maanantai 31. joulukuuta 2018

Uudenvuodenlupaus 2019 haussa - Sitoumus2050Olen pohdiskellut, millä tavalla nostan esiin ilmastonmuutosasiat tulevana vuonna 2019. Haluan haastaa itseäni ja saada aikaan pysyviä, hyviä muutoksia elämäntavoissani. Ajattelen, että kun vaihdan omassa elämässäni jonkin pienenkin tavan pysyvästi ympäristön kannalta paremmaksi, niin vuosien mittaan sen vaikutus kertautuu.

Nyt löysin tavan aloittaa! On juuri avattu uusi kampanja, Kestävien elämäntapojen palvelu, joka tarjoaa arjen ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Taustalta löytyy isoja tahoja, Valtioneuvoston kanslia ja Sitra. Tämä liittyy Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen, joka on aiemmin suunnattu yrityksille ja järjestöille. 
Pioniunikot heinäkuu 2018


Ensin sivulla on testi oman hiilijalanjäljen laskemiseen. (Se on jalostettu Sitran testistä, jonka moni on jo aiemminkin tehnyt.) Testi on yksinkertaistettu, jotta se olisi helppo tehdä.

Testin jälkeen saa eteensä itselleen kohdennettuja ehdotuksia, joista voi valita, millaisilla elämäntapojen muutoksilla haluaa omaa hiilijalanjälkeään pienentää. Näistä voi sitten tehdä henkilökohtaisen sitoumuksen ja se menee nettisivuille. Sen voi tehdä nimimerkilläkin. 


Suosittelen testin tekoa ihan kaikille, vaikkei sitoumusta haluaisikaan tehdäkään! Testi on oikeasti helppo ja nopea ja sen antamista ehdotuksista saa hyviä ideoita, joilla voi ympäristön lisäksi säästää rahaa. Palvelu löytyy osoitteesta sitoumus2050.fi/elämäntavat 
Krookukset 2018Itse laitoin tulevan vuoden vähennystavoitteeksi 20%, jolloin hiilijalanjälkeni olisi 5800 kg CO2e. Se on paljon vähemmän kuin keskimääräisellä suomalaisella tällä hetkellä. Sitä isommat muutokset vaatisivat palvelussa sen tyyppisiä lupauksia, että vaihtaisin asunnon pienempään ja maalämmöllä lämmitettyyn ja lopettaisin yksityisautoilun (sekin vaatisi muuton). Perhekin saattaisi pistää pahakseen, joten ei nyt ihan heti enempää.
Olen jo kasvissyöjä, joten siitä ei irronnut vähennyksiä. Aika pahalta tuntui testissä se kohta, jossa kysyttiin, kuinka usein yhteensä nautit aterioillasi punaista lihaa tai juustoa? Juustoa kyllä menee. Onko se yhtä paha kuin liha, ajattelin tuohtuneena. Juusto on aika kallista, joten sekä ilmastonmuutoksen että lompakon takia kannattaisi kehitellä leivälle muita levitteitä. Juusto myös maistuisi luultavasti vielä paremmalta, kun sitä söisi harvemmin. Ihan hyvä huomio siis. 

Muutoksia, jotka lupasin tehdä

Vaikutuksiltaan hiilijalanjälkeen isoimpia niistä muutoksista, jotka lupasin tehdä jokaiselta osa-alueelta:
Asuminen
Ostan tuulisähköä. Kunhan nykyinen sopimus päättyy myöhemmin tänä vuonna. Ikkunoiden eristyksen aion tarkistaa, sitä en ole tehnyt vielä koskaan.
Liikkuminen
Harrastan lähellä ja lomailen kotona enemmän. Aika menee kivasti ihan omassa kodissa ja pihassa, etenkin kun kevät koittaa... 
Ruoka
Erityisesti aion perehtyä paremmin lähiruokatarjontaan
Ja pian saa laittaa omat tomaatin taimet itämään, siinäpä lähiruokaa!
Tuotteet ja palvelut
Konmaritan kotini. 
Voi apua, olen joskus aloittanut tämän ja hyytynyt kesken. Tästä aiheesta voikin repiä tuskaa ja huumoria vuoden mittaan aika paljon. En ole innokas shoppailija, mutta sen sijaan olen kova säästäjä: ”Kyllä tätä voi vielä käyttää/ tarvita johonkin/ askarrella jotain.” Sitten sälää on niin paljon, ettei sitä säästettyä asiaa jaksa etsiä!
Merkittäviä muutoksia syntyy, kun jokainen muuttaa jonkin pienenkin asian. Aion tehdä tästä aiheesta päivityksen ainakin kerran kuussa vuoden 2019 ajan ja kertoa aina jostakin muutoksesta, jonka olen tehnyt tai yritän tehdä. (Puutarhapäivitysten lisäksi, ei niiden sijaan!)

