sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Pihabongausta ja viherkasveja

Onneksi luen blogeja niin ei mennyt vuoden suurin lintutapahtuma ohi! Tänä viikonloppuna on pihabongaus ja vielä ehtii mukaan. Pari kuvaa myös talviauringon paisteessa heräilevästä viherhuoneesta.
Talitintit tarkkana

Pihabongauksen tein mukavasti ikkunan läpi sunnuntaiaamuna. Linnuilla oli touhu päällä. Oravakin vieraili, mutta siinä kohtaa en ollut kaivanut vielä kameraa esiin. Lajit olivat vanhat tutut:
Käpytikka: 1
Käpytikka
Pihabongauksessa lasketaan, montako saman lajin lintua näkee kerralla. Idea kun ei ole laskea samoja lintuja moneen kertaan. Käpytikan näkee usein pihalla, mutta aina vain yhden. 

Talitintti: 5
Tintit ovat aina paikalla, edes muutama.


Talitintti

Sinitiainen: 2
Sinitiainen
Tuli sentään toinenkin, pitkään näkyi vain yksi kerrallaan (yhteiskuvaa en saanut).

Pikkuvarpunen: 10
Pikkuvarpunen
Mustarastas kävi myös. Viime aikoina se on taas liikkunut yksin. Mihinköhän muut ovat joutuneet? Päättivätkö lähteä etelään vai onko käynyt huonosti. Tai muuttaneet vain naapurin pihaan. Keväällä varmaan taas rakentavat pesää. 

Kun kamera oli esillä ja aurinkokin jopa paistoi, kävin viherhuoneessa. 

Ihmeen hyvältä näyttää tänä keväänä. Limoviikuna ei ole tällä kertaa pudotellut paljonkaan lehtiä. Sehän on suorastaan rehevä tuossa vasemmalla! Luulen että jippo on riittävä kastelu. Traakkipuu oikealla voisi näyttää paremmaltakin, vähän on kuivahtanut.


Helmikuussa aion aktivoitua mm. raivaamaan, vaihtamaan multaa, kylvämään...

Vielä otos siitä, miltä kuvat "oi kun on hyvin tuo lintu tuossa" yleensä näyttävät:
Siis mitä tuo lintu tekee, syöksyy siivet kiinni suoraan alas?!
Lopuksi, mitä löysin keittiön verhon takaa salaa kukkimasta. Taustalla myös jouluksi hankittu perhosorkidea.

Mukavaa uutta viikkoa!

lauantai 19. tammikuuta 2019

Tammikuun tunnelmia ja lintuja

Kiireenkin keskellä on hyvä välillä huokaista, keskittyä hetkeen ja vetää syvään henkeä. Tässä tunnelmakuvia ja lintulaudan elämää. Kurkataan myös kompostorin luo. Tällaisesta talvesta minä tykkään, kun on kauniita hankia, joista valot heijastuvat. 
Mustarastas ja talitintti

Talitintti ja pähkinä
Vein eilen monenlaisia herkkuja linnuille tarjolle. Kokonaiset pähkinät sieltä ensimmäisenä kaiveltiin mukaan - ennen kuin orava ehtii paikalle. Luulisi olevan hankalaa ruokaa, mutta kai tuolla nokalla pähkinän kätevästi pilkkoo jossain pensaan suojissa. 

Kotitie nyt
Lunta on saatu tänne lounaisnurkkaankin, mutta ei mitenkään tolkuttomasti. On pärjäilty sen kanssa. Ja nautitaan siitä, kun ei koskaan tiedä, miten kauan valkoisuutta kestää. Hups vaan tulee plussaa ja kahlataan taas kurassa. Mieluummin olen kuurassa.


Potkukelkka pääsi välillä hautautumaan. Jänisten olemassaolon huomaa jäljistä - toivottavasti ei puiden rungoista. 
Minulla on nyt todella kiirettä töissä, siksi en yritäkään tehdä kovin asiapitoisia postauksia. Kiireisellä työpätkälläni on onneksi selkeä mitta, vain kuukausi. Tänä aamuna kyyditsin tyttären kasseineen bussipysäkille. Piti taas ottaa kuvia kun oli niin nättiä:
Eilen töistä tullessa aurinko painui kohti taivaanrantaa ja varjot kurottivat hangelle:
Lintulaudalla on ottanut pois sen pienisilmäisen muoviverkon, joka oli sekä ruma että mahdollisesti linnuille vaarallinen. Tämmöinen viritys löytyi kellarista. Ei tämäkään kehikko hirmuisen tyylikäs ole, mutta ainakaan tähän ei voi lintu jäädä jalasta kiinni ja väri ei hypi kuvissa silmille. 

Pyöreä malli myös edelleen käytössä.
pikkuvarpunen
Vuoden alussa aloin pitää taas kirjaa, mitä lintulajeja olen nähnyt. Lista on vielä tosi lyhyt. Varikset ja vastaavatkin ovat olleet niin kaukana, että lajinmääritys on jäänyt yleensä tekemättä. Lintulaudalla ovat käyneet talitiainen, sinitiainen, pikkuvarpunen, kuusitiainen, käpytikka, mustarastas ja punatulkku. Naakan näin kaupungilla. Lajeja siis kokonaista 8. Ei kehumista. Mutta suosittelen listan pitämistä, on kiva seurata, mitä kaikkia vähitellen kertyy.  

