perjantai 15. marraskuuta 2019

Talviruokintakauden avaus

Vihdoin käväisivät kylmät talven merkit täällä lounaisrannikollakin. Linnut kaarsivat kokoontumisajojaan pihaan ja kävivät kiertelemässä tyhjällä ruokintapaikalla. Aloitimme siis talviruokintakauden. Esittelen ensimmäisen viikon lounasvieraat lajitasolla - linnut ja oravan sekä tarkkailijan. 


Aloitukseksi mies oli ripustanut suuren talihässäkän, josta linnut suuresti ilahtuivat. Muoviverkot eivät ole kovin suositeltavia, kun riskinä on, että joku lintu jää siihen jalastaan kiinni. Tätä kirjoitettaessa tämä on jo popsittu pois, joten seuraavaksi tuohon tulee ruokinta-automaatti, joka täytetään siemenillä.

Yleisimmät vieraat ovat tiaiset: Talitiaiset, sinitiaiset sekä yksinäinen kuusitiainen, jonka tunnistaa viimeistään takaraivon valkoisesta vauhtiviivasta,
Talitiainen ja sinitiaisia. Tällaisen pötkylän voisi koittaa ripustaa myös ilman verkkoa narulla tai telineeseen.
Kuusitiainen. Olen aloittanut photoshoptreenit. Tästä kuvasta lähti verkon ärtsynpunainen väri. Linnusta en ottanut värejä, se on luonnostaan harmaasävyissä.

Talimöykyn nopeaa menekkiä selittää oravavierailija. Se poistui todella laiskasti paikalta kun hätistelin sitä. Seuraavaksi kun menin ulos, se juoksi suuri kuusenkäpy suussaan pihan poikki. Ruokaa siis varmasti löytyy muualtakin kuin lintulaudalta! 
Oravasta jäi portaalle jäljet. Mitään muita jälkiä uudessa lumessa ei ollutkaan (kuvattu 8.11.2019),
Mies oli siirrellyt pöydät talvisäilöön. Muuten hieno juttu, mutta linnunruokintapöytä oli häipynyt myös. Aloitusratkaisuna löytyi tuoli. Ostin kokeeksi sekoituksen, jossa on todella pieniä siemeniä: pellavansiemeniä, rypsiä, hamppua ja muuta. Hyvin näyttää maistuvan. Tällaiset avoimet purkit on siitä huonoja, että linnut pääsevät niihin kakkaamaan. Valokuvauksen kannalta tämä on hauska. Pitää siivota usein!


Mä otan nää, toteaa pikkuvarpunen, mutta talitiaisella on omat jutut

Mitäs tuolla on? kurottaa sinitiainen

Mustarastaspariskunnasta paikalla oli naaras: Pudotelkaas tänne maahankin jotain!

Maukas talipallo, tuumasi käpytikka
Tällaisia lajeja olen nähnyt. Harvassa ovat ne valoisat tunnit, kun ehtii lintuja kyttäämään. Mutta hyvin on jo koossa aiempien vuosien peruslajisto, ei yllätyksiä, mutta iloisia jälleennäkemisiä!
Lisätietoa lintujen talviruokinnasta on BirdLife-sivuilla (klik). Kannattaa tarkkailla, ettei ruokinnalla ala näkyä sairaita lintuja. Sivulla on toimintaohjeita. 

Vielä pari kuvaa puutarhasta. Lintujen ja kasvilähikuvien ottoon sopivat objektiivit eivät kumpikaan ole hyviä laajempiin puutarhaotoksiin. Väkisin tulee melko lähikuvia vaikka kuinka peruuttelee. Lampi on saanut ohuenohuen jääpeitteen.  


Tarkkailijalaji: kissa.
Viime viikonloppuna poikaa harrastukseen kuskatessa hoksattiin, että harrastuspaikalta ei enää ole kovin pitkä matka autolla seuraavalle lintutornille. Niinpä pojan potkiessa vastustajia, mä ja mies kiivettiin torniin. Eipä siellä marraskuussa montaa lintua näkynyt (korppipariskunta lensi ohi), mutta maisema oli kaunis ja levollinen. Myös tornille kävellessä sammaleinen hiljainen metsä oli ihanan vihreä. Suosittelen!
Maisemakuvan yläreunassa näkyi rumasti kattorakenteita. Harjoittelin photoshoppausta. Vähän outoja kiemuroita jäi taivaalle, mutta kyllä tuosta hyvä tulisi, kun harjoittelee lisää. 

Sain Navettapiian puuhamaa blogissa haasteen, kiitos! Siitä varmaankin seuraavassa postauksessa. Mukavaa viikonloppua!

