sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Valokuvakollaasi Canvalla


Moni tuntuu hakevan sopivaa tapaa tehdä valokuvakollaaseja blogiin tai muuhun käyttöön.  Itse käytän valokuvakollaasien tekoon ilmaista Canva -nettisivua. Canva on yksinkertainen työväline kaikenlaisten muidenkin julkaisujen tekoon, joissa haluan yhdistää kuvaa ja tekstiä. Kerron nyt, miten minä käytän Canvaa. En ole mitenkään taitava tekijä, joten jos minä osaan, kaikki muutkin voivat osata! Kollaasissa kuvat puutarhani vuoden ensimmäisestä kukkijasta, jouluruususta! 

Muut kuvat viime aikojen luontoretkiltä, jouluruusu kotipihalta. Kollaasi tehty Canvalla.


Canva toimii suomeksi. Se vaatii rekisteröitymisen, joten luo ensin tili. Voit mennä Canvaan tällä linkillä ja saat silloin kokeilla ilmaiseksi myös jotakin maksullista ominaisuutta (Ja minäkin saan. Jos olet jo rekisteröitynyt Canvaan, linkki ei toimi.) Voit käyttää  rekisteröitymiseen Google tai Facebook tunnuksia tai luoda uudet, jolloin tarvitset sähköpostiosoitteen. Peruskäyttö on ilmaista ja Pro-versio on maksullinen.  


Valokuvakollaasin teko

Sininen laatikko: Laadi suunnittelumalli. Helpointa on kirjoittaa haluamansa mitat Mukautetut mitat kohtaan. Toinen vaihtoehto on käyttää suunnittelumalleja.

Ohessa kuvakaappaus perussivusta. Vasemmalla ylhäällä lukee Laadi suunnittelumalli, klik siitä ja valitse Mukautetut mitat. Kirjoita leveys ja korkeus kohtaan, monenko pikselin kokoisen kuvan haluat. Tämä riippuu siitä, minkä levyinen sivu blogissasi on. Esimerkkikollaasi jouluruusuista (postauksen lopussa) on 750 x 600 px. Jos haluat mieluummin käyttää esim. millejä, niin voit vaihtaa yksikön px vieressä olevasta väkäsestä.

Klikkaa luo suunnittelumalli
Sitten olen klikannut vasemmasta reunasta kohtaa Elementit:
 
Seuraavaksi valitse Ruudukot kohdasta Näytä kaikki.  
Valitse monenko kuvan ruudukon haluat. Kuvakollaasin voi tehdä muillakin tavoin, mutta ruudukot on tosi käteviä!

Kun sopiva ruudukko on valittu, tarvitset kuvat. Omat kuvasi voit ladata vasemman reunan kohdassa lataukset. Suosittelen pienentämään omat kuvat ennen latausta. Kovin isojen kanssa tulee ongelmia. Sinun ei kuitenkaan tarvitse pienentää niitä juuri oikean kokoisiksi. Esimerkkikuvat ovat noin 1000 px levyisiä. Ylhäälle tulee teksti Lataa kuva tai video, klik siitä. 
Voit valita kansiostasi useita haluamiasi kuvia, kun pidät CTRL napin alhaalla.

Sitten vedät kuvat haluamiisi ruutuihin. Joskus voi joutua kokeilemaan useamman kerran, että menevät oikeille paikoilleen… (Jos kuva on valittuna ja painat Delete, kuva katoaa ruudukosta, ei latauksista.) Yläreunasta voi säätää esimerkiksi välistystä, eli kuinka leveä kuvien välinen valkoinen alue on.
Kaksi kuvaa paikoillaan. Kuvani kartiovalkokuusesta on isompi kuin ruutu. Kun kuvaa klikkaa, voi siirrellä, mikä osa siitä tulee näkyviin.


Lopuksi painan oikealla ylhäällä olevaa nuolta tai Julkaise ja lataa kollaasi omalle koneelle. Canva ehdottaa tiedostomuotoa PNG mikä on ihan jees.

Tämä oli perusmalli. Voit sitten hifistellä vapaasti. Mukaan voi lisätä tekstejä, kehyksiä, valmiita tarroja... Vähänkään hienommat ovat maksullisia premium-ominaisuuksia.

Muut julkaisut


Käytän Canvaa myös esimerkiksi, kun haluan tehdä tiedotteen tai hyvännäköisen kannen kirjalliseen työhön. Silloin käytän yleensä jotakin valmista mallipohjaa. Niitä on paljon ilmaisia. Valitse jonkun, jossa on kiva asettelu ja väritys ja muokkaan siihen omia kuvia ja tietysti omat tekstit.  

Canvassa on toki myös kuvakirjasto, jos haluat käyttää heidän kuviaan. En ole perehtynyt niihin, koska käytän omia kuviani. Osa on ilmaisia ja veikkaan, että kiinnostavat ovat maksullisia...

