lauantai 31. joulukuuta 2022

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli ensimmäinen kesä, kun lasiterassi oli käytössä. Ja kyllä sitä käytettiinkin!

Oli hyvä idea sijoittaa terassi talon länsipäätyyn, pois keskipäivän auringosta, joten se ei yleensä kuumentunut kesäpäivinä pätsiksi. Se on myös hieman puiden varjossa. Siellä oli mukava oleilla vielä lokakuussa. (Mitään lämmittimiä emme harkitse.) Tässä oli aiemmin pieni avoterassi, joka yhdistyy nyt lasiterassiin ja tekee siitä todella tilavan. 

Rottinkikalusteet muuttivat kesäksi viherhuoneesta terassille

Hankin terassille heti oliivipuun ja ihmeköynnöksen (bougainvillea). Oliivipuu viihtyi terassilla pitkälle syksyyn ja näyttää ihan hyvältä edelleen talvehtiessaan sisällä. Ihmeköynnös ei näytä hyvinvoivalta tällä hetkellä. Myös pelargoneja sain pidettyä pidempään ulkona kun siirsin ne lasiterassille ja kelloköynnös pärjäsi useiden alkutalven kylmien kausien yli vihreänä. 

Terassi on myös mukava paikka Nöpölle oleilla ja kissa vietti siellä kesällä paljon aikaa. Miinuksena, että terassilla ei ole mitään ylempänä olevia tuuletusaukkoja. Jos haluaa kissan pysyvän terassilla, täytyy pitää kaikki ovet kiinni. Usein Nöpö oleilee terassilla, vaikka ovet olisivatkin auki. Lisäksi se pitää hiiriä kurissa terassin alla.

Terassin reunukselle mahtuvat ruukkukukat ja kissa 

Nöpö arvostaa terassille kokoamiani vanhoja peittoja. Puusohva siirtyi olohuoneesta terassille.

Terassin ovesta on kulku toiseen eteiseemme, josta pääsee myös saunaan. Vanhan pienen kolmionmuotoisen avoterassin jatkoksi rakensimme itse uuden jatkopalan terassia (tekeillä marraskuun kohdalla täällä). Vanhat portaat poistettiin. Vanhan terassin pitkälle sivulle tuli yksi lasiseinä ja sen kohdalle uudet portaat. Uudelle terassin jatko-osalle tuli sitten varsinainen uusi lasiterassi (3m x 4,5m), jonka katto tuettiin talon päätyyn. Kaikki lasiseinät saa avattua. Lasiterassin asensivat valmistaja Lumonin omat asentajat parissa päivässä. 

Kuvassa oikealla näkyy vanhan terassin aukkoon asennettu ylimääräinen lasiseinä

Kuva portaiden rakentamisesta 28.5. Vanhaa avoterassia kavennettiin portaiden päästä, se levenee kuvan ulkopuolella oikealla. 

Lasiterassille rakensimme keväällä portaat avoterassin reunaan. Ostimme Bauhausista porraselementit hommaa helpottamaan. Hieman kiirettä piti tyttären yo-juhlien takia, joita vietettiin muutama päivä portaiden valmistumisen jälkeen. 

Portaiden viereen tuli kukkapenkki uuteen kohtaan (juhlien jälkeen). Portaiden tieltä siirrettiin kuunliljat sekä perhoangervo. Paljon siihen ei vielä tullutkaan pysyviä istutuksia, vaan laitoin maahan daalioita, jotka kukkivatkin hienosti myös syksyn ajan. Kulman taakse siirsin isotöyhtöangervot sekä kulmaan syysleimut. Niitä on siinä helppo vahtia, etteivät lähde levittämään taimiaan.

Suurin miinus terassissa on sen aiheuttama törmäysvaara pihan linnuille. Ensihätään viritin terassin ulkopuolelle muoviset viirinauhat ja sisäpuolelle paperisia "koristeita". Myöhemmin tein viirinauhoja kangastilkuista - näitä olenkin halunnut tehdä jo vuosia, mutta en ole saanut aikaan, kun niille ei ole ollut tarvetta! Kesällä terassilla roikkuivat myös vuosia sitten askarrellut unelmasiepparit sekä Nepalista tuodut rukousliput. Ennen kevättä täytyy taas lisätä varoitusmerkkejä.  

Daaliat talvehtivat tällä hetkellä kellarissa

Ompelin viirinauhat säästelemistäni vanhoista tilkuista

En takaa mitään, tuleeko blogipostauksia vuonna 2023 enemmän. Ainakin aion tehdä vähemmän töitä kuin 2022, joten on hyvinkin mahdollista, että jaksan myös blogata. Loppuun kuva joulunajan vilvoittelusta terassilla. Hyvää uutta vuotta 2023 sinulle! 


Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...