sunnuntai 4. helmikuuta 2018

UnelmasieppariAskartelin unelmasieppareita. Tuloksena oli kaunis koriste helposti ja nopeasti. Suosittelen! Voit käyttää juuri niitä materiaaleja kuin itse haluat tai kaapeista löytyy. Alkuperäisidea tulee tietysti intiaanien unisiepparista. Intiaanit valmistivat sen pajurenkaasta, nyöristä ja höyhenistä. Minun versiossani ei ole juuri muuta kuin muoto jäljellä alkuperäisideasta ja kutsunkin sitä nimellä unelmasieppari.

Ohjeita erilaisiin versioihin on olemassa paljon ja unelmasieppari nimitys ei ole itse keksimäni. Mutta kerron, millaisia minä tein. Kissaihmisten kannattaa katsoa myös jutun loppuun :)


Unelmasieppari samassa männyssä köynnöshortensian kanssa.

Intiaanien unisiepparin tarina

Alkuperäinen unisieppari kuului Ojibwe-intiaanien kulttuuriin. Heidän uskomuksissaan oli tärkeä sija ihmisen kehitykseen vaikuttavilla unilla, joita pyrittiin myös tulkitsemaan. Taruja unisiepparin merkityksestä on hiukan erilaisia. Joka tapauksessa sieppariin kuuluva verkko kuvaa hämähäkin verkkoa ja sen tehtävä oli suodattaa pahat unet pois. Intiaanit uskoivat, että sekä hyvät että pahat unet matkustivat yöllä ilmassa. Hyvät unet pääsivät helposti kulkemaan unisiepparin verkon läpi, mutta pahat unet jäivät verkkoon ansaan ja tuhoutuivat aamuauringossa. Unisieppari ripustettiin nukkumapaikan yläpuolelle. Nauhoihin ripustetut höyhenet auttoivat hyviä unia osumaan nukkujaan. Höyhenten liikahtelu yöilmassa kertoi siepparin olevan toiminnassa. Lapsen ensimmäisen unisiepparin valmisti usein isoäiti. Luonnonmateriaaleista valmistettu sieppari hajosi aikanaan ja korvattiin uudella.

Unelmasiepparin valmistaminen


Tarvitset:
 • Metallirengas
 • Kalalankaa/ muuta narua
 • Pitsiliina
 • Erilaisia nauhoja/ ohutta nahkanyöriä/ pitsinauhaa ...
 • Höyheniä/ puuhelmiä ...
 • Ohutta metallilankaa tms höyhenten kiinnittämiseen

Höyhenet ovat suomalaisista maatiaiskanoista. Niitä myi munantuottaja torilla.


Kevyitä metallirenkaita myydään askarteluliikkeissä eri kokoisina hyvin edullisesti. Mitä isompi rengas, sen komeampi lopputulos! Keskelle on sijoitettu vanha pitsiliina, niitä voi löytää kirppikseltä tai mummolasta. Toisessa mallissa pitsiliina on renkaan kokoinen, toisessa selvästi sitä pienempi. Minusta paremman näköinen tulos tuli pienempää liinaa käyttämällä, kun ympärille jäi kiinnityslangoista muodostuva kehys.  
Pitsinauhaan on pujotettu suurireikäisiä maalaamattomia puuhelmiä, joiden alle on tehty solmu. Nahkanyörissä on kiiltäväksi maalattuja puuhelmiä.


Liinan kiinnittäminen renkaaseen kannattaa aloittaa asettamalla rengas ja liina pöydälle. Liina pingotetaan ylhäältä, alhaalta ja sivuilta langanpätkillä haluttuun kohtaan. Varsinainen kiinnittäminen näyttää siistimmältä, kun sen tekee pitkällä langalla. Lankaa pujotellaan vuorotellen liinan läpi ja renkaan ympäri. Tämä onnistuu ihan sormin. Neulaakin voi käyttää apuna, jos pitsiliinan reiät ovat kovin pieniä. Lopuksi kannattaa poistaa alussa laitetut apulangat.
Tässä versiossa renkaan ja liinan halkaisijat ovat suunnilleen samat. Alas on kiinnitetty höyheniäKiinnitä ylös langanpätkä tai nauha ripustamista varten. Alaosan nauhoja kiinnittäessä on hyvä välillä nostaa sieppari ylös, jotta näkee nauhojen tulleen sopivaan kohtaan. Sido nauhat ensin paikoilleen reilun mittaisina. Niiden sopiva pituus voi olla esim. kaksi kertaa renkaan korkeus. Sido nauhojen päähän esim. helmiä, höyheniä tai molempia. Esimerkiksi paksumpiin pitsinauhoihin ei ole välttämätöntä ripustaa mitään.  

Valitse sopiva paikka. Se voi olla seinällä, ikkunalla tai vapaana riippumassa.  
Näitä kuvia ottaessani kuvasin myös puutarhaa ja kissaa. Näistä vielä kuvat.

Puutarhaportti
Hyi, lunta! Tassut nousee korkealle!

5 kommenttia:

 1. Tosi kauniita unelmasieppareita. Itse olen kanssa pohtinut tekeväni vanhoista pitsiliinoista näitä. Nyt kun tässä oli ohjekin niin on helpompi alkaa tekemään kun tietää mistä alkaa ja mitä tarvitsee toteuttamiseen. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kehuista! Onpa kiva jos Marjut innostut! Itsellänikin suunnitteluvaihe oli hyvin pitkä...

  VastaaPoista
 3. Kauniita. Tätä tarvitsin nyt, kun kaivoin pitsiliinoja (taas) esiin juurikin tähän tarkoitukseen. Ja ihana arkatassu kisu!

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...