Tässä alkuperäisessä koossa Canvalla esimerkkinä tekemäni kollaasi jouluruususta. Vasemmassa kuvassa jouluruusut kartiovalkokuusen alla. Vasemmanpuoleinen kellertävä jouluruusu on se juuri istutettu ja vihreämpi on useamman vuoden ulkona ollut. Kuvat on otettu tällä viikolla.Jouluruusu kukkii!

Jouluruusu kukkii jo pihalla, vuoden eka kukkija! Se oli monta viikkoa nupullaan ja ajattelin nuppujen jo paleltuneen, mutta ei. Istutin sen kaveriksi myös tämän joulun jouluruusun, joka oli sisällä mennyt jo kurjan näköiseksi. Toivottavasti se toipuu. Maa ei ollut yhtään roudassa.  Mielestäni se piristyi heti vähän, kun se pääsi tuonne ulos muutaman asteen lämpötilaan. Omituinen kasvi…

Jos otat Canvan käyttöön, voit rekisteröityä tällä minun suosittelulinkilläni ja saat ilmaisen premium-ominaisuuden eli maksullisen kuvan tms. käyttöön:  https://www.canva.com/join/hiring-genius-below  ( Sattumalta tuli tällainen tänään ruudulle, ei ole sen suuremmasta yhteistyöstä kyse kuin että minä saan myös yhden premium-ominaisuuden.) Tai jos innostut käyttämään Canvaa blogissasi, olisi hauskaa jos mainitset, että sait idean täältä. Postauksen linkkiä saa jakaa, jos pidät tätä hyödyllisenä :)

15 kommenttia:

 1. Oi kun on ihanat jouluruusut! Niin nätit tuossa kartiovalkokuusen kupeessa.
  Kiitos paljon Canva-vinkistä, en ollut kuullutkaan, mutta tuo vaikuttaa helpolta ja näppärältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on mukavan suojaisa paikka jouluruusuille, kellarin oven kupeessa. Kiva lisä on, että niitä voi kurkata olohuoneen ikkunasta :)

   Poista
 2. Olipa kiva, että neuvoit näin konkreettisesti kollaasin tekoa ja Canvan käyttöä! Yritän harjoitella. Olen tehnyt valokuvakirjoja, tuo vaikuttaa vähän samanlaiselta. Jouluruusut sopivat tosi hyvin kartiovalkokuusen viereen! Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvakirjojen teko on ihan samantyyppistä, joten varmaan onnistut! Kuulen mielelläni, jos ohjeessa ei joku kohta toimi, niin korjaan!

   Poista
  2. Hei, ensimmäinen yritys tehty. Seuraavalla kerralla sujuu toivottavasti vielä paremmin.
   https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2020/01/mina-puutarhurina-haaste.html

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, pitääpä joskus kokeilla. Voittanee 100-0 Paintin, jolla olen tähän asti väkerrellyt ne muutamat tekemäni kollaasit :D Tsemppiä jouluruusuillesi! Toivottavasti saavat lunta suojakseen ennen kuin iskee kovempia pakkasia. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin teen Paintilla pieniä juttuja, mutta onhan se aika kämänen (tai sitten en osaa käyttää sitä). Jos tulee kunnon pakkanen niin pitää kierrättää joulukuusi jouluruusun suojaksi (kun siihen lumeen en jaksa uskoa).

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Olen etsinyt sopivaa kollaasiohjelmaa, kun Pic Monkey meni maksulliseksi. Picasalla tulee tehtyä jonkun verran, mutta siinä mahdollisuudet ovat kovin rajalliset.
  Jouluruusut ovat ihania. Taitavat tykätä tällaisesta leudosta tammikuusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä miten kauan ilmaisuuden ilo jatkuu Canvalla, mutta toistaiseksi suosittelen sitä lämpimästi! Jouluruusu todella tykkää tästä talvesta!

   Poista
 5. Vaikuttaa näppärältä ohjelmalta, pitääpä joskus kokeilla. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Jotaki tälläästä ohojelmaa oon kaivannu. Kiitos! Pitää jokupäivä kokeella.
  Hianolta näyttää kukkivat jouluruusut. Toivottavasti ei tuu kovia pakkaasia.

  VastaaPoista
 7. Itse olen käyttänyt Picasaa, mutta ainahan voisi kokeilla jotain muutakin :)
  Hyvä esittely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin jos tulee tarvetta tehdä jotakin, missä on valmiiksi kauniisti aseteltu tekstit ja pohjavärit niin täältä löytyy monenlaista.

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa ja on tärkeä! Kiitos!

Lisää lukemista:

Lasiterassi - uusi lempipaikka

Vuodenvaihteen kunniaksi blogipostaus! Aiheena on tämän vuoden uusi lempipaikkani, lasiterassi. Se valmistui vuosi sitten, joten tämä oli en...