18 kommenttia:

 1. Ihana lajimäärä! Kuusitiainenkin, sehän on aika harvinainen nykyään. Minäkin laitoin linturuokinnan pystyyn viime viikolla. Toistaiseksi on käynyt talitiaisia, harakoita, naakkoja ja mustarastas sekä tietysti oravia. Puukiipijä hiippailee puita pitkin, mutta ei ole tullut ruokinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aiempinakin talvina käynyt yksi kuusitiainen (kerrallaan) ruokinnalla. Tässä jossain lähimetsässä se varmaan asuu, en näe sitä kesäisin. Puukiipijän olen tunnistanut ekan kerran tänä vuonna pihassa, mutta minäkään en ole nähnyt sitä ruokinnalla (enkä muutenkaan ole saanut kuvaa). Pitäisikin kokeilla tehdä sille pönttö kesäksi. Olen tyytyväinen, ettei tänne ole tullut suurisuisia harakoita tai naakkoja ;)

   Poista
 2. Kiva postaus! Minäkin aloitin tänään lintujen ruokinnan; latasin pojan tekemän lintulaudan täyteen siemeniä. Pitääkin muistaa ottaa kuva tuosta näppärästä koulutyöstä vuosien takaa. Sait hyviä lintuvieraita ja tarkkailija näyttää myös nauttivan viihteestä! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Pojalla alkaa juuri puutyöjakso koulussa. Voi kun sieltä tulisikin lintulauta. Vaikka ei se taida nykyään olla puutyötä vaan sieltä voi tulla vaikka muovinen 3D-tuloste ;)

   Poista
 3. Kauniin valkoinen talvipuutarha ja onnistuneita lintubongauksia. Tuon kaunis kuviollinen vati on mainio kuvauskohde - sen äärellä linnut ovat kauniinpia kuin peruslintulaudalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi kun vati on metallia niin se on helppo pitää puhtaana!

   Poista
 4. Kiva, että linnut löysivät heti buffettisi. Samat lajit vierailevat vuosittain pihapiirissä. Joka vuosi näyttää kuitenkin jokin laji olevan toista runsaampi. Jännä nähdä, mitä lintuja tänä talvena käy vierailulla. Tähän mennessä olen nähnyt tali- ja sinitiaisia, pikkuvarpusia, viherpeippoja, mustarastaita, närhiä, punatulkkuja, keltasirkkuja, käpytikkoja ja variksia, naakkoja ja harakoita. Yhtään oravaa ei toistaiseksi ole näkynyt.

  Talipötkylöillekin on samantyyppisiä metallisia telineitä, kuin talipalloille. Omani ostin Plantagenistä, mutta olen nähnyt niitä muuallakin. Kestävät vuosia ja muoviset verkot voi huoletta unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherpeippoja täällä oli kesällä, minne lie nyt menneet. Teidän pihalle kenties? ;) Meillä oli viime talvena muovihäkkyrä talipötköille, se oli huono eikä näe toista talvea. Täytyisi etsiä metallinen.

   Poista
 5. Meilläkin lintuja ruokittu nyt pari viikkoa. Ei kannata noita muoviverkkoja käyttää. Itse olen ottanut talipallot niistä pois ja laittanut niille suunniteltuun telineeseen. Kiva, että ruokit lintuja ja oravia myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että teilläkin ruokitaan! Niitä pyöreitä talipalloja onneksi jo myydäänkin isoissa erissä ilman verkkoa, olen niitä laittanut nyt suoraan telineeseen.

   Poista
 6. Hienot lintukuvat! Meillä ei ole tänä vuonna ruokintaa runsaan myyräkannan takia. Naapuri ruokkii lintuja, joten toivon, että myyrätkin viihtyisivät mieluummin siellä kuin minun kukkapenkeissäni :D Haastoin sinut, mutta Navettapiika olikin ehtinyt ennen. Siispä toivottelen vain mukavaa lauantai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuitenkin haasteesta! Toivotaan, että myyrät pysyvät siellä naapurissa...

   Poista
 7. Kuusitiaasia meillei oo näkynykkää, liäkö niitä eres tääläpäi. Oravasta näin vilauksen, muttei tullu lintulatua likellekkää. Olis kyllä hauska seurattava, vaikka vois muarostua aikamooseksi riasaksiki. Hauska kuva kurottavasta sinitiaasesta. Ja tarkkaalialla o iha aitiopaikka :) Mukavaa orottaa haastevastausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkailija ei meinaa välillä nahoissaan pysyä, kun oikein linnut lentää likeltä. Orava on kyllä hauska, mutta sen ahneus tai varaston-keräämis-into on kova.

   Poista
 8. Meillä kanssa lintuja ruokitaan ja seurataan. Toinen kissa aina kyttää ikkunasta ja leuat loksuu ja häntä vispaa kun linnut on syömässä. On aika huvittavaa seurattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöpökin päästelee ihan erityisiä ääniä, kun katselee lintuja.

   Poista
 9. Ihanaa kun joku voi ruokkia lintuja. Me asumme rivarissa ja siellä se kiellettyä mutta pitää katsoa mökillä sitten joskus kun saadaan tarpeeksi iso ruokinta paikka. Käymme kuitenkin joka viikko siellä. Kiva kuva kun tintti todella taitaa kurkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että käytte niin usein mökillä, niin kyllä siellä voi onneksi ruokkia! Tintit <3

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...