perjantai 9. elokuuta 2019

Puutarharetkiä Varsinais-Suomessa


Perheen kesäreissuihin yritän ujuttaa mukaan jonkin puutarharetkikohteen. Sellaisen, johon tutustuminen ei vie liian paljon aikaa, jolloin sekä puutarhaihminen että muut pysyvät tyytyväisinä. Esittelen pari Varsinais-Suomen helmeä, joissa olen tänä kesänä käynyt. Molempiin ehtii vielä tällä kasvukaudellakin poikkeamaan. Muussa tapauksessa voit piipahtaa paikalla näiden kuvien myötä – ja ehkä ensi kesänä! 


Kultaranta


Turun lähellä Naantalin vanha kaupunki on pieni, mutta syötävän suloinen. Siellä pääsee kesäiltana tunnelmaan, kuin olisi paljon kauempanakin etelässä. Vastarannalla näkyy presidentin kesäasunnon Kultarannan torni ja sinne kannattaa ehdottomasti suunnata, jos on käymässä paikkakunnalla erityisesti perjantai-iltana. Muotopuutarha on komea ja graniittilinna sijoittuu kauniisti saaristoluonnon kainaloon. 
Meri on läsnä Naantalin vanhassa kaupungissaMuotopuutarhan suihkulähteet kiinnostavat myös lapsia. Kuusiaitojen väliset käytävät olisivat jännittäviä piiloja, mutta ne ovat valitettavan heikossa kunnossa ja niiden eteen on sijoitettu penkkejä kulkuesteiksi. Nurmikoilla ja merellä voi nähdä mm. hanhia ja joutsenia. Meren yli on hyvä näkymä Naantalin vanhaan kaupunkiin.
Tulossa muotopuutarhaan...
Muotopuutarhan suihkulähde ja graniittilinna, takana kukkivat ruusut
Kasvihuoneessa näkyy rehevää kasvua, mutta sinne ei saa mennä kurkistelemaan. Myöskään ylös asuinrakennuksen luokse ei pääse. (Joskus olen ollut siellä oppaan kanssa, mutta turvallisuusvaatimusten kiristyessä epäilen, ettei sekään yleensä ole mahdollista.) Ruusuja pääsee sen sijaan haistelemaan, ja niitä on paljon.

Kultarannan historiaan liittyy traaginen tarina, sillä paikkaan rakastunut Alfred Kordelin ei valitettavasti ehtinyt kunnolla nauttia uudesta kesäkodistaan. Hän kuoli itsenäistymisen ajan levottomuuksissa vuonna 1917. Mikä vaiva rakentamisessa onkaan ollut, kun puutarhamaata raahattiin paikalle hevospelillä eikä siltaa vielä ollut. Puutarhassa on myös opastustauluja, joissa kerrotaan perusasiat puutarhasta ja historiasta. Naantalin matkailusta varattavilla opastuskierroksilla kuulee enemmänkin.
Polku lähellä kasvihuoneita. Pronssipatsas Kontakti (Veikko Myller, 2013)


Puutarhan aukioloaika on mielestäni ollut jo vuosia kesäisin sama, mutta kannattaa tietysti aina tarkistaa. Se on perjantai-iltaisin pari tuntia auki kaikille ilmaiseksi, klo 18-20. Voit tarkistaa ajan ja mihin asti syksyllä aukiolo jatkuu tästä, klik. Opastuskierrosten ajat, varaukset ja hinnat netistä.

Vaikka puutarha pysyy samanlaisena, niin uutta katsottavaa on monena kesänä ollut veistosnäyttelyssä. Tänä kesänä uusia veistoksia ei näkynyt, mutta joitakin edellisten kesien suosikkeja on jätetty paikoilleen. Olen viime vuosina käynyt alueella kävelylenkillä kerran kesässä ja kiva on katsoa myös mitä kesäkukkia milloinkin on laitettu. 
Kultarannan syysleimut ovat nyt kukassa
Matildankartano


Teimme Teijon kansallispuistoon kevyen retken. Kiersimme yhden luontopolun, kävimme Matildanjärven rannalla syömässä lounaseväät ja kahville suuntasimme Matildankartanoon. Kansallispuisto oli tietysti hieno, mutta lisäksi kartano yllätti puutarhan ystävän iloisesti!Kartanon takana on villi puutarha, jonne on sijoitettu pöytiä sinne tänne tai vaihtoehtoisesti saattoi levittää piknikhuovan. Puutarhan takana laidunsivat alpakat. Kun kissanpennut vielä tulivat leikkimään, niin jopa oli kiva tauko!

Niin ja ne kakut ja muut olivat ihania!

Kartanolta voi ostaa myös kyläpanimon olutta ja leipomosta juurileipiä ym. Aukioloajat ja muut löytyvät matildankartano.fi/
Kuvat ovat puutarhan puolelta, talon takaa. Tästä portista pääsi katsomaan alpakoita. 

Myös sisustus miellytti viherkasvien ystävääLouhisaari 


Erittäin upea kohde esimerkiksi Saariston rengastien kulkijalle on Louhisaaren linna Maskun Askaisissa. Sinne on viime vuosina perustettu myös hyötypuutarha 1700-luvun kalmilaiseen tyyliin. Sinne kannattaa myös ehdottomasti poiketa!

EDIT. Louhisaaresta löydät oman postauksen täältä, klik! 

Heipat Matildankartanon puutarhasta!

10 kommenttia:

 1. Hyvät suositukset. Muut kohteet ovatkin jo tuttuja, mutta en ole ikinä käynyt Kultarannan puutarhassa. :D

  VastaaPoista
 2. No sinne ehdottomasti! Ei ole sinulle ainakaan liian kaukana.

  VastaaPoista
 3. Naantali ja Kultaranta vois hyvinki olla ens kesän reissukohore, jos keskimmääne asustaa silloon viälä Turuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naantali on tosi kiva pieni kesäkohde, joten toivon keskimmäisesi pysyvän Turussa!

   Poista
 4. Kiva muistutus hyvistä vierailukohteista. En ole muuten aikoihin käynytkään Kultarannassa. Louhisaaressa kävin hetki sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti Kultaranta unohtuu, kun ei sen ole mitään tarvetta mainostaa itseään...

   Poista
  2. Se on juuri näin. Tänään kävin Naantalissa syömässä, mutta Kultaranta unohtui jälleen...

   Poista
  3. Voi ei, mutta ruokaretki Naantaliin on sekin tosi jees!

   Poista
 5. Kukkea kierros! Olispas semmonen kävelykuntoinen kaveri, jonka kanssa pääsis reissuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä jossakin olisi joku tuttava, jolta myös puuttuisi retkikaveri?

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...