torstai 22. maaliskuuta 2018

Huhtikuussa parasta keväässä + arvontamuistutusVielä on hanki maassa täällä lounaisnurkassakin, mutta ihan pikaisen-pian on vihreyden pakko alkaa pilkottaa. 

Oli aika -blogin Titta laittoi minulle haasteen: Huhtikuun tärkeät kevään merkit. Haasteen voi tulkita haluamallaan tavalla. Minä keskityin miettimään, mitkä asiat ovat ajankohtaisia ja ilahduttavat juuri huhtikuussa, riippumatta siitä liittyvätkö ne puutarhaan vai muuten kevääseen. Tässä minun 5 kohtaani!1. Kevään juhlahumua

Huhtikuu on ilon aikaa! Usein siihen osuu pääsiäinen, jolloin haalin ympärilleni väriä ja vihreää. Eräänä pääsiäisenä meille syntyi oma pääsiäispupu, tyttäremme. Hänen syntymäpäiväänsä vietetään siis huhtikuussa. Poikani taas on syntynyt toukokuussa, joten jokunen vuosi sitten keväällä järjestettiin juhlia urakalla. Nyt lapset ovat niin isoja, että lastenjuhlia ei enää tarvitse organisoida (miten kaukaiselta haaveelta tämä vaihe joskus tuntuikaan!). 
Pääsiäisnoita virpoo

Itse asiassa rakastin lastenjuhlien ohjelman miettimistä. Huhtikuussa piha oli usein märkä ja ohjelmaa oli sisällä. Mutta toukokuussa vierasjoukko juoksi pitkin nurmea ja metsiä vihjeitä etsien. Aarrearkun avainta etsittiin raunioista ja aarre kaivettiin esiin sorakasasta…
Lastenjuhlien väki aarrejahdissa eräänä toukokuun päivänä vuosia sitten.

Huhtikuussa tehdään kakkuja...
Synttärikakku kukkasin


2. Viherhuoneessa vihertää villisti ja ulkonakin tapahtuu


Kasvihuone ei vielä huhtikuussa pääse tositoimiin. Se ei ole lämmitetty eikä tiivis ja sijaitsee pihan perimmäisessä nurkassa, joten sinne asti kiikutan kasveja vasta, kun ne varmasti siellä tarkenevat.
Kompostori toimii talven yskinnän jälkeen taas täydellä teholla ja kuivikevarastot täydennetään risuhakkeella.
Kompostori lämpenee

Viherhuone kuoriutuu kevääseen. Talven roinat ja mullanvaihdon sotkut siistitään ja taimet valtaavat huhtikuussa kaikki vapaat pinnat. Viherkasvit ilahtuvat auringosta ja uudesta mullasta ja spurttaavat kasvuun.


3. Luonto vihertyy, vilkastuu, visertää ja surisee 


Huhtikuu on Etelä-Suomen luonnossa kevään vilkkainta aikaa. Aurinko sulattaa roudan ja lämmittää maan. Vihreys työntyy ylös mullasta ja eläimet kömpivät esiin. Lämpiminä keväinä kimalaisia, kyitä ja sisiliskoja voi tavata jo maaliskuussa, mutta nyt ei näytä olevan sellainen vuosi, kun lumi on vielä maassa.

Tiaiset katsastavat pönttöjä jo maaliskuussa. Maaliskuu on myös hyvä ajankohta linnunpönttöjen puhdistamiseen. Huhti-toukokuussa voi seurailla, kuka minkäkin pöntön saa. Röyhkeä kirjosieppo saapuu muuttomatkaltaan sotkemaan tiaisten suunnitelmat. Pöntöistä riidellään, jopa tapellaan verissäpäin. 

Etsin juuri käsiini Luonto-Liiton Kevätseurannan. Siinä on mukana 41 kasvi- ja eläinlajia ja lasten seurannassa 13 lajia, joiden ilmestymistä keväällä tarkkaillaan. Myönnän etten aina täytä lomaketta kovin aktiivisesti, mutta pidän ideasta joka tapauksessa. Joka kevät se on seinällä keittiössä. Silloin keskustelemme lasten kanssa siitä, missä on näkynyt leskenlehtiä ja kuka tuttu kertoi jo nähneensä leppäkertun.

 Ensimmäisen havainnon lisäksi tarkkaillaan lajimäärää tiettyinä viikonloppuina. Silloin voi vaikka tehdä retken ja ilmoittaa kaikki näkemänsä seurannan lajit ja niiden runsauden. Nykyään lomakkeen on tarkoitus olla vain omana muistiinpanovälineenä ja havainnot laitetaan suoraan nettiin. Pohjois-Suomeen seurannasta on tehty ihan oma versio. Seurannan avulla saadaan oikeasti arvokasta tietoa lajien runsaudesta ja vuosien mittaan tapahtuvista muutoksista. Lomakkeet voi tulostaa ja lisätietoja etsiä sivuilta: http://www.kevatseuranta.fi/
Maasta nousevat ensimmäiset kukat ovat niiiiiin liikuttavia:
Sinivuokko

Valkotäpläimikkä

4. Valoa ja jäätelöä kalpeille nassuille


Valoa tulvii taivaalta! Talven pimeyden muistaa vielä ja joskus hätkähtää, kun kahdeksalta illalla ulos astuessa onkin vielä valoisaa. Kaupunkikin herää eloon ja ensimmäiset jätskikioskit avautuvat lämpimien päivien myötä. Ja tietysti jäätelöä syödään myös omalla pihalla ja terassille katetaan ensimmäiset kahvit!5. Kevätmessut

Huhtikuussa järjestetään puutarhamessuja. Tästä aiheesta juuri teinkin päivityksen. Messuille etuajassa luotu kevään vihreys ilahduttaa ja taimiostokset ja juurakot houkuttavat. Vielä ehdit osallistua myös Turun Piha&Puutarha -messulippujen arvontaan (klik). Hukassa olleet valokuvanikin löytyivät, joten tässä pari tunnelmapalaa aiemmilta messuilta:

Tällaista tuli mieleen. Tämä olikin ensimmäinen haaste blogissani. Enkä nyt haasta ketään. Paitsi jos joku nimenomaan haluaa tulla haastetuksi, mutta useimmat ovat varmasti jo ehtineet kevätpäivityksiä tehdä.
Mukavaa loppuviikkoa!4 kommenttia:

 1. Hieno postaus ja paljon kauniita kuvia. Heti iski tulppaanit silmään, mutta niin miellytti tuo pääsiäisen noitaluukkikin. Ihania juhlan aiheita ja ihan paras ajankohta juhlia synttäreitä. Voi, kuinka toivoisin tuollaista kasvihuonetta meillekin. Pitäisiköhän asialle todella tehdä jotain(?). Iloista kevätaikaa, kivoja luontobongailuja ja antoisia messuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän onkin sunnuntaina noidat liikkeellä! Pitääkin käskeä miestä ostamaan munia, itse olen reissussa.

   Poista
 2. Kiva postaus! Kevättä monelta kantilta kattottuna. Kevät o hianua aikaa, vaikka just ny tuntuuki, ettei se eristy ollenkaa. Kaikesta hualimatta, löytyy kevään merkkiä.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...