lauantai 19. tammikuuta 2019

Tammikuun tunnelmia ja lintuja

Kiireenkin keskellä on hyvä välillä huokaista, keskittyä hetkeen ja vetää syvään henkeä. Tässä tunnelmakuvia ja lintulaudan elämää. Kurkataan myös kompostorin luo. Tällaisesta talvesta minä tykkään, kun on kauniita hankia, joista valot heijastuvat. 
Mustarastas ja talitintti

Talitintti ja pähkinä
Vein eilen monenlaisia herkkuja linnuille tarjolle. Kokonaiset pähkinät sieltä ensimmäisenä kaiveltiin mukaan - ennen kuin orava ehtii paikalle. Luulisi olevan hankalaa ruokaa, mutta kai tuolla nokalla pähkinän kätevästi pilkkoo jossain pensaan suojissa. 

Kotitie nyt
Lunta on saatu tänne lounaisnurkkaankin, mutta ei mitenkään tolkuttomasti. On pärjäilty sen kanssa. Ja nautitaan siitä, kun ei koskaan tiedä, miten kauan valkoisuutta kestää. Hups vaan tulee plussaa ja kahlataan taas kurassa. Mieluummin olen kuurassa.


Potkukelkka pääsi välillä hautautumaan. Jänisten olemassaolon huomaa jäljistä - toivottavasti ei puiden rungoista. 
Minulla on nyt todella kiirettä töissä, siksi en yritäkään tehdä kovin asiapitoisia postauksia. Kiireisellä työpätkälläni on onneksi selkeä mitta, vain kuukausi. Tänä aamuna kyyditsin tyttären kasseineen bussipysäkille. Piti taas ottaa kuvia kun oli niin nättiä:
Eilen töistä tullessa aurinko painui kohti taivaanrantaa ja varjot kurottivat hangelle:
Lintulaudalla on ottanut pois sen pienisilmäisen muoviverkon, joka oli sekä ruma että mahdollisesti linnuille vaarallinen. Tämmöinen viritys löytyi kellarista. Ei tämäkään kehikko hirmuisen tyylikäs ole, mutta ainakaan tähän ei voi lintu jäädä jalasta kiinni ja väri ei hypi kuvissa silmille. 

Pyöreä malli myös edelleen käytössä.
pikkuvarpunen
Vuoden alussa aloin pitää taas kirjaa, mitä lintulajeja olen nähnyt. Lista on vielä tosi lyhyt. Varikset ja vastaavatkin ovat olleet niin kaukana, että lajinmääritys on jäänyt yleensä tekemättä. Lintulaudalla ovat käyneet talitiainen, sinitiainen, pikkuvarpunen, kuusitiainen, käpytikka, mustarastas ja punatulkku. Naakan näin kaupungilla. Lajeja siis kokonaista 8. Ei kehumista. Mutta suosittelen listan pitämistä, on kiva seurata, mitä kaikkia vähitellen kertyy.  

Mustarastas

Käytän lämpökompostorin kuivikkeena yleensä itse tehtyä puuhaketta (se kun on ilmaista). Komposti on ollut allapäin ilmojen kylmettyä ja kun silmiin osui tämä pussi niin päätin ilahduttaa kompostia oikein ostokamalla. Lämpötilan lasku on ainakin pysähtynyt, joten kenties siitä on apuakin. Tästä on jossain blogeissa tainnut olla enemmänkin juttua. Hinta oli oli kovempi kuin puupellettipussilla, jota varsinaisesti menin ostamaan, joten en näitä aio jatkuvasti ostella. Ne puupelletit ovat muuten ihan paras ja edullisin kissanhiekka, suosittelen!


Mukavaa viikonlopun jatkoa ja kauniita talvipäiviä! 

15 kommenttia:

 1. Taivahanrannasta näyttäytyvä aurinko ilahruttaa tähän aikahan iha valtavasti. Sullahan on runsas lajivalikooma lintulauralla. Mulla pualet tuasta. Mukavaa tammikuun jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsestäni tuntuu, että muilla käy vaikka mitä lajeja :) Tintit ja pikkuvarpuset käyvät säännöllisesti. Punatulkun olen tainnut nähdä kerran tänä vuonna.

   Poista
 2. Voi miten kauniita kuvia. Talvikompostointi on haasteellista.

  VastaaPoista
 3. Lintuhaaste on sinullakin hyvin aloitettu. Minulla taitaa olla vähän päälle kymmenen lintua listalla. Ei noita tirppoja vielä hirveästi missään näy, mutta siinäpähän niitä pikku hiljaa taas kertyy :) Minulla pääsi käymään kompostorin kanssa monien lipsahduksien yhteentörmäys, joten kompostori pääsi nyt melkein jäätymään ja sulatteluoperaatiot ovat käynnissä. Ehkä pitäisi ostaa kunnollista kuiviketta, jotta saisi sen taas pöhisemään täydellä teholla. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin että jos tää superkuivike (?!) säästäisi mut sulattelun vaivoilta. Toistaiseksi plussalla! Pitäisi muistaa viedä useammin täydennystä, mulla on vähän turhan iso kompostiastia sisällä...

   Poista
 4. Onpa ihania lumisia maisemakuvia! Lumesta on tosiaan syytä iloita nyt, kun sitä on. Koskaan ei tiedä, milloin herää taas harmaaseen, liukkaaseen sadeaamuun.

  Lintuhavaintojen kirjaaminen on niin mukavaa ja palkitsevaakin. Viime vuonna en laskenut havaitsemiani lajeja, mutta tänä vuonna yritän saada 100 lintulajia -haasteen täyteen ekosarjassa juhannukseen mennessä (mikä ei ole niin sanottua, koska vaikka kuvittelen olevani aika ympäristöystävällinen ihminen, niin oikeastaan käytän tosi paljon moottoriajoneuvoja).

  VastaaPoista
 5. Kauniit lintukuvat. Mekllä ei lämpökompostoria olekaan. Puutarhajätteet hoitelemme heinähäkeissä ja keittiöjäte menee biojätteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tarvitse sitten hoivata pakkasessa hiipuvaa kompostoria. Me ollaan niin maalla että roska-auto käy hakemassa vaan energiajätteen kerran kuussa.

   Poista
 6. Oi näitä talven maisemia - kyllä niitten ääreen on pakko pysähtyä! Hienoa kun sait tallennettua monta upeaa näkymää!

  VastaaPoista
 7. Kauniita maisemia ja suloisia lintulaudan vieraita. Meillä ei punatulkkuja tai käpytikkaa ole näkynyt, mutta muuten lajilista taitaa olla pitkälti samanlainen. Keltasirkkuja on nyt myös ollut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, muistan varmasti vastanneeni kommenttiisi, mutta missäs se nyt on.... Meillä ei näkynyt yhtään ainoaa keltasirkkua viime vuonna!

   Poista
 8. Wonderful photos!!!
  Beautiful blog
  Have a nice weekend
  Warm hugs
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...