sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Niittypolut

Rassaako ruohonleikkuu? Haluatko pelastaa pörriäiset? Niityn perustamisen puolesta olen puhunut jo pitkään. Mutta mitä tehdä, kun pitkässä heinikossa mahdollisesti  piilottelevat punkit ja käärmeet ahdistavat ja kulkemaankin pitäisi päästä? Ratkaisu on niittypolut. Kuvissa myös ihanat akileijat ja atsalea.

Niittypolkuja on erittäin helppo tehdä ja huoltaa. Mitään perustamista ei yleensä tarvita. Säännöllinen hoito vaatii vain ruohonleikkurin tai trimmerin. Meillä polkuja raivattiin eilen jo pitkäksi kasvaneeseen heinään. Ensin heiluteltiin trimmeriä ja isompi poluista viimeisteltiin ruohonleikkurilla. 

Ruohonleikkurilla ajettu niittypolku takapihalla. Tänne olen kylvänyt niittykukkia laikkuihin, tulokset on toistaiseksi vaatimattomia. 

Se varsinainen niittyni, jossa luonnon niittykasvit viihtyvät, saisi laajentua kohti lampea. Ja kyllä se vähitellen laajeneekin. Siellä päässä, johon polku tuli, kasvaa kuitenkin enimmäkseen heinätuppaita. Uusi polku oikaisee reitin lammelle, pergolalle ja kasvihuoneelle. Se tulee talolta suoraan mustikanvarpuja kasvavan metsikön läpi tähän: 
Kuva kalliolta josta polku laskeutuu pikkumetsiköstä kivien vierestä alas niitylle. Polku raivattu siis tuohon kuvassa vaaleana aurinkoläikkänä näkyvään kohtaan. 

Niityillä ei kannata turhan paljon puita pitää, ihanimmat niittykukat tykkäävät auringosta. Kuvissani näkyy useita pieniä koivun taimia. Ne ovat itsekseen tulleet ja en ole vielä päättänyt, minkä niistä säästän. Keväisin tässä on hyvin kosteaa lammen vesien takia ja koivu on hyvä imemään vettä ja haihduttamaan sen taivaalle. Puut myös käyttävät ylimääräisiä ravinteita ja niittykukat viihtyvät, kun ravinteita on vähän. Yksittäiset puut tai isolla niityllä pieni puuryhmä on siis ok!

Polku toisesta suunnasta, talo näkyy metsikön takana

Pohjantähti köynnösruusu on uudelleensijoitettu kuvan oikean laidan männyn viereen, mutta se on vielä pieni ja jää kuvassa puun taakse. Se sai piikkisyyden takia pikaisen häädön takana näkyvästä pergolasta.


Ihan pienelle niitylle ei polku mahdu. Näin juuri tänään avoimissa puutarhoissa kivan ratkaisun, jossa muutaman neliön niittyalue oli siististi ajettu ruohonleikkurilla ympäri, joten se muodosti oman kokonaisuutensa. Siinä polku siis ei mennyt alueen läpi vaan kiersi sen. Näytti mukavalta, mutta jostain käsittämättömästä syystä en ottanut siitä kuvaa. 

Piti käydä myös retkellä ihan oikealla niityllä, siis isommalla. Tämä on Maskun Muuntajanmäki. Mäkitervakoiden kukinta oli hiipumassa, mutta vielä loisti maisema punaisena. Luonnonsuojeluyhdistys niittää aluetta loppukesällä. Lisäksi minun oli pysähdyttävä kuvaamaan liikenneympyrä Raisiossa...

Aivan mahdottoman hieno liikenneympyrä Raisiossa nyt kun mm. mäkitervakot kukkivat! Keväällä se oli ihan siistin näköinen kivikko, keskellä kasvaa tammi (ei kuvassa). 


Atsaleat ja akileijat kukkivat parhaillaan. Akileijojen kukinta on ihan parasta aikaa. Muutama kuva niistä. Tällaista pöheikköä...


Lähempää löytyy kauniita yksityiskohtia, akileija ja keijunkukka

Toinen kukkapenkki, toinen pöheikkö


Akileijojen taustana ihanat koiranputket

Ja tosiaan, uudet (syksyllä istutettu) atsaleani tulivat myöhään kukkaan. Nyt jo kukat putoilevat, mutta muutama päivä sitten oli näin hienoa mietiskelypaikalla:

Revontuliatsalea Northern Hi-Lights

Mukavaa alkavaa juhannusviikkoa!

10 kommenttia:

 1. Ihana atsalea! Ja mukavat niityt. Akileijojen kanssa on kaikenlaista ihanaa rehotusta, juuri tuollainen monilajinen kukkasekoitus, puolivilli, on minunkin mieleeni.

  VastaaPoista
 2. Meillä tahtoo jäädä tontinreunat aina huonommalle leikkuulle muutenkin, vois tietenkin vielä vähän laajentaa leikkaamatonta reuna-aluetta.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, leikkaamattomat reunat ovat ihan erinomaista niitynkasvatuspaikkaa! Meillä on myös niitä. Sitten vaan polku siihen läpi jostain kohtaa, jos sattuu jollain reunalla olemaan tarvetta päästä kulkemaan johonkin.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä, todella, tämä on ihanaa aikaa kun niityt kukkivat.

   Poista
 4. Niityt ovat kauniita ja niin täynnä elämää. Tuo Raision liikenneympyrä näyttää hienolta. Minun pienet niittylämpäreeni kärsivät pahasti toissa talvesta eivätkä vieläkään näytä täysin elpyneen. Joitain kasveja sieltä kuitenkin nousee, joten ehkäpä loppukesällä niissä taas kukkii edes jotain. Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi. Jos on oikein kunnollinen niitty niin sitten eivät varmaan juuri hätkähdä huonoista talvista, vaan aina nousee jotakin? Mutta uudella nuorella niityllä hankalaa, kun vastoinkäymisten jälkeen voi kunnolliseen kasvuun pääsy kestää. Laitoitko sinne myös hiukan heiniä kukkien lisäksi, se voisi auttaa?

   Poista
 5. Minäkin perustin pienen alueen luonnonkukista vielä ei voi sanoa mitään sen suhteen, toivottavasti onnistun jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, toivon että siitä tulee kaunis pieni niitty!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...