Olen tehnyt ilmastonmuutoksen torjunnasta aiemmin yhden päivityksen, jossa pohdin monenlaisia pieniä arjen elämäntapamuutoksia. Sen voi lukea tästä. Facebookista löytyy Kestävän kehityksen yhteiskunta ja siellä mm. Nooralotta Nezirin video. 
Upeaa uutta vuotta 2019 kaikille ihanille lukijoilleni! Erityinen kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet kirjoittaa kommentteja! Ne ovat tosi tärkeitä! Ja te olette tärkeitä!13 kommenttia:

 1. Nämä testit ovat ok ja herättävät ajattelemaan omaa käytöstä mikä on oikein. Mutta on myös muistettava että jo pelkäästään Euroopassa on valtioita joilla on ihan erilaiset systeemit kaikessa ja kun mennään maailmanlaajuisesti tilanne pahenee vaan. ELi se mitä me teemme Suomessa tai minä asuessani Saksassa on vielä pientä mutta hukkuu isompien sekoiluihin. Mielestäni suurin teko mitä voi tehdä on se että tätä asiaa viedään eteenpäin isolla äänellä jotta nuo kehityksessä jäljessäkin olevat maat heräävät muutoksiin.Kukin voi omalta osaltaan tehdä paljonkin, mutta kuten sanoin,se hukkuu ja peittyy muualta tulleisiin saasteisiin. On ihan järkyttävää nähdä dokumentteja kuin sademetsää hakataan ja palmuöjyä tilalle,autojen päästöt saa kuriin muuttamalla myös autoilukäytöstä,eli joukkoliikenne halvemmaksi ja liikennöintiin lisää kapasiteettia on ihan typerää kieltää dieselit sen takia,päästöjä voi minimoida siten näkyy hyötykin heti. ja jos meillä ei ole dieseleitä muualla on sitäkin enemmän,ei ne poistu koskaan koko maapallolta,joten??? Mikä on hyöty? Toinen pää puhdistu ja toinen likaantuu lisää,mutta ilma on sama kaikille ja tuulet kuljettaa....Hyvä pohdintoja postauksesi!! Oikein antoisaa vuotta 2019. Mä muuten tein testin ja me ollaan hyvällä mallilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista! Se olisi maailmantuho nopeasti edessä, jos miettisi, ettei itse tee, kun ei kaikki muutkin. Tuossa ekassa postauksessa otin esiin myös vaalit ja kansalaisvaikuttamisen. Eli olet oikeassa: Asioita pitää viedä eteenpäin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Jos esim. tosi moni tekee tämän testin ja lupaukset, niin se on hyvää viestiä valtiollekin nostaa ilmastonmuutoksen torjunta yhä tärkeämmäksi. Upeaa vuotta 2019 sinulle!

   Poista
 2. Hienolta kuulosti♥ Pitää jossain vaiheessa kyllä tuollainen testi tehdä. Huolestuttavia on kyllä olleet uutiset ja kuvat mitä maailmalta ja täältä rakkaasta kotisuomestakin tulee. Monesti on huomattu että yllättävän pienetkin asiat voivat saada muutoksen aikaan..asiassa kuin asiassa. Mukavaa vuoden viimeistä päivää ja ihanaa uutta vuotta 2019, tuokoon se mukanaan kaikkea hyvää♥

  VastaaPoista
 3. Olen itsekin tuon testin tehnyt ja muutenkin olemme perheessä näitä paljon miettineet. Yksilöiden asenteista kaikki lähtee. Ruoka yksi merkittävä vaikuttamisen muoto, mutta myös pikamuoti ja kaikki muukin kertakäyttötavara. Ihanaa uutta vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että asia on teilläkin esillä! Iloista uuttavuotta!

   Poista
 4. Tsemppiä haasteeseesi! Tuonkin testin perusteella meillä eletään keskivertoa ilmastoystävällisemmin. Ainoa osio, missä kulutamme keskivertoa enemmän, on asuminen. Siitäkään on paha enää pudottaa ilman todella isoja ja kalliita investointeja tai muuttoa uudempaan ja energiapihimpään taloon. Ajatuksissa on kyllä asentaa sähkölämmitysjärjestelmään ajastin ja ehkä muutenkin enemmän automatiikkaa, kunhan vanha systeemi sanoo sopimuksensa irti (iän perusteella todennäköisesti lähivuosina). Toistaiseksi säädetään lämpötilaa ja ilmanvaihtoa manuaalisesti tarpeen mukaan. Mielestäni olemme onnistuneetkin siinä hyvin, sillä keskiverto sähkönkulutus samanlaisessa talossa on reilu 18000kWh vuodessa, meillä alle 14000kWh. Pienillä muutoksilla kohti parempaa tulevaisuutta. Sen kun vain kaikki ympäri maailman muistaisivat. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä hyvin sama tilanne lämmityksen suhteen. Ilmalämpöpumppu ja mm. puusauna meillä hyvänä apuna.

   Poista
 5. Tämä on todella tärkeä aihe! Ja taidan minäkin kevään mittaan ottaa tämän blogissani tavalla tai toisella esiin.
  Nyt innoissani tein tuon testin, ja vähän huvitti. Sillä kykenen ainoastaan 0,2% parannukseen, koska hiilijalanjälkeni on jo tosi pieni. Parempi pieni parannus kuin ei lainkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, 0,2% kuulostaa aika hassulta :) Mutta ymmärrän, että tämän testin kanssa voi käydä niinkin, jos asiat on jo kunnossa! Jälkeen päin itse mietin, että kai jostain olisi päässyt katsomaan myös niitä vinkkejä, joita itselle ei suositeltu. Olisi saanut lisää valittavaksi..?

   Poista
 6. Tärkeä ja hyvä lupaus. Onnellista uutta vuotta 2019!

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...