Mustarastas

Käytän lämpökompostorin kuivikkeena yleensä itse tehtyä puuhaketta (se kun on ilmaista). Komposti on ollut allapäin ilmojen kylmettyä ja kun silmiin osui tämä pussi niin päätin ilahduttaa kompostia oikein ostokamalla. Lämpötilan lasku on ainakin pysähtynyt, joten kenties siitä on apuakin. Tästä on jossain blogeissa tainnut olla enemmänkin juttua. Hinta oli oli kovempi kuin puupellettipussilla, jota varsinaisesti menin ostamaan, joten en näitä aio jatkuvasti ostella. Ne puupelletit ovat muuten ihan paras ja edullisin kissanhiekka, suosittelen!


Mukavaa viikonlopun jatkoa ja kauniita talvipäiviä! 

perjantai 4. tammikuuta 2019

Vuoden 2018 kauniit ja parhaat


Vuoden eka postaus on sopiva kohta palata viime vuoden hyviin hetkiin. Joka kuukaudelta on tunnelmakuva tai kaksi, useimmat ennen julkaisemattomia blogissa. Lisäksi alkuvuodessa on muutamia linkkejä parhaisiin postauksiin, joita ehkä et vielä nähnyt tai olet jo unohtanut!

TAMMIKUU

Kaikkialla oli kuvia upeista talvipäivistä. Minäkin tietysti kuvasin. Tämä on kotitieltä. Vuodenvaihteessa yleensä retkeilen sisäpuutarhoissa. Tällä kertaa kävin mm. Helsingin Talvipuutarhassa. Postauksen kamelian kukista voi katsoa täältä.

HELMIKUU


Helmikuun kuvassa on Nöpö hetkeksi unohtanut vastenmielisyyden lumeen, kiitos tyttäreni. Tein mielestäni tosi onnistuneita unelmasieppareita. Jos askarteluttaa, niin linkki tässä. MAALISKUU

Maaliskuun arkistosta löytyy hirmuisesti pääsiäiskukkakuvia. 

Tämä kasvitieteellisessä puutarhassa joulukuussa kuvaamani keltainen kiinanruusu muistutti mieleeni maaliskuun kiinanruusu-päivitykseni. Se on itse asiassa tosi suosittu, ilmeisesti moni on googlannut hoito-ohjeita (postaus täällä). Taidan vaihtaa tämän kuvan sinne, kun sitä kerran edelleen luetaan. Minulla ei postauksen kirjoittamisen aikaan ollut itse ottamaani kuvaa keltaisesta kiinanruususta, mutta tässä on kyllä vähän outo valo. HUHTIKUU

Huipputapahtuma oli Piha&Puutarha-messut Turussa ja kiva projekti kotona oli amppelivaijeri viherhuoneeseen. Tässä kuvassa ei näköjään oikein näy se vaijeri, mutta alkuperäisessä postauksessa (klik) on lisätietoa. Tästä on tullut paljon kivaa palautetta, kiitos!


TOUKOKUU

Toukokuussa oli tyttären rippijuhlat tärkein. Kuvassa särkynytsydän, joka jo kukki.

KESÄKUU

Kesäkuussa keijunkukat.

Kesäretkillä näki vaikka mitä. Kemiössä törmäsin harvinaisen hulluun kasvihuoneeseen. Siellä oli ruukkukukkia - ja sonni. HEINÄKUU

Heinäkuun 1. päivänä retkeiltiin Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Silloin näin mm. kauniisti täytetyn kivi-kasvivadin. Ylemmän kuvan unikot ovat omalta pihalta.

ELOKUU

Elokuussa satoa korjattiin. Tässä kuvassa on meneillään omenoiden pehmittely johonkin muuhun tarkoitukseen kuin mehuksi, kun on noin vähän tavaraa mehumaijassa. Suosittu postaus oli näkösuojan nikkarointi terassille, klik.

SYYSKUU

Julkaisin kuvan murjottavasta daaliasta (nimeltään Vancouver). Tässä vierekkäin kuva murjotusvaiheesta ja siitä kun ilme on jo valoisampi!

LOKAKUU

Lokakuussa nautittiin hienosta ruskasta. Tämän kuvan piti varmaan päätyä johonkin syyspostaukseen, mutta eipä päätynyt. Pääasia, että ruukut siirtyivät talvisuojaan. (Meillä kertyy aika komeasti neulasia...)

 MARRASKUU

Isänpäivän juhlintaan värkättiin kakku marraskuussa. Koristeena ja täytteenä daimia ja vadelmaa (ainakin). Tytär koristeli ja kuvaan päätyi poika.
Hurahdin lintujen kuvaamisen. Välillä kuvaamista haittasi innokas korvapari :) 
JOULUKUU

Jouluinen kuva Turun kasvitieteellisestä puutarhasta.


Jos joskus haluat kommentoida vanhaa postausta, niin kaikin mokomin, luen ne kommentit yhtälailla, ilahdun ja vastaan (vaikka usein hiukan hitaammin). On tosi kiva, kun joku kertoo löytäneensä vanhasta postauksesta hyötyä tai iloa! Mites muut bloggaajat: Käytkö koskaan korjailemassa vanhaa blogitekstiäsi? Tai poistatko niitä joskus? Saatko vanhoihin päivityksiin kommentteja ja huomaatko ne? Kävin tosiaan kiinanruusupostaustani ihmettelemässä ja jotain pientä siinä muokkasin. Ajattelisin, että jatkossakin yritän katsoa, mitkä postaukset erityisesti kiinnostaa ja voin niitä tarvittaessa parannella. 
Toivon sinulle kaikkea hyvää vuoteen 2019! 


Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...