lauantai 8. tammikuuta 2022

12 kuvaa puutarhastani vuodelta 2021

Tykkään vuoden vaihtuessa vetää yhteen mennyttä vuotta eri tavoin. Tässä postauksessa kokoan oman puutarhan tapahtumia pääosin kuviin. 12 kuvaa ovat kollaasikuvia, joissa jokaisessa on muutama kuva kyseiseltä kuukaudelta. Kaikki olen kuvannut omalla pihalla vuonna 2021. Edellisessä postauksessa vedin yhteen viime vuonna lukemani kirjat.  

Hups, alkukesä on niin ihana, että siitä syntyi kaksi kuvaa eli kollaaseja onkin 13. Tämän ensimmäisen otsikkokuvan tulppaanit ja omenapuun kukat on kuvattu 31.5. ja hyasintit aiemmin toukokuussa. Mutta edetään nyt järjestyksessä:

Tammikuu

Viime talvena lumitalvi ryöpsähti tänne lounaisnurkkaan vasta pitkällä tammikuun puolella. Tammikuussa pikkulinnut ovat vilkkaasti ruokintapaikalla ja on hauska aloittaa aina alusta 100 lintulajia haaste. Koskaan en tosin pääse sinne sataan. Vuoden 2021 loppuluku oli 83. Tai korjaan: En ole koskaan päässyt sataan, mutta yritän retkeillä enemmän vuonna 2022 ja ehkäpä sata täyttyy. Hauska ja hyödyllinen Pihabongaus- tapahtuma järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. 

Helmikuu


Talvi jatkui ihan oikeana talvena ja kävi niinkin, että komposti jäätyi. No, se on ihan tavallista, eikä yleensä haittaa, mutta kun se myös täyttyi, piti ryhtyä sulatteluun. Helmikuun loppupuolella sulattelin sitä ja lämpötila alkoi hitaasti mutta varmasti kohota ja sain tehtyä kompostiin tilaa. Lumi alkoi selvästi sulaa, kun olen saanut kuvattua maassa kukkivan jouluruusun. 

MaaliskuuMaaliskuussa kevätauringon lämmön huomasi ja lumi välillä jo häipyi. Kuvissa mm. kelloköynnöksen taimet kurottavat kohti valoa ja pelargonien uudet pistokkaat aloittavat kasvunsa ikkunalla. Viime vuonna sain kelloköynnökset kasvatettua omista siemenistä. Nyt pitäisikin tilata uudet siemenet, sillä pölytysyrityksistäni huolimatta kelloköynnökset eivät suvainneet tehdä siemeniä vuonna 2021. Ensimmäiset pienet sipulikukat avasivat kukkiaan ja viimeisessä kuvassa perheen miehet ovat tehneet risuista tulet ulkotulisijaan. Koronasulku haittasi jonkin verran oman pihan ulkopuolista eloa, kuten lapsen koulun ja rippikoulun käyntiä. 

Huhtikuu

Huhtikuussa kukki jo siellä ja täällä, mm. kuvien sinivuokot ja krookukset. Tosin välillä tuli kylmää ja lunta ja krookukset jurottivat. Rakennettiin uusi puutarhakomposti. Kuun lopulla pensaissa oli jo vihreyttä, yläoik. kuvassa idänvirpiangervo. Olin tyytyväinen, kun esimerkiksi lamoherukat tekivät isot lehdet jo huhtikuun puolella, koska aikainen vihreys oli yksi syy pensaiden valitsemiseen (ei kuvissa). 

Toukokuu


 Nöpö teki itselleen majan terassille, kevätilma voi vaatia peittoa lämmikkeeksi. Kukinta eteni toukokuussa vauhdilla. Kuun alussa kukkivat narsissit ja kesäkuun lähestyessä tuomi (jota talitiainen kuvassa nyppii) sekä narsissit, tulppaanit ja omenapuut. Sopivasti kun meillä vietettiin rippijuhlia.

KesäkuuKesäkuun alkupuolella kukkivat mm. edelleen tulppaanit ja syreenit. Kuviin pääsivät villit akileijat sekä päivänkakkarat edustamaan alkavaa niittyjen kukintaa. Koiranputket kukkivat mahtavina valkoisina ryöppyinä ympäriinsä (ei kuvassa). Nöpön mielestä maailma on mallillaan kesän lämmössä. Puutarhuri olisi toivonut edes joidenkin sateiden osuvan puutarhaan, turhaan toivoi.

Heinäkuu


 Heinäkuussa tein lomareissujakin, mutta kotipihassakin oli kiva ottaa kuvia. Kärsämöt kukkivat mielikuvituksellisissa sävyissä pergolan luona, niitä ei haitannut helle, ei kuivuus. Kasvihuoneen portin kärhö Madame Julia Correvon 
kukinta kärsi hiukan kuivuudesta, mutta oli silti hieno. Luonnonvarainen ahdekaunokki (alaoik.) kestää myös kuivuuden ja helteen, kukki upeasti ja veti puoleensa perhosia.

