keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Heinäkuun kukintaa puutarhassa

Heinäkuu on alkanut mukavasti, puutarhassa kuopsuttaen tietysti. Tähän postaukseen on koottu joitakin heinäkuun kukkijoita puutarhassani. Osa kuvista on kuun alusta, osa tänään Nöpön kanssa otettuja. Kärhöt ovat nyt puutarhan kuningattaria!


Terassia ja keittiön ikkunoita vastapäätä on  rehevä puolivarjon kukkapenkki. Se on tänä vuonna pistänyt parastaan. Isotöyhtöangervo on tuossa aina komea, samoin valkotäpläimikkä. Tarha-alpi on turhankin terhakka. Tänä vuonna keijunkukat, jalopähkämöt, akileijat ja pitkään jurottanut jättipoimulehti viihtyvät. Pirteä ilmestys on ekaa kesää kukkiva keltainen akileija! Sormustinkukat tuovat lisämaustetta.Terassin vieressä kukkivat mm. kärhö (Ville de Lyon, veikkaan) ja tähtiputket. Tässä monta vuotta ollut Jackmanii-kärhö on heittänyt henkensä. Ostin kyllä jo uuden, mutta se on eri paikassa eikä vielä kuki. Tämä paikka räystään alla on kuiva, ei kovin hyvä kärhöille.
Isotähtiputki Astrantia major
Kuunliljat selvästi tykkäsivät, kun tänä kesänä kiskoin pois häirikkö-lyhtykoisot, jotka tunkivat paksun juurakkonsa joka puolelle. Kuunliljat kukkivat parhaillaanja lehdet ovat jopa kättäni suurempia. 

Kasvimaata en viitsinyt kesäkuun kuivuudessa kastella riittävästi ja se on aika ankea. Kasvimaan portilla rehottaa sentään tarhaviinikärhö Madame Julia Correvon.
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmän 'Madame Julia Correvon'

 Sisääntulopenkissä kukkii kauniina kaarena loistokärhö Piilu. Alemmassa kuvassa näkyvät sen seuralaiset: matalat havut, tämän kevään messutuliainen kuparisara sekä ilmeisesti viime vuonna kesäkukaksi hankittu neilikka, joka näyttää viihtyvän hyvin ja sopii Piilun seuraan. Ahomansikka on levittäytyy vauhdilla - ja ihan suunnitellusti- maanpeitekasviksi kuivaan rinteeseen ja tekee marjaa.
Clematis 'Piilu'
Piilun kukkia on myös maanrajassa - lisänä mm. neilikka ja kuparisara (vasemmalla) sekä ahomansikkaa

Puutarhan puolella kultapalloilla menee tänää vuonna tosi huonosti, mutta isohirvenjuuri kasvaa kohisten pituutta. Kuvassa kiven vierustalla mm. isohirvenjuuri, oikealla kastelupumppu ja taustalla lampi. 
Puutarhan ison paviljonkipenkin kukinnasta laitan kuvaa sitten, kunhan saisin sen(kin) remontin siihen kuntoon, että siitä syntyisi postaus.
 Ehdotin Nöpölle poseerausta kukkapenkeissä, jolloin se otti suunnan kohti risukkoja.


Viime postauksessa esittelin kurjenpolvia. Niiden seurassa on kukkinut kaunis varjolilja.

Mukavaa loppuviikkoa lukija, toivotamme minä ja Nöpö! Ensi kerralla olisi tarkoitus kertoa kesän isoimmasta puutarhaprojektista, joka lähti liikkeelle seiniä kaataen ja on nyt onnellisesti loppusuoralla.10 kommenttia:

 1. Mukava blogi sinulla! Ihanasti kärhösi kukkkivat. Minulla on myös Piilu sekä Julia Correvon, mutta molemmat ovat kituneet liian laihassa ja kuivassa mullassa, enkä niitä ole kastellut tai lannoittanut. Aika iso ero verrattuna sinun kärhöihisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit käymään! Onneksi nuo kärhöt eivät ole kovin kranttuja, sillä ei minullakaan kummoista hoitoa saa. Mutta istutusvaiheessa laitan hyvän mullan ja muutaman kerran olen kastellut.

   Poista
 2. Kauniit kärhöt! 'Madame Julia Correvon' kukkii suorastaan ylenpalttisesti. Terassin vieressä oleva kärhö on selvästi 'Ville de Lyon'. Meillä on nyt ensimmäinen loistokärhön kukka auki, mutta muita saa vielä hetken odotella. Suloinen nöpö <3 Mukavaa loppuviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että olet samaa mieltä Lyonin määrityksestä, kiitos!

   Poista
 3. Voi sulla kukkii jo monta kärhyä. Correvonki nua komiasti. Mullon sillä ny aika heikko vuasi. Toista oli viimme vuanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna Correvon oli täälläkin vielä hienompi, se tosiaan viihtyy tuossa paikassa! Saa tuossa tosi paljon aurinkoa.

   Poista
 4. Upeasti kukkivat sinun kärhösi ja tuo keltainen akileija on aivan ihastuttava! Mukavaa viikonloppua sinne, söpölle Nöpölle terkkuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tosi ilahtunut tuosta akileijasta, pirteä tapaus!

   Poista
 5. Upea Julia Correvon, kaunis varjolilja ja ihana kissakaveri :)

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...