lauantai 1. toukokuuta 2021

Pörriäisten kevätpörinä ja minitulppaanit

 Kevät etenee tavalliseen tapaansa eli pikkuisen kompastellen, mutta kyllähän se etenee. Vettä saisi kyllä tulla välillä. Säätiedotus on välillä lupaillut, mutta vesimäärä on jäänyt pieneksi. Kevyet lumihiutaleet eivät paljon asiaa auta... Katsotaas mitä kevään ihmeitä pihalla on näkynyt. Ainakin yllätyksen ovat tuoneet minitulppaanit! Entä mitkä kasvit ovat ilahduttaneet pörriäisiä? 

Viime vuonna nousivat erittäin aikaisin edellisenä syksynä istutetut The First tulppaanit. Postauksessa oli kuva lähes auenneesta nupusta 18.4.2020. Näköjään ne ovat edelleen elossa, mutta hauskasti minikokoisiksi muuntuneina. En edes huomannut niitä ensin krookusten joukosta:


Muillakin vanhoilla tulppaaneilla näyttää tässä vaiheessa menevän ihan hyvin: Lehdet kasvavat, kukintaa odotellessa. Niiden kaverina on mm. idänvirpiangervo, jolla on jo ihanan raikkaanvihreät lehdet:


Viime vuonna istutin lamoherukkaa. Yhtenä syynä valintaan oli, että se tulee aikaisin lehteen. Ja niin se tulikin. Seuraava kuva on 20. huhtikuuta, krookusten takana vihertää. Postauksen ekassa kuvassa lehtien kasvuvauhti näkyy 29.4.

20.4.2020 lamoherukka, krookukset ja The First tulppaani pilkistää lehden takaa

Hyasintit nousevat 1.5.

Pörriäiskuulumisia! Pari kimalaiskuningatarta on taas pitänyt pelastaa sisältä takaisin ulos. Onneksi ne pitävät niin kovaa ääntä, että löytyvät ajoissa. Toinen sekoili keittiössä lasipurkkien seassa. Ne ovat tärkeitä pölyttäjiä! Pörriäiset rakastavat kevättaskuruohon kukkia. Se on levinnyt aivan itsekseen ja on minusta söpö kevätlisä puutarhassa. Myös valkotäpläimikät leviävät ja ovat suosittuja pörriäiskukkia.
Kevättaskuruoho (Noccaea caerulescens-Ryhmä) ja mehiläinen

Valkotäpläimikkä (Pulmonaria saccharata) ja kimalainen

Valkotäpläimikät ja krookukset (sahramit)

Seurasin kimalaista, joka nautiskeli todella pitkään ja hartaasti leskenlehden kukinnossa. Toisessa kuvassa kimalainen pajussa. Jos pihalla on mahdollista kasvattaa esim raitaa, niin sitä ehdottomasti kannattaa pörriäisille säästää!

       
Loppuun vielä tällainen kaunokainen joka on jo aikalailla kuihtunut. On pitänyt selvittää, mitä sitä on tullut istutettua, mutta en ole muistanut...

 Nyt ollaan jo toukokuussa! Mukavaa vappua ja ihanaa kevättä!

14 kommenttia:

 1. Ihania kevätkukkia ja pörriäisiä.
  Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
 2. Kauniita kukkia <3 Mukava oli katsella keväisi kuvia. Lystikäs tuo minitulppaani. Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookuksen kokoinen tulppaani oli hauska yllätys! Tämä ei ollut mikään laatutulppaanipussukka, joten olin varautunut, ettei raitatulppaaneja ehkä näy enää tänä keväänä. Mutta tulihan niitä!

   Poista
 3. Kiva, että siellä pörisee. Nyt pari viimeistä päivää on ollut niin kylmää ja tuulista, että täällä ei ole pörriäisiä näkynyt, toisin kuin huhtikuun lämpimillä ilmoilla. Tosi kivoja kuvia keväisistä kukkijoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yrittänyt etsiä erilaisia pörisijöitä ja ottaa kuvia, mutta huonostihan ovat pörriäiset olleet näillä keleillä liikkeellä.

   Poista
 4. Täälläkään ei ole pariin päivään näkynyt pölyttäjiä, on kai liian kylmä. Mukavaa vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä vaihtelevia nämä kelit. Välillä niin kylmä ja sitten upeaa aurinkoa. Ihan sellainen aito kevät.

   Poista
 5. Meilläkään ei ole pörriäisiä näkynyt, kuin viimeksi huhtikuussa lämpimien päivien helliessä.
  Kivat kuvat. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pörriäiset ehtivät tankata hyvin ja odottelevat jossain parempia kelejä.

   Poista
 6. Hurjan söpö minitulppaani <3 Kiva, että teillä jo pörriäiset suristelevat kukissa. Meillä oli eilen niin kylmää ja tuulista, ettei näkynyt mitään hyönteisiä. Yhden kohmeisen hämähäkin löysin marjapuskasta. Tänään näyttäisi tulevan vähän lämpimämpi ja tyynempi päivä, joten pitää tarkkailla, löytyykö pörriäisiä. Ehkä krookuksetkin aukaisevat pitkästä aikaa kukkansa. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon oikein aurinkoista ja ihanaa sunnuntaita ja paljon upeaa kukintaa ehkä pörinällä höystettynä, sinne sinulle Minna ja tänne!

   Poista
 7. Pörriäiset kyllä nauttivat näistä samoista kevätkukkijoista kuin me puutarhaihmisetkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi paljon löytyy yhteisiä suosikkeja, etenkin kevätkukista!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...