Elokuu


Elokuu on lammella sudenkorentojen aikaa, mm. upeat isot kirjoukonkorennot suihkivat laiturilla pääni yli, mutta niiden kuvaaminen oli hankalaa (jotenkin sentään onnistuin, kun tässä on kuva). Tomaattisato oli kasvihuoneessa parhaimmillaan. Terassin säleikössä kukkivat toisiinsa kietoutuneet kärhö ja kelloköynnös, jotka molemmat päätyivät tähän kollaasiin. 

Syyskuu


Kuvissa on jo aiemmin kukinnan aloittaneita lajeja, jotka jatkoivat täysillä syyskuulle: tuoksuherneet, daaliat ja jättiverbena. Nöpö istuskelee vuoren kainalossa olevalla mietiskelypenkillä.

Lokakuu


Lammella on kuvassa hyvin syksyistä. Pelargonit, esimerkiksi kuvan Hillevi, kukkivat edelleen ulkona terassilla. Raja-aidassa on hyvin monia pensaslajeja ja siinä oli hienot syysvärit. Edessä purppuraheisiangervo, punainen takana on varmaankin aronia. Yläoik. on verikurjenpolvi.
Tomaatteja kypsyi edelleen runsaasti. Niiden maku ei enää ollut ihan yhtä hyvä kuin kesällä, eikä niitä enää syöty lähes kaikkia tuoreena. Tomaatteja riitti siis paremmin esimerkiksi keiton tekoon. Loput tomaatit otin raakoina sisälle ja ne kypsyivät vielä oikein hyvin pöydällä ilman sen kummempia säätöjä.

Marraskuu


Marraskuun iso projekti oli terassin laajennus. Siihen liittyen pyydettiin lokakuussa metsuri kaatamaan kolme puuta. Terassin kulmalla oleva mänty oli kuolemassa pystyyn. Samalla kaadettiin yksi "ylimääräinen" koivu polttopuuksi. Lisäksi kaadettiin kuusi, jonka kaadon seurauksena yllättäen vuoren huipulle, talon ja lammen väliin, aukeni ihan uusi paljon helpompi kulkureitti (tytär esittelee kuvassa). Tai ainakin se on helppo sitten, kun kaikki risut on raivattu pois. Se homma jäi pahasti kesken, koska piti kuskata polttopuuta suojaan ja rakentaa terassia. Marraskuisia projekteja hankaloitti vielä se, että pimeä laskeutui heti työpäivän päätteeksi, mutta terassia onneksi saattoi tehdä talon ulkovalojen loisteessa, joten se tuli valmiiksi.

Joulukuu


Lasiterassia ei onneksi tarvinnut itse koota laajennetun puuterassin päälle, vaan sen kävivät tekemässä ammattilaiset. Valmista tuli marraskuun lopulla ja joulukuun alussa laitettiin terassille havuja, kausivaloja ja myös uusia pysyviä valaisimia. Portaat ja istutukset tehdään sitten keväällä, kun maa taas sulaa. Lasiterassi näyttää vielä paremmalta sitten, kun se istutusten avulla yhdistyy ympäristöönsä. Portaat lasiterassille tulevat tuohon oikeassa reunassa näkyvän avoterassin jatkeeksi. 
Lumi saapui aiemmin kuin edellisenä talvena, joka talvi ei todellakaan täällä oteta joulukuussa näin lumisia kuvia.    

Sellainen oli vuosi 2021 lyhyesti! Puutarhaan en ehtinyt panostaa yhtä paljon kuin joskus muulloin, koska palkkatyöt veivät suuren osan ajasta ja energiasta. Onneksi luonnonmukainen puutarha on monin tavoin hyvä juttu ja vaikkapa koiranputket ovat minusta ilo eivätkä riesa. Vuoden bonus oli lasiterassi, josta päästään paremmin nauttimaan sitten kun kevät koittaa.   
Työkiireet olivat syy myös siihen, että päätin olla päivittämättä blogia koko syksynä. Työt jatkuvat, joten päivittäminen tulee edelleen olemaan harvaa. Nyt joululomalla olen kovasti nauttinut näiden kollaasikuvien väkertämisestä, joten ehdottomasti blogi jatkossakin välillä päivittyy ja muiden blogeja lueskelen myös.

Mukavaa vuotta 2022! Yritetään pysyä terveinä!

