mietittäisiin pihassa jo olevan maan käyttö valmiilla tontilla. Multa voidaan kerätä talteen odottamaan istutusten tekoa ja vähentää näin rekkarallia. Järkevää on siis aloittaa pihan suunnittelu samaan aikaan talon suunnittelun kanssa!

Paljon on mukana myös vanhoja taloja, joiden pihaa on kunnostettu. Mukana on sekä helppohoitoisia pensasistutus ja ’kaksi puuta nurmikolla’ -pihoja, mutta ilahduttavasti näkyy myös kukkapenkkejä ja monilajista rehevyyttä. Lajeja on listattu. Kirjoittajan savimaan suosikkeja on esimerkiksi kokonaisen aukeaman verran. Vanhojen pihojen tyypillisistä piirteistä ja kasveista on myös kerrottu.

Esimerkki Pihalla! kirjan kasvilistauksista

Kivasti maastoon piilotettu trampoliini Appelternin puutarhasta.  




Kirja on monipuolinen. Siinä on käsitelty niin ideoita lapsille, keittiöpuutarhaa kuin oleskelualueitakin. Kirjan osiot ovat Suomalaiset kaupunkipihat, Savipohja, Rinnepiha, Vanhasta uutta, Neliöt käyttöön ja Apua! Takakannessa hehkutettu Apua! -osio ei ollut kovin kiinnostava.

Kirjan suurin ansio ovat mielestäni pihasuunnitelmien pintojen kaunis viimeistely. Kuvista näkee, miten hyvältä näyttää, kun talon, laatoitusten, kiveysten ja istutusalueiden liittyminen toisiinsa on mietitty kunnolla. On myös kiva, kun kuvat eivät ole vain satunnaisia otoksia, vaan aina yhdestä pihasta kerrotaan omassa luvussaan. Kirjassa näkyy kirjoittajan käytännön kokemus pihasuunnittelusta ja -rakentamisesta. 

Appelternin puutarhojen kivipintoja istutusalueella, Alankomaat kevät 2019

Ehdottomasti suosittelen lukemaan tai ainakin selaamaan, jos kirja sopivasti käsiisi päätyy. Itse löysin sen kirjastosta. Erityisesti kirja sopii hänelle, joka kaipaa ideoita uuden pihan suunnitteluun tai haluaa rakentaa vanhalle pihalle uuden alueen, vaikkapa oleskeluun tai lapsille, tai muuten vaan kaipaa uusia pihaideoita.


Pihalla! suomalainen pihakirja      

Tekijät: Tanja Nieminen ja Anu Valkeinen (kuvat)

Kustantaja: Readme.fi (2019)
Kaunis valo peltojen yllä 10.1.2020 Kuvattu autotallilta

Mitähän sinivuokolla on meneillään, kun on lainannut vanhan mittani?? Hepatica nobilis

Tämä on Viherrin-blogin 100. postaus!

Viherrin on ensimmäinen oma blogini ja on kiva, että harrastus on kantanut näin pitkälle! Kiitos siitä kaikille, jotka luette postauksia! Ilman lukijoita ei tänne olisi päästy! Erityiskiitos niille, jotka toisinaan kommentoivat, joko blogissa tai muualla. Sataa "juhlistin" avaamalle blogille oman Facebook-sivun. Sinne tulee tästä lähtien aina linkki uuteen päivitykseen. Sinne tulee myös mahdollisesti kuvia ajankohtaisista asioista, joista ei synny kokonaista päivitystä tai kiinnostavia puutarha-aiheisia linkkejä. Käypä tykkäämässä, jos fb on käytössäsi. Varmasti keksin "avajaisten" kunniaksi jonkun arvonnankin, mutta en ole kovin nopealiikkeinen... Voit kirjoittaa fb hakuun @viherrin tai tässä linkki.
Jouluruusun (Helleborus) kukinta taisi hyytyä pieniin pakkasiin, joita tännekin nyt saatiin. Melkein jo aukesivat... Kuva 10.1.2020
Mukavaa viikonloppua!



20 kommenttia:

  1. Onnittelut sadannesta postauksesta! Vaikuttaa ihan kiinnostavalta kirjalta. Kiitos vinkistä ja mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Onnea! Pitääpä tulla tuonne Facen puolelle seurailemaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Onnittelut sadasta postauksesta! Puutarhakirjojen lukeminen on aina antoisaa. Hyvää viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tähän aikaan vuodesta on hyvä käyttää aikaa kirjojen selailuun.

      Poista
  4. Onnia! Sata potausta o suuri saavutus. Nii se aika liitää. Onnia seuraavillekki saroolle. Yks aihe vois olla vaikka haaste, mikä orottaa plokissani.
    Puutarhakirijoja o aina miälenkiintoosta lukia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, siinäpä sitten aihetta postaukseen nro 101!

      Poista
  5. Onnea sadannennesta kerrasta! Itse en ole tarkistanutkaan, kuinka monta olen kirjoittanut, aika monta! Klikkasin myös tykkaus-nappia Facebookissa.

    VastaaPoista
  6. Lämpimät onnittelut täydelle sataselle! Toivottavasti jatkat seuraaviin satasiin.
    Puutarhakirjoista saa hyviä vinkkejä ja muutenkin niitä on kiva selata.

    VastaaPoista
  7. Onnittelut sadannen postauksen johdosta! Tällaisia lirjaesittelyitä on hyvödyllistä lukea. Vaikka olen jo kirjan lukaissut, en huomannut kaikkia noita näkökulmia, jotka olet nostanut esiin. Hyvää jatkoa mielenkiintoiselle blogillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niinhän se on, että kirjaesittelyissä tulee aina uusia näkökulmia. Siksi minusta on kiva lukea esittelyitä niistäkin kirjoista, jotka itse olen jo nähnyt.

      Poista
  8. Onnittelut! Sata täynnä! Hyvä että sinulla on intoa ja ideoita. On ollut kiva lukea niitä.

    VastaaPoista
  9. Onnea sadannesta postauksessa! Täytyykin muistaa myös tuo fb tykkäys :).

    VastaaPoista
  10. Onnittelut sadannesta postauksesta ja fb-sivun avaamisesta! Kirjaesittelyt ovat mielenkiintoisia. Tuota kirjaa en olekaan lukenut, mutta ehkä korjaan vielä asian :) Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa katsastaa tuo kirja. Itse näin sen taas tänään kirjastossa, mutta jätin muille :)

      Poista
  11. Kiitos hyvästä arvioinnista❤. Ja onnea 100 blogipostauksen johdosta. Puutarhaelämä on ihanaa

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...