16 kommenttia:

 1. Ihanat kollaasit. Vuoden kauneimmat kuukaudet ovat selvästi touko- ja kesäkuu.
  Hih, minäkin aloitin sata lintulajia -haasteen ehkä vuonna 2017 ja se jäi jurottamaan johonkin kohtaan vuonna 2018 eikä ole sen jälkeen edennyt :-D
  Ihana lasiterassi, tuo on varmasti todella viihtyisä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän tulokseen minäkin tulin, kun näitä tein, että touko-kesäkuu on paras. Ehkä innostut taas jonain päivänä sadasta lintulajista, mikäs kiire tässä ;)

   Poista
 2. Nämä kollaasein somistetut yhteenvedot ovat tosi kivoja. Piti rullata kuvat ja tekstit useamman kerran, että varmaan kaiken näin. Söpö Nöpö-kissakin vilahti useammassa kuvassa.
  Lintuja tulee bongattua näin talviaikaan lähes päivittäin, kun ruokinta-automaatit näkyvät ikkunoista katsoen. Tänään vihdoin viherpeippokin ilmestyi pihapiiriin. Ehdin jo ihmetellä, eikö niitä tänä talvena ole ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vuoden ensimmäisen viikon aikana selvästi vilkastunut lintulaudan elämä ja lajimäärä kasvanut. Viherpeippojakin on usein pyörinyt muutama paikalla, vaikka marras-joulukuussa en nähnyt niitä kertaakaan.
   Tykkäsin kovasti sinun kollaasipostauksestasi, se oli yksi inspiraatio, että sain tämän aikaan.

   Poista
 3. Ihanat kollaasit! Siellä etelässä noita valkoisia kollaaseita on jostain syystä pari vähemmän kuin täällä ja kukkaisia vastaavasti enemmän :D
  Minä olen luovuttanut 100 lintulajia -haasteen yrittämisen kokonaan. Ilmeisesti joku täällä lähistöllä on pitänyt pari talvea sellaista herkkubaaria että naapurin lintulaudalla ei käy kovin montaa lintua päivässä. Lisäksi kun tästä yli ei oikein mene isompia muuttoreittejä eikä maastokaan ole mitään lintujen suosikkialuetta, niin hankala oli saada lajeja kerättyä kotipihalta. Olen liian laiska lähtemään kesällä kotipihalta kauemmas :D
  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tyytyväinen ettei mielikuvitukseni joutunut koetukselle kovin monen valkoisen kollaasin kanssa ;) Toisaalta talventörröttäjistä saa hienoja kuvia. Miksei minulla muuten ole niitä, hmmm, pitääkö tehdä vielä helmikuu uusiksi... Onneksi lintuja ei ole mikään pakko laskea, voi vain ilahtua niistä, jotka eteen osuvat (ja jotka eivät juuri ole kiskomassa istutettuja siemeniä ylös maasta tms, kuten esim fasaanit voivat tehdä).

   Poista
 4. Todella kiva yhteenveto, tekemäsi kollaasit ovat kauniita! Minäkin ihailin noita alkukesän kuukausia, valo ja värit ovat niin sykähdyttäviä talven jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aurinkoisten kukkakuvien värihehkuinen maailma tuntuu tällä hetkellä todella eksoottiselta.

   Poista
 5. Kauniit kollaasit. Onneksi puutarhasi näyttää kuvissa oikein hyvältä, vaikka et niin paljon ehtinyt siellä ollakaan.

  VastaaPoista
 6. Kiva katsella koko vuosi samalla kertaa! Kyllä on kevättä ollut jo aikaisin ilmassa, kun olet jouluruusun saanut jo helmikuussa kuviin. Samoin syyskuulle riittää vielä kivasti kukkijoita Eli aika lyhyt on tämä kukkimaton aika, jos sinun kuvistasi sen voisi laskea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä täällä välillä kukkii vuoden ympäri, kun lunta ei aina ole ja jouluruusut voivat kukkia monta kuukautta talvella. Minun pitäisi myös lisätä kevään varhaisia sipulikukkia aurinkoisemmille paikoille niin se lisäisi tuota alkukevään kukkaisuutta.

   Poista
 7. Kivat kollaasit pitäisi minunkin joskus yrittää tehdä koska niissä pääsee mukavasti useamman kuvan keralla asian ytimeen kuukausittain. Uskon lasiterassin olevan kohokohta niin se oli myös meille silloin. Siitä on todella paljon iloa keväästä myöhäiseen syksyyn ja kalustukset säilyvät hyvin. Me olemme vieneet lasin sisälle myös terassin valkoisen keinun . Varmasti te vietätte ihania hetkiä terassilla heti keväästä alkaen. Ja eikun sitten kuvia kehiin 🤗😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että terassi on ollut teillä kovassa käytössä. Teen kollaasit ilmaisella Canvalla. Ohjeeni kollaasien tekoon löydät kirjoittamalla sivupalkin hakuun canva.

   Poista
 8. Kauniita kollaaseja vuoden varrelta!
  Alkukesä on kyllä vuoden ihaninta aikaa, niin raikasta!

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...